onsdag 28 december 2016

Årskrönika 2016 juli-december

Fortsätter årskrönikan med en bild per månad som får representera det som känts viktigt för mig under året framför att bara visa vackra bilder.


Julisådden av sallat, rädisor, grönkål och pak choi växte dubbelt så fort som vanligt och jag hann med en septembersådd också.


Snart är det dags att så tomatfröerna som samlades in i augusti. Njuter av det egna kretsloppet även om jag köper en hel del fröer också.

September: Torka och vattenbrist präglade sommaren. Samtidigt som det inte regnade behövde min trädgård på sandåsen mer vatten än nånsin, men vi fick koncentrera oss på grönsakerna i potagen. Sjön Salen krympte och krympte. Det kändes ofattbart att se så här mycket sjöbotten och det visade sig ändå vara bara början. Det blev dubbelt värre. Flera grannar blev av med vattnet i sina brunnar, men vi klarade oss. Nu har vattnet i sjön fyllts på igen, men grundvattnet och i brunnarna är det lågt, bara ca 20 cm.  Gissar att det kommer att dröja innan ordningen är återställd.


Oktober: Svartkålen trivdes och detta var överskottsplantor som jag satte för att ha lite färskt framåt hösten. Frysen var redan fylld med årsbehovet. Man kan faktiskt odla svartkål bara för att den är så snygg. Älskar den gröngrå färgen som jag gärna blandar upp med blomster.

November: Hönsen vände rumpan åt pumpan.


December: Vintergrönsaker satta i mitten av september som lagom hann gro innan dagarna blev för korta. De står under dubbel väv i växthuset, växer så stilla och håller oss fortfarande med bladgrönt. Vi har inte haft kallare än -6 ännu. Den rätta vintern brukar komma i februari mars. Tills dess borde jag hunnit äta upp det mesta.Tack för alla kommentarer, uppmuntran och tips under året som verkligen uppskattas ska ni veta.

Önskar Gott slut och Gott nytt 2017


30 kommentarer:

 1. Trevligt med en årskrönika. Det är ju ett smart sätt att få grepp om hur året var och kanske vad som fungerade och vad som det gick lite sämre med. Jag har aldrig gjort någon, men kanske att jag skulle testa under nästa år.

  Hoppas att du har haft en fin julhelg!
  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 2. Så härligt att se allt grönt du odlar under årets alla månader. Gissar att det kommer att bli än mer fräsch och nyttig mat nu när du har det fina växthuset att tillgå. Värdefullt och förstås underbart att kunna skörda eget hela året och att kunna skörda när man vill, primörer eller färdigvuxna grödor, eller som du skriver också odla för skönhetens skull, som med svartkålen. Den är verkligen reslig och vacker, och inte bara god. Önskar dig ett riktigt bra odlings-, skörde-, trädgårds- och på alla sätt Gott Nytt År.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. Ja, torkan den här sommaren ja, den var inte kul, och inte kul när man inte får vattna heller... TYvärr är det väl inte sista gången det blir så heller, det tar tid att få ordning på vattenfrågan..
  Söta höns!!
  Må gott och ett gott slut till dig!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 4. Tack för din fina årskrönika. Ser fram emot att följa din kärleksfulla odlarmöda nästa år också!

  Gott Nytt 2017 önskar jag dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Inte många dagar kvar på det här året. Ska bi roligt att hänga med dig under 2017 också. Jag lär mig ofta nya saker när jag tittar in hos dig.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Kul att se årssammanfattning, det händer mer än man tror under ett år.
  Växthuset wow! du är så flitig med all grönsaksodling!!
  Tack för snälla kommentarer och ja det är egen tillverkad keramik.
  Ha en bra fortsättning
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Tänk att snart har ett år gått, så fort så fort . . .
  Känner igen bilderna från din årskrönika, den bästa bilden var dina söta hönor som vände rumpan mot pumpan, hi hi hi ... Tänk om man hade haft en sådan fin rumpa.
  Nu undrar man hur blir det nya året, jag ser fram emot mycket roliga trädgårds jobb.
  Och givetvis att hälsan hänger med, det är det viktigaste.
  Två gånger har jag träffat dig i år, jag hoppas på nya möten 2017.

  Vi önskar dig och Bengt ett riktigt GOTT NYTT ÅR.
  Eva och Rolf

  SvaraRadera
 8. Kul att se din årskrönika, hoppas verkligen att nästa säsong blir mer normal än årets. Torka eller för mycket regn får vi hoppas att vi slipper. Skulle vara trevligt med en "normal" sommar ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Tack själv för tips och inspiration. Kul med en månadsåterblick. Har börjat fundera lite över vilka fröer som behöver kompletteras.

  Gott slut! önskar Carina

  SvaraRadera
 10. Det är fantastiskt att det växer så bra hos dig hel året. Du är så duktig!
  Hönsen är ju för söta, vilka skönheter!
  Ha det så bra i mellandagarna!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 11. Alltid så intressant att läsa din blogg och jag använder den lite som en uppslagsbok. Nu har jag lärt mig att så i flera omgångar för att ha färskt grönt under vintern också, i alla fall när det inte är för stark frost.
  Tack för allt du lär oss!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 12. Så mycket det händer på ett odlingsår i alla fall och snart är vi där igen på riktigt.Hittade du bilden i almenackan???
  Önskar dig en fin och skön helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Tack för en trevlig krönika. Det var längesedan jag var här inne hos dig, har saknat det. Så en krönika passade perfekt.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 14. Väldigt trevlig krönika. Gillar dina hönor. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 15. Fastnar för svartkålen - vilka plantor!!! Vad heter sorten och fröfirman? Hela storfamiljen här har blivit tokiga i svartkål tack vare ett för oss nytt recept som jag ska lägga ut på min blogg när jag hinner få till ett inlägg! Just nu är det vedhuggning som gäller, vill gärna hinna så mycket som möjligt innan nästa snö/regn.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Apropå torkan.... Tänk att skörden blev så bra, trots allt! För att inte tala om alla blåbär och lingon! Nu har vi äntligen fått vatten i lagårdskällan, så vi slipper dra slang över gårdsplan!
  Önskar dig ett gott odlingsår 2017!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 17. Man glömmer fort, så en årskrönika är bra. Det där med julisådd av grönsaker misslyckas jag alltid med, måste får till det bättre. Hoppas ni få upp grundvattnet och vatten i brunnarna nu över vintern.
  //Helene

  SvaraRadera
 18. Trevligt med en årskrönika, det händer så mycket under ett år. Dina vinterodlingar ser goda ut. Jag försöker odla lite grönt inne nu, få se hur det lyckas. Gott Nytt År. Carita

  SvaraRadera
 19. Inspirerande och härliga bilder !
  Önskar dej också ett Gott Nytt År !!
  Varm kram bia

  SvaraRadera
 20. Vilket fint bildkollage över året. Nu ser vi fram emot nästa. Impectakatalogen kom häromdagen. Jag bläddrade en stund, men litet tidigt känns det. Önskar dig ett gott nytt år! / Britt

  SvaraRadera
 21. Härliga bilder. Hönsen gillar jag så fina.

  Gott Nytt År

  SvaraRadera
 22. Vilken enorm torka ni drabbades av, här kom desto mera regn istället.
  Hoppas 2017 blir lite mer jämnfördelad, lite lagom av allt!
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 23. Du kan konsten att hålla trädgården igång alla månaderna under året.
  Gott nytt år!
  Inger

  SvaraRadera
 24. Vilken härlig årskrönika. Ljuvligt att bli påmind om vad som väntar ute i trädgården.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 25. Gott nytt år!!!

  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 26. En bra tankeställare att visa vad som är viktigt men bilderna är i alla fall vackra, tycker jag.

  Det är otäckt med den låga vattennivån och sinande brunnar. Jag har samma problematik på landet och har enbart kunnat fylla dammen några få gånger för att näckrosorna ska klara sig.

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 27. Gott slut och Gott Nytt År önskar jag Dig.
  Min lilla svartkål hamnade i nyårsblomstren i år. Fint sällskap till tulpaner och hyacint och blåbärsris.
  Ha en trevlig nyårsafton!
  Annika

  SvaraRadera
 28. Fantastisk växtkraft. Härligt med egna grönsaker i december.
  Önskar dig ett riktigt fint 2017.
  /Marika

  SvaraRadera
 29. Tänk så mycket som har hänt under året, sådant som gör att man ser fram emot det nya. Ja, inte torkan då, men växtkraften.
  Kram Kristina

  SvaraRadera