söndag 21 augusti 2016

Växthuset får trappsten

Ett av sommarens projekt har varit att få ordning framför växthuset. Innan markarbeten och stensättningar kunde påbörjas var vi tvungna att ordna trappstenen framför växthuset eftersom det inte skulle gå att köra med tunga maskiner över gräs och kanter sen.

Det behövdes en rejäl sten med måtten minst 170 x 70 cm och var hittar man en sån? Köpte en hög begagnade, huggna och rejäla kantstenar för nåt år sen tänkta att använda till trappa, men de är bara ca 40 cm breda och jag ville gärna ha nåt större eftersom växthuset är ganska stort (30 kvm).

Lokala bygghandeln kunde erbjuda kinesiskt granitblock i standardformat 150 x 70 cm för 5.500 kr. Dyrt och för kort, skulle hamna precis kant i kant med dörröppningen och se urvuxen ut. Man kunde förstås beställa efter egna mått... vad skulle det kosta? 
Gillar verkligen granit men importerad från Kina när man bor i stenriket Småland! Sådär gick tankarna och tiden också... tills mannen kom att tänka på att det låg två gamla trappor dumpade i föräldrahemmets kohage.
Med tumstocken i högsta hugg kunde konstateras att måtten stämde! Kände mig helt upprymd och lycklig som att ha öppnad önskeklappen på julafton när man var liten eller vunnit en fin vinst... Härligt ibland har man flyt! Nu skulle lastpallen som fungerat som provisorium bort.


 170 cm är ganska stort på nära håll...

...men väl på plats känns det som den har krympt rejält. Mannen ville högtryckstvätta bort alger och lava, men jag tycker det ger liv och vill behålla. Så glad över min sten och patinan!


Allt gott

35 kommentarer:

 1. Så välordnat och vackert ni har det.
  Förmodligen skulle jag bo i växthuset sommartid:)
  och jag håller med dig, stenen är vacker med patinan.

  SvaraRadera
 2. Men OJ så snyggt det blev! Förstår att du ville behålla den "otvättad" vilken patina! Den ser ut att ha legat där jämt :) Ibland har man tur, vi har två gamla grindstolpar i sten som ligger i en hage och har så gjort i närmare 10 år men någon gång får vi säkert användning för dom :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Men du vilken tur att mannen tänkte till. Det där blev ju perfekt. Vilken sten, lika lång som jag (fast jag är tre cm längre) Ni pysslar, skördar och gör så fint.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Så fint det blev. Håller med Dig om att stenen bör få behålla dess vackra patina.Tänk så det kan bli att stenen låg nästan och väntade på att få en ny plats att vara på och tur för den då att mannen i huset tänkte till och kom i håg den.Väldigt lyckat.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 5. Förstår känslan när stenen kom på plats. Underbart vackert med patinan! Ofta är det bra att vänta och tvingas fundera på saken ett tag.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Vilket flyt, och den är som gjord för platsen.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Så vackert det blev med den ´gamla´stenen, dom blir ju bara vackrare med åren. Ert växthus är helt underbart, så snyggt. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 8. Det måste ha varit en härlig känsla när maken (gissar jag) kom med stenbumlingen på traktorn. Vad fint det blev när den kom på plats. Fint med lite patina också. Ursnyggt! Ibland finner man lösningar på sånt som känns besvärligt. Det är en skön känsla. Hade en sån känsla när vi hittade en firma som kunde tillverka en betongtrappa med exakta mått så att vi kunde använda vårt gamla gjutjärnsräcke. (Fick byta trapp när vi dränerade eftersom den gamla inte gick att flytta hel.) Önskar dig en ny fin vecka!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 9. Vilken lycka!! Jätte fint och snyggare än granit:))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Stenen passade som hand i handsken.Snyggt!

  SvaraRadera
 11. Stenen passade som hand i handsken.Snyggt!

  SvaraRadera
 12. Jisstanes va´ snyggt! Återvinning på elitnivå.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Det blev ju hur bra som helst. Närproducerat!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Så himla snyggt det blev! Vilken tur att ni kunde hämta hem stenen och att den passade så bra, patinan är pricken över i:et tycker jag. Väldigt glad att det inte blev en sten från Kina...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 15. Ibland finns lösningen närmare än man anar. Som gjord för platsen! Snyggt!

  SvaraRadera
 16. Så bra att ta tillvara det som finns. Ser ut som den alltid har legat där, jag skulle heller inte ha tvättat den. Strålande.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Det kan man kalla flyt! Ibland kan man hitta trappstenar och grindstolpar i gamla hagar, jag har hittat mycket som jag vill ha men det ska hem också ...
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Så otroligt fint det blev! /Liza

  SvaraRadera
 19. Så fint det blev med patinan på stenen och allt. Klart du ska ha den så. Vilken tur att ni hade den och slapp att köpa den. Ha en fon kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 20. Vilken solskenshistoria! Underbart snygg sten! Sista bilden med dina läckra, fluffiga höns är som en dröm!
  Tack för senast, det var en av min trädgårdssommars höjdpunkter! Hoppas fortsättningen på er resa blev som ni har tänkt er.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag bestämt du tar i! Det är jag som ska tacka.
   Kram
   /Anette

   Radera
 21. Perfekt....och såååå snyggt! Klart att dekorationer som lav ska få vara kvar, håller med dig om att det ger liv i stenen!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 22. Men så himla snyggt! Perfekt att kunna återbruka en handhuggen gammal stenhäll.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 23. Vilken vacker patina och perfekt lösning. Roligt att kunna återanvända också.

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
 24. Hur snyggt som helst. Välförtjänt med lite flyt kring växthusbygget.

  SvaraRadera
 25. Vilken osannolik tur! Den passar ju perfekt, inte bara måttmässigt! Antar att det var Bengt som fraktade den men inte med minigrävaren ju. Har ni traktor också?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svärfar har traktor, men mannen använder den förstås också.
   /Anette

   Radera
 26. Åh va fint med den stenen där...och alltså, ditt växthus
  är helt underbart! En dröm.. <3
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 27. Sagolikt ! :D Jag älskar ju natursten och med patina och ålder ger den det perfekta utseendet som ingen köpesten i hela världen hade kunnat åstadkomma ! Wow ! Vilken fullträff ! :D
  Kram

  SvaraRadera
 28. Helt underbrt. Det behövs lite yta om man ska få in en sån sten. Vad kan vara vackrare än en äkta gammal sten med alger och allt. lyckan du.
  Ha det gott och njut det fina du har hos dig
  Kram Meta

  SvaraRadera
 29. Så fint det blev med stenen och självklart ska patinan vara kvar ,kramen Nette

  SvaraRadera
 30. Passade perfekt men jag gissar du varit framme med tumstock eller måttband innan den hamnade på plats;-)) Pricken över i, verkligen. Tur att du fick stoppat mannen innan han tog fram högtryckstvätten.
  Fortsatt skön sommar!
  Birgitta

  SvaraRadera
 31. Men vilken lycka!
  Så perfekt stenen passade. Så snyggt och så klart att algerna ska vara kvar. Förstår hur du kände dig när måtten stämde!
  Hoppas att ni hade det bra på er semesterresa!

  Kram Agneta

  SvaraRadera