fredag 29 mars 2019

Göra små papperskrukor

Idag återanvänder jag ett inlägg som känns superaktuellt just nu i såtider.


Till plantor som växer relativt snabbt som tomater, pak choi, ärtor och bönor tycker jag papperskrukor är bäst. För det första slipper jag diska åtminstone nåt hundratal plastkrukor, det blir många nog ändå, för det andra tar de mindre plats. Pak choi, ärtor och bönor skolas inte om alls, tomater en gång, max två.
Om valet står mellan att köpa in plastkrukor för sådd av snabba grödor eller göra egna är valet solklart. Papperskrukor är miljövänliga och behöver inte vinterförvaras eftersom man sätter ner hela paketet när man planterar. I mina ögon är de dessutom snygga. Gillar också idén med att använda material mer än en gång, att tidningar och reklam kan få ett ytterligare liv och sen bryts ner och återgår i kretsloppet, i mitt kretslopp. Det känns gott.Jag använder en krukmakare av trä. De finns i olika storlekar hos välsorterade trädgårdsbutiker. Jag googlade och köpte mina på nätet. Sen klipper jag remsor som räcker två varv runt formen och är så breda att det blir en botten också. Viker ihop botten som kanten på ett paket. Det tar bara nån sekund, ställer formen i träunderdelen med spår och trycker till. Det gör att krukan håller ihop.

Fyller med 2/3 plantjord och resten såjord. Vattnar igenom.Sår ett frö i varje kruka och trycker till lätt med handtaget på krukmakaren.
Såstickor av mjölkförpackningar fungerar bra. Tyvärr är de inte komposterbara utan lämnar kvar den vaxade hinnan, men det finns ju fortfarande en poäng i att återanvända soporna och pengar att spara. Tänker varje år att jag ska vara duktig och skära till alla stickor på vintern innan det blir högsäsong, men jag står fortfarande och pysslar efter hand som de behövs.

Placerar krukorna i IKEAS förvaringsbox SAMLA. Jag tycker storleken 28x19x14cm passar mig bra. Använder locket som hör till, har gjort ca 15 hål i för ventilation. Hädanefter vattnar jag bara direkt i boxen. Ställer lådan på golvvärmen. Så snart det syns det minsta lilla grönt går flytten till garaget där det är svalare och plantorna får växa till sig under växtbelysning. När det blir 10-15 grader i växthuset ställer jag dem där direkt.När plantorna har fått 2-3 blad tar jag bort locket.
Krukorna bildar en stor klump i lådan och håller fukten bra. Rötterna tar sig igenom pappret och när de är så här fina är det dags att plantera ut. De går lätt att dela utan att skada rötterna. Dom här hamnade i varmbänken och på friland i lilla växthuset.
Vill man lyxa till det lite kan man använda ett dekorativt papper. Fint om man vill ge plantor som present.


På instagram @atligatradgarden
kan du se en liten film om hur jag använder dem till tomater, plus en större storlek för omskoling.


Länksamlingen TrädgårdsFägring

Allt gott

12 kommentarer:

 1. Bara så smart! Vi måste verkligen dra in på plastförbrukningen. Jag ska göra som du gjort. Man kan ju använda toarullar också och ställa tätt i ett tråg. Ha en bra dag/ Pia

  SvaraRadera
 2. Läser med stor behållning och ständigt nya, fina och bra tips. Etiketterna - japp super idé och de små lådorna... Jag tycker inte om att åka till stället men funkar när jag vet exakt vad jag ska ha :)

  Fin film du skapat också!

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. De stora godisburkarna i plast som ska slängas efter att matbutiken fått påfyllt funkar precis lika bra. Det gäller bara att lyckas passa påfyllaren.
   /Anette

   Radera
 3. Har också en krukmakare ååå vad den är bra! Ha en fin lördag =)

  SvaraRadera
 4. Men så smart! Du kan det här med att SÅ SMART! 👍🏼
  Tack för tips!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 5. Jag gillar verkligen dina återvinningstips och har redan tagit fram min krukrullare men kör fortfarande med glasspinnar som stickor.... det blir ju några 88:or över säsongen!
  Ha en fin dag/ Lotta

  SvaraRadera
 6. Godisburkar och kräftlådor använder jag till mina sådder, men jag bredsår i dem. Borde nog skaffa en sådan där krukmakare, speciellt när du visar hur snyggt det kan bli med notpapper! Har sått i toapappersrör, men de suger upp så mycket vatten själva och så möglar de i botten.
  Suger som alltid åt mig av all din kunskap!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Tack för dina fina tips och råd för odling så mycket man kan använda för sina egna vårsådder och så smart även att använda Ikeas plast backar.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 8. Så smart - och så snyggt! Det är riktigt kul att hitta så bra tips!! :-)
  Sen till svar på ditt inlägg hos mig. Jag fick - som alla andra förmodar jag - ett meddelande om att google bloggen skulle läggas ned, så jag letade genast upp wordpress och gjorde en ny blogg. Var alldeles för snabb för efter ett tag fick jag reda på att det var endast google + som det gällde. Så där är jag alltså nu.....och inte orkar jag gå tillbaka (tror jag).
  KRAM OCH trevlig helg/Susie

  SvaraRadera
 9. Har gått ett tag, men jag glömmer fortfarande att jag måste ändra min bloggadress när jag kommenterar! Attans!!
  Susie

  SvaraRadera
 10. Ett favoritredskap den där krukgöraren! Känslan är god att återanvända papper. Tidningar är det ju ont om nu för tiden så man får spara på de tidningar och annan reklam man ändå får, trots "INGEN RELAM TACK"-skylt på brevlådan. I år gick en katalog från Gudrun Sjödén till mina krukor. Jag spar också på toarullar, men sätter de en och en i gamla kattmatsburkar. Det blir lätt mögel annars verkar det som.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera