söndag 6 juli 2014

Fulbulan del 2

Några av er kanske läste förra inlägget om Fulbulan, som alltså är ett grönt fult lock över reningsverket som sedan i våras göms i det lilla huset. Nu pågår arbetet med att göra i ordning runtomkring och en rabatt ha börjat ta form framför.


Pinnarna som sticker upp runt rabatten håller ett kycklingnät som ska skydda från mina alltid lika hungriga höns, åtminstone tills allt har rotat sig och hunnit växa ihop lite mer. Inte snyggt, men jag vill inte heller inskränka min lyckliga hönors liv till en liten hönsgård, så då får man kompromissa.

Så här såg det ut för exakt en månad sen... Trots att jag ritat upp rabatten ändrade jag mig i alla fall och tog bort borstnejlikor och röda penstemoner. tror det hade blivit alldeles för hysteriskt.


Många krukor att diska blev det i alla fall. De ska ju återanvändas till nästa års sådder.

Efter bara en månad har det växt ihop så här bra. I år går rabatten i lila toner med inslag av varmt rött.
Rabatten förbereddes i höstas med ett tjockt lager brunnen gödsel och sen sand överst eftersom jag tänker mig att rabatten ska smälta in i parkeringens grus så småningom som en stor oregelbunden jättedroppe. Jag hoppas också det ska bli en bra lökbädd.

Växter i rabatten just nu
1-åriga
KLINT 'Black Boy´ Svart ettårig som frösåddes på plats i höstas. 
KATTOST Malva mauritania frösåddes i januari planterades ut i juni
TÖRNROSAS KJORTEL Rhodochiton atrosanguineum frösådd i krukor, slingar sig i två torn
SOCKERÄRT 'Golden Sweet' slingrar klättrar i ett tredje torn eftersom de smälter in snyggt och jag tycker det är lite kul att gå utanför ramarna 
Marktäckare
KANTNEPETA Nepeta faassenii
JUNGFRUNÄVA Geranium sanguineum striatum
GRÅTIMJAN Thymys pseudolanuginosus
PURPURTIMJAN Thymus Coccineusgruppen
ORMROT Bistorta officinalis
Vita inslag för nästa års blomning
KINESISK GRÄSLÖK Allium tubesosum
FINGERBORGSBLOMMA Digitalis En låg vit som jag inte har sortnamnet på
Övrigt
DAHLIA 'Arabian Night' i korg
AKANTUS Achantus hungarius Står på tillväxt till nästa år i malvadjungeln
Träd och buskar
PÄRLRÖNN Sorbus koehneana som kommer att bli nån meter högre än Fulbulans hus.
ILEX Verticillata
KLÄTTERHORTENSIA, låg Dahlia 'Arabian Night' sjunger solo ackomanjerad av ...


en hel malvaorkester...och en kör av svart blåklint i bakgrunden...


men i slutet av konserten kommer malvorna att växa till sig ordentligt på både höjden och bredden och dessutom få stöd av en hel skara sommaraster och rabatten kommer att explodera i ett lilarosavitt färgcrescendo framåt hösten. Det kan bli spretigt, det kan bli alldeles fantastiskt, vi får väl se....


Arbetet fortsätter. Än återstår en hel del stensättning och etapp tre då en slänt och en remsa längs garaget ska snyggas till och bindas ihop med Fulbulans rabatt, men det får nog bli till hösten. Nu behöver vi ta igen oss lite. Vi har nämligen också byggt en lund bakom Fulbulan som jag kommer att visa framöver.

Ha det fint i sommaren


25 kommentarer:

 1. Oj vad mycket plantor du satt. Det är jättefint runt din fulbula redan, så snyggt med taket som är likadant som på lusthuset. Höns ja dom kan dom.. Fniss! Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 2. Fulbulan är ett minne blott. Håller med - vad mycket du planterat.

  SvaraRadera
 3. Så himla intressant med detta reningsverk. I min kommun inventerar man just nu vilka ytterligare områden man ska ansluta till det kommunala nätet. Anslutningen kommer att kosta väldigt mycket för den som drabbas. Det finns risk att många får göra sig av med sina bostäder och sommarstugor, för att de inte kan betala.

  SvaraRadera
 4. Det är en sommar med växtkraft, så fint
  det är redan i din rabatt. Bra med listan på
  växter, du är bra på och kombinera snyggt.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 5. Oj vad det händer mycket hos dig och snyggt blir det också.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 6. Oj, så mycket du planterat, och som det har växt! Härligt!
  Ha det gott i sommarvärmen!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt vad snabbt det har gått att få rabattkänsla! Superfint, well done!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 8. O, vad mycket plantor och vad fint du får! Jag hade aldrig sett pinnarna och nätet om du inte skrivit om det, tycker inte alls att det gör något. Bättre att skydda växterna och så får ju dina höns stå utanför och kika in, ha ha.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 9. Var ska alla ta vägen? Egna barnbarn, andras barnbarn o ngn granne. De har så de kan gödsla med tröjor.

  SvaraRadera
 10. Så fint! Å så glad jag blir sen...lyckliga höns...Några hönor står på min önskelista, men de passar just nu inte in i vårt liv, det är mannen som står för förnuftet...som alltid. Det räcker att försöka muta/hota folk med att vara kattvakt och se efter blommor när vi far iväg...Men tillbaka till blommorna...så genomtänkt, så vackert. Svart blåklint sådde jag faktiskt i min stora odlingslåda som mannen snickrade ihop, och de första är redan i blom. Tanken var väl i första hand att ha till sommarens buketter, när naturens egna trädgård kanske inte bjuder på så mycket längre. Sen hoppas jag på att de sköter sin fortplantning själva...
  Så tråkigt med vattenläckan i husbilen! Vår är inte heller av nyare modell, 2002 står det i papperen. Duger alldeles förträffligt åt oss, har man hund så får man inte vara alltför rädd om sitt. Tidigare hade vi en med sovloft, men eftersom min kropp ställer till det med jämna mellanrum, så var stegen ned/upp ett problem...Så nu har vi dubbelsäng där bak, och ingen ska tro att det är gott om plats...två vuxna och en hund! Men livet är ändå gott.Å visst är det lite mysigt att ha vatten intill sig när man stannar, dels rogivande och sen kan det vara underhållande...*skrattar*
  Ha det så skönt i sommaren!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 11. Läste om fulbulan medan jag var på språng och sen glömde jag både kommentera och fråga. Finns det reningsverk som man kan använda 'produkterna' från? Vad heter de? Går i byggnadstankar och samlar lösningar just nu...

  En annan lösning jag gillade - dahlia i korg. Behöver du ta upp knölen ur den på hösten eller kan den stå kvar och bara torka upp ordentligt?

  Kombinationerna, bilder och helheten är väldigt vackert!! Den mörkt röda dahlian ska jag skriva upp namnet på. Den jag skaffade är aningens för blåröd :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår anläggning heter Bio Cleaner från Evergreen Solutions. Se föregående inlägg för mer info.
   Gojset samlas i en stor nergrävd behållare och luftas automatiskt med hjälp av kompressor. Kvar blir en påse med fast materia som samlas i en påse och töms två gånger per år. Vår kommun har godkänt att vi gör det själva och använder som gödsel på buskar och perenner. Andra kommuner kan kräva att man depånerar innehållet i påsen eller att man har avtal med ES. Vill man slippa göra nåt alls tecknar man förstås avtal om underhåll oavsett.
   Den stora fördelen med anläggningen är ju att vattnet som går vidare ut i naturen från burken är så gott som drickbart och ingen infiltration behövs. Vi har nämligen inte plats för detta på tomten och fick inte gräva på grannens.
   Lycka till
   Anette

   Lycka till!

   Radera
 12. Visst är det härligt med växtkraften!!!
  Verkligen en fin rabatt. Har du inga sniglar?
  Smart sätt att gömma fulbulan på.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, här väller det in sniglar från ängen, men dom får sig en match.
   /Anette

   Radera
 13. På det där sättet blir ju fulbulan riktigt tjusig. En tjusbula helt enkelt. :-)

  Rabatten är verkligen fin. Gillar verkligen färgerna. Den svarta blåklinten är ju riktigt läcker!

  Ha det bra

  SvaraRadera
 14. Jättesnyggt! Vilka fina färger i rabatten. Ja nu ser jag hur den svarta blåklinten ser ut. Så söta! Jag sådde och satte ut och de kom i knopp, men så var dom väck en dag, och jag skyllde på Lilleman (hunden) men det var nog en hare som nypit av dom... hittade små "pärlor" bredvid sen... men jag har direktsått lite så vi får se om jag får fler.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 15. Jätte fint! Smart med lilla huset. Röd malva har jag också sått i år och Törnrosaskjortel....fast de är så små så små. Var alldeles för sen med sådden av dom. Kanske hinner de komma igång.
  Ser fram emot fler inlägg:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Oj, så många plantor och så mycket du har sått! Imponerad. Snyggt blev det också. Jättesnyggt!

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 17. Oj oj... så fint det är och blir!
  Tycker att den där malvan ser precis ut som en som jag frösått
  i år...men den heter Maurikansk rödmalva, eller nått sånt...
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 18. Hej, påminner om min tävling. Behöver få en postadress om jag ska kunna skicka paket. maila till malingabriellasvensson@gmail.com :)

  SvaraRadera
 19. Det blir så vackert och fint. Men med all din kunskap och arbetstid kan det väl inte bli annat än fantastiskt. Såå inspirerande!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 20. Så fint! Va kul att få följa så fina malvor och dahlior.
  Satsade på Dahlior detta år, men har en sån mörk som vägrar och en till orange som vägrar komma upp, undrar om man kan reklamera dem.

  Ha det gott, kram i sommarvärmen! :)

  SvaraRadera
 21. ååå vad vackert det blev och vilken otrolig växtkraft på bara en månad , tänker varje år att nu ska jag så lite blomster men helt plötsligt är det liksom försent hihihi ha en fin kväll kram från Maja

  SvaraRadera
 22. Vilken härlig rabatt och du får verkligen lön för mödan och planerandet! Jättevackert!
  Vilken smart idé med det lilla huset - betydligt snyggare än ett reningsverk kan jag tro!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera