söndag 16 juni 2019

Stenmurskursen

Vi har haft äran att vara värdar för en stenmurskurs i helgen. Nåt sånt händer knappast varje dag. Så fort man får veta mer om ett hantverk öppnar sig en spännande värld av kunskap, knep och beprövade tekniker som utvecklats under lång, lång tid.

Dessutom skulle min efterlängtade stenmur påbörjas.Men först ett par teoritimmar. Vad gör man när man behöver en plats för 16 personer som kan mörkläggas, jo det blev en garageplats som vi avskilt med presenningar sen tidigare eftersom jag brukar ha en del tomatplantor här under belysning och det gäller att hålla värmen. Nu höll de istället ljuset ute.


Kursledare är hembygdsprofilen Kjell Gustafsson som genom åren lärt tusentals personer bygga gärdsgårdar, stenmurar, slå med lie och bygga spåntak, varvat med ett och annat skämt och många goda historier.

Att använda maskiner hade inte varit nån skam, men idag får man nöja sig med en Sugga som hjälpmedel,

skottkärra eller bära för hand.

Här skymtar vi en känd bloggprofil från trädgårdsvärlden nämligen Carina med 4seasonsbycarna.com/Deltagarna är indelade i arbetslag om tre och har fått varsin bit att bygga på.Det vänds och vrids på stenarna för bästa passform och när det inte räcker till...


...så lägger man i flisor, klövesten för att ge stadga. Vi får veta att ett av de vanligaste felen man gör är just att stenarna inte är ordentligt förankrade med klövesten och murarna därför lättare skadas av vibrationer från vägar även om de ligger tre, fyra meter bort.


Lunch i den lilla skugga som går att hitta.
Oj, oj oj!


Mer teori och nu är det stenverktyg som står på schemat
.


Konsten att klyva med stenkilar.Det sjöng så vackert i stenen när Kjell knackade och vips så sprack den.


Att göra ett decimeter djupt borrhål för hand tar cirka en timme så här borrades det med maskin, men alla fick prova på för hand också.

Gatsten från olika länder. Porfyr från Italien, ljus sten från Grekland och svensk granit. En stenhuggare i Bohuslän skulle klara att hugga två smågatsten "knott" i minuten.

Det här blev en mycket mer spännande och rolig dag än vi nånsin vågat hoppas på. Tack alla!

Ett arrangemang i samarbete med Kronobergs läns hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan i Alvesta.

Nu ska vi bara bygga klart resten...


10 kommentarer:

 1. Vad roligt och intressant, och så fint det blir!
  Och bilden i förra inlägget, med ditt växthus och rundeln framför, så vackert ni har det!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 2. Oj, vilket arbete, men så fint det blev...inget för onda ryggar det där arbetet.
  Men ett riktigt hantverk.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Kära nån, vilket knog men roligt tycks ni ha haft medan muren byggdes. Så fint den blev. Full av beundran är jag, som gärna hade varit med på ett hörn och hjälpt till för att få kunskap om konsten att bygga en stenmur. Tack!

  SvaraRadera
 4. En fin reportage du har lavet med mange gode billeder. - Og hvor blev stengærdet dog flot! Forstår godt I har haft en dejlig lærerig dag!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 5. Hej Anette!
  Helt perfekt med en kurs, och många hjälpande händer.
  Muren blir fin.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 6. Oj, vad ni har jobbat. Brukar tänka på det när jag ser gamla stenmurar - någon har lagt dem! Vad fint det blev nu förstår jag att ni ska lägga resten själva. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. En sådan kurs skulle jag vilja gå, älskar stenmurar och har en mur på baksidan som jag snart måste fixa till. Delar har rasat, men där ska vi inte längre ha en mur utan ett murat utekök. Men när vi flyttar bort den gamla murspisen så kommer jag få ett tomt hål i min mur som jag måste fixa. Men det blir nästa års projekt.
  Kan tänka mig att ni hade en trevlig dag och att alla deltagare somnade ovaggad den kvällen =)
  Önskar dig en fin helg!
  /Annica

  SvaraRadera
 8. Så glad att det blev av med kurs och att allt flöt på bra under dagen! :) Alltid häftigt att lära sig av någon som kan knepen. Fint med stenmur och det passar ju perfekt in vid er trädgård.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Så intressant och kul att det blev en mer lärorik och uppskattad kurs än ni vågat hoppas på. Stenmurar är vackert och för mig väcker de barndomsminnen. Jag är från trakten runt berget Billingen och där är det än i dag ofta stengärdesgårdar runt åkrarna och betesmarkerna. När själv en dröm om en stenmur på trädgårdens södersida .....Kanske en vacker dag. :) Lycka till med att bygga färdigt er. Den ser ut att bli mycket fin.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera