söndag 12 mars 2017

Markarbeten runt växthusetMedan ni andra fyller bloggarna med glada vårblommor, har jag mest bruna bilder att bjuda på. Hoppas jag ändå kan förmedla lite av den vårkänsla jag hade igår när solen strålade hela dagen, lager på lager åkte av och det tjocka täckbyxorna byttes mot sommarträdgårdsbrallor framåt eftermiddagen.
 Årets första egentliga trädgårdsdag ägnades åt markarbeten bakom och norr om växthuset, ett lass torv som ska blandas med gödsel och lite sand, sen fördelas med skyffel och skottkärra, men först ska områdena täckas med tidningar som skydd mot rotogräs under.Så glad för att det finns traktor att tillgå vid såna här tillfällen. Notera skottkärran som ser pytteliten ut bredvid högen i mitten av bilden. 
På baksidan närmast växthuset blir det en gång förmodligen även en kant, men helst skulle jag vilja låta torven rinna ut och ge baksidan en mitt-i-skogenkänsla. De växter jag hittills bestämt mig för att plantera är fler amerikanska blåbär, en valnöt som ska få en jättegrop utan torv, en vit och en blå skogsklematis som ska få svinga sig över några flyttblock och även bitvis få bli marktäckare. Det kommer säkerligen att bli bärbuskar och kanske nån liten finbuske däremellan. Låter det rörigt... Jag hoppas det ska bli en charmig röra. Tanken är att göra en så smidig övergång som möjligt mot lövskogen bakom och ändå få med en del ätligt. Det är dessutom en enorm yta att hantera och jag kommer inte att hinna eller ha råd att göra allt denna säsongen. Det måste få växa fram efter hand.
Täcker med ett tjockt lager dagstidningar och reklam och låter dem överlappa väl ca 20-30 cm. Vid stenarna har jag gräv mig in med handspade och trycker intill tidningarna ordentligt med en ovass mejsel. Viktigt att det blir riktigt tätt.
Har mycket goda erfarenheter av att använda tidningar för att kväva rotogräs och annat sen tidigare trädgårdsprojekt. Har gjort gångar genom kirskålsbestånd där inte en enda rot tagit sig in i täckningen och även större områden på upp till 100 kvm har täckts med gott resultat. Maskrosor har jag dock märkt tar sig igenom så dem gräver jag numera upp innan. Mycket jobb men är man noggrann med underarbetet har man igen det. På tre år kommer tidningarna att vara så gott som nerbrutna och rotogräset dött. Jag har inte kvar några syntetiska material i marken.

Runt träd och buskar är det svårt att täcka och få bort all ogräs, men jag gör så gott jag kan genom att gräva ner en decimeter närmast rötterna och skrapa undan jorden innan jag pillar ner tidningarna och täcker med lika mycket torv, jord och gödsel igen. Skar lite i hjärtat att gräva upp de nickande vitsippsknopparna men det fanns också en kirskålsrot i torvan. Återplanterade ett par nävar vitsippsrötter på ett annat ställe. Det klarar sig bra även om man sätter småbitar och etablerar sig ganska lätt på rätt ställen.
Kärran fungerar ofta som portabel arbetsbänk och nu viker jag upp tidningarna och tar bort eventuella fönsterkuvert och blank, glossad reklam som kan ha följt med. Det hamnar i en egen låda och sen i pannan. Varför har vi inte sorterat allt från början undrar säker nån ... Jo, det gör vi men det går åt såna mängder tidningar att vi inte klarar att få ihop tillräckligt på egen hand under en vinter. Detta är fådda lådor.

Tänk er den här bruna ytan grön av kirskål om bara några veckor. Nej, det ska vara täckt innan dess! Här ska en renvattenreservoar på en kubikmeter stå och de tre varmkomposterna bakom ett plank av krakar (hässjestörar). I det bästa av världar får jag också plats med de fyra olika facken för roterad jord, överskottsgödsel, kompost och sand som nu står olyckligt placerad vid parkeringen. Hitom stolpen blir det rabatt.

Ett jättearbete men för två år sen var det storskog där växthuset står och en gigantisk syrenhäck  vid pallkragarna och söderut. Nu gräsrundel och grusgångar. Så visst händer det saker. Taktiken är att jobba nån timme varje dag, för att det hela tiden ska gå framåt och att vi ändå ska hinna med våra vanliga sysslor. Jag tränar dessutom hårt på att spara kroppen, jobba lagom och rätt i trädgården och variera sysslorna även om projekt och "måsten" skriker på mig i olika hörn.

