söndag 1 januari 2017

Sommar-vinter

Är verkligen inte bra på att dokumentera rabatter vid olika tidpunkter men när jag letade efter en bild på min soptunna till Kristina kristinasoas hittade jag en sommar och en vinterbild tagna från någorlunda samma ställe.

Det här är främst en sensommar- höstrabatt som löper längs ett cirka tio meter långt staket av hässjestörar eller krakar som vi säger här. Längst bort är det förankrat i ett litet hus för soptunnan. Åt detta hållet är öppningen mellan tak och sida rymlig, så vi lätt kan lyfta på soptunnelocket och ett par trappsteg av granit hjälper oss nå upp. Andra sidan sophuset går en liten grusväg där renhållningen lätt kan dra ut tunnan en gång i månaden. Vi slipper alltså vända eller flytta den, behöver ej heller springa runt ut på vägen.

Brunnen och pumpen fungerar. Vattnet är iskallt och därför inte optimalt att vattna grönsakerna med. Istället leder vi iväg det till grannens kalvar i hagen bredvid och jag får nyttja hans mark bakom staketet.


2015 såg det ut så här. Det är inte utan att jag saknar lite vitt eller åtminstone ljuset just nu, men det är långt ifrån varje vinter vi har snö runt jul-nyår, endast fyra år av tio enligt SMHI. Däremot brukar det blåsa kraftigt och storma. I skrivande stund viner det rejält runt husknutarna och vem kommer inte ihåg Gudrun första veckan i januari 2005 eller Per, nu senast Urd. Vid såna tillfällen binder vi fast staketet med spännband i pumpen eftersom det fångar all vind från väster och förmodligen skulle blåst iväg för länge sen annars.  

GOTT NYTT 2017

 


29 kommentarer:

 1. Så fina årskrönikor du gjort!
  Önskar er båda ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 2. Som vanligt känns det lika märkligt hur stark växtkraften är när man ser den prunkade rabatten mot den platta marken på vintern. Binda fast staketet i pumpen! Då är det även kraft i vinden;)
  Kram

  SvaraRadera
 3. "Binder fast staketet med spännband" - kära nån! Inser att vi är helt förskonade när det gäller den sortens stormar! Fin rabatt! Skulle uppskatta om du ville berätta vad du har planterat här - som många inbitna odlare är jag ständigt på jakt efter uppslag och tips om växtsorter och särskilt sådant som trivs ihop.
  God fortsättning på det nya året!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag skulle berättat vad det är för växter. Inga konstiga. Stomme av hösaster och luktaster i olika höjder och färger i spegelvänd ordning från mitten räknat. Tre nyanser av flox, vänderot och stormhatt i bakkant, ett par tremastereblommor, vit bergklint, stjärnflocka, ett mörkt höstsilverax som flirtar med den röda flädern. Många hundra botaniska tulpaner på försommaren.
   Kram
   /Anette

   Radera
 4. Vilket fint staket, det passar verkligen på platsen. Så jämntjocka krakar du har, måste varit ett stort jobba att få ihop så många. Du har ett brett järnband som du spikat krakarna i verkar det som. Letar efter något liknande. Har du köpt eller kommit över det på annat sätt? Fanns hålen eller har ni gjort hål?
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min man arbetar med metall så han har böjt och borrat banden. Krakarna hittade jag på Blocket.
   /Anette

   Radera
  2. Tack Anette. Himla bra med sådan man.
   //Helene

   Radera
 5. Iskallt brunnsvatten känner jag igen. Jag får mellanlagra o värma i stora tunnor, eller vattna lite och ofta. Den torra sommaren 2016 var inte kul! Så fint med staket av hässjestörar och all växtlighet. Jag längtar inte alls efter snö längre.....nu får det gärna bli vårvärme ;)
  Ett fint odlingsår 2017 önskar jag dig!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Vilken fin och frodig rabatt, jag läste vilka sorters växter du har där också. Alltid lika kul:)
  Staketet är verkligen jättesnyggt.
  God Nytt år
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Årskrönikor och samman fattningar är jag urusel på men det är roligt att läsa era andras hur de än är.
  Nu önskar jag dig ett härligt och bra odlingsår2017 och att allt gott ska vara med dig hela året.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Vilket ursnyggt staket! Det lägger jag i min minneslista direkt. Min sommarstugegranne röjer på sin sida fortare än vad jag hinner plantera på min så jag är i stort behov av något döljande.
  Ha en riktigt god fortsättning
  Lotta

  SvaraRadera
 9. Härlig perennrabatt och tack för tipsen. Alltid kul att läsa om vilka växter som ingår. På gott och ont så har vi inte soptunnorna synliga från trädgården. Det är en promenad...

