onsdag 16 juli 2014

Praktröllekan

På en loppis kom jag i samspråk med en trevlig kvinna som bjöd hem mig till sin trädgård. Vilken ära, så kul! På vägar som blev smalare och smalare i småländska skogarna bar det iväg. Lanskapet öppnade sig med åkrar, ängar, röd stuga, jätteträdgård med stora växtsamlingar, den ena rariteten efter den andra. 
Detta var mitt i sommaren, men det hindrade inte att spaden åkte fram. Bland allt som hamnade i påsarna var denna Praktrölleka (Achillea filipendulina). Kanske inte så ovanlig men absolut den största plantan vi grävde upp mitt i torkan, mitt i blomningen, med en timmes restid hem och ytterligare nån timme innan den kom i jord.


Jag är helt hämningslös när det gäller att flytta perenner och det brukar gå bra. Knepet heter vattna, vattna,vattna! Normalt börjar jag vattna igenom plantan som ska flyttas en eller två dygn i förväg, liksom den plats dit den ska flytta. Sen ser jag till att vattna ordentligt åtminstone den närmaste månaden i vissa fall extra vattning även kommande vår.


I detta fallet blev det bara en snabbvattning i nya gropen, men Röllekan som är en tålig kämpe rotade sig snabbt trots oömma behandlingen. Nu är plantan två år, två meter hög och så vid att jag får tänka på delning till hösten. Kompisar i den här torra rabatten är Blå bolltistlar, Judas silverpenningar, Pärleterneller i silver och vitt och Kaukasisk förgätmigej. Här syns rabatten bakifrån med Bergenia och Smultronkullen i ryggen. Ser att jag glömt ansa gräskanten, men så är det hos mig... inte så perfekt som jag skulle önska alla gånger. Var rädda om er där ute
                                                                         

29 kommentarer:

 1. Oj vad stor på bara så kort tid. Jag har köpt en men den står och stampar Jättefint där tycker jag.. Ansade kanter kan man ha ibland men inte jämt heller. Man ska ju leva också. Kraaam! Pia

  SvaraRadera
 2. Jag njuter av att läsa dina inlägg, tur att du skriver ofta! Det är så fin läsning, jag får en speciell känsla och du ger lite tips, det märks att du njuter av vad du gör.
  Jag tycker inte om när det är alltför välansat i en trädgård, man måste ha en naturlig känsla.
  Ha en fin dag!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Vilken växtkraft!
  Inte behöver det vara så välansat alltid. Man har ju ibland lite andra saker för sig :-)

  Ha en härlig sommardag!
  Kram
  Heléne

  SvaraRadera
 4. Jättefin rölleka, tycker så mycket om den men har igen här hos mig ännu. Nu blev jag sugen :) Extra roligt är det med växter man fått i gåva tycker jag, de blir till fina minnen <3 Stor sommarkram /Carolin

  SvaraRadera
 5. Så fint med vit praktrölleka. Jag kanske ska tänka om när det gäller rölleka :-o har spenderat ganska mycket tid på att utrota den gula "vanliga ogräsröllekan". Men som sagt, den vita höga skulle göra sig jättebra i den rabatten jag har fylld med blå bolltistel. Tack för tipset!
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 6. Vilken rölleka! Vad vacker den är! Tycker nog att det inte alltid behöver vara så välansat. Det finns ju så mycket roligt att ägna sig åt....
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 7. Där är vi verkligen lika, jag gör som du och flyttar växter precis när andan faller på. Senast flyttade jag en stor hubbe med rudbeckia som stod i full knopp och det gick hur bra som helst. Den blir litet senare i blomningen men vad gör det. Fin rölleka du fick och den ser ut att må hur bra som helst tillsammans med det övriga. Tack för infon om revsugan, då behöver jag inte plantera så tätt om den växer till sig så snabbt på en säsong. Kram Merja

  SvaraRadera
 8. Inte perfekt? Tycker det ser hur fint ut som helst hos dig. Tack för alla fina tips du delar med dig av, jag ska komma ihåg att börja vattna perennerna som ska delas ett par dagar innan.
  Jag har en torr skuggig rabatt, då är det nog praktrölleka jag ska ha där:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röllekan vill nog åtminstone ha sol halva dagen.
   Kram Anette

   Radera
 9. Vad kul att finna en med samma intresse som faktiskt bjöd hem dig. Jätteroligt.

  SvaraRadera
 10. Hej Anette
  Tak for et dejligt indlæg om din oplevelse.
  Der er så skønt at komme indenfor i dejlige haver!
  Røllikeslægten er fin med deres mange forskellig farvede skærme.

  Hilsen
  JetteMajken

  SvaraRadera
 11. Vilken fin berättelse om ett fint möte och en generös människa!

  SvaraRadera
 12. Det är alltid ren njutning att läsa dina inlägg Anette och tänk vilka härliga människor det finns som delar med sig av både värme, trädgård och växter. Så många möten som berikar våra liv på så många olika sätt.

  Njut av solsken och sommar i din fina trädgård!

  Kram Charlie

  SvaraRadera
 13. Vissa växter är fantastiskt tåliga,så fint det blev:) Här ser det inte så värst perfekt ut heller kan jag meddela, har tappat sugen lite efter att rådjuren saboterar för mig:( Har jagat bort ett "nytt" i dag två gånger mitt på dagen som stod och åt på mina dagliljor:( Får hoppas att lusten o orken återvänder snart:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 14. Oj, vilken bamse-rölleka! Härligt med växter man får, de blir till trevliga trädgårdsminnen i många år efteråt./ Kram Titti

  SvaraRadera
 15. Så fin den är!
  Ja, och härligt att ge och få bland trädgårdsfolket. =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 16. Vad bra, nu tror jag att jag fick namnet på röllekan som vi lirkade upp vid en parkering, dit den hade spritt sig, på Bornholm. Även om den är lite "besvärlig" med att så sig lite här och där, vill jag inte vara utan den. Den är faktiskt väldigt praktfull.

  Ha det got

  SvaraRadera
 17. PS. Håller med dig, den bör nog ha en del sol, annars blir den gängligare än vad som är bra för dess eget bästa! ;-)

  /Ruben

  SvaraRadera
 18. Vilket prakt exemplar! Kul med inbjudan bara så där:) Ser jätte fint ut i din rabatt.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 19. Kul! med nya möten, trädgårdar och växter som flätas ihop och blir minnen :) Jag är också rätt hämningslös när det gäller flytt och delning. Men har också en insikt om att jag lätt glömmer vattna... Så ibland håller jag mig själv i kragen.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 20. Så himla roligt att gå runt i andras trädgårdar och bli förevisad och samla inspiration.
  Tack för tipset om att vattna och vattna innan flytt av perenner. Jag går och grunnar på en rockad i stora rabatten, nu när jag ser hur det "blev". Eller kanske... väntar jag tills nästa år. Vet ännu inte om allt överlever här i kall-hålan i zon 6... Borde kanske hålla mig...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 21. Så kul att få en privat visning på det där sättet! Spännande!
  Jag planterar också om när som helst. Men jag är inte lika duktig på att förbereda som du... Nä, när infallet kommer så hämtar jag spaden. Fast sen vattnar jag som en galning. Än så länge har det gått bra. :-)

  Må så gott

  SvaraRadera
 22. Så tjusigt med röllekan! Älskar dess ängslika utseende! Och tack för tipsen vid omplantering! Jag har nog plågat mina växter lite väl mycket ibland när jag får för mig att jag vill flytta något. Ska bli mer noggrann med vattning!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 23. Hm, jag har alltid "trott" att jag inte gillar Rölleka.....efter att ha sett dina bilder får jag nog tänka om:-) En fin planta och urläcker rabatt!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 24. Hej Anette!
  Vilken härlig kombo med röllikan och och bergenian! Visst är trädgårdsvärlden en härlig värld med generösa människor?!
  Ett mycket klokt tipps det där om att vattna före och efter flytten. Jag flyttar också men är fegare än du - jag flyttar på hösten ;-)))!
  /Anja

  SvaraRadera
 25. Då har jag fått lära mig hur en rölleka ser ut:). Är lite lost bland alla blommor. Vacker är den i alla fall. Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte nödvändigt att veta vad vad en blomma heter för att uppskatta den:-)
   Anette

   Radera
 26. Vad kul, nu fick jag ännu mer bekräftelse på att det jag har därhemma är just praktrölleka (jag tror att det var du som svarade på min fråga om det för något tag sedan)! Jag drog upp hur många som helst av dessa de första åren i vår trädgård, i tron att det bara var ogräs, men som tur var har ganska många överlevt. Blommorna är fantastiskt bra på att fylla ut buketter!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 27. Det är alltid kul när man får nya infallsvinklar. Rölleka växer överallt runt gården, men har aldrig tänkt den som en trädgårdsväxt. Blir nyfiken på skillnaden mellan rölleka som man hittar ute på ängsmark och den här magnifika praktröllekan. Ha en fin sommarkväll!

  SvaraRadera