söndag 4 december 2016

Framför växthuset

Det senaste året har mest handlat om växthusbygget för min del och inte minst hur det ska se ut runt om. Själva växthuset står på en grusås med lövskog i ryggen. Den sidan ska det bli surjordsplantering som helst ska smälta in så väl som möjligt med naturen. Ett kommande projekt.
Framsidan där vi rör oss hela tiden kändes mest angelägen att börja med och har också orsakat mest bryderi, nästintill ångest.
Problemet var att få uthus, trädgårdsland, arbetsrum, litet växthus och träd att kännas som en enhet och inte som utkastade händelser på en sliten gräsmatta. Dessutom att få ett flöde mot parkering och omgivande trädgård. Ett par problem återstår som just flödet i form av en gång mot trädgården och att binda ihop två kanter av olika material, men på det stora hela är jag nöjd.Lösningen blev en gräsrundel och att fylla upp slitytorna med grovt grus, samma som på parkeringen.
När jag väl kom på hur det skulle bli kändes det alldeles självklart, men ibland är det enkla och självklara så svårt se på en gång.
 


Men det hela började förra vintern med att jag måttade in var och hur stor rundeln skulle vara genom att testa mig fram i snön. Spettet fick stå kvar till våren och snöret sparades i rätt längd för att kunna rita om med sprejflaska till våren.


Här ser man hur gräsmattan som inte har varken början eller slut mot växthus eller övrig omgivning och totalt nersliten där vi går som mest.  Växthuset råkar vara tillfälligt tömt på plantor. Antagligen elen som skulle dras.

Här har arbetet kommit en bit på väg. Allt det uppgrävda var tidigare gräs och är nu grus som hänger i ihop med parkeringen längst upp till vänster. Några pallkragar tillkom hastigt och lustigt framför växthuset. Rundeln blir som ett litet grönt torg, samtidigt som de ytor som slits mest inte längre är gräs.


Kanter sätts efter konstens alla regler med metallremsa för att hålla gatstenarna på plats och markduk för att förhoppningsvis hindra gräset att växa in emellan. Gatstenen kommer från Riksettan i Ljungby och har en väl nött ovansida av all trafik. Känns trevligt att återanvända och veta lite om vad de varit med om.Det börjar arta sig.


Mannen tyckte det var kul med en dold spridare som lyfter sig ur gräsmattan. 


Just nu är vi ganska trötta på stora projekt  och skulle vilja ta det lugnt och bara gå runt och finlira, men vi får se hur det känns till våren. Det skulle vara skönt att få resten av ytorna runt växthuset färdiga också, slänter, surjordsplantering, komposthörna, staket och hallonland. När ytor står tomma sprider sig ogräset och ger merarbete i slutänden, så jag hoppas energin återvänder.

Allt gott


28 kommentarer:

 1. Förstår att ni är nöjda. Det ser vackert ut och och dessutom blev det funktionellt. Ser att du har järnkanter också. Köpte en massa sådana (med små armeringspinnar i botten) från en plåtslagare för många år sedan och de använder jag på massa olika sätt. Hoppas ni får njuta av växthuset och allt runtikring nästa år. Ibland säger jag att vi ska ha ett år av "underhåll" utan stora projekt för vi har haft många sådana också. Man behöver det.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. Jeg synes jeres projekt er meget smukt! Det hele ser sammenhængende ud, og jeg bliver helt inspireret af at se det :-) Væksthuset er i sig selv ualmindelig smukt, i øvrigt!
  God adventssøndag og tak for de dejlige billeder!
  Hilsner fra Nana

  SvaraRadera
 3. Det blev så jättesnyggt med "gräsrondellen" i mitten och gruset runtom. Men hur
  lyckas du hålla så snyggt i gruset, jag tänker när alla löven trillar? De lilla grusytor vi har här blir alldeles fulla med barr och löv på höstarna, och fast man krattar lämnar ju en del kvar som förmultnar och sen börjar det lätt växa mossa eller gräs där. Känner att jag måste lägga mer tid på gruset än jag vill...;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parkeringen räfsas vår och höst och däremellan snyggar vi till genom att dra över med en tusenpinnaharv vid särskilda tillfällen. Till gruset runt växthus och skrymslen köpte vi en lövblås nu i höst som verkar fungera bra. Vi har mycket ek, björklöv och åtta äppelträd. Så det finns att ta hand om. Allt återanvänds som täckning över känsliga växter och bara jordytor i trädgårdslandet och slutar som jord.
   /Anette

   Radera
 4. Det här med trädgård är en ständigt pågående process. En oftast energigivande sådan.
  Bara så läckert med gatsten från Riksettan.

  SvaraRadera
 5. Jag dör... wow vilket jobb, och så himla fint! Så genialt att göra en rundel med grus, kunde inte ha blivit bättre. Och så fint det blev med pallkragarna där också. Ni måste ju verkligen känna er nöjda med att allt arbete gett så vackert resultat, heja er! Och tack för tipset med stålkanten mellan stenarna och gruset, det behöver jag tänka på till kommande projekt.

  Adventskramizar aka

  SvaraRadera
 6. ..och det blev hur fint som helst! Ibland är det bara så att idéerna inte finns, jag har lärt mig att vänta istället för att tvinga fram något som inte känns särdeles genomtänkt för plötsligt så finns det där, man vet hur det skall se ut när det är klart och då brukar det bli lyckat.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Hur snyggt som helst! Vilken bra lösning och vilken skillnad mot tidigare. Grattis till ett bra jobb!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 8. Smart att rita i snön... vilket gediget arbete och fint slutresultat. Ja stora projekt tar musten ur en.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Ni gör ett fantastiskt arbete med er trädgård och jag kan gott tänka att energin tar slut nu men till våren kommer den igen. En trädgård blir aldrig klar och det är lite av tjusningen, liksom vilan under vintern.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 10. SÅ fint det blev hos dig Det där måste du ju njuta av också innan du drar vidare med nya projekt
  Ha det nu gott i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 11. Det är inga små projekt ni drar igång, men det är noga uttänkt och det blir bara såååå fint.
  Efter vinterns vila och våren börjar spira tror jag med all sannolikhet att ni är igång igen.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Ser väldigt bra ut. Det är alltid lite knixigt att få till flöde och trädgårdsharmoni på gårdsfastigheter med många uthus. Men Rom byggdes inte på en dag och det är bra för annars kan man förta sig. Jag tycker du verkar ha jättebra ork dock.
  Trevlig vecka!
  Luna

  SvaraRadera
 13. Wow, vilket lyft för er trädgård!
  En skön vecka önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 14. Det ser väldigt fint ut :) Klart att ni blir trötta av allt arbete som ni lagt ner hittills men du ska se att till våren är energin tillbaka igen och då kan ni säkert inte hålla er utan börjar på nästa projekt, så fungerar i alla fall jag o Göran :) Kul att få se före o efter bilder lite från ovan så att man får en uppfattning om hur det ser ut:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 15. Det har blivit ett härligt lyft med rundeln. Har för mig att jag sett en annan underbar bild på slutresultatet. Att lämna partier som är tomma betalar sig ofta med mer slit. Så jag hoppas nytt år och nytt ljus kommer med ny energi till er. Annars får man helt enkelt gilla läget :)

  SvaraRadera
 16. Det ser jättefint ut. Grundarbetet brukar vara det tråkiga men nödvändiga och finliret är jätteroligt. Då börjar man se resultatet. Så upplever jag det i alla fall. Ha det bra. Carita

  SvaraRadera
 17. Wow,så fint det blev! Vilket jätteprojekt ni har rott iland! Och mer finns till våren...Men då har säkert lusten kommit tillbaka!
  Kul att ha fått se detta, tack!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 18. Oj, så fint ni gör! Fiffigt att testa i snön först. Det ser ju så perfekt ut nu och vilket jättefint växthus ni har!
  Ha det gott och vila lite nu!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 19. Så himla fiffigt att planera i snön! Jag har också gjort det, men inte när det är de stora linjerna som ska dras och jag tror det är viktigt att uppleva allt som ett "vitt papper" som man kan skissa på utan störmoment (dvs barmark). :)
  Ni har gjort det fantastiskt fint!

  SvaraRadera
 20. Så skönt när pusselbitarna faller på plats och man vet hur det ska fixas så det blir bättre. Och bra har det ju verkligen blivit framför växthuset! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 21. Så fint det blev med rundeln framför växthuset och de grusade ytorna som gör att allt hänger ihop. Visst är det häftigt när det man grunnat på helt plötsligt faller på plats och känns alldeles självklart. Allt har sin tid så passa på att vila nu och hämta kraft.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 22. Det blev verkligen fint ser så prydligt ut med den gröna rundeln.Det är roligt när man kan få till det och att det till slut blir en bra lösning och som vanligt så är den enkla lösningen det som är den bästa för det mesta så är det så.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 23. Jättefint! Och med din blick för trädgård kommer även resten att bli super!
  Hur har ni tagit den där flygbilden?
  Kram

  SvaraRadera
 24. Jag vet hur det ser ut hemma i din trädgård, ni har verkligen gjort det efter alla konstens regler och lyckats
  Grattis till ett toppen bra projekt.
  Nu ska kroppen vila, det är vinter.
  Okej för hjärnan som funderar på hur fortsättningen blir.
  Må väl / Eva

  SvaraRadera
 25. Du har så fint så !!....härligt växthus !
  Ha en fin helg !
  Kramis bia

  SvaraRadera
 26. Ser jättefint ut, så snyggt.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera