lördag 2 juli 2016

Mikroklimat i grönsakslandet

När häcken av riddarsporrar blommar gillar jag mitt trädgårdsland som bäst. Det är också nu grönsakerna är lagom frodiga. Det finns mycket att äta, men man kan ändå ta sig fram. Det är tiden precis innan jag börjar dra upp sallat som är för gammal, innan det är dags att skörda vitlöken och innan jag fyller i skördade och uppätna ytor med nya plantor.I trädgårdslandet är det varmare än i övriga trädgården. Luften står still och soliga dagar är det till och med för varmt att vistas här mitt på dagen.

Mycket beror det på att jag ramat in landet med perennrabatter och bärbuskar som skapar lä. Här i södra Sverige kallas de lister och har en gammal tradition. Trädgården ligger utan tvekan i zon 4, men bland grönsakslådorna blir det mikroklimat och antagligen zon 3.


En zon hit eller dit kan man tycka inte gör nån skillnad, men om man vill övervintra perenna kronärtskockor och odla fransk flätbar vitlök, för det vill man, så är det de där extra graderna som behövs.Upphöjda bäddar bidrar till mikroklimatet liksom stenmjöl i gångarna. De upphöjda bäddarna blir fort varma, men eftersom de är djupgrävda ner till ca 50 cm torkar de ändå inte ut som de skulle göra annars. Stenmjölslagret är ca 5-10 cm tjockt och ackumulerar värme. När kvällningen kommer avger gångarna lite av värmen som växterna mår bra av. De jämnar ut temperaturen under dygnet och förbättrar klimatet.Stjälkar som går av när vinden tar i hamnar i den stora vasen.

Allt gott
18 kommentarer:

 1. Så vackert och genomtänkt. Har slutat med riddarsporrar för de blåser omkull hur jag än gör. Det är mer lä hos dig.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Vad vackert med riddarsporrarna där, förstår att du trivs där när de blommar, ja inte mitt på dagen förstås ;)

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Mikroklimat är suveränt och det är roligt att se att det blir så fint som det är hos dig! Jag tror vi har fått till det lite här också annars skulle nog inget växa här. Många tycker inte om när det blir så där tätt, men jag tycker om det, det är mysigt och sen, större delen av året är det ju inte så! Riddarsporrar är så fint! Och dina är magnifika!
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Så vackert! Också jag tycker om när det är tätt och frodigt även i grönsakslandet.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Så fint! Intressant läsning också!
  Trevlig helg! Kram Nora

  SvaraRadera
 6. Kanonbra. Nu börjar riddarsporrarna att blomma.

  SvaraRadera
 7. Du har en köksträdgård utöver det vanliga och jag tar mycket lärdom av dig. Min är under uppbyggnad och jag har tänkt rama in med ett pilstaket och perenner. Tror att en rosenportal ska utgöra ingången. Mycket återstår men skapandet ger lika mycket glädje som skördandet.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Du har ett fantastiskt trädgårdsland! Gillar speciellt vyn man ser genom bågen av armeringsnät. Härligt, frodigt och inspirerande.
  Kram Titti

  SvaraRadera
 9. Din köksträdgård är helt magnifik! Så fint! Särskilt vacker med blomningen från riddarsporrarna.
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 10. Jag såg ju den fantastiska bilden på instagram och gillar din köksträdgård mycket! Min är ju inte lika frodig som din är, men den är så mycket mer i år än vid den här tidpunkten i fjol när det blev fiasko. Än finns det hopp om finfina skördar! :)

  SvaraRadera
 11. Du är så duktig på dina grönsaker och så bäddar. Önskar jag kunde odla som du. Jag är mer på hobbynivå, ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 12. WOW!! Vilka riddarsporrar!
  En fin lördagskväll önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Både vackert och genomtänkt. Jag älskar riddarsporrar.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Så vackert med riddarsporrarna.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 15. Jag har också märkt att mina land är så varma på dagen och även på kvällen har ju också rabatter och staket runt om hos mig. Sol större delen av dagen. Och grus på gångarna. det kanske blev bra då utan att jag tänkte på det. Min potatisblast har lagt ikull sig över gångarna i år av allt regn som är hårt nu. inget fint sommar regn här inte.
  Det är väl dags att börja plocka upp snart nu.Riddarsporrar är ingen höjdare hos mig för det blir för torrt där de var så jag får nog hitta på en bättre plats Dina är ju så fina.
  Ha det gott och njut av dagen både i sol och regn allt behövs.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 16. Så vacker riddarsporrehäck du har. I skymningen lyser de blå på ett alldeles speciellt sätt.
  Gillar verkligen din köksträdgård, både produktiv och vacker!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 17. Så fina Riddarsporrar - som i Norrland! Hela grönsakslandet är fint och mysigt.
  Ha det gott!
  Luna

  SvaraRadera
 18. Kul att få använda den stora vasen också! Du har det så fint och välorganiserat i din trädgård, jag lär och inspireras! Idag har jag plockat av 2kg hallon som jag kokade sylt på och 3,5liter röda vinbär blev till gelé. Ha en fin tisdagskväll! Kram

  SvaraRadera