söndag 31 juli 2016

Blått

Min trädgård skiftar färg efter årstid. Våren är lila och gul av lökväxtmattor, sen dominerar pioner, smultron och jordgubbar i rött och nu har trädgården varit blå ett tag. Inte så att de är de enda färgerna på nåt sätt, men de tar över, sätter prägel och får mig att vakna till lite grand när jag lätt yrvaket går första morgonrundan för att hämta bär till frukosten. Blåbär förstås!I år ger sex av de sju buskarna. Än så länge har vi hunnit äta efter hand, för till skillnad mot vilda mognar inte de amerikanska samtidigt utan plockas under fyra till sex veckors tid. Om några dagar är det dags att plocka för infrysning.Bolltistlarna har inte nåt sin fulla höjd på långa vägar efter i stort sett fyra månaders torka, men lovar att bli blåare än nånsin.Buketterna går i blå-lila. Rosenskära, rödbladig basilika, dill, broksalvia, oregano och varigerad äppelmynta.Riddarsporrarna hänger med, men sjunger på sista versen. Har börjat lära mig att binda upp i tid så inte alltför många hinner välta i blåsten. Är man över två meter har man rätt till lite stöd.
I trädgårdslandet är skräpkorgen fylld av bortgallrad blå gurkört som hotat ta över bland dillen.


Allt gott


17 kommentarer:

 1. Mycket blått och lila här också, och vitt. Ett år gav jag mig själv lila-förbud, för det höll på att ta över. Önskar jag hade mer plats för bär, särskilt blåbär.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Har funderat ett tag på att skaffa amerikanska blåbär och ha i pallkragar, nu blev jag ännu mer sugen :) Bolltistelhavet ser ju magiskt vackert ut. Att gurkörten har en förmåga att sprida sig vet jag av egen erfarenhet, svärmor kom med några plantor till mig för ca 10 år sedan och redan året efter insåg jag dess "livsglädje" ;) Plockade bort alla jag såg efter det år efter år. Nu ett år efter hennes bortgång och minst sex år efter att hon själv varit tvungen att sluta med trädgård (Alzheimer) fann jag en liten planta uppe vid stallet, kändes som en hälsning från henne. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Gurkört hade vi i vår förra trädgård och det belv ingen favorit direkt - himmel vad vi rensade gurkört! Men vacker är den och den gör tydligen bra nytta i komposten också:-)
  Egenplockade blåbär, hallon och jordgubbar är det bästa jag vet.....och så kan man ju göra så mycket gott med bären!
  Ha en fin dag! /Nora

  SvaraRadera
 4. Du har det så frodigt och fint i din trädgård! Amerikanskt blåbär ska jag plantera in i min köksträdgård, fint får barnbarnen och mig.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Gillar blått och blåbär! Har plockat en del blåbär i skogen men de är inte så stora i år, beror väl på torkan.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Älskar gurkört, men inte dess förmåga att fröså sig så kopiöst. Nu är det gurkörtsförbud hos oss för det finns tillräckligt att rensa utan den. ;)
  Bolltistlarna blommar hos oss också, tycker om dem, så vackra både nu och senare på året.
  Så gott med blåbär, kul att de ger bra skörd hos er trots torka.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Tänk så olika vi har det. Vi har så fuktig luft att brädorna som maken har målat torkar inte. Det regnar och regnar. Ibland lite sol. Å så regn igen. Inga jättemängder med jämt och ständigt.
  Dina blåbär börjar mognar redan - det gör inte mina. Jag och herr och fru Koltrast vaktar över bären lika intensivt. I år vill jag käka dem själv och koltrastparet får leta efter bär i skogen .-)!
  Fina buketter du plockar och blått är en drömskt vacker färg som även jag gillar i trädgården - men bara där ;-)!
  Ha det fint!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Det var mycket fint i blått. Här är det inte så mycket blått i min trädgård. Mer rosa nu när anemonerna blommar. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 9. Vitt i all ära, men blått är flott/ast och min absoluta favvofärg. Sist skiftar trädgården i eldigare färger. Det hoppas jag på i min "Eldiga Rabatt" med solrosor, krasse, tagetes och ringblommor, men det ser klent ut. Har just flyttat en renfana dit, som kom med från Gården (av misstag).
  Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 10. Allt blått står på favoritlistan här också. Beundrar dina ståtliga riddarsporrar - hur bär du dig åt för att inte få dem uppätna av snäckor och sniglar?
  Här brukar koltrastarna vinna slaget om våra odlade blåbär, men som tur är har vi mängder av vilda alldeles utanför knuten.
  Inte mycket regn i sommar här heller. Det börjar se bedrövligt ut där vi inte skvätter vatten.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 11. åh amerikanska blåbär ..Jag var på en gård vid Bolmen och plockade i helgen....det resulterade i ett besök på handelsträdgården och 4 buskar följde med hem,,,,,,

  SvaraRadera
 12. Den här sommaren har varit märkligt torr här! Jag brukar inte behöva vattna mer än någon gång men i år är det nödvändigt mest varje dag!

  Jag gillar också blått och framförallt i min blå-vita rabatt medans jag ibland kan tycka att det blir rörigt med blått tillsammans med andra färger.

  Veronica

  SvaraRadera
 13. Nu är en sån där tid när tiden inte räcker till känns det som. Jag kokade blåbärsmarmelad idag, hoppas den är god. Här är det åxå mycket blåbär en av buskarna som är lite senare har nog blommorna frusit å i våras det är tre blåbär på den haha. Jag gillar den tid som är nu även om det är skräpigt och mycket att greja med.
  Ha nu en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 14. Jag älskar blått i trädgården, jag vet egentligen inte varför. Blått är inte annars min favoritfärg utan det är mera jordnära färger jag gillar, brunt, beige, sandfärgat och sånt. Låter tråkigt men är snyggt tycker jag. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 15. Det är härligt med blått ! Jag tror att det här är den torraste sommaren på de snart 6 år vi har bott här permanent ! SUCK ! Man hinner inget annat än att vattna och jag är såå trött på detta måste om jag nu vill rädda någonting i trädgården :( Kannor, slang med munstycke,droppslang, slang med spridare...detta är inte klokt ! Ser på vädret varje kväll hur hela den vänstra halvan av vårt land får regn och åskskurar men inget här..fast just i detta nu mullrar det . Hoppas att det leder till regn också ! Det känns mer som i slutet av augusti här och mycket är sönderbränt som gräset tex. Känner mig snuvad på en hel sommarmånad :(
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 16. Så coolt att lägga märke till färgskiftningen. Skulle vilja ha en kamera som tar en bild på exakt samma plats varje dag för att kunna se - när man tittar från dag till dag kan det vara svårt att lägga märke till skiftningarna. Fast jag har märkt hos mig själv att jag gärna vill att det ska vara rosa med vita inslag mest hela tiden :D

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 17. En härlig färg och god :) Min 1 mils vandring häromdagen tog en evig tid de sista kilometrarna på grund av stora mogna blåbär på överfulla tuvor.

  Vacker bukett! Bolltistlarna är vackra men i år ska jag klippa ner efter blomningen. Den har frösått sig lite för glatt för min smak.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera