fredag 10 maj 2019

Stenmursbygge

Äntligen är den på gång! 

Som jag har längtat efter att rama in trädgården, men mannen och jag har haft delade meningar om detta i över 20 år. Spontant, när jag flyttade hit var häck det första jag tänkte på. Sen försökte jag få gehör för staket. Efter att ha legat lågt några år, har jag så småningom lyckats plantera idén om en stenmur.

Avgörande kom när jag letade efter lämplig entreprenör och fick ett erbjudande från Kjell Gustavsson som är erfaren gärdsgårds- och stenmursbyggare att börja på muren som kurs i samarbete med Kronobergs Läns Hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan i Alvesta. Lycka!


Älskar sten, älskar stenmurar. Eller vad säger ni om den här muren från en trädgård i Härlöv. Det är i alla fall en av målbilderna även om jag också tänker mig att nåt ätligt som löparfetblad skulle få vara i fred för hönsen nån meter upp.


På hösten skulle pumporna kunna ligga på muren och torka i solen. Denna muren finns i skogsbrynet bara 100 meter bort. Nån mossa lär det förstås knappast hinna bli i min livstid, men ändå!


Småland är verkligen stenigt. Det är inte bara som man säger. Här finns urberg, flyttblock, rullstensåsar, klappersten, små stenar, stora stenar. Faktum är att hela trädgården vilar på en sandplatå med flyttblock och en rullstensås bakom växthuset.Men när man väl behöver sten, finns det ingen vettig som passar. Då är de för stora, för runda eller för kantiga som sprängsten. Lösningen här blev att köpa drygt 30 kubikmeter från en annan del av kommunen.


Förr byggde man av den sten som fanns till hands för att bli av med den från åkrarna. När befolkningen ökade behövde ny mark brytas, skog huggas, stubbar avlägsnas, sten sprängas, spettas och brytas. Ett arbete man knappast kan förställa sig och antagligen bidrog till den småländska envisa mentaliteten. Nånstans i bakhuvudet har jag också, att det faktiskt var brist på trä i Småland och lag på att använda sten vid gärdesgårdsbyggen under nån period. Veden skulle gå till de stora nyanlagda bruken, järnbruk, pappersbruk, glasbruk.

Stenmurar har respekt med sig på alla sätt. Det känns vemodigt att springa på en mur mitt i skogen och tänka på allt arbete som lagts ner. Ofta är de välgjorda som konstverk. Sen har nån helt respektlöst gjort granplantering av åkerlapparna.


Vår stenmur, kallmur, blir 90 cm hög, 90 cm i basen, svagt lutande inåt och 80 cm upptill, 30 meter lång. En ganska nätt mur helt enkelt. Kommer att passa in så bra. Kursen kommer bara att hinna bygga nån meter på en dag, men det viktiga är att vi är igång. Sen kommer vi förstås att få betala själva. 


Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring14 kommentarer:

 1. Grattis till murbyggandet! Stenmurar är så vackra och också jag har en önskedröm ...men förmodligen blir den inte verklighet här. Men man vet ju aldrig.
  Tänkte på mossa och stenmur; det finns ju en metod som man kan använda Något med yoghurt och delar av mossa, som man målar på och så tar det bara något år? Är inte alls säker på om det verkligen går att göra så men ...
  Så bra att hålla kurs samtidigt som ni låter anlägga stenmuren. Fiffigt, flera lär sig!
  Lycka till med muren Anette!

  SvaraRadera
 2. Oj, tänk vilken häck ni hade hunnit få på 20 år... ;) Men nu blir det stenmur, och det kommer bli så fint! Och som du säger så passar det ju bra i Småland! Skall bli roligt att se hur det blir!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Det är något speciellt med just stenmurar...det kommer att bli så vackert! Lycka till :)
  Söndagskram från Titti

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Det skall bli spännande att se hur det fortgår, hoppas du bloggar.
  Stenmurar är vackra.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Rigtig god idé! Tænk at du har ventet i 20 år... Det er tålmodighed. Jeg er sikker på det bliver meget flot, både med stenbedsplanter og mos. Du skal nok nå det hele i din levetid.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 6. Det kommer att bli kanon. . . men vilket jobb! Men drömmar är till att förverkligas!!!
  Visste inte ens att det fanns kurs i stenmurbygge! Stort lycka till. . . ska bli roligt att följa!
  Ha en fin söndag!
  Och tack för kommentar hos mig!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Man kan ju inte annat än att älska stenmurar, i våra trakter är det gott om dem och de är så vackra med sina mossmössor.
  Ska bli spännande att följa hur din mur växer fram.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 8. Kommer att bli jättevackert med muren - så smart att samarbeta med en utbildning !
  Älskar stenar och allra helst med mossa på. Släpade faktiskt med mig några när jag flyttade från Orsa som legat på mina föräldrars sommartomt.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 9. Hej Anette!

  Ett riktigt spännande projekt säger jag som älskar sten i alla former. God idé att ta hjälp av någon som kan, det är inte alldeles enkelt att bygga en stenmur. Den skall hålla för tjälens angrepp men det visste de människor som byggde stenmurar förut.

  Har du tur kan det komma mossa väldigt snabbt, jag har sett det på en del ställen där jag placerat stenar. På andra ställen dröjer det längre, inte riktigt klar över vad som stimulerar mosspåväxten så olika.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Det finns en bok som man kanske kan hitta på antikvariat 'Stenmur'n' om rejäla stenmurar. Där finns bland annat murarna från min morfars barndomshem med. De la han med sina bröder. När jag var liten var dem hela ca 1,5 m höga och man gick ledigt 2 i bredd på toppen. Gissar att det är därifrån min stenfascination kommer.

  Vilket bra initiativ ni fått till. Jag ska fundera på om jag kan. Finns det något B&B eller liknande på vettigt avstånd? Att köra hemifrån och vara där i tid funkar inte.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 11. Väntan är den tålmodigaste prövnad heter det visst. Det kommer att bli så bra för stenmurar är ju så vackra och kommer säkert att bli ett fint inslag i trädgården.Mycket jobb javisst, men väl värt det.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 12. Oj, så spännande både med murbygge och tomater. Vilket stort intresse vi har i Sverige att lära oss nya saker. Tror det finns kurs för alla intressen. Hade jag bott närmare så hade jag velat lära mig mer om tomatodling. Köpte tomater i dag och det var absolut ingen, ingen smak.

  SvaraRadera
 13. Vilket underbart projekt! Jag bara älskar stenmurar. Dom är så vackra. Vi är lyckligt lottade att ha några här på Getingstorp.

  SvaraRadera
 14. Vilket intressant projekt! Stenmurar är såå fina.
  Ska bli spännande att se hur er blir! Ha det fint!

  SvaraRadera