måndag 22 september 2014

Höstdukning

I helgen som var hade jag förmånen att få göra en inspirationsdukning på vår lokala Skördemässa i Tyrolen. Kul uppdrag, men hade alldeles för många idéer att välja bland.
Provdukade hemma och fotade lite. Tur var det för i lokalen där bordet sen skulle stå var det alldeles för mörkt för mobilen. Blixtbilder blir dessutom inte så kul och stativ fanns det inte tid att pyssla med. Jag hade ju dessutom lite försäljning att sköta.


 Det blev en lantlig bohemstil med gamla saker, nästan bara loppisfynd faktiskt. Undantag fårskinnsfällarna på stolarna och kudden. Underläggen gjöt jag i betong särskilt för detta tillfälle. De fick en grönblå patina med mycket rost. 
Av tre handvävda lakan med härlig struktur blev det en duk som räckte ner till golvet när jag lade dem tvärs över. Servetterna är  Mannens farmors handdukar med hennes monogram i vitbroderi. Trevligt att kunna använda såna här saker ibland. Det känns varmt i hjärtat även om jag aldrig hann träffa damen i fråga. I vilket fall mår textilier bra av att luftas och tvättas då och då, så varför inte se till att de kommer till användning. 
... och nej, jag har tyvärr inte odlat kronärtskockorna själv. 

Placeringkort med en liten spets nedtill och naturinspirerade namn på gästerna blev det. De andra hette Herr Blaadh och Fröken Knopp och så var det ju jag förstås. Ni ser väl rädisorna... Inuti finns menyn. En något fantasifull sådan, men ändå sådant som vi äter regelbundet, fast var för sig. Undantag desserten på jordärtskockor för den ska gotta sig två dygn i ugnen på svag värme, har jag för mig. Då gäller det ju att planera så ugnen är ledig för vi har nämligen bara en.


 Tidlösa i stor handblåst gladburk och purpurstörbönor i en annan, små glas med höstaster och många flaskor med varsin ringblomma i. De stora glasburkarna fick jag skippa när det kom till kritan för bordet var pyttelitet. Hade dock garderat mig med dubbelt så många småflaskor och låga konserveringsburkar med ledvärmeljus i.


Ett bekant ansikte dök upp i vimlet. Kan ni gissa vem det är till vänster?


 Jo, det är ju Eva med bloggen Evas Kvarnaro. Jättekul att träffas IRL och maken Roffe var också en riktig piggelin. Eva har gjort ett inlägg från skördemässan som du kan läsa här och fångat stämningen så fint.

 Allt gott




 



46 kommentarer:

  1. Fy, vad svårt att kommentera här ibland! Skrev ett låångt inlägg, men det försvann! Försöker igen nu - kortare: Så snyggt, jag använder oxå gamla handvävda, grova lakan, Fint med det ruffa mot t ex skira glas. Och in med dem i maskinen i 90 grader, ut igen på bordet, inte alltid jag manglar dem. behövs inte...?
    Verkligen en snygg dukning du fick ihop!
    Hälsar Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt när ett inlägg försvinner, det händer mig också ibland och sen är det jobbigt att ladda o m igen. Tack för att du inte gav upp!
      /Anette

      Radera
  2. Så vackert och vilken underbar dukning! Och vilken kreativitet! Tänk bara, att gjuta enkom för detta tillfälle...snyggt snyggt!

    SvaraRadera
  3. Så roligt och inspirerande att få se! Jag som börjar fundera på att sälja bort kolonistugan behöver nog tänka några varv till :)

    SvaraRadera
  4. Vad underbart att få vara med på något sådant tycker att du har lyckats alldeles fantastiskt med din dukning:) Mycket arbete och tänk bakom det förstår jag:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. Jättefint du gjort!
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  6. Guud så snyggt - blev kär direkt i dina fina betongunderlägg - kan du inte visa hur du har gjort dom ?
    Och menyn ... oj oj ... det vattnas rejält i munnen kan jag säga. Med det här kreativa, konstnärliga bordet kan det inte bli annat än succé !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  7. Wow - va fint det blev! Va kreativ du är!
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Så fint! Snygga underlägg och skockor passar ju så branu. Ringblommorna lyser verkligen.
    Tack för titten!
    Annika

    SvaraRadera
  9. Kul att du gillar mitt bord.
    Jag tror att det räcker med att berätta hur man gjuter underläggen.
    Metallbricka med önskade krusiduller läggs upp och ner på skiva där man kan blaska.
    Brickan smörjs in med matolja. Bra att använda pensel så man kommer åt i snirklarna. Torka bort överflöd. Jag använde betongputs som är mycket finkornig. Blanda till mjuk grötkonsistens. Använd gummihandskar och lägg på rejäla kladdar jämnt fördelade över mitten. Beräkna att fatet ska bli 1/2-1cm tjockt. Klappa ut betongen mot kanterna. Det gör att blåsorna försvinner. Försäkra dig om att det blir en plan yta för fatet att stå på. Täck med plast och låt brinna långsamt på sval plats i skugga ca 3 dygn. Lossa brickan försiktigt. Jag använde tryckluft i kanten, men det går att knacka försiktigt.
    Hos Tant Gräddelin kan man köpa betongfärger och rostmedel och där finns exempel och beskrivningar för olika färger.
    Lycka till!
    Anette

    SvaraRadera
  10. Mycket läcker dukning!!!! Du är duktig!

