söndag 5 mars 2017

Letar färg

Tror faktiskt detta är den brunaste månaden på året i naturen, länge sedan solen visade sig, duggregn och tittar jag ut genom fönstret ser jag en gulbrun hage med grå stenar, en stor grå ekdunge och närmast fönstret gullregnet från 1950-talet med nakna grenar och torra fröbaljor som vinterstormarna inte lyckats slita bort.

I trädgården råder ett spirande lugn. Snödroppsruggarna står som finast, även på de mörkaste ställena har de slagit ut, överallt små lökspjut som skvallrar om att mycket är på gång och jag känner att det gäller att lägga på ett extra kål med nerklippning av gammalt och städning.

Efter mycket kämpande har också vintergäcken lyckats etablera sig. Sällan är knallgult så efterlängtat som just nu.


De flesta färger är dock mer subtila men de finns där som i sockblommans rodnande fjolårsblad,den lilla bergenian som jag tappat namnet på, alunrötter, röda revsugor, benved, hasselört,


i rönnspireans bladutsprång och tibastens hårda knoppar,men mest råder ett grönt lugn.


 

Murgrönan som täcker flyttblocken är nästan lilagrön. Den vanliga parkrhododendronen är också sen 1950-talet och förre ägaren. Har klippt ner den helt ett par gånger och beskär hårt vartannat år, men denna säsongen ska den få blomma under syrenerna.


Murgrönan trivs, säkert tack vare flyttblockens ackumulerande värme.  Zon 4 är nog i mastigaste laget annars.


Stensöta och mossor lyser neongröna även en mulen dag om man hittar ljuset. 

Jag gillar lugnet och den där lilla spända förväntan på vad som komma skall. Lugnet är förstås bara på ytan för bakom kulisserna råder febril aktivitet med frösådder, omskolningar, daglig flyttkarusell av sådder som ska från varmt till svalare, till ljusare, skott som toppas, utbrott av ohyra som ska bekämpas, vattning, luftning av varmbänk, frigolit på, av...

...och däremellan lugnet.

 Allt gott27 kommentarer:

 1. Visst är det mycket väntan nu på att få komma ut mer i trädgården. Här ska dock sås tomatfröer och lite penséer. Ha en fin söndag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Vaknade till pudersnö och snöfall som tyvärr verkar att bli ymnigare :( Nåja det är ju som det brukar i mars så det är inget att göra åt. Ska så lite luktärtor som legat i blöt och titta till mina sådder bl.a. tomatfröerna :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Ja lugnt är det, ibland lite för lugnt. Vaknade till en vit värld därute och veckan ska gå i gråskalor vädermässigt har jag förstått. Men jag blir ändå glad av tomater som gror och perenner som kikar upp i krukorna..

  Härliga bilder med mycket peppande ljus :) Carina

  SvaraRadera
 4. Ja det är mycket nu! Fina bilder! Måste gå och titta om det kommit några snödroppar uppe i woodland, annars är det dåligt med sprickfärdiga knoppar här.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag delar din uppfattning om brunt, riktigt trist ser det ut men du har hittat något trevligt i alla fall. Här har vintergäcken ännu inte visat sig, tjälen sitter hårt.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Ja det verkar ju väldigt lugnt hos dig...#skrattar#, det är liksom inte bara att sätta ned frön i jorden och sen sitta med armarna i kors på en pall och vänta! Här blir det magert med frösådd, finns inte plats helt enkelt! ! Sen måste jag ju inse att husbils livet inte gör det lättare!
  Här kryddar vi tillvaron med influensa, en rejäl sådan. Lika bra att ta i när man ändå hålls....Hoppas allt är bra med er, var rädda om er och hälsa!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 7. Ja det verkar ju väldigt lugnt hos dig...#skrattar#, det är liksom inte bara att sätta ned frön i jorden och sen sitta med armarna i kors på en pall och vänta! Här blir det magert med frösådd, finns inte plats helt enkelt! ! Sen måste jag ju inse att husbils livet inte gör det lättare!
  Här kryddar vi tillvaron med influensa, en rejäl sådan. Lika bra att ta i när man ändå hålls....Hoppas allt är bra med er, var rädda om er och hälsa!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Härliga bilder! Mycket brunt här också. Bilden på bladutsprånget är så hoppingivande.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Ja nog är det en gråskala ute nu...så himla trist! Men snödropparna förgyller gråheten och snart börjar det spira, vi är ju äntligen i rätt månad :)
  Ha en skön söndag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 10. Man vill ju att det ska gå fort nu men våren är väldigt brun fortfarande. Stensötan på mitt berg utanför är också härligt grön, gillar den mycket. Väldigt fint ljus i dina bilder, det känns hoppfullt.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Ingen grå skala här hos oss...vi har en vit skala ;)...vårvinter fortfarande här ;)
  Eftersom vi har sportlov nu så är det bra att det finns snö att åka skidor osv. på...
  Men så här lite snö har vi inte haft på länge, så våren kommer nog tidigt i år...
  Kram bia

  SvaraRadera
 12. Ja du det är lite av väntans tider nu med lite bakslag nu och då. denna gången i form av snö inte mycket men för mycket för mig i alla fall. Jo jag håller med dig det är brunt på marken och grått i luften skulle vara härligt med lite sol nu. Jag hittade bara två små gula solar hos mig. Antingen är de sena eller så trivs de inte.Kanske är som Viktoria Skoglund sa. "Vintergäck tar sig bäst om man sätter de från kruka".Får kanske satsa på det till nästa år. För jag gillar de där fina små solarna.Det får bli en inspektionstur till kolonin igen när solen lyser, kanske det har hänt lite mer där då.
  Ha nu en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Lite ny vit pudersnö, men när den smälter, är det gråbrunt igen.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 14. Det finns alltid färg i det bruna så här års, men det gäller ju att ha ögonen med sig som du har. :) Förväntan och väntan = vår.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 15. Du har lyckats med den lilla vintergäcken, jag har försökt flera år, inte en enda kommer men jag gör ett nytt försök i år.
  Det är nog bara vi trädgårds- och naturmänniskor som ser det vackra istället för bara brunt, jag tycker så mycket om denna tiden när man hinner se vad som händer och det är fortfarande ett lugn. Idag skulle jag klippa ner perennerna men snöyra satte stopp för det - jag var i alla fall inte inspirerad.
  Må gott!
  Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde tre försök med lök på olika ställen som inte gav nåt, sen bad jag en bybo om ett par tuvor och det lyckades bättre.
   /Anette

   Radera
 16. Härlig förväntan i dina bilder som förmedlar en vår i startgroparna. För att mest vara brunt hittade du mängder av färg. Färgen finns alltid någonstans men ibland får man leta extra länge innan man hittar den. I min trädgård är fortfarande övervägande färgen vit och kommer att vara så ett tag framåt men det är jag van vid och den som väntar på något gott ...

  Ha en skön kommande vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 17. "den brunaste månaden på året". Då är det bara att hoppas på snabb färgskiftning.

  SvaraRadera
 18. Nog är man glad över alla vårtecken som visar sig! Det gäller att se förbi det grå-bruna och kika på detaljerna, precis som du gjort.
  Här har vi haft sol i flera dagar och det är underbart! Jag laddar batterierna inför den snö som sägs ska återkomma imorgon.

  SvaraRadera
 19. ??????? Ibland fungerar det, ibland inte, att kommentera.
  /EL

  SvaraRadera
 20. Brunt och trist har det varit, men nu lyser solen och jag känner hopp igen! Härligt!
  Ha en fin dag!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 21. Ja, nu är färger extra intressant bara för att de är så få och man längtar. Antingen har folk en massa vintergäck eller få eller inga. Jag tillhör de sistnämnda. 3 st vintergäckknopp har jag hittat härute i år och ändå satte jag ett flertal kraftiga tuvor förra året.
  Du verkar inte ha några fritidsbekymmer med dina sådder iaf. Du är beundransvärd.
  Ha det gott!
  Luna

  SvaraRadera
 22. Visst längtar man efter färger nu, och visst finns de, om än ganska sobra. Den solgula vintergäcken är efterlängtad men har inte visat sig här än. Hoppas både den och solen visar sig snart :). Trots lugnet i ditt inlägg verkar du ha massor på gång. Härligt! Själv har jag bara mina chili- och paprikaplantor som ska skolas om. De andra frösådderna får vänta ett tag till medan jag drömmer om våren :)
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 23. Så ljuvligt att få se bilderna på knoppar och allt som är på väg. Här är allt dolt av tjock vit snö nu. Väldigt vackert under de senaste soliga dagarna men jag längtar till våren.
  Kram!

  SvaraRadera
 24. En hel del färg trots allt! Nu har det snarare blivit vitt här igen....
  För tillfället ägnar jag mig mest åt att skola isär tomat, paprika och chiliplantor o de är ju gröna ivarjefall ;)
  Kram

  SvaraRadera
 25. Ja, det är ju inte sprakande färggrant ute precis. Krokusarna är redo, men behöver sol och lite mer värme för att slå ut på allvar. Inte utan att man längtar nu.

  Kram, Karin

  SvaraRadera