söndag 13 juli 2014

Barnsligt förtjust i...

SOLROSOR

Ingen sommar utan solrosor, åtminstone några vid köksträdgården. I år har det blivit en klunga mot skogen också. Jag går mina rundor på kvällen för att se dom glöda i dagens sista strålar, ögonblick av lycka. 
Tittar ofta in hos er andra och ser alla era fina rosor i ljuvliga toner, så tjusiga, de klättrar, hänger, väller och flödar över, romatiskt underbart och förfinat...  men när det kommer till kritan är jag nog mer en solros...  lantlig, robust, okomplicerad med små krav, lite sol, lite näring, en gnutta vatten. Barnets fascination över fröet som snabbt växer sig flera meter högt och utan ansträngning levererar dessa jätteblommor. Jag är lättköpt. 


Ju mörkare desto bättre. Denna har jag märkt ut med en liten rosett under blomman så jag vet att den var mörkast sen när bara fröställningen återstår. Kommer att spara några frön till nästa år, men det gäller att vara snabb innan småfåglarna hinner kalasa. De ska få resten av fröställningarna och det brukar vara ett stort nöje att se dom flocka sig och fullkomligt frossa. Antar att de sparar frön, sticker in dem i små sprickor och under barkbitar på träden för kommande behov. De lär vara helt fantastiska på att komma ihåg hundratals gömställen. Småfåglarna kommer att hålla sig runt trädgården och även sätta i sig larver och ohyra.

Ha det fint

37 kommentarer:

 1. Solrosor är fint, inget jag lyckas med, tyvärr! De kommer aldrig upp...

  SvaraRadera
 2. Åh jag älskar solrosor!!! Tyvärr vet jag inte vad som hände i år, jag kom aldrig till skott att sätta några frön :(. Däremot har jag en som är självsådd som jag hoppas hinner blomma :-)

  Förutom att ta reda på fröställningarna till fåglarna så kan man torka stjälkarna och ha som tändmaterial när man gör upp en eld. Helt perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Här tänds det en hel del i både panna och kamin. Dessutom är stjälkarna jobbiga att kompostera så till hösten ska de få bli tändmaterial istället.
   /Anette

   Radera
 3. Din mörkröda solros var väldigt fin, är ju
  mest van och se gula. Och att mata småfåglar
  är toppen, vi har inga myggor.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 4. ÅÅÅ så fina!" Jag älskar dem också men här kom de nog i jord lite sent...Paradiset ligger alldeles utanför Eksjö, på vägen mot Sävsjö. Länken fungerade för mig...skumt...

  SvaraRadera
 5. Har aldrig sett så mörka solrosor...men gud så fina dom var !!!
  Jag antar att du förstår att det var min lillstuga du såg på bilden och inte vårt torp, hihi...det är betydligt större...100 kvm....men du såg förmodligen torpet också i förgående inlägg ;))
  Ha det gott min vän....idag har vi redan 23 grader...toppen, eftersom vi ska ut och äta vid havet med några vänner..
  Kram bia

  SvaraRadera
 6. Jag har upptäckt solrosorna sedan vi flyttade hit, tidigare hade jag bara lite blommor i krukor för livet på sommaren förr var inte som det är nu. Då for vi från stan till sommarstugan varje helg och det blev ingen ordning på trädgården alls. Annat när man har allt på ett ställe. Solrosen är ju fantastiskt vacker, ståtlig och lättodlad. I Jönköping har man smyckat rondellen vid Solåsen med passande nog solrosor!
  Kram Finas mammis

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker färg! Den har jag aldrig sett.

  Och ja, det var så jag tänkte när jag hittade korgen och trågen, blommor.
  Det ska få blomma i dom=))

  SvaraRadera
 8. Älskar också solrosor. Odlar både den gula och den mörkt röda i år.
  Ha en fin sommardag!
  Kram
  Heléne

  SvaraRadera
 9. Det är roligt att solrosorna numera finns i många färgvarianter. För många år sedan när yngsta dottern gick i förskolan fick de så varsitt solrosfrö. Krukan togs hem när det var dags för semester. Vi satte plantan vid hönshuset som vi hade då och plantan växte och växte...någonstans i gömmorna finns ett foto där dottern står på en stege för att fotograferas bredvid blomman som var högre än hönshuset.
  Ha det fint!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 10. Hvor er de dog smukke i solyset. Jeg har også forelsket mig i de mørke sorter!

  God søndag!
  JetteMajken

  SvaraRadera
 11. Solrosor är underbart fina fast här har jag inte riktigt fått dem att "passa in" ett år var den en som kom upp på ett ställe vid stallet, det var troligen en fågel som "tappat" fröet:) Den var gigantisk och underbart solgul:) Helt underbar första bild, svenskt sommarparadis när det är som vackrast:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Du har helt rätt! Solrosor är så vackra. Speciellt de mörka. Det blir att skriva upp på nästa års frö-lista. Jag har redan börjat...och nu börjar jag skörda här och var...Frösamlandet triggar mina samlar-gener...;-) Hoppas småfåglarna förlåter mig. Jag får köpa fågelfrö till vinterns fågelbord...Vi bor ju i skogen, så vi har massor av fåglar. Häromdagen snubblade jag nästan på en domherre som satt på marken bakom husknuten...
  Byter växtplats för köksträdgården nästa år, och hoppas på flera soltimmar. Då blir det bra med solrosor, tror jag.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 13. Underbara solrosor! Vackra, kaxiga och - i mina ögon - humoristiska. De har något visst.
  Jag MÅSTE ha några här nästa sommar!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 14. Mysigt med solrosor. Hönsen knipsade av några av våra men kanske det blir ett par kvar som blommar. Snygg färg! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 15. Vilken vacker mörk solros! Jag är mer av en ros än en solros människa men med dina fina bilder så ser jag att det är ju en självskriven vän i nästa års frösådd.
  Må så gott!
  Milla