    Kram,
    Maria

    SvaraRadera
  11. Vilket härligt bord med många fina detaljer! Och menyn, den ser spännande ut:-)

    SvaraRadera
  12. Jisses, nu blev jag imponerad, det blev ju bara hur snyggt som helst! Jag gillar det där att Du använde gamla grejer annars är det bara, köp den grejen här och den grejen där. Nej, tacka vet jag när man använder det man har. Tänk bara gamla lakan som duk och broderade handdukar som servett och så loppisprylar.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  13. Blev verkligen hur snyggt som helst! De där betongunderläggen är helt underbara... tack för beskrivningen i svaret till Annika... är djupt imponerad hur du lyckas göra så vackra saker! Och menyn ser också spännande ut - kronärtskockor... mums... och patén på karljohan... nu dreglar jag :)
    Läste Evas inlägg och såg att ni träffats där i Tyrolen... trevligt!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  14. Vilken vacker dukning du gjorde! Och menyn... mums säger jag:) Där skulle jag gärna sitta med... fanns det plats för tant Mugröna? Hi hi, skulle varit roligt att uppleva denna marknad.

    Ha det gott!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  15. Det är härligt när gamla ting och arvegods kommer till användning i kombination med den egna uppfinningsrikedomen - vacker och inspirerande dukning.

    SvaraRadera
  16. Oj, så otroligt duktig du är, vad vackert!
    Så roligt också att använda det gamla.................det behövs inte vara nytt för att skapa det där extra.
    Menyn var ju riktigt smarrig också.

    Önskar dig en bra dag,
    kram Anneli

    SvaraRadera
  17. Vilket jättefint "paket" så genomtänkt och inbjudande.
    Svag för gamla handdukar o dukar o betong.
    Hos mig ligger bara dukar o handdukar, jag måste ta. Ig i kragen och göra något av dem.
    Ha det gott! Kram :)

    SvaraRadera
  18. Mycket vackert, du har kombinerat så fina
    färger och saker. Undertallrikarna är helt bedårande,
    dom satte hela stilen. Kikade på Evas inlägg också,
    vilken fin marknad det var.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  19. Men åhhh så vackert....och så mycket jobb som det ligger bakom! Nu förstår jag verkligen att du har ett hjärta och en hjärna som brinner för detta, och att det blev uppskattat på skördemässan. Och underläggen, wooow säger jag. För att inte tala om menyn, så vackert ihopsatt.
    Sen att träffa en bloggvän, ja men det är ju bara grädde på moset! Så fina ni är på bilden, man riktigt ser hur ni njöt av tillfället.
    Sen måste jag ju skryta lite som avslutning, även om det bleknar i jämförelse med vad du åstadkommer...Har tagit reda på en massa tagetes frön, och för en gångs skull sorterat upp dem i färger dessutom! Det har aldrig hänt innan...men efter att ha varit i Loka Brunn och sett hur de gjort nästan som en hel häck av enbart gula, så...lite ordning är inte fel!
    Ha en riktigt skön fortsättning på denna vackra höstdag!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  20. Men åh vad duktig du är! Jättefint bord. Så fiffigt alltihop är. Hade visserligen trevligt besök i helgen, men visst borde jag varit i Tyrolen också.

    SvaraRadera
  21. Duktiga du, så fin dukning! Gillar ringblommorna som svävar så fint i sina glaskrus. Kram Merja

    SvaraRadera
  22. Så fint du dukat och gammalt linne är så vackert! Tänk att man hade tid att brodera så mycket förr.......det är något märkligt med tiderna, nu har vi maskiner till det mesta och jämställda män och allt, men vi har ingen tid över.....Nu menar jag inte att alla ska brodera!!! Men du förstår säkert vad jag menar.
    Väldigt vacker dukning och så fick du träffa härliga Eva! Kul!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  23. Åååååå
    Vilken fin dukning.. Jag tycker nästan dukningen är roligare än vad som serveras hihi

    Kram
    Sandra

    SvaraRadera
  24. Så underbar dukning du gjort! Nu blir det till att gjuta undertallrikar, de är ju så fina och rustika med den målade patinan. Tack snälla Du som delar med dej av vackra bilder och inspiration!

    Kram
    Annica

    SvaraRadera
  25. Så vackert du dukat och så roligt med inspiration. Ska snart ha 40 årsfest och försöker samla på mig en massa inspiration och då är din blogg guld värd.
    Kram Annica

    SvaraRadera
  26. Nu måste jag ju bara beundra! Vad fint.. Ringblommorna i sina små glasvaser, suck så fint. Härligt och inspirerande inlägg. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  27. Så vackert! Älskar det enkla och att man faktiskt använder sitt arvegods. Tidlösan är ju underbar. Sådana skulle man ha i sin trädgård!
    Kram
    Cathrine

    SvaraRadera
  28. Det blev verkligen fantastiskt vackert! Jag är djupt imponerad av underläggen i betong. Hur snygga som helst! Och så roligt att kunna plocka fram både handvävda lakan och ärvda handdukar och använda i dukningen. Snyggt också med blommorna. Tidlösa är så gracila och fina och det var väldigt snyggt med ringblommorna i sina olika vaser. Och menyn fick det att vattnas i munnen.

    Ha en bra dag!
    Anita

    SvaraRadera
  29. Ibland måste jag nästan nypa mig i skinnet: Tänk att jag "känner" så här duktigt folk! Helt otroligt vackert!

    /Anja

    SvaraRadera
  30. Hade läst att Eva varit där och blivit vederbörligt imponerad!
    Sak ju själv delta på en liten privar Skörde- & Växtmarknad den 1 oktober och nu blev jag inspirerad att duka upp ett vackert bord. ska höra med min väninna vad vi kan göra. Fast vi måste få vackert väder då...och det kan hon inte hjälpa till med! *fniss*
    Du frågade om mitt ormskägg. Jag tog med mig en pytteliten kruka när jag flyttade hit för 11 år sen. Jag grävde ner plantan i rent grus och sten vid ingången vid en lite större sten och nu har dom spritt sig runt hela stenen så jag var tvungen att gräva upp en massa. Fast det har jag gjort under alla år, den verkar alltså trivas vansinnigt bra!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  31. Vilket fint dukat bord! Underläggen är så tjusiga precis som allt annat. Jag är så imponerad av allt du gjort. Läste Evas blogg och såg många bilder där med. Måste ha varit en trevlig mässa. Kram

    SvaraRadera
  32. Tänk vad rätt jag fick, kände på mig (är en häxa) att du skulle berätta om din dukning. Jag har ju bilder på den också men tänkte att det får du berätta om.
    Jag håller med alla 34 kommentarer (jisses) att den var riktigt snygg, jag tänkte FRÄCK fast den var bohemisk, ja riktigt häftig och annorlunda.
    Jag läste 'receptet' på hur du gjöt tallrikarna, Ja verkligen enkelt, ska nog göra det också, *fniss*
    Nä nä där skämtar jag stort, bara din beskrivning gjorde mig yr i skallen, hi hi . . . .
    Ja du är en ALL-konstnär, grattis till det.
    Jag gillar att duka och göra mysigt för våra gäster när det händer, man inspireras också av årstiderna.
    Det ska vara lite spännande också något trevligt och nytt att fästa blicken på.
    Men en sådan meny har jag aldrig bjudit på, aldrig smakat på den desserten, alldeles för komplicerad för min del. Men jag är aldrig 'rädd' att smaka på något nytt.
    Höstmässan var mkt trevlig och det var även kul att få träffa dig och mannen.
    Ha det så gott/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte du gjorde ett så bra bildreportage så jag hade inget att tillägga : )
      Kram Anette

      Radera
  33. Vilken fin dukning! Du ger inspiration! Tack!!!!

    SvaraRadera
  34. En mycket vacker och genomtänkt dukning!:)
    Det är så roligt att använda gamla vackra saker på många olika sätt, helt i min stil
    Och jag kommer hit igen, lita på det!

    ha en fin dag!
    Karin på Pettas

    SvaraRadera
  35. Så härlig dukning. Vilka fina underlägg i betong. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  36. Läckert, mycket läckert och inspirerande - då tänker jag på dukningen. Blir nyfiken på patén också :) Bra tips att gjuta underläggstallrikarna...

    Tack för allt! Carina

    SvaraRadera
  37. Underbart!! Så himla fint allting, det är helheten som sådan sedan varje detalj var för sig. Riktigt snyggt med bönorna i glasburken, betongfaten hur läckra som helst, ja allting!!

    SvaraRadera
  38. Så fin höstdukning - jag gillade de gjutna "underläggstallrikarna". Jättefina!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  39. Vilken underbart vacker dukning! Åh hur kan man bara få till det så där;) förstår att det ligger en del klurande bakom men det ser precis bara så där avslappnat, skönt och enkelt ut :) och vilka fina loppisfynd! Kram till dig!
    Anna

    SvaraRadera
  40. Underbart och rustikt septemberbord. Mycket inspirerande och vackra bilder.
    Önskar dig ett fint veckoslut!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  41. Såå fina bilder i alla dina inlägg :) Du inspirerar verkligen!!

    SvaraRadera