söndag 24 augusti 2014

Marinera överflödet

Vilken tomatsommar vi har haft och de fortsätter att mogna om än något långsammare. Här kokar vi tomatsås på överflödet och fryser in. Den är sen underbar att plocka fram, använda som den är eller i olika rätter. Vi gör egen ketchup och det torkas och marineras.
De gröna tomaterna som aldrig hinner bli färdiga syltas, men vi är ju inte riktigt där än.

Fördelen med att marinera själv är ju att man vet vad man får. Inga onödiga tillsatser, man bestämmer själv kryddningen och man kan välja en riktigt bra olivolja. Jag gillar kryddiga oljor till marinering.

Vad brukar du göra med överskottet?


Vitlöken är sen länge upptagen, torkad och flätad, men den kan man ju också marinera själv.

Här kommer mina favoritrecept:

TORKA OCH MARINERA TOMATER
Det blir flera små burkar

1 kg tomater
1 nypa salt

Lag
(8 vitlöksklyftor)
2-3 dl extra virgin olivolja
färsk timjan och oregano
salt, grovmalen svartpeppar

1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Beroende på ugn kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre – om du vill halvtorka avbryter du tidigare. Se upp så de inte blir brända. Då får du sänka temperaturen.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.


MARINERADE VITLÖKSKLYFTOR
Det blir flera små burkar

50 st vitlöksklyftor
vatten

Lag
1 dl vatten
10,75 dl vitvinsvinäger
1 dl god olivolja
1 tsk salt
färska örtkryddor t ex dragon, oregano eller 2 tsk torkade
1 msk strösocker

1. Koka vitlöksklyftorna oskalade i vatten i 2 minuter. Häll av vattnet och spola klyftorna i kallt vatten. Skala dem och lägg på burkar.

2. Fördela örtkryddorna i burkarna. Koka upp vatten, vitvinsvinäger, socker, olja, salt och örtkryddor och häll den het över vitlöksklyftorna.
Ha det så gott

34 kommentarer:

  1. Eftersom vi har mycket tomater i år ska jag testa ditt recept. Hur länge kan de hålla sig i burken? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller sig säkert ett år i kylskåp. Mina har aldrig lyckats bli så gamla.
      Kram
      Anette

      Radera
  2. Här blir det inget överskott, tyvärr. Brukar ha
    flera tomatplantor men just iår har vi inga. Gott
    med egna tomatsåser och marineringar.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  3. Tackar för receptet.Har gjort detta en gång förr o det va bara sååå gott.Men receptet har omkommit. Ha det fint..PS du har så underbar blogg!

    SvaraRadera
  4. Mmmm så bra tips, ska testas omg.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  5. Det är inte alltid det blir ett överskott, men jag har torkat tomater och lagt in, ungefär lika som du gör. Det är gott att få spara lite sommar till bistrare tider!

    SvaraRadera
  6. Gott! Ja här blev det inte så mycket tomater men receptet kan jag ju spara... Kraaam Pia

    SvaraRadera
  7. Jag har aldrig fått så mycket att det blivit överskott av något! Och numer har jag inte ens en egen trädgård... suck!
    Du undrade hur jag beskar mitt grapefruktträd. Inget konstigt alls, jag bara knipsar där jag tycker och ser till att det blir balans!

    Ha en fin ny vecka!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  8. <3 Inget överskott, men för torkade tomater kan det vara värt att spara :)

    SvaraRadera
  9. Tyvärr inte en enda tomat, men jag älskar tomater. Blir så imponerad av dig och andra som är duktiga på sådant med inlägg m.m. av olika slags grönsaker. Men samtidigt måste man helst ha ett växthus, eller hur.
    För inte kan man ha tomater på friland, de måste ha lite extra värme. I år hade nog tomaterna kunnat växa mot ladugårdsväggen, värme saknades inte, men däremot tiden. Jag fick så otroligt mycket att göra när jag blev pensionär., helt otroligt, men vi hjälpt barnbarn med husrenovering och rest 20 mil tur o retur flera ggr i veckan innan vecka 28 i juli. Det varma vädret gjorde ett stort hopp. Mer finns att göra där i Norrahammar men nu får det bli till hösten.
    När det lugnat sig på fronten har vi faktiskt tänk resa runt och hälsa på bloggvänner och se deras hem m.m.
    Jag hade kanske kunnat köpa några inlagda tomater m.m. när vi kommer, om du har gott om det förstås.
    Men när vi åker säger jag till.

