fredag 31 maj 2019

Mina odlingar - Södra filialen

Nu startar jag ytterligare en serie som jag tänker varva med tomatinlägg under sommaren. Den kommer att handla om de odlingsplatser jag använder som Potagen med stora plåtlådor, pallkragarna, växthusen, Ätliga skogsbrynet, trädgården och Södra filialen. Varje ställe är speciellt på olika sätt och kräver olika odlingsteknik och lämpar sig för olika växter.

Men hur ser hon ut, människan... Man får faktiskt inte se ut hur som helst bara för att man är på landet, brukade mamma säga, så jag kan inte skylla på uppfostran, men praktiskt är ändå bäst.

Södra filialen är egentligen mannens föräldrahem i grannbyn, en bondgård där marken är utarrenderad och två lägenheter just nu renoveras för uthyrning. Här odlar jag sen cirka 10 år tillbaka svärmors land som ligger i den stor fruktträdgård. På hennes tid plöjde svärfar upp stycket med traktor och varje säsong räfsades nya bäddar ihop.
Min tanke har varit att förbättra jorden med den egna hönsgödseln och skadat ensilage från ekobonden, tills jorden blir tillräckligt porös för att inte behöva grävas varje år. Att få riktigt justa djupsängar helt enkelt. 

Steg 1 var att mäta upp sängar och gångar och vara konsekvent med att inte gena över och kliva i bäddarna utan verkligen använda gångarna. Sen har det handlat om att tillföra organiskt material i mängder så att jorden blir porös, full av liv och vattenhållande. Särskilt stor skillnad märks det efter bäddarna med pumpor eftersom täckningen kunnat läggas tjockare och mer sammanhängande.


Skiss över bäddarna, så jag har koll på att allt får plats och hamnar rätt i växtföljden.
 
Området är på 150 kvm sen jag utökat för att kunna tillämpa sexårig växtföljd. Det är mycket arbete med att komma igång på våren. Ordna bäddarna, kantskära, hägna in med kycklingnät mot kaniner, sätta upp armeringsnät för bönor och ärtor att klättra på, bygga tunnlar, så och sätta ut plantorna. Det vore omöjligt för mig att sköta detta för hand om vi inte hjälptes åt i början och sen tillämpade täckodling så det i stort sköter sig självt under sommaren.

Så fort gångarna är färdiga täcker jag dem med ett tjockt lager så att de är "räddade" från ogräsrensning. Sen täcker jag ytorna där det ska växa gurkor och pumpor eftersom de plantorna kommer ut sist av allt och landen skulle hinna bli helt gröna av ogräs annars. Efter hand täcker jag mindre ytor också. För det mesta behöver en hel del ändå ogräsgrensas åtminstone en gång. Täckningen håller fukt fantastiskt bra och tillför näring under nedbrytningen. Det gör att det vissa år helt går att undvika vattning om jag har lite flyt och kan så och plantera när det är fuktigt väder. Idealet är att det finns ett hyggligt täcklager kvar till hösten som fortsätter att hålla orgräset borta.
Svärfar tyckte inte det så grant ut och förstod inte vitsen med allt skräp, så första året hade jag plötsligt fått hjälp med att avlägsna hela täcket på hösten. Oj vad ogräs det blev kommande vår och vad vi fick ligga i. Var nästan på väg att ge upp, men han menade ju väl.
På södra filialen odlar jag vinterförrådet av rödbetor, morötter, potatis, kål, jordärtskockor, olika sorters lök, kokbönor, bondbönor, pumpor, gurkor och blommor. Kort sagt sånt som jag inte behöver till köket varje dag utan klarar sig med tillsyn en eller ett par gånger i veckan. På hösten blir det skördedagar då vi fyller korg efter korg med allt som ska ner i jordkällaren.

