söndag 23 juni 2019

Rena vilda västern!

Kväll, och plötsligt ett väldigt liv på hönsen i trädgården. Hade det varit på förmiddagen kunde det varit signalen på att ett nytt ägg levererats, men nu reagerar vi blixtsnabbt och far upp för att se vad som händer. Mannen hinner först till fönstret och ser en räv ge sig av. 

Jag är inte jätteförvånad för tre mornar i rad har jag hittat svarta, blanka bajsar i lillfingerstorlek på olika ställen runt växthuset. Det kunde varit igelkottspillning om vi haft nån kotte, men hittade också en korv innanför sargen till potagen och dit kommer inga igelkottar, men jag hade räv runt växthuset i fjol också.

-Jag hämtar bössan ifall den kommer igen, säger mannen och hinner inte mer tillbaka från vapenskåpet och ställa ner den förrän räven åter är på parkeringen. Från kökstrappan ser jag en bit av benen bakom picupen när den kollar hönshuset längst in i vinkeln på uthusen. Där är tomt och hönsen är som bortblåsta. Jag ser benen vända och något lätt förvirrad stannar räven till nån sekund framför agaven. Mannen far upp på tå för att få fri sikt genom äppelträdet. Pang! Räven faller.

 
Jag far hemskt illa av sånt här, att se ett vackert djur dö, men i valet mellan att förlora höns är valet ändå lätt. Om rävungen fått en lyckad jakt skulle den återkommit gång på gång tills alla hönsen gått åt.

Varför stänger människan inte in hönsen, kan jag gissa att nån tänker. Nej jag vill att de ska leva så naturligt som möjligt. En hönsgård kan aldrig bli tillräckligt stor och det är nästan omöjligt att stänga ute räven även från en hönsgård. Inte om, utan när räven tar sig in är hönsen fångade i en dödsfälla och alla blir ihjälbitna och ivägburna en efter en.

Såna här räder händer tack och lov inte ofta. Det är många år sen senast och då var det en lös hund som roade sig.

Det är en märklig, makaber känsla att komma ut i trädgården när det ligger fjädrar överallt som om nån haft sönder ett par dunkuddar, hönshuset är tomt, ingen höna syns till och det hörs inte ett pip. De håller sig gömda flera timmar innan de vågar sig fram och det går att överblicka skadegörelsen. Andretuppen blev illa tilltygad och dog i ett rede under natten.

 
Skäggiga damen blev av med hela rumpan och det sved nog värre än en vaxning. Hon har blivit väldigt nervös och försiktig och går in till och med när hon ser oss. Övriga klarade sig bättre, men följer ändå med henne.

Den stora fällan är betad med tuppen som dog. Det finns ju sannolikt fler rävungar i närheten, men att en räv skulle gå i fälla är nog inte särskilt realistiskt.Som monument av den sorgliga tilldragelsen har jag nu en kulhagelperforerad agave och en prickig stenfot. Rena vilda västern!


Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring

Den 21 juli kl 12-18 är jag med i Lands Öppen trädgård 2019. Enda drop-in tillfället i år. Se hela listan på Land
12 kommentarer:

 1. Småland är väl så nära vilda västern man kan komma. Men skadeskjuten agave är ju lite exotiskt! Förstår din vånda i valet mellan allt levande. Hoppas ni får ha hönsen ifred nu.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 2. Men oj, vilken dramatik! Så bra att räven blev skjuten ... hoppas inte fler kommer på besök!
  Ha det gott ... utan fler rävbesök!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Din rubrik var synnerligen väl vald. Hoppas att dina fina höns får vara i fred nu och kan fortsätta leva sitt härligt fria liv.

  SvaraRadera
 4. Stackars andretuppen och skäggiga damen och de andra hönsen. Hoppas de glömmer händelsen snart och kan fortsätta leva sitt fria lyckliga liv, och att inga fler rävar dyker upp.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Hej Anette!
  Förstår din oro över höns och tuppar, hoppas räven håller sig borta. Det ser så mysigt ut när de går omkring helt fria, men kan tänka mig att ni är extra mycket på er vakt nu.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Men jösses, hos er händer det grejer minsann. Har ju inga hönor, så jag får mestadels jaga bort rådjur från min köksträdgård. Fast utan bössa så klart. Hoppas ni får lite lugn och ro nu ett tag och att resten av rävungarna håller sig borta!

  SvaraRadera
 7. Men Oj vilken dramatik på din gård. . . hoppas hönsen kvicknar till efter chocken! Här står räven inte heller högt i kurs. . . finns knappt någon utekatt kvar där jag bor! Ser den ibland när den går på jakt vid midnatt!
  Ha det så bra!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Oj, oj oj stackars lilla hönan som blev av med fjäderskruden. Helt rätt beslut =)

  SvaraRadera
 9. Håller med dig om att räven är ett fint djur, men hönsen vill man ha i fred. Bra att mannen kunde skjuta den. Här är vi också på rävjakt, räven var här mitt på blanka eftermiddagen i går, men blev rädd när den såg min man i trädgården och sprang iväg. I söndags var dottern ute och försökte skjuta den, hade fått larm från min syster att den var på väg upp till oss, men vi såg den aldrig.
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Men jösses! Räv...jag har inte sett någon men det är klart vi har räv på ön! Jättesorgligt när hönsen drabbas men som du skriver, de ska ju får leva ute så naturligt som möjligt och naturen tar och ger. Stackars lilla hönan med gumpen men hon repar sig nog :) Agaven fick sig en dos också...
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera
 11. En dystrare historia än den jag trodde - hagelperforerad Agave... Vi köper ju ägg av grannen som har sina höns i gård + hönshus. Och någon räv tar sig in nästan varje år. Vissa år stryker många med och en sommar fick mamma upp döda hönor när hon kupade potatisen. Så skydda hönorna med att ha dem frigående i en hönsgård - nä det funkar bara till en del.

  Trist med er tupp men tur att maken är pricksäker :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 12. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera