onsdag 25 mars 2015

Earth Hour

På lördag släcker jag ner mellan klockan 20.30 - 21.30, sätter på en kopp te, tänder några ljus och deltar i Eart Hour. Det är en global manifestation, en symbolhandling som inte påverkar världens klimat, men som får mig att tänka lite extra på miljön och förhoppningsvis får oss att prata om det som är viktigt, hur vi använder våra gemensamma resurser.



För mig är Earth Hour en hyllning till jorden och naturen, som jag älskar och inte skulle klara mig utan, som gett mig livet. Det är en kärlekshandling och jag känner ödmjukhet. 
Det som gör verklig skillnad är alla vardagliga små beslut. Vilka transporter jag väljer, mina inköp, de beslut jag tar när jag veckohandlar, vilken livsstil jag väljer. När något går sönder och behöver förnyas finns det alltid möjlighet att göra mer eller mindre bra miljöval. Att välja billiga alternativ innebär att nån annan betalar, oftast naturen. 

Det här är ett ämne jag verkligen går igång på, särskilt klimat och mat, men eftersom jag bestämt att bara blogga om trädgårdsrelaterat har jag de senaste dagarna tänkt efter lite vad jag gör och kan göra bättre i trädgården. 

Mycket handlar om ett eget kretslopp i trädgården. Att producera och frakta bort så lite skräp som möjligt och behöva köpa så lite material som möjligt. 
Löv, gräs, nerklippta perenner, grönsaksblast hamnar i nån av de tre varmkomposterna, används i täckodling eller snabbkomposteras vid djupgrävning. Är nästan självförsörjande på jord.

En bra balans med många olika sorters växter, även vissa ogräs och ett rikt fågelliv gör att det inte brukar bli några större problem med ohyra. De gånger jag behövt bekämpa bladlus har det räckt med nässelvatten.

Att ha några egna fruktträd, bärbuskar och odla egna grönsaker minskar belastningen på klotet, minskar transporterna och minskar det kommersiella användandet av bekämpningsmedel och konstgödning. Varje litet egenodlat salladsblad hamnar på pluskontot.

Min jord berikas med brunnen kompost, koskit, häsgödsel, flytande gödsel från hönsen, guldvatten och genom täckodling.

Ogräs plockar jag helt enkelt bort för hand. Odlingslådorna och gångarna vill jag gärna ha ogräsfria men gräsmattan däremot är ganska artrik. Fogar mellan stenar bränns, skrapas med fogkniv, även ättika används nån gång.

Vid anläggning av gångar och nya rabatter har jag i flera fall använt tjocka tidningslager iställer för markväv.

Grönsaksodlingen har ett soldrivet elstaket mot sniglar. En liten panel som driver ett bilbatteri.

Gräsklipparen har ett par somrar gått på E85 (etanol), men är svårstartad när det är kallt och just nu är det därför Aspen som gäller som är lite renare än vanlig bensin. 

Letar gärna på loppisar, Blocket och Tradera efter material, verktyg och planteringskärl till täppan.

Att dela växter, ta sticklingar, samla frö, byta med varandra och ge bort är förstås både miljövänligt och trevligt.

Jag skulle kunna odla ännu mer ätligt, förbättra djurlivet med en damm och fler vattenblänk, sätta upp fler fågelholkar och ett rejält insektshotell, bli bättre på att samla grönsaksfröer och leta efter ekologiska vårlökar och plantor, kanske skulle jag kunna låta en del av gräsmattan bli en vild del året om. Ja det finns säkert mycket att förbättra, men jag jobbar på det lite efter hand.

Om jag tänker på att jag ska rädda världen och förbättra klimatet, känns uppgiften övermärktig och mina små insatser som en droppe i havet. Vad är ett barr i en myrstack... Men tänker man på att varje val är en kärlekshandling mot vårt älskade klot och att varje barr tillsammans blir en stor hög, att vi är många som gör vårt bästa var och en i sin egen trädgård och i våra dagliga handlingar så känns det bättre.  Jag behöver inte ta ansvar för mer än mitt eget liv och min egen plätt. Visa ödmjukhet.

Och tänk att alla dessa små handlingar vi gör varje dag påverkar inte bara den egna täppan och hälsan utan indirekt även människors liv och hälsa i fattiga länder världen runt.


Önskar dig en fin dag
 









27 kommentarer:

  1. Jag beundrar dig för ditt engagemang och sanna kärlek till allt växande! Om alla drog ett litet strå till stacken så skulle vår jord må bättre. Jag försöker så gott jag kan och självklart släcker jag ner på lördag och tänder ljus istället.

    Må så gott!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Härliga tankegångar och många fina reflexioner! Jag försöker också tänka på vad jag handlar och väljer gärna ekologiskt och återanvänder loppisgrejor och annat. Även i trädgården försöker jag tänka på fågel och djurliv, men ska försöka bli mer självförsörjande vad gäller ätliga saker.
    Må så gott i vårluften! / Åsa

    SvaraRadera
  3. Precis så är det, gräv där du står. Jag försöker också men lyckas inte på långa vägar som du. Ibland önskar jag att min tomt var större så att jag hade lite mer plats för det jag behöver, köksland, kompostplats mm men jag får bidra med det jag kan. Har börjat att tänka mycket på dagens djurhållning och där känner jag, att jag måste börja göra aktiva val som konsument för att djuren ska få det bättre. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något". Med alla uppblossande artiklar om hur det enbart är vinstintressen som styr vår matproduktion känns det extra bra att kunna gå ut i trädgården och plocka av sina egna grödor. Jag ska ha dig som förebild när jag snart ska ta itu med mina egna odlingar. Även om jag ligger ljusår efter dina kunskaper så är du en inspirationskälla att verkligen njuta av :)
    Kram till dig!
    Birgitta

    SvaraRadera
  6. Jag kan bara hålla med, tack för att du skriver om ett viktigt ämne. Vi måste börja med vår egen lilla plätt i världen. Jag gör inte "rätt" val hela tiden, men jag gör så gott jag kan och försöker följa mitt miljösamvete. Vi måste sluta tänka "det spelar väl ingen roll vad jag gör", för visst spelar det roll. Ett första viktigt steg som trädgårdsägare är att ha en kompost och ta tillvara på det som trädgården ger tillbaka. I år har vi satsat på ännu fler fågelholkar och fler insektshotell. En liten förbättring som kommer hjälpa både djur och växter i trädgården i många år framöver.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  7. Du hjälper självklart till att rädda världen och förbättra klimatet! Vi alla (eller rättare sagt ganska många) bidrar till det.
    Först tänkte jag att jag inte har något köpt och miljöfarligt i min trädgård men gräsklipparen är ju en stor bov.
    Jag köper fröer, några plantor och krukväxtjord men det är faktiskt sådant som så småningom går till jorden efter en tur i komposten. Jag är inte självförsörjande på grönsaker men förhoppningen är ju att bli det så småningom, dock är jag inte så säker på att det blir så.
    Det är alltid så intressant att läsa dina funderingar och jag går ofta tillbaka i din blogg när jag funderar över något, tack för allt du ger!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  8. Så sant! Helt i Feng Shui' s anda. Vi måste veta vad som händer med kretsloppet om vi gör si eller så. Ibland är det dock svårt i ett urbant samhälle, men ju mer som skrivs ju mer tänker vi oss för. Se bara så mycket som händer med det ekologiska utbudet av närodlad mat i butikerna nu.
    Klart vi släcker ned på lördag!
    ha det bra!
    luna

    SvaraRadera
  9. Jag hänger på, självklart för mig, mycket bra
    och viktiga saker du tar upp.
    Och visst är det så att vi alla kan göra något, det är helt enkelt
    så ställt att vi måste försöka göra vad vi kan för att rädda vår miljö.
    Många bäckar små...osv

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. Oj, så klok du är! Önskar att fler tänkte som dig! ♥ Och vilken fin bild du har, har ni ''fångat'' djuret själva? :-)

    Kraam Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att du med djuret menar älghornet. Nej, det är ett hittehorn.
      /Anette

      Radera
  11. Oj, det var mycket fint att läsa ;)....vi släcker också ner på lördag...det brukar vi alltid göra...har kanske
    missat någon enstaka gång.
    Fin dag till dej!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Bra inititiv. Tyvärr brukar jag glömma bort att stänga av :(

    SvaraRadera
  13. Tänkvärt och bra inlägg. Vi brukar också släcka ner på earth hour, men fuskar och har tv:n på.

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  14. Jag försöker också att inte bidraga till miljöförstöring och resursslöseri. Men Earth Hour hade jag glömt. Det är ju inte för sent än. / Britt

    SvaraRadera
  15. Så bra skrivet! Jag har samma tänk och hoppas att det smittar av sig på de jag träffar och pratar med. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
    Kram till dig!

    SvaraRadera
  16. Så sant, så sant! Att fokusera på det man själv kan göra, här och nu, och många bäckar små, ja det är viktigt. Bra att du skriver om det! Och skriver så bra!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  17. Vad tänkvärt och klokt du skriver. Viktigt också att du för fram budskapet för det behövs verkligen en motvikt till tron att ökad lycka är det samma som ökad tillväxt och konsumtion, tycker jag.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  18. Viktigt, och många bra tips från dig, tack!
    Kram

    SvaraRadera
  19. Väldigt bra skrivet och påmint! :) Jo, jag brukar släcka på EH, men den här helgen vet jag inte ens om jag hinner hem tills dess och då kan det vara svårt att få familjen att vara med på noterna! Här görs ju en hel del miljöarbete med, har bl a 11 komposter och planterar oräkneliga träd varje år, men jag kör bil, då vi har rätt så långt till kommunala kommunikationer och, ja, du vet ju hur mycket redskap man behöver ha med sig ut på jobb!?! Det är i vart fall mycket bra att det uppmärksammas och du har många fina tips! Ha det gott! :) Mia

    SvaraRadera
  20. Jag jobbar stora delar av mina arbetsdagar med dessa frågor tillsammans med ungdomar och blir så glad när jag läser din text.Så fint skrivet! Och viktigt! Hos mig kommer också allt att slockna, som du skriver - miljömässigt gör det inte så stor skillnad - men symbolhandlingens värdet är enormt viktigt! Fin kväll till dig!

    SvaraRadera
  21. Så klokt och tänktvärt inlägg du har skrivit.
    Brukar också släcka ner här hemma men på lördagkväll sitter jag i ett hotellrum vid Nordiska trädgårdar tillsammans med en trädgårdsvän och inväntar att en ny mässdag ska komma :=)

    Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
  22. Vilket engagemang för naturen. Du har rätt i allt du säger. Vad jag är önskar är också att alla skulle byta ut sin belysning till LED, alltså även all städer och över allt där man belyser saker. Jag tror att man skulle spara oerhörda mängder energi och slippa använda så mycket olja och kol. Ha en fin helg. Carita

    SvaraRadera
  23. Tack för påminnelsen! Många bäckar små.
    Jag önskar dig en fin helg.

    SvaraRadera
  24. Tack för ett viktigt inlägg och för att du väljer att göra de saker som du kan ändra. Finns så många som använder de ändå-så-små-bidragen som intäkt för att göra inget. Märker samma trend här... ..hos mig i mig. Sakta steg för steg precis som det kanske ska vara. Så märker jag knappt förändringen :)

    Ha en fin helg! Kram, Carina

    SvaraRadera
  25. Så många kloka tankar! Tänk om fler kunde förstå att även små bidrag tilll miljön gör skillnad!
    Hos oss odlar vi allt ekologiskt och försöker alltid så långt det bara går återanvända istället för att köpa nytt!
    Vi har förmånen att ha en sjö vid tomten och från den tar vi vatten till bevattning i stället för att vattna med dricksvatten!
    Några gifter används inte. Mot bladlus sprayar jag en blandning av såpa och rapsolja.
    Ättika mot gräs mellan plattor...
    Vi försöker alltid tänka på vad vi handlar. Närproducerat och ekologiskt. Låter bli att köpa sånt kräver växthus under vintern. Typ tomater gurka och sånt. Köper hellre rotfrukter då. (längtar så till grönsakerna växer på vår gård igen!)
    Frukten köper vi bara om den är ekologisk. Men äter också av bär från frysen. Bär som plockats under sommaren.
    Vi sopsorterar trots att vi har jättelångt till några återvinningsstationer. Jag vet att många inte bryr sig då man tvingas samla på sig en massa innan de kan åka iväg med skräpet.
    Vi köper mycket på loppisar, både för att det blir personligare men också för att det sparar på miljön!

    Det finns så mycket man kan göra för att spara på vår värdefulla jord!

    Här har vi ännu en snötäckt gräsmatta och hela jordgubbslandet ligger också inbäddat under ett snötäcke!
    Det låter så härligt att läsa om all växtlighet som ni redan har! Vi har en stund kvar till de dagarna!

    Angående din kommentar så tack för berömmet om gardinen! :)

    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram ♥
    /Maria

    SvaraRadera
  26. Det låter väldigt klokt att tänka och göra som du gör. Försöker också göra skillnad i det lilla för det stora, så långt det går i vardagen! Kram Eva

    SvaraRadera