söndag 23 november 2014

Odling på fönsterhyllan

Inlägget flyttat till https://www.atligatradgarden.se/2014/11/


Mvh, Anette




20 kommentarer:

  1. Nu blev jag intresserad, så klart att jag ska börja grodda! I perioder under livet har jag halkat in på just groddning men det behövs en liten spark i baken för att göra en nystart...och den fick jag exakt nu...tack för det!/Lilla gummann

    SvaraRadera
  2. Det är säkert flera som hoppar på fönsterodling efter dina så bra förmedlade tips! Och nu ska jag kolla länken...

    Må så gott!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut. Får nog köra lite fönsterodling åtminstone efter jul. Bra start på nytt år kanske.
    Machésallad är min absoluta favoritsallad. Nüsslisalat sa man i Schweiz när jag bodde där ett år tidigt -80 tal och då upptäckte denna delikatess, den har ju en god nötaktig smak. Har odlat själv och visst håller den sig länge om det inte blir vargaviner. Bra vintersallad. Men jag är också glad att den finns att köpa färdig på påse eller i självplock i butiken. Inte samma sak som egen men bekvämt.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  4. Har nästan lust att odla inne efter ditt inspirerande inlägg men jag vet att det inte blir så :( Har inte bra förutsättningar eftersom jag har fönster i österläge i köket o inte mycket ljus där men det är så kul att läsa om andra som lyckas :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. Grodda är helt fantastiskt så här på höstvintern/vintern. Det stillar båda odlar- och färska-grönsaks-törsten.
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  6. Visst är det toppen med groddar. Jag brukar också grodda, främst alfa-alfa. Maché-sallad tänkte jag odla nästa sommar, har ju hört att den ska vara lättodlad./ Titti

    SvaraRadera
  7. Att odla ärtskott på fönsterbänken och också lätt. Smakar som färska ärtor. Det går att ta dem som man kan koka ärtsoppa på.

    SvaraRadera
  8. Hoppsan,tur att du är alert, det blev visst lite fel där...nu har jag fixat (hoppas jag). Tack för hjälpen :)

    SvaraRadera
  9. Jag måste börja grodda också, det är ju
    så gott och fräscht med egna. Ren lathet
    att jag inte har en odling jag också.
    KramarAM
    Ps, roligt att du är med i utlottningen

    SvaraRadera
  10. Först vill jag tacka för din fina kommentar hos mej, den värmde! Självklart kommer jag fortsätta att hälsa på här hos dej, jag lär mej ju något nytt varje gång!! Som denna...solrosfrön...skott...Samtidigt skrattar jag lite för mej själv, ruccolan...jaha, det var därför den kom igen i växthuset året efter...den är perenn...Så lite man vet!
    Sen hoppas jag att du hör av dej om ni tänker komma till dessa trakter med husbilen. Några smultronställen ska det väl finnas här i närheten också som jag kan tipsa om...Jag har FB, om du möjligen är aktiv där.
    Ha det gott vännen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  11. Jag odlar också groddar inne men lite mer sporadiskt och ibland torkar de ut. Det är så gott med de små skotten och de är sprängfyllda med nyttigheter. Läste också på Tidningen Lands facebooksida om att återvinna grönsaksrester http://tidningenland.se/5-gronsaker-du-kan-odla-pa-din-fonsterbrada-genom-att-ateranvanda-rester/. Ett jättebra tips som jag ska pröva.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  12. Så gott med groddar men länge sedan jag groddade själv.
    Kram

    SvaraRadera
  13. Håller med groddar är gott, här blir mest alfa eller mungbönor,
    de behöver ju inget direkt ljus för att gro, det är bra nu ;)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  14. Jag brukar kunna peta ner gula ärter tex och få lite såna skott, men jag är ingen massproducent. Däremot har jag rosmarin och basilika i fönstret som är krukköpta. Basilikan är från Konsum, den har verkligen levererat, har tagit skott och satt i vatten och sen jordat. Nu är bara själva moderplantan kvar, så gott att klippa över om man gjort pizza. Här kom solen, chockerande nog idag, så jag gick till stranden och bara satt på en bänk, fyllde på med lite energi, och satt kvar tills jag frös.

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  15. Jag gillar solrosskott andra groddar också för den delen ;)..........här skiner solen idag, men ingen snö finns i sikte ännu.....nu väntar jag bara på den så det blir lite julstämning snart ;)...........och pyntningen fortsätter...
    Kram bia

    SvaraRadera
  16. Nej, någon fönsterodling under hösten/vintern är inget för mig. Men i ärlighetens namn är jag rätt dålig på att odla andra årstider också! Men njuta av grönsaker, det gör vi ändå!! det finns ju många här på ön som odlar, både i och utanför växthus, så än så länge är det inga bekymmer. fast just nu är det mest chili som gäller, har ju kvar av min egen odling; syltad chili, torkad chili och chilimarmelad och svart vindruvsgelé med chili och så vidare. Vi älskar chili i all form!!!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  17. Vilken härlig växtkraft i dina fönster Anette. Mer närodlat och ekologiskt kan det ju inte bli. Och vad gott att kunna njuta av det egenodlade året om. Härligt!

    Ta hand om dig!

    Kram

    SvaraRadera
  18. Brukar komma igång med groddandet och odlandet på fönsterbrädan när julhelgerna är över. Just nu känns det skönt med en paus....;-) Har faktiskt egna tomater fortfarande! Men visst behöver man en extra vitaminkick så här års!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  19. Vad duktig du är med att odla på vintern också. Håller med allt med vitamankickar m.m. men jag är urdålig på att göra något sådant på vintern. Nä nu är jag lat och en gnällspik, hi hi . . . ja det är sant.
    Men nu gör jag sådant som jag inte hinner göra på sommartider.
    Du känner väl till visan om veckodagarna att: Måndag gör jag ingenting ..... tisdag ser jag mig omkring .......
    Ungefär så här är det hos mig, men Rolf gör julbockar till höger o vänster, fast han inte skulle göra så många i år. Barnen får göra sina egna, nu har de ju den beniga bocken, så bara att lära sig binda granriset och vira runt ljus slingorna själva, ja de bor ju inte hemma längre och man kan ju inte resa runt med granris från öst till väst jämt. Men nu ville flera vänner ha bockar och Rolf är för snäll att säga nej fast han har annat
    att göra också. Alla pensionärer är inte så lata som jag, men nu ska jag fixa en resa och ta gubben med mig till solen, det blir nu eller aldrig. Han säger ofta att nä inte just nu . . . . men sen när vi väl är på plats så gillar han läget också.

    Ha det så gott, kram/ Eva

    SvaraRadera