onsdag 28 februari 2018

Odla egen skrubbgurka - luffa

Varje säsong brukar jag testa nån ny växt, kanske nåt mer svårodlat, nåt som kräver zonknäckeri, som jag inte vet hur det smakar eller hur mycket det kommer att ge. Resultatet kan bli både si och så utan att jag behöver känna mig särskilt nerslagen. Det är värre om hela när man försöker vara så självförsörjande som möjligt.

2017 testade jag att odla luffagurka. Eftersom Marie Mandelmann visade sin fina gurka igår kom jag på att jag inte visat mina. Har ju faktiskt gjort en liten film på "redi smaulännska". Känner mig hyggligt nöjd med odlingen och har skrubb för flera året framåt. Man kan använda dem både i duschen och som naturligt lättsvinto i hushållet. Det är inte engångssvampar utan man återanvänder dem tills de blir slitna och fula.

Sätt på ljudet.
Allt gott


Ps. Det finns fortfarande några platser kvar i vårens kurser

10 april Självförsörjande i villaträdgård, Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17 april Självförsörjande i villaträdgård, Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
Mer info och anmälan www.klockaregarden.se

14 maj Odla, sköta och använda tomater, Rost och rädisors växthus, Benestad
17 maj Odla, sköta och använda tomater, Rost och rädisors växthus, Benestad
Mer info HÄR anmälan till anette.brunsell(at)gmail.com

26 kommentarer:

 1. Hej Anette!
  De svamparna känner jag igen, men har aldrig odlat. Nu beställde jag frön, skall bli spännande. Tack för tipset.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 2. Såg dom igår på "Mandelmanns", har aldrig hört talas om dom förut! Kul grej!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Tänk, det här var en total nyhet för mig. Aldrig hört talas om luffagurka. Först fick jag se dom hos Marie Mandelmann och nu visar du dom. Helt otroligt att dom håller i flera år, tills man nöter ut dom. Med min lilla odlingsyta blir det dock ingen men det var en väldigt rolig och intressant bekantskap.

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 4. Kul att prova något nytt! De ser jättefina ut.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Har sett fröerna i någon lista men utan att reagera. Nu blev jag sugen på att odla. Jag har också en härlig scrub som min dotter gjort av salt, olivolja och björklöv - ser mer ut som pesto än kroppsscrub :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Såna har jag aldrig hört eller sett. Kan man bara använda dom till skrubba med. Såg dom hos Mandelmans igår det är ju festligt.
  Ha det nu gott i isvindarna och snön
  Kram Meta

  SvaraRadera
 7. Har tänkt odla luffa för nu har mina köpta svampar tagit slut. När jag såg Mandelmanns gick jag in på Tradera och budade på fröer så nu hoppas jag att jag vinner budgivningen.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Ja det var verkligen en riktigt redig smålänska :D Härlig dialekt tycker jag!

  Tänk vad olika saker man kan göra med det man odlar :)

  Kram

  SvaraRadera
 9. Vilken lustig växt! Men användbar! Härligt att höra lite småländska, längtar hem :)
  Ha en fin dag i snöyran...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 10. Häftigt att man kan odla såna själv. Jag vet att man kan köpa dom hos Antroposoferna i Järna som tvättsvampar, kanske på andra ställen också. Dom måste väl vara miljövänliga om något. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 11. Hej Anette, ja du håller igång med både det ena och det andra och prövar nytt varje år,
  bravo dej Anette. Det gör inte jag och sörjer det inte heller, som tur har man olika intressen och tid i livet.
  Jag har följt Mandelmanns alla säsonger och såg det på Tv igår, hade ingen aning om denna 'skrubbgurka' tyckte det var häftigt. Tänk så mycket det finns som man kan användas av naturen. Är den inte hård den 'tvättsvampen' när man tvättar sig med den ?
  Det blev en sådan kort tv-snutt med just skrubbningen och badet.
  Anette du kan väl filma när du skrubbar dig med 'skrubbgurkan' och visa hur bra den är, hihi . . .
  Vi får bita ihop ett tag till för den Sibiriska kylan håller ett bra tag om oss, både i Norden och norra Europa.
  Vinterkramar/ Eva

  SvaraRadera
 12. Rrrredig smauländska där! Sådan tvättsvampsgurka minns jag att vi hade hemma när jag var barn. Den använde jag aldrig :-). Kul att du testat att odla!
  Jag ligger två avsnitt efter när det gäller Mandelmanns, men det ska jag hinna ta igen snart.
  Du för väl höra av dig om du kommer till stan, så tar vi en kulturtantsrunda. Det vore kul :-)

  SvaraRadera
 13. Tänk vad jag får lära mig.
  Apropå det smålännska anslaget så lärde jag mig att det igår var fössta tossdan i mass som visst gärna firas med massipantååta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis och bra uttal! Du kan få bli hedessmaulänning!
   /Anette

   Radera
 14. Jag har tillräckligt planerat till växthuset i sommar, men när jag ser de där skrubbisarna så blir jag allt lite sugen. Hm ... jag kanske skulle ta och testa jag också. Tycker att det är väldigt coolt och gillar att det är naturligt utan att skada miljön - så som man gör om man köper en sådan där gul svamp från havsbottnen.

  Trevlig helg!
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligt vill man använda, men när man köper en gul natursvamp från havsbotten bidrar man att utrota dessa djur eftersom de är hotade.
   /Anette

   Radera
 15. Skoj att testa nytt och nyttigt! En fin helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 16. Aldrig hört talas om, men vilken rolig grej att odla - allt man odlar behöver ju inte vara att stoppa i munnen. Ha en fin solig lördag!

  SvaraRadera
 17. Men så läckert! Aldrig hört om!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 18. Tänk vad man kan odla, och alltid kul att pröva något nytt. Men nog ser den vass ut, man ska ha tålig hud;))Ha det gott/Monica

  SvaraRadera
 19. Spännande, vad blir det för ny växt i år?

  SvaraRadera
 20. Än har jag inte lyckats med Luffan, men skam den som ger sig. Ska testa ett annat år igen :) De är ju så häftiga! Ha det gott i vårbruket :)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 21. Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) du vill ha en fru / make
  prophetokona@gmail.com

  SvaraRadera
 22. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ดูหนังออนไลน์

  SvaraRadera
 23. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

  SvaraRadera