lördag 27 april 2019

Blåbärstry

Inlägget är flyttat till Ätliga trädgården

15 kommentarer:

 1. Så vakre blomster det er på den! Den har jeg aldri sett før.
  God helg!

  SvaraRadera
 2. Blommorna på blåbärstryn är vackra. Jag planterade 5 olika sorters blåbärstry på kolonin för några år sedan men de har inte riktigt tagit sig. Kanske är jorden allt för kraftig där. I år har de i alla fall blommat riktigt ordentligt. Humlorna var som tokiga i blommorna så nu hoppas jag på en bra skörd. Med tanke på att bären mognar tidigt borde det finnas ett större intresse tycker man. Ha det bra/Gunilla

  SvaraRadera
 3. Trodde blåbärstryt var vanligt i Sverige nu efter kommentarer på facebook. Men kombon av valnöt som tak, goa bär i lagom plockhöjd och marktäckande bär därunder lät härlig.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Jösses vad jag skulle vilja ha plats för ett valnötsträd :)
  Men som det är nu får jag inte plats med varken det eller try.

  Såg din kommentar på TF... Märkligt att du inte kan använda den webläsaren för andra kan använda den och jag har fått svar från de som har länkprogrammet att det ska fungera :(
  Men du... Det är inte jag som bytt frivilligt utan de har tvingat oss att byta för den gamla har slutat fungera :)

  Jag mejlar dem igen för det är ju självklart att det ska funka från alla webläsare :)

  Ha en härlig helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 5. Riktig dekorativ var den også.
  God helg!

  SvaraRadera
 6. Ditt inlägg inspirerar mig till att fundera på om blåbärstry kan vara en idé när jag nu ska avveckla min "häck" av praktlysing. Någon form av avgränsning vill jag ha, men jag har inte bestämt mig för ersättning ännu.
  Önskar en skön avslutning på april. ♥

  SvaraRadera
 7. Hej Anette!
  Inspirerande läsning, som alltid hos dig. Låter väldigt intressant med blåbärstry, tror de hade med sig den på mässan. Ditt tomatprat låter spännande, om det inte var så lång väg.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 8. Uppriktigt sagt har jag aldrig hört talas om blåbärstry, så det blev en ny liten härlig överraskning idag. Blåbär, amerikanska har jag funderat på men längre än så har det inte kommit. Nu ska jag se mig om efter blåbärstry men bara se mig om i år inför nästa år. Tusen, tusen tack Anette för brevet som kom på posten. Jag sände mejl till dig genast som jag fick det. Så oväntat och så glad jag blev. Tack än en gång.
  Kram från Karin

  SvaraRadera
 9. Det var lustigt, jag var just på plantskolan och stod och tittade på blåbärstry (köpte ingen dock). Jag har ju mitt områden med surjordsväxter och om jag förstår det rätt så klarar den de flesta jordar och speciellt med lågt ph. Skulle definitivt kunna vara något för mig. Tack för ett informativt och inspirerande inlägg!

  Ha en fin söndag!
  /Anita

  PS! Såg ditt problem med att det inte går att klicka från Firefox. Jag har ett liknande problem från min väldigt gamla mobil men där är det Safari (gammal version) som är problemet. Det går inte längre att klicka på länken, händer ingenting. I gamla versionen var det inga problem. Men av en slump upptäckte jag att om jag håller kvar fingret (motsvarigheten till högerklicka med musen) så kan jag öppna sidan i en egen flik. Kanske det fungerar i Firefox på din mac?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, att högerklicka fungerar finfint - i alla fall på PC.

   Radera
 10. Härlig och intressant läsning som vanligt! Du borde skriva en bok med all din kunskap om det gröna :)
  Söndag igen och livet rullar på...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Nu sålde du in mig helt på blåbärstry - var i all världen ska jag få plats med den? Och flera olika dessutom? Något att fundera på, med andra ord. Fast det är klart, jag skulle ju gärna smaka ett bär först. Vore trist att plantera något man inte gillar, även om risken inte är så stor.

  Prova att högerklicka på Trädgårdsfröjds länkar - eller att tillåta popup-fönster, så borde det fungera i Firefox för dig också.

  SvaraRadera
 12. Intressant och inspirerande blogginlägg :-) Ha en skön 1 Maj !

  SvaraRadera
 13. Det är kul med "nya" växter och bra att någon vågar prova dom och sen berättar hur dom växer. Tyvärr verkar ju blåbärstry vara en art som gillar jord med lågt PH-värde, alltså inget för oss här på kalkhaltiga Gotland.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 14. Jag har också tre olika sorter blåbärstry som gav första skörd ifjol. Bären mognar otroligt tidigt på säsongen och är verkligen köldtåliga. Här kan vi ju ha köldknäppar nermot -30 ibland, och de klarar även det. Bären är jättegoda, men det tycker fåglarna också, så se till att sätta nät över buskarna när bären mognar. Jag funderar på att utöka med flera buskar i år.
  Har turen att bo bara ca 2 mil från den plantskola du beställt dina buskar från. Och deras specialitet är just att introducera mycke bärbuskar och fruktträd på markanden som klarar nordiska klimat, även i höga växtzoner! Ha det fint!

  SvaraRadera