fredag 18 juli 2014

Fjärilsfröjd

Går i köksträdgården och donar medan det ännu är skuggigt, några timmar går fort, plötsligt badar potagern i sol och sommarlycka. Passerar genom en portal, ett moln av fjärilar lyfter, lätt oroade av min uppenbarelse. Blir plötsligt medveten om att jag är omgiven av fjärilar, identifierar fyra, fem olika arter i all hast men det kanske är 30-40 individer. Glömde förstås mitt ärende, hämtade kameran, några citronfjärilar (bleka honor) ivrigt upptagna av studentnejlikorna fastnade.


Önskar er en skön helg!

31 kommentarer:

 1. Litet ont om fjärilar i år, tycker jag. När jag grävde upp potatis idag satt en hel samling blåvingar bland lavendelplantorna. Min första tanke var att hämta kameran, men förmodligen hade det inte blivit något kort och jag hade missat att se dem.

  SvaraRadera
 2. Hade jag ens sett hälften så många fjärilar, hade jag sprungit bena av mig, för att hämta kameran! Här uppträder de verkligt sparsamt i år!

  Ha det gott!
  /Ruben

  PS Men, har de inget godare att äta av än studentnejlikan. Den har aldrig mina fjärilar varit intresserade av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, här finns ett blommande kryddland och mycket fjärilsgodis, så det kändes ovanligt att de intresserade sig för studentnejlikan.
   Anette

   Radera
 3. Fjärilar kan man aldrig få för mycket av:) Här är rätt många också men inte på studentnejlikorna vad jag kunnat se men så har ju jag den rosa sorten och den kanske inte är lika god:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Visst är det ljuvligt med dessa fjärilar! Jag har fler här i år än förra året, däremot är det mer sparsamt med humlor och bin.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 5. Fjärilar gör en glad. På något vis hänger de ihop med bilden av sommar.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Skön helg på dig också!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Fjärilar har vi mycket av här på Alnö, som är ett känt ställe i landet som har mycket ovanliga fjärilar ;)))...fjärilar är andliga varelser också...andar brukar komma i form av fjärilar....Alnö kanske är ett andligt ställe , haha....nä nu flummar jag ut lite kanske, hihi....men jag är lite andlig av mej liksom, hihi....
  Ha en fin helg min vän!!
  Bia

  SvaraRadera
 8. Det är så fint med fjärilar och vi har i år, liksom förra året, massor av blåvingar och dom är mina favoriter, man kan till och med fånga dom och dom går på handen.....det är en ljuvlig tid nu!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Härlig upplevelse, och vad kul att du hann in efter kameran!
  Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 10. Roligt att läsa om dina fjärilar! Förra sommaren var det flera som skrev om hur få fjärilar man såg. Citronfjärilen är vacker och gillas av mig. Gick en kortare tur igår och såg massor av fjärilar på väg upp på toppen av ett lägre fjäll här i Hemsedal. Funderade på mängden - men så är naturen väldigt orörd och mängden av växtarter stor här. Kanske det som vi missar hemma??

  Ha en skön helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 11. Vad jag älskar din blogg. Nu har jag följt dig ett tag och av alla dessa trädgårdsbloggar som finns, (inklusive min egen hör och häpna), är det din som inspirerar mig mest och som i mitt tycke håller högst kvalitet. Den är helt enkelt suverän. Ha en underbar lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack! Jag blir alldeles rörd. Jag gillar din blogg också men det kommer inte upp nåt kommentarsfält. Hittar inga andras kommentarer heller.
   Kul att du trivs här och hoppas du har lust att hänga med i fortsättningen också.
   Kram
   Anette

   Radera
  2. Jadu, jag bli kvar! Dina blogginlägg behöver jag för att inte lacka ur alldeles på mitt eget hie. Jag vågar nog påstå att det är tack vare din blogg som det händer något här hemma alls i år. Annars hade jag resignerat för kirskålen och nässlorna, det är en ständig kamp med inte helt rättvisa villkor. Jag har sett att kommentarsfältet och kommentarerna försvinner när man läser bloggen från mobila enheter, som läsplatta till exempel. Jag ska kolla på det och se om jag kan åtgärda det.
   En toppensöndag önskas dig!

   Radera
 12. Läste just i vår dagstidning att fjärilsskådning är en ny pophobby bland naturintresserade. Lavendeln står ju i högst blom just nu hos mej och där finns det massor...
  Ha en fin sommardag, Finas mammis

  SvaraRadera
 13. Oh, skulle vilja varit där blana fjärilarna! De är så underbara och vackra små varelser! Vilken upplevelse!

  SvaraRadera
 14. Så härligt med alla sinnena i trädgården.

  SvaraRadera
 15. Det har varit skralt med fjärilsfladder här i sommar, men senaste dagarna har de kommit flygandes från ingenstans, och nu fladdrar det hej vilt i den nya fjärilsrabatten. Så bra att de gillar studentnejlikorna, jag har just planterat vita och aprikosa studentnejlikor, hoppas att de ska gillas av de små liven:-)

  SvaraRadera
 16. Vilken vacker beskrivning av men stund i din trädgård. Så klart fjärilarna vill vara i din trädgård bland allt det vackra som du skapat.Önskar dig en fin start på veckan!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 17. Fjärilar, ja, och massor av humlor! Tror inte vi haft så många förut... Härligt! Det blir mycket fröer att ta reda på... Det är skönt att ha lite skugga eller molnigt en liten stund, så man orkar... det är lite "pustigt" ibland...
  Men jag vill inte klaga. Tids nog kommer höst o vinter,,, och så börjar vi om igen
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 18. Så vackert du beskriver det! Kan riktigt se det framför mig. Här är det dock inte fullt lika iögonfallande, efter en vecka på tur med husbilen så har det hunnit växa igen rätt rejält. Funderar på att hässja när det blir vardag...
  Jo, jag tar en bloggpaus, inspirationen har liksom kommit av sig, men jag blev väldigt glad för din kommentar!! Så som du märker, jag tittar in lite då och då...måste ju ha koll på vad som händer hos dej!!
  kram kram

  SvaraRadera
 19. Å vad jag älskar fjärilar!!! Vad kul att så många besöker dig och att du dessutom hinner få dem på bild. Själv är jag för långsam och missar alltid chansen

  SvaraRadera
 20. OJ! Det måste ha varit en härlig upplevelse att vara så omgiven av dessa vackra flygare.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 21. Wow!! Det är något himmelskt med så många fjärilar :) Hoppas du haft en fin helg. Kram Anna

  SvaraRadera
 22. Hej och Åhh vad vackert du beskriver din morgon Anette, precis så känner och tänker man själv.
  Men att då kunna skriva det också är en annan sak. Visst är det ljuvligt nu i dessa fjärils-tider, jag och Rolf älskar verkligen fjärilar, det är så rogivande på något vis. Fjärilarna är i mängder nu, vi har en stor äng här
  (bor på landet) bonden som arrenderar har som tur inte besprutat det som ska bli ko-föda. Kanske är det därför det blir mer fjärilar för varje år, det är man verkligen tacksam för. Den förre bonden 'spydde ut' så mkt gift och vi var alltid arga på honom, han var sen tvungen att sluta för hälsans skull, hmm . . .
  Äldsta dottern Maria gillar inte alls fjärilar, hon tycker inte om när det fladdrar framför hennes ansikte, men inte gör de det ofta. Men däremot kan hon hålla i hemska ormar, jag vill helst inte ens skriva det ordet.
  Jag känner igen fyra sorters fjärilar det är inte dåligt det, de vanligaste här är då nässel - citron fjärilen.

  Må så gott/ Eva
  Ps. Ibland händer det att jag inte kan komma åt och ge dig kommentarer, det retar mig när det krånglar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte varför det inte går att kommentera, men har samma erfarenhet själv på andras bloggar när jag använder mobilen.
   /Anette

   Radera
 23. Så häftigt med så många citronfjärilar. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 24. Här är också ont om fjärilar, o citronfjärilar är svåra att fånga på bild tycker jag, de sitter ju aldrig stilla :)

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 25. Att ha många fjärilar i sin trädgård är så fint.
  Du har blommor dom gillar. Jag gjorde en fjärilsmatare
  för och locka hit dom ett år, men det kom mest myror.
  Fin sommarbild du tog.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 26. Älskar fjärilar men har inte lika många kvar sedan min anisisop dog i vintras. Den brukar vara helt överhopad av fjärilar.

  kram i sommarvärmen

  louise

  SvaraRadera