söndag 11 oktober 2015

En nödvändighet

Vad vore livet utan rucola, denna kryddiga och tåliga sallat som ger sting åt den mesigaste sallad, piggar upp pizzan och gör sig utmärkt som pesto.
Jo, jag vet att det är många som inte gillar den, men jag älskar styrkan i den och när det nästan svider till i munnen. På våren är den dock betydligt mildare.


Den här busken är tre år gammal. Efter hand får den ganska grova stjälkar som går i blom och då klipper jag ner en stjälk här och där när jag ändå plockar så buskar den ut sig ändå mer. Blomningen framåt sensommaren klipper jag också bort efter hand. 
Det är inte alla år den klarar övervintringen i zon 4 så för säkerhets skull sätter jag lite ny också varje säsong. I år har den verkligen trivts och vårens varmbänk svämmar fullkomligen över. Det kommer att bli finfin pesto att frysa ner.

Rucola tål några minugrader och jag brukar kunna plocka av den fram till jul utan att ens täcka.


Det har varit otroligt mycket kålfjärilar i farten denna säsongen. Har aldrig sett dess like. Till och med rucolan har fått sin beskärda del, men inte fler än att det går att plocka bort dem. Det svenksa namnet är senapskål och det antyder ju både att det är en kryddig växt och att den kan locka insekter som gillar kålsläktet.

 Allt gott


27 kommentarer:

 1. Jag gillar också ruccola. Trodde inte den gick att övervintra. Får testa det på min och låta den stå kvar så länge som möjligt. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Visste inte att ruccola kunde bli som en liten övervintrande buske! Älskar ruccola och plockade av min egen odling tills det bara var pinniga stjälkar kvar. Drog upp dem och sådde nytt vilket jag kanske inte skulle ha gjort. Alltid lär man sig något man inte visste förut när man kikar in här hos dig :)
  En fin höstdag önskar jag dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Tänk man behöver ingen facklitteratur om grönsaker när man läser din blogg. Du har så mycket kunskap så det räcker och blir över. Kommer jag att ha användning av längre fram. Önskar dig fin söndag! Merja

  SvaraRadera
 4. Tänk man behöver ingen facklitteratur om grönsaker när man läser din blogg. Du har så mycket kunskap så det räcker och blir över. Kommer jag att ha användning av längre fram. Önskar dig fin söndag! Merja

  SvaraRadera
 5. Där ser man, lärde mig något nytt igen. Har inte tänkt tanken att salladen går att övervintra. Då får den stå kvar.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 6. Ruccola gillar jag. Den ger karaktär åt en annars lite blek-till-smaken sallad. Sedan blev jag glad när jag läser att den tål kyla. Något för mig här i växtzon 5-6. Fin söndag till dig!

  SvaraRadera
 7. JAg är kluven till ruccola. Ibland tycker jag det är gott, ibland bara beskt!

  SvaraRadera
 8. Spännande. Hade ingen aning om att den kunde bli flerårig. Har alltid gillat smaken med undantag för några år efter en olycka när jag halkade omkull och landade med näsan på ruccolans odlingslåda... Smällen, smärtan, blod -och ruccolasmak samt dramatiken efteråt (waranpatient) gjorde att jag knappt klarade att se ett ruccolablad. Nu är det över och jag mumsar glatt :)

  SvaraRadera
 9. En till som gillar ruccola här, den ska ha bra sting. Tycker största problemet med övervintring är att den står i fel odlingslåda året därpå... Borde ha en permanent plats för den helt klart.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Jag gillar också ruccola men hade ingen aning om att den gick att övervintra. Tänk, man lär sig alltid något nytt genom bloggvärlden :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Vilket projekt med växthusbygget i förra inlägget! Här hittar man aldrig några stenar när vi gräver, max ett par av knytnävestorlek. Men desto mer lera...
  Dina höns är ju för söta, vilken lycka att ha sådana! Och katt! Men katt har ju jag också, någon rättvisa får det ju ändå vara :)
  /Katarina

  SvaraRadera
 12. Visste inte att rucola går att övervintra! Men då ska jag sätta i min nya odlingslåda för kryddor så får vi se om den klarar sig. Rucola äter vi gärna året om, mest som just sallad men har även gjort pesto några gånger.
  Ha en fin ny vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Gillar också Rucola!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 14. Gott. Med ruccola! Kul att kunna övervintra den.
  Kram Lena

  SvaraRadera
 15. Jag gillar också ruccola...köpte en påse frön i våras men tyvärr kom de aldrig i jorden. Spännande att de går att övervintra.
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 16. Mums, visste inte att ruccola övervintrar. Ruccola var min allra första odlingserfarenhet (eller -misslyckande kanske jag ska säga) när jag bodde i London för något dussin år sedan. Den gick i blom direkt, och sedan har jag inte försökt igen. Kanske dags nu!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 17. Jag delar din kärlek till ruccola Anette och kan bara instämma i din hyllning till denna goding. Så gott! :)

  Kram på dig♥

  SvaraRadera
 18. Ruccola är så gott men det är omöjligt att odla den på friland i min trädgård för jordlopporna (?) förstör den totalt. Har försökt med mycket för att bli kvitt ohyran men inget har fungerat. Kanske kan man krukodla den med bättre resultat - vad tror du Anette?
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här fungerar det nästan till 100% att lägga ca 5 mm stenmjöl runt plantorna. Krukodling går bra och även inomhus på vintern. Rucola behöver stora krukor.
   /Anette

   Radera
 19. Rucola är min favorit också. Jag odlar den i en låda på altanen. Kålfjärilarna har lyst med sin totala frånvaro i år. Inte en enda har jag hittat varken bland kålen eller blomsterkrassen som de också gillar.
  /Anja
  ps
  Vinterförvarar du heliotrop? Hur i så fall?
  ds

  SvaraRadera
 20. Hejsan, jag håller verkligen med dig att rucolan är en spännande smaktillsats i sallader m.m.
  Jag har inget kvar i min lilla köksträdgård nu, den har varit minimal i år, för annat har varit 'på gång'.
  Jodå vi har visst lite potatis kvar i landet, givetvis alla kryddorna.
  Men vi inte haft några problem med kålfjärilar, inte så konstigt heller . . . . .
  Har läst ifatt mig på de andra inläggen, ser att ni haft mycket 'på gång', som sig brukligt är med en utvecklande trädgård. Rolf blev lite intresserad av den där mina grävaren förstås.
  Kul och trevligt inlägg om era fina hönor, de är såååå mysiga alla. Hönor är sannerligen mysiga husdjur.

  Här har varit och är fortfarande fullrulle i huset, Tina o Paul hemma från Irland så det varit familjeträff-fest i helgen med 17 personer, helg väder toppen. Vi var ute på kvällen och grillade och överallt i trädgården var det belyst med levande ljus, visserligen kallt i luften men kläder efter väder så blir allt toppen.

  Må så gott kram/ Eva

  SvaraRadera
 21. Jag trodde inte ruccola kunde övervintra. Men i år har jag haft en som gjort det. Och den har verkligen sting i smaken. Bladen är litet smalare och precis som du skriver, ibland blir stjälkarna litet grova. Men det är bara att klippa. / Britt

  SvaraRadera
 22. Vill ha!!! Det ska jag ge mig på nästa säsong. Tack för tipset!

  Wow, vilket kul projekt med växthuset. Stort också! Lyxigt värre. Jag blir allt lite avis...Men, vilket jobb! De där stenbumlingarna var säkert inte lätta att tas med.

  Jag ryser när jag hör att du tog 103 sorkar! Jag hoppas innerligt att vi bara har en......eller några stycken. Har i alla fall bara sett ett hål. Jag tog det säkra för det osäkra och satsar både på ättika och stav som vibrerar och ger ljud ifrån sig. Jag har både en kopparlönn och en japansk lönn i den rabatten som jag är väldigt rädd om...
  Nästa steg blir bur!

  Ha det så gott!
  Maria

  SvaraRadera
 23. jag gillar rucola...men visst är den lite stark....men till vissa maträtter/sallader passar den bra ;)
  Hoppas veckan börjat bra...
  Ha det gott!
  Bia

  SvaraRadera