torsdag 13 november 2014

Nattlandskap

Att gå ut med sopor och kompost kan vara en snabb huttrande marsch genom de mörkaste delarna av trädgården, ett måste i all hast medan tankarna är på nästa uppgift...
eller så kan det vara en liten utflykt genom ett spännande nattlandskap med bleka trädspöken, varmt upplysta portaler och ljusfyrar i natten. Allt ser annorlunda ut, mörka stammar blir spännande skulpturer och självlysande bladverk drar blicken till sig. Växthuset lyser som en stor iskub i trädgårdslandet. Kontraster.

Den genaste vägen till komposterna går genom portalerna i trädgårdslandet. Varmt ljus på växterna som också får färg av bladen och riktigt kallt ljus i växthuset.

 Klematis



Bersån ser jag från köksfönstret. Ljus från fönster och ytterlampa reflekteras i äppelträdens blad. I grottan har jag satsat på att lysa upp en vägg av murgröna, syrenstammar och den stora björken som fått ett kallblått sken. Det är behagligt att titta ut på något, att inte mötas av ett mörkt svart hål.

Det kan ju vid första anblicken kännas som vi slösar med elen, men faktum är att energiåtgången är försumbar med LED -ljus. De bjuder helt enkelt på möjligheter som vi inte hade kostat på oss annars.
(Ej sponsrat inlägg)


Allt gott

52 kommentarer:

  1. Med lite fantasi kan det bli ett riktigt
    äventyr och gå ut med soporna. Fina
    bilder, det är lätt och se saker som inte
    finns när ljuset faller genom bladen.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Åh, så du lyser upp i trädgården, så vackert! Det var ett tips för jag håller på att slå ihjäl mig när jag ska leta mig ner till komposten på kvällen. Måste försöka övertala mannen att vi kan ha några ljuspunkter i trädgården, speciellt när vi bor på landet utan "upplysande" grannar och vägbelysning.
    Trevligt inlägg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Underbart vackert och du har lyckats så väl med ljussättningen, det är också en konst.

    Må så gott!

    SvaraRadera
  4. Ser jätte fint ut! Portalerna blev magiska:)
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  5. Härligt med att belysa sin trädgård den blir ju så mycket mer än bara en mörk blöt massa. Kan tänka mig att du njuter. Kram Merja

    SvaraRadera
  6. Din trädgård är jättefint ljussatt! Vi behöver allt ljus vi kan få dessa mörka tider så jag tycker att det är helt rätt att ha mera ljus i sin trädgård. Det blir ju så annorlunda upplevelse av sin "vanliga" trädgård också!

    SvaraRadera
  7. Det är så vackert med belysta trädgårdar, och du har lyckats väl med dina val av belysningspunkter. Jag har en stor björk som delar sig i tre uppe på en liten kulle i trädgården, den ska få bli belyst nästa höst. Vi har också fyra små stolpar ovanpå muren som vi kan tända när vi känner för att lysa upp baksidan lite och en massa solcellslampor (men de funkar ju lite sisådär i dessa trista regniga novemberdagar). Jag tycker man blir lyckligare av att titta ut i mörkret och se dessa vackra ljuspunkter.
    Kram Annica

    SvaraRadera
  8. Tänk vad lite belysning gör för trädgården! Jättevackert verkligen.
    /Lotta

    SvaraRadera
  9. Du blir ju riktigt upplyst på din kompostrunda. Det är onekligen vackert. Här lyser det inte alls. Ett år tände jag stearinljus varje kväll i växthuset och det såg mysigt ut.
    De upplysta portalerna gillar jag allra bäst.

    SvaraRadera
  10. Jag är inte så förtjust i belysta trädgårdar men ditt inlägg ger inspiration. Jag vill helst ha levande ljus/eld med de begränsningar som det innebär. Men .... vi behöver ljus nu, massor med ljus!!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  11. Otroligt vad mycket ljuset gör för humöret. Det ser ju onekligen väldigt mysigt ut med punktbelysning i trädgården. Jag tror att vi måste göra något liknande här hos oss också, så ser trädgården lite mer inbjudande ut i det gråa diset som vi har. Tack för de fina bilderna/ Titti

    SvaraRadera
  12. Så himla mysigt. Tros jag ska ta efter liet när vi börjar känna oss klar.
    Tack för inspirationen. Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  13. Så fint!
    Vi håller på o byter ut all el i vårt gamla hus så förra veckan rök all anslutning till de få ljuskällor som fanns utomhus och jag håller med.....det är INTE kul med kompakt mörker utanför huset! Komposten får jag besöka i det lilla dagsljus som är, alternativt ta med en ficklampa :)
    Ha en fin torsdag!
    Birgitta

    SvaraRadera
  14. Och jag som trodde du var sponsrad av Skellefteå Kraft ...;)
    - Tänk att få njuta av sin trädgård även när mörkret fallit ! -Så underbart vackert att se !
    Du kan verkligen det här med ljussättning också, för det är verkligen inte lätt.
    Varma kramar / Anneli

    SvaraRadera
  15. Så fint med all belysning , jag gillar det. Det är också fint med lita olika varianter på skenet. Det behövs verkligen nu i mörkret. Vi har också en hel del belysning för annars har vi becksvart i trädgården. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  16. Underbara bilder! Du fängslas också av denna årstids magi! Tänk så mycket ljuspunkter gör i trädgården!
    /Anja

    SvaraRadera
  17. En dag SKA vi få "tummen ur" och fixa belysning i vår trädgård också:) Bor man på landet utan gatlyktor som vi gör behöver man allt ljus man kan få:) Det ser så underbart ut på dina bilder, blir nästan avundsjuk:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  18. Oj, så vackert! Så fint har minsann inte vi i trädgården. Kolmörkt, är bara förnamnet. Men till advent så hänger jag upp lite ljusslingor runt gårdsplanen. Annars håller jag till godo med min bautastora ficklampa. Så stor att man aldrig någonsin kan tappa bort den. Så stor att den lyser som värsta strålkastaren. Så stor att man med lätthet kunde knocka värsta älgen om han skulle göra utfall...Men visst behöver man ljus, jag kanske till och med tjuvstartar med adventsslingorna...redan i morgon dag.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  19. Fantastiskt fint! Vi har också installerat trädgårdsbelysning, och det ångrar jag verkligen inte, vilket lyft det är för den mörka årstiden!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  20. Vilken fantastisk utsikt att ha från ett köksfönster!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  21. åhh så fint du gjort...och vilken utsikt från fönstret ;).....nu längtar jag efter snön, då det blir lite ljusare...älskar när månen lyser på gnistrande snö på kvällarna ;))....naturligt sken, hihi....
    Kram bia

    SvaraRadera
  22. Vad läckert med belysning i trädgården! Extra effektfullt när man bor mitt ute på landet, i mörkret!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  23. Men ÅH, så fint!! Den där sista bilden gav mig rysningar... ♥ HELT UNDERBAR! Får man komma och hälsa på? :-)

    SvaraRadera
  24. Så vackert du gjort med belysningen i din trädgård. Fint både när man vistas i trädgården och när man sitter inne och tittar ut. Bra tips med LED-belysning. Ha en riktigt skön helg!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  25. Häftigt med belysningen, ser riktigt spännande ut. En konst att få det hela rätt.
    Kram

    SvaraRadera
  26. Mmm...så vakkert!
    Lys er altfor lite brukt i våres hager...så stemningfullt hos deg:)

    SvaraRadera
  27. Jättefint! Jag vill ha mer ljus här. Alldeles för mörkt. Har ni grävt ner alla sladdar eler hur har ni kopplat och löst det rent praktiskt?

    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kablarna i trädgårdslandet går genom rör som vi grävde ner när vi anlade. De är kopplade till uttag i skåp på baksidan av växthuset.
      I bersån har vi också grävt ner men bara i ytan och vi har eluttag i en box i vintergrönan. Man ser den lilla lådan som råkat få ljus på sig. Fast installation av elektriker. Vi har även eluttag på huset och i ett buskage till. Detta möjliggör att man kan flytta runt vissa belysningar och tex rikta ljus på nån liten buske som är fin just för tillfället eller ett gräs tex.
      Belysningsintresset går i vågor. Ibland är det roligt att hålla på och ibland tycks det alltid vara nån lampa eller annan enhet som är sönder.
      Kram Anette

      Radera
  28. Ser mysigt ut att gå ut med komposten hos er.
    Kram!

    SvaraRadera
  29. Så vackert i er upplysta trädgård. Såna där lampor skulle jag också vilja ha i trädgården. Kram Suss

    SvaraRadera
  30. O, vad vackert! Mannen i huset håller på och experimenterar med lite belysning utanför köksfönstret, vi har ju pergolan där och så den stora stenmuren direkt bakom, han ville lysa upp muren så det inte bara är svart utanför, nu lyckades han rikta en lampa mot kaukasiska förgätmigejen, så om man reser sig från köksbordet är det lite grönt om man kikar neråt, ha ha. Skam den som ger sig!

    /Jenny

    SvaraRadera
  31. Så otroligt vackert! Det är en spännande värld som öppnas när man kan måla de svarta kvällarna med ljus. Vi har inte haft ljus i trädgården på flera år nu och det känns verkligen mörkt. Men det ska bli ändring. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  32. Jättefint och jag kan tänka att det är nästan ett måste på landet utan så mycket annat ljus så här års. Funktionsbelysning i all ära, men ingenting går upp mot konstbelysning som man kan variera. Gillar ljuset i grottan mycket.
    Trevlig helg!
    Luna

    SvaraRadera
  33. WOW, du är ju en riktig ljustekniker. Har du gått i Karajans lära? (Dirigenten mm, som gärna ville ha det helt svart på operascenen, förutom en liten strimma ljus på sångarna. Har just läst Birgit Nilssons memoarer, så jag är lite insnöad på opera just nu). Men jag tycker din ljussättning verkar bättre!!!!

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  34. Du har verkligen en vacker väg till din kompost. Ha det bra.

    SvaraRadera
  35. Hagen kan være et praktfult syn også i mørket. Du vet å fremheve det. En magisk og mystisk vandring til komposten:)
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  36. Va fint! Vill också ha trädgårdsbelysning!!! Lägga till i projektlistan för nästa år ... (men den börjar redan bli "full" :) )

    SvaraRadera
  37. Fint med mycket belysning i trådgården!
    Vi har mycket belysning i trädgården eftersom det är kolsvart runt om kring, den här tiden är det helt svart ute vid middagstid och ficklampa behövs när man rastar hunden.
    Ha en trevlig helg
    Mariana

    SvaraRadera
  38. Ser mysigt ut med alla ljus. Klart man njuter av en tur till komposten. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  39. Så vansinnigt vackert, precis så där ville jag ha när vi flyttade hit! Och vill fortfarande förstås!!
    Men...här får man nöja sig med massor av solljuslampor och sen när dom inte funkar längre ett antal LED-belysningar (men bara vita) från 1:a advent. Vilket är mycket konstigt eftersom min gubbe lovade mig riktig belysning i trädgården redan innan vi flyttade - vilket jag dessutom hade vittne till. Tyvärr hjälpte inte det..... *fniss*
    KRAM och trevlig helg
    Susie

    SvaraRadera
  40. Vackraste promenaden till din kompost!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  41. Inspirerande! Veckan som kommer skall jag ta mig i kragen så slingorna vi köpte för snart ett år sedan kommer upp där det var tänkt.
    Fortsatt trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  42. Åh vad fint, det blir till och med mysigt att gå ut med soporna ;)
    Har tänkt länge att vi skall ha lite mer belysning ute i trädgården, men det har liksom aldrig blivit av, men nu blev jag riktigt sugen!
    Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera
  43. Vackert med det varma ljuset i de höstgula klematisb'laden. Men belysningen i sista bilden säger allt om varför man ska ljussätta i trädgården. Vackert! Skulle kunna känna en viss sorg när det naturliga ljuset återvänder :)

    Ha en fortsatt go' helg! Carina

    SvaraRadera
  44. Så vackert med alla dessa ljuspunkter i trädgården. Jag har en önskan om sådant ljus också kanske ska skriva det på tomtelistan;)

    Fin helg till dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  45. Så fint ljussatt! Det är så fint att se trädgården upplyst inifrån fönstren. Vi har mest halogenlampor i trädgården som jag gärna vill byta mot LED. Men det är mörkt till komposten så det borde ändras. Tack för inspirationen!

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  46. Vad jättefint du fått till det med belysningen. Jag går ut ibland i trädgården på kvällen kanske bara står på trappen en stund det är så vilsamt i mörkret tycker jag.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  47. Det är väldigt fint med upplysta trädgårdar, blir lite mer ombonat på något sätt :)
    Kram Sofie

    SvaraRadera
  48. Riktigt snyggt! Det blir ju mer av trädgården om den är belyst. Ett helt annat uttryck när det är mörkt och det är det ju under ganska många månader i vårt land.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  49. Så fint och spännande att se din upplysta trädgård. Och så gillar jag att belysningen är på höjden! Det måste vara rena upplevelsen att gå med soporna!
    Härlig inspiration!

    Kramar /Cia

    SvaraRadera
  50. Glömde; visst är det Maria Feuk som gjort de vackra glaskulorna! Världen är liten....

    SvaraRadera