söndag 18 oktober 2015

Växthusbygge del 3

Bygget av grunden till växthuset fortsätter. Mycket pyssel med att bestämma hur det ska ligga i förhållande till uthuslänga och det lilla drivhuset. De ligger nämligen inte i linje med varandra. Försökte först bygga i vinkel från drivhuset, men det såg konstigt ut. Började om och stakade ut parallellt med uthuset och det blev också konstigt. Allt slutade med att jag lät ögat bestämma utan att utgå från några befintliga linjer. Mellan "staketen" i hörnen har vi spänt snören för att markera var formen ska byggas. Sen flyttade vi snörena några mm hit eller dit medan vi kryssmätte för att få rektangeln perfekt. Mycket fixande, trixande innan alla vinklar stämde. Kul när gjutformen börjat byggas och man faktiskt kan se hur stor ytan blir. Faktum är att 30 kvm inte alls känns särskilt stort. Kanske beror det på att huset blir ganska långsmalt.


Sen ska också höjden på gjutformen bestämmas och allt ska ligga i våg. Tack och lov för laserinstrument. En sändare sitter i ena hörnet på "staketet", täcker upp hela golvytan och sänder till mottagaren på pinnen.

Gjutformen klar och dags för två lager frigolit som markisolering.

Mannen räknar med kvällsarbete och monterar belysning i trädet.


På frigoliten en armeringsmatta och slangar för golvvärme. Just nu har vi inte tänkt att ha uppvärmning, men det kan ju vara bra att vara förberedd om man nån gång skulle vilja sätta in kamin.


Betongbilen anländer. Gillar specialbilar med rännor, spön, kranar och allt vad det kan vara.
I det gula röret ska elkablarna dras. Det är inte jag på bilden utan chauffören.

Efter en halvtimme är formen fylld och jobbet börjar med att jämna till.

Fallet till golvbrunnen dras av med bräda.


Efter några timmar är plattan så pass stabil att den kan skuras med helikoptern. Tänk att det finns maskiner för allt. Denna hyrdes.


Nattarbete bakom drivhuset när formarna rivs två dagar senare. Fortsättning följer...
Allt gott30 kommentarer:

 1. Så spännande. Tycker det ser stort ut. Häftigt att ni gjöt in för värme. Det är klokt av er att ha möjligheten. Väntar spänt på fortsättningen. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Ett nybygge som växer fram är alltid roligt att följa. Vilken lycka att få bestämma hur formen ska bli! Och 30 kvm... det är stort tycker jag, halva min lägenhet, hihi! Ser fram emot del fyra.

  Ha en skön söndag.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Häftigt!
  I går koplade vi in golvvärmen i växthuset som vi började bygga 2013. Mitt är 21-22kvm och tycker också att det är för litet. Att man aldrig kan vara nöjd. Ska bli spännande att följa ert bygge.

  Ha det gott
  Monzas

  SvaraRadera
 4. Angående fröknäcket, jag bakade också av majsmjöl tidigare. Men dessa är godare!

  SvaraRadera
 5. Vilket bygge!! Så skönt att få hjälp av rejäla maskiner. Det går lite fortare då. Låter jätte spännande...nu vill jag se och läsa om fortsättningen:))
  Själv ska jag försöka ta in det sista i trädgården under dagen.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 6. Det är en härlig känsla att se allt växa fram. Vi började oxå med att bygga för litet, så det var bara att tänka om och bygga större. Trots detta så är det ändå för litet ibland, men det kan man leva med.
  Snart är våren här igen.

  SvaraRadera
 7. Spännande... Kul att följa ert bygge!

  SvaraRadera
 8. Så långt ni har hunnit redan, alltid kul när man kan se ett resultat av slitet. Tycker inte det ser litet ut.
  Ha en fin dag!
  Marika

  SvaraRadera
 9. Åh så spännande! Vi rev vårt växthus förra sommaren, och tanken är att bygga ett nytt. Jag ska följa ert projekt så att jag kan få tips. Fin söndag till dig. Kram

  SvaraRadera
 10. 30 kvm låter som en dröm tycker jag:) Tänk så mycket som kommer få plats där inne. Lycka:)
  Här hemma blir det inget nytt växthus, men kanske på landet någon gång i framtiden.
  Så roligt att få följa med på er växthusresa
  Ha en fin söndag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Inget slarv här inte! Lyckliga er som kan leja betongbil som gör grovjobbet. Det blir förstås väldigt fint. 30 kvm är stort och det är absolut en fördel att det blir långsmalt. Lättare då att dela det i "avdelningar". Men, det är klart. Mitt växthus år 23 kvm och kändes stort från början. För 14 år sedan var det inte så vanligt att folk hade så stora som mitt) , men inte nu längre. Men jag är nöjd ändå. Och, ALLT är gjort för hand. Även grunden som maken grävde 60 cm djupt, i blålera och sten...(heder åt honom)
  Ska bli riktigt spännande att följa ditt projekt!
  Ha det gott och tänk på att spara ryggen (stretcha!) ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Placeringen av växthuset är ju jätteviktig, bra att ni tog er tid. Sedan är det bara att köra på och höstmörkret kommer inte att hindra er.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Åh vad spännande och vad långt ni kommit. Lyxigt att kunna ha golvvärme. 30 kvm är nog en hel del. Det kommer inte bli trångt i första taget. Jag tror det bästa är att ha ett långt mer än att ha ytor på båda hållen. Ofta ställer man ju växterna utmed glaset.
  Ska bli så spännande att se fortsättningen.
  Även vårt bygge är igång och idag är det förra växthuset sålt och hämtat. Imorgon kommer det nya. / Britt

  SvaraRadera
 14. Vilket imponerade bygge! Ska bli kul att följa hur det tar form!

  SvaraRadera
 15. Spännande ! Jag tycker ni är jätteduktiga :) Blir kul att följa detta ! :D

  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 16. Angående vårt växthusbygge finns det inte direkt några bilder än, men jag kanske ska göra som du - en liten reportageserie. Just nu är det bara en stor jordgrop.
  Vårt är inte på långa vägar så avancerat som ert.
  Vi hade ett 10 kvm i kanalplast utan el. Vi tänkte förlänga det men då hade modellen bytt mått. Därför har vi beställt ett 18 kvm från Hobbyväxthus, också i kanalplast. Det blir inte el där heller.
  Men det kanske kan vara kul att visa hur det växer fram också. / Britt

  SvaraRadera
 17. Vad härligt! Det är väldigt mycket förberedelse men det är man ju glad för efteråt när det hamnat på rätt plats. Vad bra att drömmen om ett drivhus blir verklig. Det är väldigt roligt att följa era mödor. Tur att det fortfarande är ganska milt väder.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Jag är imponerad! Det blir ett gediget bygge, tur att det finns bra hjälpmedel!
  Lycka till!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Vad spännande att få följa detta! Och vad lyxigt att kunna flytta runt och testa för att hitta rätta platsen!
  Jag väntar ivrigt på nästa avsnitt.
  /Katarina

  SvaraRadera
 20. Så bra det blir! Ungefär lika stort som vårt orangeri, som är 33 kvadrat. Med facit i hand - alldeles för litet.... ;)
  Beror förstås om man vill kunna sitta där med gäster också!
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 21. Så mycket jobb det är :o Tror nästan att jag blåser av mina växthusplaner, när ska vi hinna med.
  Men det är kul att få följa med på er resa.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 22. Å, vad härligt med ett så stort växthus! Mitt är bara hälften så stort, men jag tror aldrig att man kan göra FÖR stort. Du verkar ha en skön fingertoppskänsla också så det här kommer att bli jättebra, roligt att få följa ert bygge!

  SvaraRadera
 23. Åh, vad kul det är att vara med på er växthusresa. 30 kvadrat låter väldigt stort, jag hade en gång en halvglasad altan på 18 kvadrat, fick plats med mycket där. Ser fram emot nästa del. Tycker det är så smart av er att planera framåt och lägga in värme 'ifall om att'.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 24. Oj, vilket jätteprojekt ni har på gång. Bra att ta god tid på sig och verkligen fundera på var man ska placera växthuset.
  Kram!

  SvaraRadera
 25. Ett gediget bygge! Klokt att ni förbereder för värme i golvet. Bra storlek blir det också. Vårt nya är på 21kvm och det kunde gärna varit lite större.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 26. WAAOO vilket jobb! Och så gediget med värmeslingor och allt. Guuud så kul att att följa fortsättningen !!
  30 kvm - då får du plats med mycket. Hade vi byggt idag hade jag absolut satt in en kamin så man kan utnyttja hösten i växthuset lääänge.
  Ha det så gott och lycka till med allt !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 27. Så roligt! Och vilken arbetsvillig armé du verkar ha till ditt förfogande. Och det där med att sätta det där det "ser" bäst ut, sånt tror jag på. Sen kan andra få mäta och greja hur mycket dom vill men det är ändå ögat som ser. Det ser ut att bli stort! Roligt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 28. Ooooo, spännande! Avis på 30 kvm, massor av plats tycker jag som tycker vårt är trångbott ibland...:-)
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 29. Wow, vilket projekt!! Såå läckert. Det kommer att bli så fint, så fint. Så du är "grävmaskinist" också?! Just nu röjer jag mest i skogen och flisar grenar i kompostkvarnen till flis att lägga mellan pallkragarna. Ett riktigt röjarjobb, men det blir fint. Kram

  SvaraRadera
 30. Så vansinnigt spännande att få följa med på ditt bygge - ett stort projekt! Klokt att låta ögat bestämma, det önskar man att dagens byggherrar gjorde när de ritar hus på datorn istället för att uppleva platsen. Det kommer att bli hur bra som helst hos dig, det är jag säker på!

  SvaraRadera