    Må väl/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr inga tomater till försäljning.
      De går åt : )
      Ha de'
      Anette

      Radera
  10. Nu odlar jag väldigt lite pga att jag jobbar för mycket men när barnen var små tog jag tillvara allt och det var fantastiskt att ha under vintern. Väninnorna tyckte jag var lite gammalmodig - det fanns ju färdigt i affären. När min arbetssituation blir bättre ska det bli ordning på hushållningen, jag längtar.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  11. Här blir det just inget överskott...dels har jag inte den mängden av tomater, och sen kan jag äta dom som godis den här årstiden! Varje sommar tänker jag annars att jag ska göra lite roligt av dom, chutney och annat användbart. Men inte då...det är så lätt att äta en, två, tre...och sen är fatet tomt! Men jag tackar för recepten, någon gång kanske så...
    Kram kram

    SvaraRadera
  12. Mums va gott!! Och så vackert för ögat :) Ha det fint. Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Marinerade tomater såg verkligen gott ut! Måste försöka hinna med att testa det!
    När jag får mycket tomater över och inte hinner koka ihop något, så brukar jag mixa dem och frysa! Perfekt till köttfärssås, grytor och soppor.
    Kram Lena

    SvaraRadera
  14. Marinerad vitlök är det godaste som finns, och toppen mot förkylningar. Tack för receptet/ Kram Titti

    SvaraRadera
  15. Dina fina bilder får det att vattnas i munnen på mig:) Tack för recepten!
    Har bara tre krukor med busk tomater så de som blir åker in i munnen direkt.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  16. Vilka spännande recept. Nu blev jag sugen på att testa. Hemma plockar jag nu tomater bland vindruvorna i taket – det har verkligen växt finfint! Jag skulle mer än gärna vilja ha ditt recept på ketchup.

    Solsken
    //Linda

    SvaraRadera
  17. Bra tips! ska testa tomaterna!
    Det är första året vi får mycket tomater.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  18. Låter mums. I år blev det ingen vitlök. Kanske sådde jag inte??? Men tomater ska jag faktiskt göra något med, även om vi äter mycket som de är varje dag.
    Just nu funderar jag på vad jag ska göra av vindruvorna som snart är mogna.

    SvaraRadera
  19. Vi skulle vilja odla mera för ett större förråd till självförsörjning, det är drömmen att kunna ha grönsaker, kryddor mm året om från egen jordplätt. Då får man lära sig att ta hand om allt på bra sätt, t ex torka, frysa, safta, sylta, lägga in. Spännande!

    SvaraRadera
  20. Tack för receptet. Här är det massor av små gröna än så länge, så får vi se vad som blir över... tänkte mig nån salsa typ taco i alla fall. Den gula och röda löken blev jättebra i en enkel pallkrage, de gillade visst att "hänga uppe vid ytan" så nu har jag några på tork. Ångrar att jag inte satte fler (sättlök)... nu vet jag tills nästa år.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  21. OJ oj så gott...tyvärr blir det oftast inget överskott just...
    Men vitlöksklyftorna kanske man skulle prova att göra! =)
    Kramis Sofia

    SvaraRadera
  22. Underbara burkar, ser jättegott ut. Har aldrig provat att marinera själv så tack för recepten.
    Ha en fin vecka!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  23. Oj så duktig du är!!
    Själv hurrade jag för mina tio tomater som kom i år! Inte många men otroligt goda

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  24. Men mums så gott. Det där receptet pinnade jag så att jag kan ta fram det nästa år. Då jag förhoppningsvis har lite vitlök. Tomater ska jag förhoppninsvis odla också måste bara få till ett litet växthus av något slag;)

    Fin dag till dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  25. Tack för bra tips! Låter väldigt gott :)

    De sista åren har jag dragit ner på grönsaker så något större överflöd har det inte blivit. Tomaterna brukar ta slut... och det är väl bra. Men annars har jag gjort som du; tomatsås, torkat mm. Lätt torkade, ca 30 min, kryddade små tomater är fantastiska i salladen. Min dotter var skeptisk, tom lite arg, när jag gjorde det en gång. Jag förstörde ju dem!! Men blev väldigt positivt överraskad när hon åt salladen :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  26. Här finns det inte en enda planta.. Vi åker runt så mycket och är sällan hemma på sommaren så vi hinner inte sköta om några växter knappt..
    Dina skördar ser riktigt härliga ut och jag förstår att det är roligt att göra allt själv.. En dag ska jag ha ett växthus jag med..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  27. Vilka skördar du får. Här kan jag inte säga att det någonsin blir överskott, de tomater vi får hinner vi äta upp, vi har bara körsbärstomater och de äts antingen direkt från plantorna eller så hamnar de på köksbordet. Skulle vara kul att testa att göra något mer om det blir så många, men som sagt, inte hittills.

    /Jenny

    SvaraRadera
  28. Va härligt, ekologiskt o rent!
    Va gott det ska vara sen!!! Fantastiskt!

    Ha det gott, kram :)

    SvaraRadera
  29. Hej, överflödet äts upp av barnbarnen, särskilt av lilla W 3 år, som ÄLLLSSSKAR tomater. Sen tar jag med till jobbet. "vilken godisskål!" säger de och mumsar.
    Vilken avkastning det blir av de där ynkliga, rangliga plantorna man bär hem i april/maj!
    Ha det gott!
    Lena

    SvaraRadera
  30. Det har varit dåligt med tomatodlandet i sommar pga. av flytt till balkong. Har dock turen att ha goda vänner som förser mig med sådana gosaker. Egenodlad mat smakar alltid bäst.

    Önskar dig en härlig dag!

    SvaraRadera
  31. Så gott det verkar. Jag odlar inga egna tomater i år men jag njuter av mammas. Hon gör goda tomatbaser perfekt till grytor och köttfärssås. Kram Zinnia

    SvaraRadera