onsdag 17 augusti 2016

Slarv lönade sig

Det är sällan slarv lönar sig men i år hade vi lite tur.

Utöver mina odlingar i lådor hemma på tomten har jag ca 150 kvm "vanligt" land där jag täckodlar med ensilage och odlar sånt som står i jorden länge och får sköta sig självt t.ex. bondbönor, jordärtskockor, morötter, rödbetor och potatis. Potatis sätter jag i mån av plats och tid eftersom det är svårt att förvara mer än det som äts upp efter hand och det ändå inte går åt så mycket nuförtiden. Vi har t.ex  fortfarande nypotatis kvar fast vi bara satte två korta rader.

I år odlar jag prydnadspumpor där vi hade Amandine i fjol. Redan på försommaren syntes små ruggar potatisblast bland pumpaplantorna som det kan göra när man glömt nån liten knöl kvar i landet här och där. Normalt rycker jag upp, men mannen sa:

Låt dem stå! Vi har ju inte hunnit sätta några vinterpotatis. 
Ja, de fick stå. Nån såg jag blomma. 
I slutet av juli började det bli ganska trångt mellan pumpalianerna och mannen fick vackert hacka upp sina potatisar.
Döm om min förvåning när det blev nästan en halv korg och några till och med onödigt stora.Knölarna som blivit förbisedda och kvarlämnade i fjolårshackningen hade mått väl under två decimeter ensilage och brett ut sig fint. Täcket hade hållit tjälen borta och fukten kvar. Att vi hade en ganska mild vinter hjälpte väl till. 

Nu ser jag oanade möjligheter att slippa spara utsäde för vårsådd eftersom det är svårt att förvara frost- och råttfritt. Istället blir det höstsådd favoritpotatis som jag täcker med ensilaget. Inte slumpmässigt här och där utan i prydliga rader. Blir det en normal mild vinter i Småland går det bra och skulle de bli vargavinter är det bara att så om till våren. Den här potatisen tog vi upp för ett par veckor sen, men man hinner ju inte blogga allt som händer på sommaren så därför kommer inlägget nu. Alltså skördeklar cirka två månader innan den man sätter på våren.


Allt gott


27 kommentarer:

 1. Ibland är det på så sätt man lär sig :) Fantastiskt att ni "slapp" göra något för att få så fin potatis :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Ååå mandelpotatis som är så gott! Förstår att det var lycka att skörda den. Jag ser också spår av gamla potatisar i mitt lilla land och jag tänkte som din man, jag låter dem stå kvar där i bönraderna. Ska nog ta och kolla hur det ser ut nu under blasten, men det får bli ikväll eller imorgon. Dags att göra sig klar för dagens jobb. Kul när slarv lönar sig! Ha en bra onsdag! Kram

  SvaraRadera
 3. Vad härligt med potatis "bara sådär"! Tänk vilka överraskningar lite slarv kan föra med sig :)
  Ha det så bra!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Men så praktiskt! Allt som kan göras på hösten i stället för att man riskerar glömma bort det under den hektiska våren anammar jag med glädje. Speciellt nu då jag precis hittat en några påsar med blomsterlökar som skulle varit planterade tidigt i våras. Varför har jag hängt dem på en krok bakom snöspaden??? Det måste vara K - han är inte här och kan försvara sig!
  Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
 5. Vilken lycka, du som inte trodde det fanns något där nere i jorden. Nu har ni potatis ett bra tag framöver (med tanke på att ni inte är storförbrukare)
  kram!

  SvaraRadera
 6. Mandelpotatis ser det ut att vara. Vilken lycka! Egen potatis smakar alltid allra bäst. Det är på det där sättet man kommer på hur man kan göra fortsättningsvis. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Hihihi :) Vilken trevlig överraskning ! God sådan också ;)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Bingo! Heder åt maken!
  Även jag odlar Amandine och även jag "slarvar" vid skörd så de dyker upp lite här och var. I år har de gett betydligt bättre skörd än de vi planterade efter alla konstens regler i prydliga fåror. Årets skörd kommer nog inte att täcka vårt vinterbehov. Nu ska jag testa din metod med ensilage så kanske vi får bättre skörd nästa år. Ser fram emot att få goda råd när vi ses. Vi tillhör släktet Potatisätare:-)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så lyxigt! Vilken tur att du inte rensade bort :D Jag petade ner potatis i slutet av juli. Hoppas att det ska bli några knölar av den.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 10. Oj, det var en del ni hittade på! Tänk vilken överraskning, va? :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 11. Så häftigt med en så god överraskning. Vad ni kan. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 12. Mycket intressant, vilken bra upptäckt.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Bra utdelning!
  Antar att du också saknar en jordkällare att förvara potatisen i...
  får ocksså upp kvarglömd potatis men i mindre mängder.

  SvaraRadera
 14. Amandin den potatisen gillar vi verkligen. Jag har bara satt den i år och det blir massor ser jag både stora och små. <även jag har hittat en i löklandet. Blå kongo hade jag förut och i år kom det två plantor såna bland amandinen.
  Det är roligt med överraskningar. Lycka till med din höstplantering. här regnar det för fullt nu bläää. Det som var så fint några dagar.
  Ha det gott
  <kram Meta

  SvaraRadera
 15. Härligt! Har tänkt sätta lite potatis i höst, ensilage får jag av bonden. Det är roligt att prova lite olika metoder, går det så går det.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 16. Erfarenhet, det är värt mycket, och att förstå när man upptäcker något som innebär nya möjligheter, och så bloggar förstås så vi kan lära av varandra.
  //Helene

  SvaraRadera
 17. Jag äter inte så mycket potatis så jag får mitt behov tillfredsställt i 5-6 pallkragar. Det brukar räcka länge. I år har jag satt 2 sorter (tyvärr lite huller om buller) en tidig och en sen. Hittills har jag bara fått upp den tidiga. Men visst är det gott med egen potatis!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Mamma och morfar var alltid toknoga med att all potatis skulle upp inkl minsta ärta. Det skulle inte bli huller om buller nästa år. Jag har aldrig varit lika noga och fått upp jättefina potatisar nästa år.

  Men jag blir nyfiken på ensilaget.. Vattnar du ur det innan du lägger ut det? Bonden jag fick av sa att de balar jag fick, som var otjänliga pga hål, bildas det smörsyra i. Och de behöver regn eller vatten för att laka ur syran. Jag gillar täckodling för jordförbättringen och den minimala ogräsrensningen :)

  HA det gott! Carina

  SvaraRadera
 19. Åh, jag blir alldeles lycklig av att läsa om detta :) Det är hur spännande som helst detta med odling.

  SvaraRadera
 20. Vilken trevlig bonusodling, ibland är det allt bra att slarva lite. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 21. Anette, du undrade om vildpelargoner tidigare. De vilda som jag har är lättodlade, trivs ute på sommaren och på fönsterbrädan på vintern. Har haft dem många år och ingen har dött. Så tveka inte, finns så många fina.
  Kram

  SvaraRadera
 22. Så enkelt kan det alltså vara! Vilken fin skörd!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 23. Vad bra! Man lär sig någt nytt varje dag😊 Mumsa på!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 24. Vad bra! Man lär sig någt nytt varje dag😊 Mumsa på!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 25. Heej! Jag är verkligen inte bra på det där med Google + och så.. ;-) Men jag skrev nyss ett inlägg på min sida där och länkade till min blogg, så kanske kommer du in nu?! :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 26. Jag skördade också kvarglömda mandelpotatisar igår, det blev bättre avkastning i år än första året.
  Naturen slutar aldrig överraska en. Vid min morgonrunda hittade jag en kantarell i gräsmattan.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera