onsdag 1 mars 2017

Varmbänk del 4 - Tempen stiger

Jag ligger några dagar efter med rapporteringen om varmbänken som laddades förra helgen Se HÄR
Allt går enligt planen och jag känner mig nöjd med utvecklingen av temperaturen, inte för seg och inte för het utan alldeles lagom för att värmen ska räcka fem, sex veckor framåt. Termometern sitter mitt i lådan ca 2 dm ner.


När temperaturen slutar stiga och istället började sjunka är det dags att lägga på jorden som jag förvarat i murarhinkar i garaget. Det är fjolårets tomatjord som vi nu blandade upp med lite brunnen kogödsel. Eftersom jorden sjunker ihop efter hand brukar jag börja med ett lager på 20 cm. Till de översta centimeterna brukar jag inte gödsla jorden alls. 

Riktigt all jord gick inte åt. Väntade tills dan därpå med sådden för att jorden skulle bli riktigt uppvärmd och temperaturen sjunka ytterligare några grader. Den var lite åt det torrare hållet och fick ett par kannor varmt vatten innan jag sådde morötter, rödbetor och svartrot. Resten av utrymmet har jag fyllt med förgrodda plantor som vi kommer att kunna börja plocka av om några veckor när de rotat sig. 
När det bladgröna är slut framåt mitten av juni ersätter jag med squash eller pumpa som kommer att älska all gödsel.
Morötterna går åt efter hand som de gallras. Det blir underbara vårprimörer 6-7 cm långa, ångade med lite smör. Lagom till pumpan börjar bre ut sig brukar även rotsakerna vara slut.


Plocksallat, tatsoi, ekbladsallat och vårlök. Några sallatsplantor som inte fick plats satte jag i en plastback med hål i botten och ställde under väv i växthuset. Visar längre fram.

Nu gäller det att släppa in ljus till det förgrodda dagtid, ventilera så fort solen tittar fram och komma ihåg att lägga över frigoliten på kvällen.

Allt gott


16 kommentarer:

 1. Det är så inspirerande att följa din odling. Jag har definitivt planer på att testa varmbänk nästa år och har bokmärkt dina inlägg. Stort tack för inspirationen!
  Ha en fortsatt fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
 2. Så roligt att läsa om alla som är entusiaster i sina trädgårdar. Hos mig har inte årets odlande vaknat än, finns absolut ingen inspiration...Tröttheten har nog tagit över i min kropp.
  Kram!
  Ps. Om du ska till Växjö och sälja på torget någon gång så hör av dig, kanske vi kan ses där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer att ta med mig tomatplantor och lite annat till Tyrolens trädgårdsdag den 7 maj, annars ingen försäljning inplanerad.
   Kram
   /Anette

   Radera
 3. Ser både trevligt och intressant ut men jag nöjer mig med att titta ;) Har inte din energi eller stora intresse för detta. Det är tur att vi alla är olika :)Beundransvärd är du i alla fall! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Härlig temperatur och jag önskar att en del av den fanns ute just nu. Börjar bli lite rastlös och vill komma igång mer än jag gjort. Fina småplantor du har att plantera ut.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Du är verkligen duktig på odling. Det ser så fint ut. Tydligen engagerar du även maken.
  Jag ser nu att Tyrolen är 7/5. Jag ska skriva upp det, så får vi se hur det blir. Det ska bli så spännande att se hur det vi köpte sist klarat sig.
  Jag (liksom många andra) läser inläggen om de personliga silkeshönsen. Hade det varit en bok, hade jag köpt den. Men om man skulle vilja läsa alla hönsinläggen separat, går det
  Ikväll är det Mandelmanns igen. Nu har jag köpt en äppelsvarv också. Lycka till med odlandet. / Britt

  SvaraRadera
 6. Det verkar fungera alldeles perfekt med din varmbänk! Härligt!!
  Själv har jag nu sått 3 sorts körsbärstomater och 2 sorts prydnasväxter, det blir allt jag ska dra upp själv i år. Men...vackra exotiska växter ska jag ha!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 7. Så bra att du berättar hur du gör! Jag hoppar över varmbänk i år, misstänker att jag inte hinner sköta den riktigt när jag jobbar, försöker i alla fall klara inomhussådderna så jag får fina tomat- och spenatplantor bl a.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Så duktig du är. Jag ska snart så tomatfrön inomhus ialla fall. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 9. Ser så fint ut, mina frön har inte kommit i jorden än. Väntar ett tag till med tomat och gurka, de kommer upp så fort.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 10. Oj så långt du redan kommit....här är det vinter ännu, eller vårvinter kanske man
  ska säga ;)....men idag tinar det !
  Ha en trevlig helg !
  Kramis

  SvaraRadera
 11. Det riktigt sjuder av aktivitet hos er. Som alltid välplanerat och välordnat. "underbara vårprimörer 6-7 cm långa, ångade med lite smör" är en ren njutning att bara läsa.
  Det är växtlighet på gång här på Getingstorp oxå, men ibland händer saker som får allt att avstanna. Så har vi det just nu. Med det ökade antalet ljusa timmar så hoppas vi snart vara igång igen.

  SvaraRadera
 12. Spännande. Blir väldigt avundsjuk! Fina småplantor har du fått fram och allt är mycket genomtänkt! Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Underbart, du är redan igång. Klart man blir sugen på att göra en egen drivbänk, till nästa säsong kanske. Ha en härlig lördag! Kram

  SvaraRadera
 14. Spännande läsning och så fina små plantor du har. Här tänker jag nästan varje dag att jag skall så men det kommer alltid något annat emellan. I morgon innan barnbarnet reser hem kanske det kan bli, då kan vi hjälpas åt.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera