torsdag 1 februari 2018

Ordning på fröerna

Att sortera fröer är både vånda och nöje. En vånda eftersom alla fröfirmor inte skriver ut såråd eller såtid på påsarna och det kan bli mycket googlande innan alla hamnar i rätt hög. Det uppvägs dock av allt härligt rasslande i påsarna och förväntan över vad som komma skall.
Spenat
Av nån anledning tenderar påsarna att bli fler och fler trots att jag för andra året i rad bestämt för att det måste bli en skärpning. Många fröer håller flera år som t.ex. tomater. Grobarheten minskar efter hand, men jag sparar dem upp till fem år. Färska frö sår jag ofta ett och ett. Äldre fröer bredsås. Då slipper jag tomburkar där det inte kommer något. Andra knep är att så grundare eller göra olika såprov.
Morötter är det egentligen inte mycket mening att spara på för grobarheten försämras betydligt men jag har ofta slattar kvar som jag bredsår i krukor och djupare lådor redan nu. Vid direktsådd utomhus vill jag ha absolut färska frö.

Eftersom jag sår året runt även inomhus på vintern gäller det att ha ett bra system över alla påsar. 
Tomatfrö har jag så svårt att motstå att de numera har en egen låda, liksom ärtor och bönor.

Utsädet till ärtor och bönor är till största delen egeninsamlat och tar mer plats. Det hamnar ofta i strutar och påsar.


Resterande fröer delas upp i grönsaker och blommor som sorteras efter såmånad. Varje månad delas i två högar, direktsådd och de som ska förgros. Södra filialen får en egen hög. Verkar det rörigt...
När jag är mitt upp i sorterandet och matrumsbordet, inklusive stolarna är täckta med påsar, kuvert, lådor och strutar känns det rätt kaosartat, men jag vet ju att det löser sig i slutänden. Långt i från allt är med på bild kan tilläggas.


Sätter sen gummiband om högarna och tar med mig första bunten till bänken i garaget. Efter sådd hamnar tompåsar i en hög och slattar i en annan. Slattarna sorteras sen in i bunten för nästa tänkbara sådd.

Som exempel sår jag pak choi och spenat i backar nu för att äta som babyleaves och för wokning om två tre månader. De står i växthusen och gror fort. Jag skulle också kunnat vinterså på friland, men hoppar över denna gången och lägger påsarna i marshögen för friland istället. När jag sått i mars hamnar spenat och asiatiska kålsorter i septemberbunten.

I frölådan har jag ett antal fack där jag ställer buntarna i kronologisk såordning. I den lilla anteckningsboken skriver jag efter hand upp sånt som tar slut i bassortimentet.När jag nöjd och glad hade sorterat färdigt efter flera kvällars arbete, fick jag för mig att städa grönsakskylen i garaget. 
Där ligger ett ganska stort vadderat kuvert som jag trodde var oanvända nematoder. Nej, det var cirka 50 påsar reafröer från förra sommaren som jag glömt bort. Ska man skratta eller gråta, alltså!Påminnelse om vårens odlingskurser.

10 april Självförsörjande i villaträdgård, Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17 april Självförsörjande i villaträdgård, Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
Mer info och anmälan www.klockaregarden.se

14 maj Odla, sköta och använda tomater, Rost och rädisors växthus, Benestad
Mer info HÄR anmälan till anette.brunsell(at)gmail.com


17 kommentarer:

 1. Nej, inte det minsta rörigt, jag vill kalla det struktur.
  Trädgården jag visar ligger i Läckeby.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Jag har för dig, jag gjorde allt för dig, jag gjorde allt Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag stavade till slutet av mitt liv och jag spionerade det tillbaka till slutet av mitt liv. han såg det, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var ungefär 4 pm. Jag blev så förvånad, jag sa att jag var så förvånad att jag var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom. Jag var så glad och gick för att vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet att du har ett förhållande med, skulle jag kunna hjälpa dig med den här personen. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad till ditt kontor / lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tänker att du är så oerhört ordningsam och strukturerad och så skriver du att du hittar 50 påsar du glömt, hi hi hi! Du är beundransvärd och nog skulle jag behöva gå kurs hos dig men resvägen ...
  Ha det fint bland dina fröer!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Ordning och reda hos dig! Här köps det optimistiskt lite fröpåsar på våren ... oftast hamnar fröna ej ens i jorden - husbilslivet lockar mer på våren :)

  Det finaste i Finspång är slottet med sitt orangeri med Sveriges äldsta vinranka (sägs det) och den engelska parken :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det tar vi nästa gång vi är i krokarna.
   Kram
   /Anette

   Radera
 4. Sorterar på olika vis, har väl inte hittat den modell som passar mig än. Mitt långa bord (4m) är perfekt. För det mesta hamnar fröerna i såordning. Är i fas med årets sådder, det är första gången.
  Ibland händer det även här att det plötsligt dyker upp fröer från det förgångna.
  Anette

  SvaraRadera
 5. Känner spontant att jag vill ha en sådan där låda. Strukturerat och rustikt. :)
  Är oerhört ny på det här med hemmaodling - startade upp häromdagen i ett litet hörn i lägenheten. För det är just det, vi bor mitt i stan utan direkta möjligheter till utomhusodling. Har du några tips för en längtande inomhusodlare? Vad kan vi tänkas plantera med någorlunda gott resultat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat till min blogg! Klart du ska ha en låda med fröpåsar att bläddra i och så i omgångar året runt.
   Kryddor, skott och babyleaves alltså små blad av olika sallater, spenat, rädisor, m.m är perfekta att odla inomhus i ikeaplastlådor eller krukor på fönsterbrädan året runt.
   Morötter tar lång tid på sig men väl värda att vänta på. Så i djup kruka. Det ska vara en sommarsort och stå på baksidan av påsen att de är för inomhusodling eller flera skördar per år. Om de står nåt om lagring är det ingen sommarsort.
   I stor fönsterampel kan du ha en jordgubbsplanta eller en ampeltomat som har ett hängande växtsätt. Funkar på piedestal också (handpollinera med fjäder eller mjuk pensel). Små tomatplantor som Vilma kan du ha som krukväxt i ett par år. Ger supergoda körsbärstomater året runt (handpollinera).
   Själv odlar jag mycket groddar just nu. Alfalfafrö, rädisa, rättika, mungbönor som får gro mörkt i köksskåp i en glasbruk. Sköljer två gånger om dan. Superfräscht! (Mungbönor och alfalfa brukar finnas i de flesta matbutiker på bönhyllan. Runårbergs fröer säljer särskilda groddfröer)
   Har du dessutom tillgång till balkong är det mesta möjligt. Genom att odla året runt kan man kompensera en hel del för litet utrymme eller förvaringsproblem.
   Har du lust att investera i ett LED-ljus typ lysrör (ska vara rött ljus) så kan du sätta ett bord var som helst i lägenheten och odla på som bara den!
   Blir du riktigt odlingsbiten kanske det finns nån stadsodlingsförening där du bor. Innan jag flyttade till hus hade jag en odlingslott mitt i stan där jag tillbringade mycket tid och lärde mig en hel del. Det är ju skönt att komma ut lite också och träffa andra intresserade.
   Här skriver jag om groddning http://rostochradisor.blogspot.se/search?q=groddar
   Här om solrosskott http://rostochradisor.blogspot.se/search?q=odla+p%C3%A5+f%C3%B6nsterhyllan
   Här skriver jag om malabarspenat, tomaten Vilma, ärtskott och groddar
   Hoppas du fått mycket inspiration att googla vidare på och Lycka till!
   /Anette

   Radera
 6. =) Man blir alldeles lycklig när man ser en sådan sålåda!
  Fröerna du hittade tar sig säker i år också.... kanske blir skörden lite mindre bara! Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig någon struktur på fröerna, tyvärr! Allt i ett virrvarr när jag ska så :)
  Härligt och inspirerande inlägg som vanligt...
  Varm fredagskram från Titti

  SvaraRadera
 8. Du har full koll på dina fröer. Visst kan det kännas kaotiskt, men du verkar ha bra system hur du ska lägga upp det. Ja, och den sista "skatten" med reafröpåsar, det var väl bara att börja om från början.
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 9. Bra ämne och tips! Att sortera fröerna en gång känns oftast bara kul men om jag inte har en bra struktur för sorteringsresultatet behöver jag göra det om och om igen - det är INTE kul. Tror jag ska be min dotter göra en låda med flera fack och så halvfack i facket - det kom jag på när jag läste här :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Vilken ordning du har nu på alla fröer! Jag förstår att du längtar till vår och plantering nu.
  Här har vi gigantiska högar med snö så än känns det långt borta för min del.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 11. Det där med att antalet fröpåsar blir fler och fler, det känner jag igen. Trots att jag inte har hållit på så länge, så har min (lilla) frölåda blivit för liten. Uppdelningen Blommor och Grönsaker, verkar bra. Just nu har jag allt i samma (lilla) låda. Det håller inte längre, nu när jag börjat samla egna fröer också.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 12. Man blir alldeles lycklig när man ser en sådan sålåda!
  Fröerna du hittade tar sig säker i år också.... kanske blir skörden lite mindre bara! Ha en fin helg!

  Movie Online

  SvaraRadera
 13. Jag skrattar gott! Tänk att först få läsa om din otroliga ordning och struktur och sedan få veta att du också är mänsklig :-)
  Underbart!
  Kram.

  SvaraRadera
 14. Fnissar lite åt hittade frön, tänk det känner jag igen! :) Fast du har ju lite fler frön att hantera än vad jag har.
  Det är så skönt att få fröna sorterade och drömma om framtida blomsterhav och krispigt grönt att stoppa i munnen.
  Kram Kristina

  SvaraRadera