onsdag 3 augusti 2016

Vitlöken i hamn


Skördade vitlöken för några veckor sen och hängde upp på uthusväggen under taket.Jag hade kunnat låta den hänga kvar och blir helt torr, men det är ju så roligt att fläta. Faktiskt det roligaste momentet i hela vitlöksodlingen. Ja, det är klart... att sätta vitlöksklyftorna och starta nåt nytt på hösten när det mesta annars avslutas är ju trevligt också och man blir så glad när de första gröna spjuten sticker upp tidigt på våren... så är den ju god att äta... Ja vitlök är helt enkelt givande på många sätt. 

De finns både vitlök med hårda svanhalsar och franska flätbara med mjuk blast. De hårda är inte flätbara men är i gengäld ofta mer anpassade till svenskt klimat. Jag odlar i zon 4 där det är lite av ett vågspel att odla flätbara sorter eftersom de lätt bildar stresslök vid ojämnt väder och dåliga somrar, men i år har det gått över förväntan med mycket sol och värme.De största och finaste lökarna sparas som utsäde. Jag har lagt dem i en gammal nätpåse för att skilja ut dem från ätlökarna och märkt upp med sortnamn. Detta är Messidor. Spruckna eller skadade lökar tål inte att förvaras nån längre tid utan hamnar i en hög för sig, att ätas upp först. 
Ansar lökarna lite grand. Klipper av rötterna och gnider av den värsta jorden.

När blasten är så gott som torr, men fortfarande har en liten seg kärna så att den inte går av helt när man tar i den, då tycker jag den är perfekt att  fläta. Börjar med att knyta ihop tre lökar och flätar sen som vanligt. För varje nytt överlägg, lägger jag till en lök. Lätt som en plätt.Det känns som en högtidsstund att hänga upp årets fläta. Att sätta punkt för ett av sommarens små delprojekt och att ha egenodlad lök ytterligare ett år. Om jag hade haft nåt bra ställe att hänga den på i köket skulle den mått bra där, men nu förvarar jag både utsäde och övrig lök i garaget där det är uppvärmt och torrt. Utsädet får inte utsättas för kyla och fukt.

Allt gott26 kommentarer:

 1. Tack för det där om hårda halsar ... då förstår jag varför jag har kliat mig i huvudet och undrat hur folk egentligen lyckas fläta ;)

  Ha en fin dag!
  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 2. Vilken lycka och härlig skörd.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Som så mycket av allt vårt odlande blir det så otroligt vackert när det är skördat. Vilken bamsefläta du gjort! Den måste räcka hela året?

  Glad augusti till dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Åh, så himla fin fläta du fått i år! Stora fina lökar. Jag lyckas inte alls med vitlöken, får nog konsultera dig när vi ses om vad jag borde göra så de trivs bättre...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Ja det finns många olika lyckomoment i trädgården, du lyckas hitta många. Tänk om jag sa det på jobbet, att lycka är att fläta en vitlöksfläta. Tror inte så många skulle förstå det så tur att vi kan dela sådana böjelser. Förra året flätade jag den enda fläta det blev av lökarna men i år har jag bara slängt ihop dem med en knut.
  //Helene

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Jag spg din kommentar. Är du allergisk mot chili eller är du som jag som inte gillar för mycket hetta? I så fall, det senare fallet, kan jag tipsa om riktigt milda sorter. Odlar egentligen endast sådana – habanero chili har jag bara för att en bekant som föreläste på bibblan väldigt gärna ville att jag skulle adoptera den plantan :)

  Allt gott!
  Linda

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Så trist! Jag förstår precis hur det känns. Sitter hör med blåsor i munnen efter att ha testat en vansinnigt god tomat. Det blir till att konservera eftersom det fungerar med tillagade tomater ...

  SvaraRadera
 8. Så hade man kunnat göra om man, alltså jag kommit ihåg att sätta klyftor i jorden i höstas. För första gången på många år är vi utan egen vitlök. Bättring nu i höst, så jag slipper vara utan nästa år.
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Så snyggt de hänger där! Och visst är det härligt att skörda egen vitlök. Här var de "färdiga" för några veckor sedan och nu hänger flätor på alla tillgängliga krokar i köket. 2012 köpte jag utsäde på Zetas, Vigor, Thermidrome och Sabadrome är de som lyckats bäst här och precis som du tar jag undan de finaste att sätta i slutet av september. De två sistnämnda sorterna får en del halslökar, funderar på att försöka sätta dem, har du någon erfarenhet av det?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med halslök antar jag att du menar stresslökar och dom är det egentligen ingen mening med att sätta. Det kommer inte att bli några bra vitlökar. Bäst att äta upp på en gång om man orkar pilla med dem.
   /Anette

   Radera
 10. Wow vilken fin fläta, den hade ju man gärna hängt i köket :) Vitlök har jag inte odlat ännu men kanske i höst, vi får se :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Det är verkligen fint med de flätorna. Än har jag inte satt vitlök mer än för att lura sorken. Nu börjar det bli lite ordning bland odlingslådorna fattas en ännu som blir till hösten.Det borde bli plats att stoppa ner lite där.
  Ha en fin mitt i veckan ( nu regnar det här välbehövligt)
  kram mMeta

  SvaraRadera
 12. Det är så fint med vitlöksflätor! Förra året hade jag en sort med hårda stjälkar som inte gick att fläta. De jag satte i höstas har någon ätit upp, varenda en, så nu får vi köpa ända fram till nästa skörd (om de får vara ifred). Tack för beskrivningen om flätning, såg på instagram!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Oj så fin vitlöksfläta :) Just nu har jag ingen trädgård att tala om så mycket men kanske petar jag ner några klyftor i någon kruka så jag iaf får njuta av lite blast om inte annat :) Vad som funkar att odla här i södra Tyskland har jag inte riktigt luskat ut än eftersom att det är så himlens varmt och torrt på sommaren. Jordgubbar och krusbär är det enda jag lyckats riktigt med i den stekande hettan.
  Hälsingar Linnea i Bayern

  SvaraRadera
 14. Tänk att lök kan vara så vacker.
  Kram

  SvaraRadera
 15. Snyggt! Så det heter stresslök det som kommer upp vid blasten. Då är mina stressade allihopa! Kanske dags att skörda då. Satte två sorter i år. Ska se om de räcker till flätor av mina.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 16. Snyggt! Så det heter stresslök det som kommer upp vid blasten. Då är mina stressade allihopa! Kanske dags att skörda då. Satte två sorter i år. Ska se om de räcker till flätor av mina.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 17. Vitlök måste jag bara sätta i höst.....så utsäde står på inköpslistan. Tack för all inspiration och kunskap du förmedlar! Hade ingen aning om att det finns sorter med mjuka eller hårda blad....ingen aning ens om att det kan bildas stresslök, men nu vet jag :)
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 18. Så trevligt med sin egen vitlök. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 19. Ska ge mig ut och plocka upp mina sorter också. Några har satt stresslökar i år också men långt färre än förra hösten. Ska nog ta undan av lökarna till utsäde, i år står etiketterna kvar :)

  Tack för inspirerande bilder och tips! Kan bara hålla med om att egen vitlök är guld!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 20. Ser mycket dekorativt ut, skall nog sätta vitlök i höst.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 21. WOW ! Vilken underbar skörd ! :D Jag älskar lök i alla former och vitlöken är ju så god. Tänk att få fläta sin egen fläta... * får något drömmande i blicken * Hm...här blev det inget av allt ..Synd :(
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 22. Jag förstår din känsla, ett riktigt smycke är din fina vitlöksfläta.

  Kram!

  SvaraRadera
 23. Ordning och reda! Så fin fläta och så mycket lök du fått! Blir bra att ha till vintern så att du håller dig frisk. Ha en fin fredagskväll! Kram

  SvaraRadera
 24. Ja lite god vitlök får det bli nästa år! Underbar fläta det där...
  Ha en skön och solig helg!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 25. Min vitlök står fortfarande kvar i landet men den ska upp i morgon. har dock "tjuvätit" en del av den innan den mognat och den är verkligen fin i år. Har tre olika sorter och har tyvärr lyckats slarva bort namnlapparna. Vitlök är en riktig favorit och gör man en så fin fläta som din blir den ju en sann prydnad också.
  Önskar fortsatt fin helg! Anna-Karin

  SvaraRadera