torsdag 22 februari 2018

Odla egna solrosskott

Vad gömmer sig under skåpet?Nu börjar det fylla på ordentligt med sådder på alla upptänkliga ytor. Det mesta ätligt som jag får vänta några månader på, men under skåpet hamnade en bytta solrosskott. Vanligen brukar de stå på ett bord med en skokartong över sig, men nu hade jag ingen låda till hands och de är mörkergroende. Normalt täcker man ju mörkergroende frön med jord men jag vill ha rena fina skott utan jordiga mössor och sår därför ovanpå.
Till denna byttan som är ca 20x30 cm går det åt knappt 1 dl solrosfrö med skal. Detta är vanliga fågelfrö, men det finns ekologiska för skott. Har för mig att Runåbergs brukar ha.

1. Lägger fröna i ett glas vatten och ställer lerkrukan i diskhon så allt får dra under natten. Om man skulle glömma kan fröna dra upp till tre dygn innan det blir panik med sådden.

2. Lägger ett lager med 1 -3 cm såjord. Desto tjockare lager ju lättare att hålla sådden fuktig. Ställer man sådden på en bricka eller liknande där man kan undervattna riskerar man inte uttorkning lika lätt.

3. Jag stoppar krukan i en genomskinlig fruktpåse och klipper några hål. Låter kortsidan vara öppen.

4. Ställer mörkt.

5. Efter tre fyra dagar är det dags att se efter hur groddarna mår, kanske spreja lite eller lufta påsen.
6 När de kommit så här långt går det fort. 2-3 dagar senare spränger de påsen.


 7 Påse bort och fram med odlingen i ljuset så bladen får färg. Sen är det lämpligt att ställa groddarna svalt annars får de snabbt karaktärsblad och blir tråkiga att äta. Samtidigt kan man passa på att starta nästa omgång.Solrosskott har god mild smak, växer fort, är matiga och lättodlade. Vad mer kan man begära...Allt gott

Påminnelse om vårens odlingskurser.
10 april Självförsörjande i villaträdgård, Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17 april Självförsörjande i villaträdgård, Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
Mer info och anmälan www.klockaregarden.se

14 maj Odla, sköta och använda tomater, Rost och rädisors växthus, Benestad
Mer info HÄR anmälan till anette.brunsell(at)gmail.com
17 kommentarer:

 1. Tackar för det tipset! Ska se om jag någon skokartong för jag har inga skåp ha ha...
  Skönt att se lite spirande grönska nu för ute snöar det och är bitande kallt.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Vilken bra instruktion. Det var många år sedan jag åt solrosskott och jag har inte odlat dom själv. Så smart att ställa dom under skåpet. Och Anette! Skåpet! Så vackert!

  Ha en skön torsdag!
  /Anita

  SvaraRadera
 3. Krispigt och gott!
  Himla snyggt skåp du har. Kram

  SvaraRadera
 4. Känns som om jag skulle behöva lite solrosskott - snuvig och ynklig, fryser, orkar ingenting...
  Kram

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Det måste provas:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Det måste jag prova! Kör mest med ärtskott annars.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det lät spännande :) Jag har en plantskola nära mig och de levererar mycket solrosskott till butiker. Men jag kan inte riktigt komma överens med smaken. Äter mer för insikten om att det är nyttigt.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 8. Men vilket vackert skåp! Och solrosskott är alltid gott.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Det ser så gott ut. Jag har från för groddning, det gäller bara att ta ta i det. Tack för inspirationen. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Jag odlade solrosskott förra våren. Att de ska gro i mörker kände jag inte till – jag gjorde som jag gör med sådden till ärtskott: hällde solrosfrö ovanpå fuktig jord och ställde byttan i solen. Det kanske var därför det tog så förfärligt lång tid för mina solrosfröer att gro ;) ”Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge”, brukar det heta. Jag tyckte dock inte alls om smaken och blev besviken. Det var något väldigt märkligt med den. Skott från gula ärter är dock en favorit, så jag får fortsätta med det. Funderar på hur skott från mungbönor kan tänkas smaka. Ska nog testa och hoppas på delikat resultat :D

  Ha det fint!
  Linda

  SvaraRadera
 11. Trevligt att odla solrosfrö. Ser mumsigt ut. Ha en fin söndag. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 12. Men så gott, det ska jag testa! Tack för tipset!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 13. Men så gott! Kan man göra likadant med ärtor tro?
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 14. Så inspirerande! Bara synd att jag inte befinner mig på samma plats tillräckligt länge för att sköta sådana odlingar, men klagar inte.
  Önskar dej en bra ny vecka!

  SvaraRadera
 15. Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) du vill ha en fru / make
  prophetokona@gmail.com

  SvaraRadera