Allt gott25 kommentarer:

 1. Så roligt att följa dina/era arbeten och er utveckling. Visst känner man sig rik när man har ett stort lass torv/jord och ofantliga mängder tidningar. Det gäller att ha en bra taktik med kroppen, så att den håller. Känns som ert ställe är gigantiskt men jag såg ju drönarfärden (där det framgick att det inte var så många hektar) så ni måste verkligen ha tagit vara på varje yta.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är mycket riktigt en liten trädgård ca 1000 kvm trädgård och 300 kvm parkering.
   /Anette

   Radera
 2. Tack för att du delar med dig också av det mindre "roliga" när det gäller trädgårdsarbete. En så viktig del. Jag blir glad av att läsa om täckning för ogräs med hjälp av dagstidningar. Jag har samlat en del under vintern och har haft tanken på att göra likadant. Nu är jag övertygad om att det blir så :)
  Ha en fin söndag önskar Karin från ett soligt Åland

  SvaraRadera
 3. Ett jättejobb men du är proffsig och kunnig så det kommer att bli kanon. Gillar att du planerar en mjuk övergång till naturmarken där vid växthuset.
  Jag använder också enbart tidningar till marktäckning under gångar och rabatter. Enda bekymret är att sniglarna tycker att det är gosigt där under tidningarna men man får störa dem då och då särskilt nu på vårkanten när de tar sig upp. Inför en frostnatt bökar jag runt och täcker av det som går, alltid tar det kål på några!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilket spännande projekt! Ska bli roligt att se resultatet av detta!
  Ibland kan det kännas som att man inte hinner med så mycket och att det går långsamt, men gör man som ni lite varje gång man har möjlighet så går det rätt så fort ändå är min erfarenhet.
  Lycka till!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 5. Ett jätteprojekt men som du säger noga noga och en bit i tagen så går det framåt :)Ska verkligen bli roligt att få se hur det växer farm :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Det är inga småprojekt du dragit igång precis. Men när jag hör hur du resonerar att det ska få ta lite tid - då känns det som en rolig utmaning. Tänk vad fint det blir då det är klart. Jag kör också med tidningar i botten och ibland stora kartonger. Härligt när man kan ta fram sommarbyxorna redan i mars! Ha det gott i vårsolen. Kram

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det låter som en alldeles underbar blandning, där bakom växthuset mot skogen. :)
  Har också goda erfarenheter av att täcka med tidningar i dubbla lager, bra att kunna bli av med ogräs på det sättet. Lycka till med jobbet, det komner att bli så fint!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 8. Vilka enorma projekt ni drar igång...ni är verkligen flitiga. Bra att din man hjälper till (här är det lite si och så, jag får göra det mesta själv)
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Ser härligt ut med de stora stenbumlingarna och skogsmarken. Det kommer bli så fint. Men som sagt Rom byggdes inte på en dag....Step by step....1 timme åt gången är en bra idé.
  Lycka till!
  Luna

  SvaraRadera
 10. Ser härligt ut med de stora stenbumlingarna och skogsmarken. Det kommer bli så fint. Men som sagt Rom byggdes inte på en dag....Step by step....1 timme åt gången är en bra idé.
  Lycka till!
  Luna

  SvaraRadera
 11. Trots att du alltid säger att era projekt ska ta lång tid så går det undan och nya projekt funderas ut. Tror det kan bli riktigt fint med amerikanska blåbär och klematis bl a som en övergång till den vilda naturen. Ett valnötsträd vill jag också ha, har bara inte riktigt klart för mig var jag ska gräva ner det.
  Att täcka med tidningar har fungerat bra för mig men det går åt en väldans massa tidningar och ibland har jag fått ta till wellpapp, tidningar är lättast att jobba med.
  Nu är det VÅR!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 12. Menar du att du blivit kvitt kirskål genom täckning med tidningar, hur tjockt lager?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två utvikta dagstidningar räcker, inga glipor, väl överlapp med ca 20-30 cm, vara mycket noggrann vid kanter där det gäller att vika ner tidningen mot jorden.
   /Anette

   Radera
 13. Får nog tipsa dottern om hon inte blivit av med kvickroten. Hur vi än gräver så tittar den fram. Kul att följa dina projekt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 14. Nu blir jag om något ännu mer sugen på att komma och kolla irl!! Kram

  SvaraRadera
 15. Vilket härligt reportage! Känner igen mig eftersom jag också använder tidningar, både egna och ihopsamlade från nära och kära, för att kväva gräs och ogräs. Kan inte tänka mig någon bättre metod för att få nya odlingsområden, och som du skriver, vänligt mot naturen och fritt från konstgjorda material är det dessutom. Tror det kommer att bli jättefint med den "röra" (som du kallar det) av olika ätbara och icke ätbara växter som ni planerar för. Vilket roligt projekt att få se växa fram. Om ni behöver en paus och bestämmer er för att åka till Värmland och Lars Lerin vore det förstås jätteroligt om du hörde av dig. (Vet inte om du såg mitt svar på mitt inlägg om islossning eftersom jag svarade väldigt sent.)
  Allt väl till dig!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack rara! Nej, inte sett svar. Ska kolla.
   /Anette

   Radera
 16. Oj vilket jobb! Men det kommer säkert att bli superfint...alltid lika inspirerande att kika in till dig!
  Ha en bra vecka nu :)
  Kram Titti

  SvaraRadera
 17. Alltså blommor i all ära men början på ett rejält projekt det är ljuva toner för mig :) Jag kan bara skriva under på dina ord om noggrannhet. Det är skillnaden mellan att bli av med ogräs eller ha det kvar. Har också märkt att det svåra är att få tag i tillräcklig mängd tidningar :) Håller med om att det går nära rötter och stenar precis som du skriver. Det lilla som möjligtvis kan komma upp är lätt att hålla undan. Ser ut som partiet kommer bli kanon. Fundera på att lägga någon krokig gren eller två, kanske brutet av något litet format torvblock eller större sten då kan du få till en kant som känns naturlig och som växter kan växa över. Jag satte linnea så i somras och hon är redan på väg över grenen för att undersöka världen :)

  Tar du emot besök? Jag skulle gärna se det där området och diskutera förvaringen av sakerna du nämner.

  Ha en fin vecka, Carina

  SvaraRadera
 18. Vilket jätteprojekt! Så inspirerande och så intressant det ska bli att få följa det! Undrar om jag ska lägga tidningar mot grannens kvickrot som hotar att sprida sig in i min trädgård ...

  SvaraRadera
 19. Oj vilket jobb ni lagt ned från att det varit skog på platsen tidigare, wow! Och vilket vackert växthus. Himla inspirerande inlägg, blir sugen att börjat på utomhus själv, tyvärr ligger snötäcket kvar på marken här hos mig... Jag använder mig också av tidningar mot ogräs och tycker att det fungerar bra, enkelt och billig sätt :) Ska bli kul att se hur allt blir hos dig, jag tycker du verkar ha en jättebra plan med olika växter som ska planteras.

  Kramar aka

  SvaraRadera
 20. Känner igen det där med att 'spara kroppen', men det är svårt när man har energin på G.
  Lite av varje - precis, man hoppar liksom lite hit och dit i trädgården och jag och Rolf hjälper varann precis som ni med olika göromål. Jag kan absolut inte ligga på knä som du Anette, gör jag det så får jag en intensiv smärta och är sen utslagen, det riskerar jag inte.
  Du vet ordspråket 'Rom byggdes ...' så givetvis får vi i den 'bästa' åldern vara försiktiga. jag älskar att gräva, när jag börjar kan jag knappt sluta, men jag har tvingat mig att sluta i tid vill absolut inte käka piller igen.
  Du jobbar liksom ändå hela året med något slags projekt och har därför mer kondis och ork än jag (jag har varit en slöare denna vinter) och synden straffar sig.
  Tidningar tigger vi också från folk och bekanta, de behövs och är användbara till mycket i en trädgård, sen eldar vi med ved så lite tidningspapper behövs då och då.
  Ni är så flitiga och beundran får ni av oss, (Rolf läser din blogg också).
  Gör du en skiss i huvudet och går på känslan var du ska plantera vad, eller gör du en
  ritning och följer liksom den skissen, är Bengt med på idéerna eller bestämmer du ???
  Vårkram/ Eva

  SvaraRadera
 21. Hej Anette !

  Vilket stort projekt,du gör nog väldigt klokt i att bara arbeta någon timme per dag med det ;) Själv har jag inget val längre mina båda diskbråck i ryggen tvingar mig att bara jobba en kvart till en timme vad jag än tar mig för...klart att man blir stressad när precis som du skriver man tycker att alla projekt man vill göra skriker på en men man får försöka att slå dövörat till ! :D Jag hade också tänkt att försöka täcka det stora området runt den blivande dammen med tidningar så det är kul att få läsa att det fungerar...Men då snö och is ligger kvar här ännu får allt vänta lite till ! Drömmer just nu om att få åka och köpa de första vårblommorna även om det också är lite tidigt...
  Ha det så bra !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 22. Vilket jobb! Bra kämpat, kommer bli jättefint! Åhh jag är så sugen på valnöt men vet inte vart jag ska ha den. Vilken sort har du och var har du köpt den?

  SvaraRadera