onsdag 24 augusti 2016

Samla tomatfrön

Nu är jag mitt i tomatskörden och har hunnit se hur de nya sorterna beter sig och smakar. Av de jag gillar samlar jag frön att så till nästa år. Främst är jag intresserad av riktigt tidiga sorter som hinner mogna innan hösten är här, men de ska också vara goda och friska, inte få bladmögel så lätt, inte få sprickor eller fläckar. Några sorter måste klara utomhusläge och så vill jag förstås ha olika färger och storlekar.

På de finaste och plantorna väljer jag ut den största, eller snyggaste tomaten. Den ska vara riktigt ordentligt mogen. Sen delar jag och pillar ut kärnorna med en sked. Lägger dem i ett glas med vatten där de får jäsa några dagar upp till en vecka. Eventuella små, omogna och skadade frö flyter efter hand upp till ytan och skummas lätt bort. Om de möglar gör inget. Varje glas är förstås noga uppmärkt. Efter fem, sex dagar är geléhöljet runt fröet uppmjukat och lätt att skölja bort i en sil. Sen får de torka direkt på ett fat. Även om det förstås blir ordentligt blött dunstar vattnet fort. Förr försökte jag torka dem på hushållspapper, men tyckte de var omöjliga att få loss och om man får med papper när man sätter möglar lätt fröet.

Har man plantor som är F1 hybrider, alltså korsningar med en bestämd mamma och pappa, blir det visserligen plantor även om man samlar av dessa, men de kommer inte att likna plantan man tog tomaten från och smaken kan bli hur som helt sannolikt inte mycket att hänga i julgranen. Om det är en F1 hybrid står det på fröpåsen, men har man köpt en färdig planta kan det vara svårare att veta.

Allt gott

20 kommentarer:

 1. Sparar kunskapen för framtida behov. Hoppas jag får möjlighet att odla tomater i framtiden. Försökt med minisorter inomhus, efter tips från dig, men det blev för lite utdelning och för mycket tillsyn. Men orangeri är på gång varje år (!) så jag hoppas....
  Ha det bra!
  Marta

  SvaraRadera
 2. Även här samlas tomatfrön. Det är så lätt att gå och mumsa i drivhuset och plötsligt ärr alla de finaste slut. Inventerade min frölåda häromdagen för att se vad jag behövde fylla på med. Jag trycker däremot ut dem på hushållspapper. Jag pillar loss dem någon gång i vinter och då gäller det att ha märkt pappret! ;))
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilket arbete att pilla med, jag nöjer mig med att köpa en o annan färdig planta på våren, tur att man är olika :) Jag får ju o andra sidan aldrig de där spännande sorterna. Lycka till med dina fröer o sådder :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vad kul...jag samlar också tomatfrön nu...flera små burkar står på vedspisen och även jag har märkt upp dem noga. riktigt roligt!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jahapp, det är så man ska göra!? Jag hade tre sorter i år, men det är endast en som jag gillar - det är den svarta cocktailtomaten!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Tack för bra information och tips!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Härliga tips som man tar till sig av. Kraaam pia

  SvaraRadera
 8. Jag sådde Vilma och de har lyckats så bra, har stått på fönsterbrädorna hela sommaren, så jag ska ta frön av dem. Vet inte om de är F1 hybrid, det visar sig. För övrigt har det dykt upp tomatplantor i flera av mina urnor där jag fyllt på med kompostjord, tomater är ju så lätta att fröföröka.
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilma går bra att ta frö av. Ej hybrid.
   /Anette

   Radera
 9. Så spännande. Nu blir jag sugen på att prova spara frön. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 10. Tack för att du delar med Dig av Dina fina tips så klart blir man ju sugen på att prova./Margareta

  SvaraRadera
 11. Noga är ordet! Du gör allt så noga. Efter alla regler, förstås! Här tog den lilla Wilma en tomat, kramade ur frön och satte ner direkt i kruka. Hon ville ha tomatplantor precis som farmor. Och efter bara nån dag tittade små blad upp! Hon hinner ju naturligtvis inte få några plantor eller frukter, men hon ser att det går att peta ner frön och få ett resultat.
  Jag vill gärna få tips på dina bästa små tomater, gillar inte "de vanliga", typ Dansk Export. Bara cocktail och körsbärs...
  Ha en fin dag!
  Kram Lena i högsommarvärmen i Blekinge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Konstigt nog heter just min favorittomat Vilma. En liten fönstertomat som kan odlas inomhus året runt. Det vore väl nåt för barnbarnet!
   En annan trevlig tomat är Gardeners Delight som ibland kallas världens godaste tomat. Indigo Pear Drops, en lilagulfärgad pärontomat som är vansinnigt god, men svårpollinerad kräver högre fuktighet än övriga.
   Lycka till
   /Anette

   Radera
 12. Mmmm, nu är det dags att samla frön av alla de sorter. I år har jag en ny tomatfavorit: Cherry Roma. Söt, fast i köttet och mognade redan i mitten av juli i växthuset. Ett måste även nästa år för min del. Blir säkert någon ny sort också, alltid lika spännande att läsa frökatalogerna.
  Fin helg till dig!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 13. Du är så redig och gör så fina inlägg med rekommendationer och tips om det du har i dina odlingar det ska du ha en stor eloge för Tackar.
  Nu köper jag ju mina plantor och det blir nog några andra nästa år. Gillade inte busktomaten jag köpte de möglade i bladen så fort. Får bli någon annan roligare sort.
  Ha det gott i veckoslutet
  Kram Meta

  SvaraRadera
 14. Vilken härlig frösamling Anette och tänk så många goda solvarma tomater det kommer bli av de små fröerna nästa år. :) Tomater är det roligaste som finns att odla tycker jag. Inte bara för att de är goda som godis utan kanske just för att de är så bestämda med hur de vill ha det. Inte för mycket vatten och inte för lite, tjuvskott som måste plockas, så långt bort från potatis som det bara går att komma för att slippa bladmögel, inte för trångt... ja, tomaten är sannerligen en liten primadonna. Men helt klart en primadonna som är värd allt pjoskande. ;)

  Sköt om dig Anette!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 15. Tack för lektionen i att samla tomatfrö. Gissar att mina köpeplantor inte är av äkta sorten, men så söta och goda tomater vet jag inte om jag någonsin haft. Kanske är värt att testa i alla fall! Ha en bra fredag och en skön helg! Kram

  SvaraRadera
 16. Tänk nu ska jag plocka fram och kolla vilka sorter som inte är F1 av de jag odlar. Har fått fantastiskt många och goda av en av favoiterna - Red Pearl - i år. Precis som en bifftomat - Brandywine - som aldrig gett så fina tomater i växthuset som nu ute.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 17. Har flera år odlat tomater av frön från F1 sorterna Sungold orange och Chocolat Cherry, märker ingen skillnad i smaken och utseendet, men kanske har jag bara råkat ha tur?
  Jag gillar att testa sånt som inte borde gå...:)

  SvaraRadera