  SvaraRadera
 16. Fint med Solrosor speciellt i dom där färgerna!
  Så snyggt du/ni gjorde av 'fulbulan'!!!
  Mariana

  SvaraRadera
 17. Ja de e verkligen fina, jag hade tänkt att så flera stycken, men tänk det glömde jag birt i år.
  Jag hade hoppats att de kanske hade sått sig själva någonstans, men verkar icke så.
  Den mörka hade jag också, så fin!!!!!

  Ha det kram :)

  SvaraRadera
 18. Glödande, härliga där i hörnan och den riktigt mörka är vacker. Gillar också solrosor i alla nyanser. Bra snittblommor också. Tyvärr har de som de korgblommare de är alldeles för mycket pollen för min näsa.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 19. Vilka tjusiga solrosor! Gillar färgen skarpt! Är inte så bra på det där med att så själv, så jag köper färdiga i kruka. Har aldrig sett några andra sorter än "den vanliga gula". Det hör absolut sommaren till med solrosor.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 20. Har dina redan börjat blomma! Så härligt! Jag älskar solrosor och ser fram emot att få se solrosrabatten blomma. Har också en viss solros som jag ska ta frö ifrån i hopp om att få fler av den sorten nästa år :)
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 21. Fint med solrosor - ovanliga färger. Har försökt med stockrosor men de tycks inte trivas hos oss.

  SvaraRadera
 22. Jag är inte speciellt förtjust i gula blommor och när jag hör ordet 'solros' tänker jag gult. Du har just gett mig en ny och vacker betydelse av det ordet, tack!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 23. Har man många kan man göra sig en god solroslunch. Kokta med lite smör och salt. Nästan som kronärtskocker.
  Mums......
  Blev helt kär i dina riddarsporrar....

  Kanske jag kommer och hälsar på dig en vacker dag.
  Dina kvannefrön har mognat skall plocka till dig imorgon.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips om solroslunch. Låter ju hur spännande som helst och är det bara i närheten så gott som kronärtskockor offrar jag gärna några knoppar.
   Kram Anette

   Radera
 24. Så glada de små fåglarna blir när de får smaka på dina fina solrosor. Jag blir också glad att jag får njuta av dina fina bilder/ Kram Titti

  SvaraRadera
 25. Enligt Din beskrivning är nog jag också en solros. Och jag som trodde att jag var en tistel...men där ser man.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 26. Solrosor är pampiga, vackra färger och nyttiga. Fattar dock inte varför mina bara är 20 cm höga och inte blommar.

  SvaraRadera
 27. Ännu en underbar bild från ett hörn av din trädgård. Så vackert. Bra knep att sätta ett band på stjälken av de frön man vill ta hand om. Ska göra det på en stockros som jag gillar färgen på. Mången tack!
  Ha det så gott!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 28. Ja, åh....så fina! särskilt den där
  mörkaste...så snygg! =)
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 29. Solrosor kan jag inte vara utan! Har sått ett gäng i år med men de har ännu inte slagit ut men det är inte långt kvar nu☺

  SvaraRadera
 30. Vilka fina! Jag lever ännu i tron att solrosor bara är gula ;) men den här mörka var ju jätteläcker! Har aldrig provat att så solrosor, ja jag har aldrig köpt en planta heller, men man får kanske tänka om, dom är ju fina!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 31. Underbart med solrosor! De är såna kaxiga typer, bra som vindskydd också om de planteras tätt som "häck". Jag tänkte försöka mig på de låga och dubbla till nästa år när jag flyttat, går ej att ha dem på balkongen här för det blåser så mycket. Fram tills dess nöjer jag mig med att mumsa solrosskott och senare mata småfåglarna. Hoppas du har det bra!

  SvaraRadera
 32. Å vad underbart att få se småfåglarna kalasa på fröna! Det är mysigt med djurliv i trädgården så länge det inte är mördarsniglar eller andra skadedjur... ;-)

  SvaraRadera
 33. Så vackert med mörka solrosor. Solrosor är en favorit, men lyckas aldrig driva upp dem. Jo, en gång och minisolrosen som det skulle vara blev en gigantiskt växt med den största solrosblomma jag sett. Sparade frön, men det blev inte några blommor av dem.

  SvaraRadera
 34. Väldigt vackert med mörka solrosor!!! Jag brukar även odla dom med en mörk ring. Jag måste bara säga att din köksträdgård är helt fantastik. Världs klass!!!

  SvaraRadera