20 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Tack för detta inlägg! Sitter trött vid datorn med en kopp kaffe och funderar hur jag ska orka komma igång idag. Har arbetskläderna på och tanken är att jag ska ut till odlingslotten. Där odlar jag med samma teknik som du ungefär på nästan samma areal :) Nu blev jag inspirerad och hittade motivationen att åka iväg dit!
  Tack!
  Trevlig helg :)

  /Kitty

  SvaraRadera
 3. Hej Anette!
  Härlig bild med allt det gröna frodiga, vilken lycka att skörda. Det är mycket jobb innan man kommit så långt. Svärfars hjälp var nog inte det du ville ha.
  Det är inget fel med din outfit.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Jag gissar att du snart är helt och hållet självförsörjande på grönsaker. Bäddarna ser otroligt fina ut och det är ju endast i början som det kan se lite skräpigt ut. När grönskan kommer och täcket sjunker lite så ser det hur välordnat ut som helst.

  Bara så du vet, du ser ut som rena fotomodellen jämfört med mig i trädgården, har ju inga grannar som man kan skrämma så jag sliter på mina gamla trotjänare så länge det bara går.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så gott som självförsörjande på odlat året runt, men eftersom jag inte har några stora marginaler så kan jag få köpa till om en gröda slår fel eller som i fjol när kaninerna åt upp löken. Kål är svår att förvara längre tid om man vill ha färsk så det köper jag också nån gång. Frukten brukar hålla sig till januari, februari. Så till Mandelmanns nivå kommer jag inte riktigt upp, men känner mig hyggligt nöjd ändå.
   Kram
   /Anette

   Radera
 5. Hej, på landet kan man se ut lite hur som helst, du skulle se mig :) inte matchar trädgårdskläderna ton i ton precis och håret står åt alla håll.
  Täcker du gångarna med insilage, bäddarna också?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag täcker både gångar och bäddar med skadat ensilage som djuren inte kan äta.
   Kram
   /Anette

   Radera
 6. Full av beundran inför hur flitig och duktig är. Lycka till med årets odling. Och din trädgårdsutstyrsel är riktigt snygg! Ha det bra.

  SvaraRadera
 7. Här gör jag likadant som du, försöker få till det på det sättet med täckning så snabbt som möjligt för att slippa ogräsmängder. Däremot har jag inte lyckats med att behålla bäddarna från år till år. Något jag ska försöka få till för att slippa gräva upp dem varje höst. Varje vår gräver jag för hand upp ca 100 kvm och räfsar ihop till bäddar men när jag läser ditt inlägg inser jag att jag kan få det mindre arbetsfullt. Ensilage har jag inte men gräsmattan levererar, om det inte blir lika torrt som i fjol somras. Tack Anette!

  SvaraRadera
 8. Mmm... jag fick en kommentar 'var får du allt ifrån' när jag sa att vi kunde bottna de nya bäddarna i lunden med gamla, döda grenar - det ger fukt...

  Jag har sått gröngödsel på halva grönsakslandet, ca 12x14 meter, resten orkade jag inte köra ut gödsel på och gräva i höstas. Nu i vår har jag grävt ca 1,5 x ytterligare 14 meter och tänker kål där. Resten är ogräs just nu. Väntar på att bonden ska dyka upp med ensilagebalar...

  Täckodling är suveränt bra och på en trött jord med lite mask brukar jag se skillnad nästa vår.

  Klädkommentaren får jag bara när jag sätter mig i bilen och uppenbart ska ut och visa mig bland folk... :)

  Kram, Carina

  Ps fick bekräftelse på att jag har en plats på kursen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl kämpat Carina!
   Att bottna bäddar med stora grenar och död ved är ett vedertaget sätt att bygga fukthållande bäddar och kallas hugelkultur.
   13 anmälningar just nu till stenmurskursen. Flera långväga. Kjell inspekterade och godkände vårt förarbete häromdagen. Ska bli så kul!
   Kram
   /Anette

   Radera
 9. "Södra filialen" är ett så finurligt namn, tyder på härlig humor! Skörden tyder på idogt och välplanerat arbete. Du är verkligen helt otrolig!
  Jag har inte varit här hos dig på ett tag, men njuter för fullt av all din kunskap och dina fina foton. Letar efter något du skrev om tomater förra året, men du har så förskräckligt många tomatinlägg att jag inte hittar. Var det något om att knipsa bort en av tomaterna i en klase? Vet bara att det var ett tips jag aldrig tidigare sett. Inte så lätt för dig att veta vilket jag menar när jag inte vet själv.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Du kanske tänker på tipset att INTE knipa den första tomaten som mognar eftersom den utsöndrar ett ämne som gör att övriga mognar fortare.
   Kram
   /Anette

   Radera
 10. Jag beundrar verkligen ditt arbete, dina superfina odlingar, ditt engagemang och all kunskap! TACK för att du delar med av din kunskap här på bloggen =)

  SvaraRadera
 11. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works
  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{universalblankcards11@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address::universalblankcards11@gmail.com
  or view our site blankatmworldpress.wordpress.com

  SvaraRadera
 12. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Efter 5 år i äktenskap med min man med 2 barn började min man agera konstigt och gå ut med andra damer och visade mig kallt kärlek, vid flera tillfällen hotar han att skiljas från mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, jag var helt förstörd och förvirrad tills en gammal vän till mig berättade för mig om en stavagare på internet som heter Dr Charles som hjälper människor med förhållande och äktenskapsproblem av kärleksformers makter, till att börja med tvivlar jag på om det någonsin existerar men beslutade För att försöka, när jag kontaktade honom, hjälpte han mig att kasta en kärlek och efter 3 dagar kom min man tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med andra damer och hans med mig på gott och riktigt . Kontakta den här stora kärleksförstärkaren för ditt förhållande eller äktenskapsproblem som ska lösas idag via: drcharlesspell@gmail.com WhatSApp: +2348146708557

  SvaraRadera
 14. Efter 5 år i äktenskap med min man med 2 barn började min man agera konstigt och gå ut med andra damer och visade mig kallt kärlek, vid flera tillfällen hotar han att skiljas från mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, jag var helt förstörd och förvirrad tills en gammal vän till mig berättade för mig om en stavagare på internet som heter Dr Charles som hjälper människor med förhållande och äktenskapsproblem av kärleksformers makter, till att börja med tvivlar jag på om det någonsin existerar men beslutade För att försöka, när jag kontaktade honom, hjälpte han mig att kasta en kärlek och efter 3 dagar kom min man tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med andra damer och hans med mig på gott och riktigt . Kontakta den här stora kärleksförstärkaren för ditt förhållande eller äktenskapsproblem som ska lösas idag via: drcharlesspell@gmail.com WhatSApp: +2348146708557

  SvaraRadera
 15. Efter 5 år i äktenskap med min man med 2 barn började min man agera konstigt och gå ut med andra damer och visade mig kallt kärlek, vid flera tillfällen hotar han att skiljas från mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, jag var helt förstörd och förvirrad tills en gammal vän till mig berättade för mig om en stavagare på internet som heter Dr Charles som hjälper människor med förhållande och äktenskapsproblem av kärleksformers makter, till att börja med tvivlar jag på om det någonsin existerar men beslutade För att försöka, när jag kontaktade honom, hjälpte han mig att kasta en kärlek och efter 3 dagar kom min man tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med andra damer och hans med mig på gott och riktigt . Kontakta den här stora kärleksförstärkaren för ditt förhållande eller äktenskapsproblem som ska lösas idag via: drcharlesspell@gmail.com WhatSApp: +2348146708557

  SvaraRadera
 16. Efter 5 år i äktenskap med min man med 2 barn började min man agera konstigt och gå ut med andra damer och visade mig kallt kärlek, vid flera tillfällen hotar han att skiljas från mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, jag var helt förstörd och förvirrad tills en gammal vän till mig berättade för mig om en stavagare på internet som heter Dr Charles som hjälper människor med förhållande och äktenskapsproblem av kärleksformers makter, till att börja med tvivlar jag på om det någonsin existerar men beslutade För att försöka, när jag kontaktade honom, hjälpte han mig att kasta en kärlek och efter 3 dagar kom min man tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med andra damer och hans med mig på gott och riktigt . Kontakta den här stora kärleksförstärkaren för ditt förhållande eller äktenskapsproblem som ska lösas idag via: drcharlesspell@gmail.com WhatSApp: +2348146708557

  SvaraRadera