  God fortsättning på det nya året! Carina

  SvaraRadera
 10. Smart att ha soptunnan så. Häftigt att se olika årstider på bilderna. Ha en god fortsättning. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 11. Saknar också snön, men förhoppningsvis är den på väg.
  God fortsättning på 2017!

  SvaraRadera
 12. Så härliga bilder! Vi har fällt in våra soptunnor i planket ute vid vägen så vi slipper också se dem :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 13. Vilken fin gömma för soptunnan, gillar inte de fula tunnorna, men bor man i ett villaområde, får man stå ut. Vacker rabatt, både på sommar och vinter.
  God fortsättning/Marika

  SvaraRadera
 14. Här har vi fått snö inatt. Inte mycket men det blir genast ljusare och nu ska det vara minusgrader ett tag enligt prognosen. Det känns skönt och vitt och fint!
  God fortsätning1
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 15. Det är en konstig vinter i år ??!...lite puder har vi fått, här vid södra Norrlandskusten brukar det vara lite mer iaf....och kallare också, nu har vi haft flera plusgrader, men såg att vi skulle få 18 grader i veckan !!!....snabba vändningar här...sen blir det mildare igen. Hoppas bara det kommer lite mer snö (tror lite är på väg ) så det känns som vinter iaf...
  God fortsättning !
  Kram

  SvaraRadera
 16. Fina kontraster, det vita och det gröna, vilken tur vi har olika årstider! Ja, nu skulle man vilja ha lite vitt, det lyser upp en del!

  Önskar dig ett gott nytt år!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 17. Vad intressant att se vyn två olika årstider. Gillar störar, hos dig, tycker det blir ett så snyggt "vilt" staket som passar bra på landet. Snyggt med växterna mot det är det också!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 18. Hej Anette !

  Hos oss är det full vinter nu och maken har nyss varit ute och skottat. Ditt staket med krakar är så himla vackert oavsett om det är vinter eller sommar.
  Tack snälla för din kommentar hos mig - den värmde extra mycket eftersom jag har en hemlig dröm om att få skriva krönikor/kåserier i någon tidning. Nu är den inte hemlig längre - hihi.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 19. Vilka vackra bilder och vilken skillnad på "vyerna".
  Bra tips på deodoranten, den har jag inte hört talas om och ska testa.
  Vad roligt att du gillar tvålen, blir så glad! Nä inte har det blivit mycket bloggande på sista tiden inte. Däremot har jag lagt en hel del tid på kortmakeri, jösses vad roligt det är! Limmet jag fick funkar kanon till att limma fast spetsar. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 20. God fortsättning på 2017! Det har ju börjat ganska bra vädermässigt. Det är faktiskt lite vitt utanför fönstret. Hoppas vi ses under året. Det vore kul att se hur ni bor.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 21. Nu har du väl fått lite vitt?!
  Roligt att se rabatten vid olika årstider. Tänk om man kunde komma ihåg att fota så. Och staketet är så snyggt.

  Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
 22. Väldigt snyggt med hässjestörar till staket. Är de skruvade en och en mot järnbanden? Funkar väl bra mot rådjur antar jag , med alla vassa spetsar. Ha en skön trettonhelg!/Monica

  SvaraRadera
 23. Jag tycker mig förnimma ett visst mått av längtan i det här inlägget. God fortsättning!

  SvaraRadera
 24. Lika vackert året om! ♥

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 25. Sommaren älskar jag mest. men utan vintern hade jag inte älskat sommaren.
  För vem vill ha sommar året om - nej det vill jag inte - man vill ju längta efter något.
  Vi har en pergola som blev fastbunden innan vinterns alla stormar, man vet ju hur det kan bli. URD blev som tur inte så farlig som vi bävade för, och ingen snö har vi här.
  Vintern har ju dock bara börjat . . .

  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
 26. Vi hade inte så vit jul men nu ser det i allafall ut som vinter därute. Ändå tror jag vi har mindre snö än de harvi Stockholmstrakten! Men vi ska nog hinna få en hel del mera!
  Roligt att se foton med både vinter och sommar! Vackert staket med era hässjestörar!
  Fin lösning med soptunnan! Här får vi rulla ut tunnan på vägen och det är inte alltid helt optimalt! Har det snöat mycket och plogbilen inte hunnit komma ja då får man skotta upp en egen glugg för att inte tunnan ska stå för långt ut på vägen. Men så är det nog för många husägare här i landet...

  Hoppas du haft en trevlig trettondagshelg och att du får ett fint kommande år!
  Kram / Maria

  SvaraRadera