söndag 4 oktober 2015

Gängbildning i hönsgården.

Just nu har jag fyra hönsgäng. Det prasslar, piper och snackas i buskarna. 

Maja bor med de nyaste kycklingarna i en bur i hönshuset. Det är viktigt att få privatliv och helt kunna ägna sig åt kycklingarna när de är små. Eget krypin en nödvändighet.
Gammelhönan Astrid, 7 år är inne på sin tredje kull för säsongen. De följer henne lydigt och kommunicerar hela tiden. Om hönan fått bestämma skulle hon antagligen haft minst femton kycklingar på rad, men här råder barnbegränsning, annars skulle trädgården svämma över. Silkeshöns har en mycket stark drift att ruva och kan till och med ligga utan ägg under. Det är viktigt att naturen får ha sin gång och att det blir kullar för hönan att ta hand om för att hon ska må bra.
På många hönsraser har man avlat bort driften att ruva eftersom det inte blir några ägg unden småbarnsperioden. "Fabrikssorterna" värper istället hela tiden, men blir i gengäld inte så gamla. Om man inte vill hålla på att pyssla med kycklingar eller bor i tätbebyggelse där tupp inte är tillåten är "fabrikssorterna" att föredra.

Petra med sina fyra. En del av dunet har börjat bytas ut mot fjädrar och gör att de ser toviga ut. Petra och Astrid bor med sina kycklingar i varsin bur i trädgården. När hönan är redo att börja värpa igen flyttar hon självmant in till de andra i hönshuset. Hormonerna styr.


Tonårskycklingarna blir i början lite förvirrade av att ingen lockar och säger till dem vart de ska gå och var maten finns, men rätt snart lär de sig att haka på de vuxna. Håller sig i utkanten av flocken för de är ju längst ner i hackordningen, lägst rang utan hönans beskydd.

Tuppenuppe längst bak håller koll på gänget. 


Allt gott


37 kommentarer:

 1. Gillar tonåringarna! Och de andra med förstås, men speciellt tonåringarna.

  SvaraRadera
 2. Alltid lika kul att läsa och lära om dina fina höns :)Tänk att få födas som höna i din trädgård, vilken ynnest! Så skulle alla hönor få ha det, blir så sugen på att skaffa höns när jag ser dina raringar men det får nog räcka med att njuta av dina :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Låter som en alldeles underbar hönsflock, med tupp och kycklingar.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 4. Härligt med höns i trädgården. Jag skulle nog vara lite orolig när de går fritt så där. Har ni inga vilda djur eller katter som vill ta dem?
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 5. Åh, blir glad ända in i själen över att dina fina hönor får leva som det i naturen är tänkt!! Att de får ruva sina ägg och får ha några dunbollar efter sig även om du är med och styr antalet lite grann. Blir sååååå sugen på att skaffa några såna små godingar, vi har ett uthus som skulle vara perfekt som hönshus. Kanske att det blir så en dag, men då måste alla saker som nu står i uthuset få en annan placering och taket göras i ordning och det har vi varken tid eller ork för just nu så jag njuter istället av dina fina bilder :)
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Vilka häftiga tonåringar du har där. Gillar deras coola frisyrer. ;-) Skulle vara trevligt med höns. Kanske någon gång i framtiden. Fin söndag till dig. Kram

  SvaraRadera
 7. Alltid lika mysigt att läsa om dina höns och kycklingar. Inläggen är dock för korta - ungefär som riktigt bra serier i tv: Precis när man riktigt börjar njuta så är det slut för att fortsätta om en olidlig vecka...;-))!
  Men! Bättre så här än inget alls :-)!

  /Anja

  SvaraRadera
 8. Härligt gäng du har i trädgården:-)

  SvaraRadera
 9. Så mysigt det ser ut med alla små och halvstora småttingar. Tonåringarna är så härligt rufsiga :D

  Ha en fin dag!
  Linda

  SvaraRadera
 10. Åh, de små är så söta, de stora så vackra. Tonåringar är som tonåringar kan vara, lite rufsiga, småcoola, men ändå med en yrvaken känsla...=o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 11. Jamen hur söta får man vara då! Herregud jag smälter ju hela jag! Jag skulle kunna sätta mig i din trädgård med en kaffekopp och bara njuta av dina höns, ja av din trädgård också förstås och ditt sällskap men jag är allt extra förtjust i dina höns. Nu har jag tittat på bilderna flera gånger och ser nytt varje gång! Suck... så söta de är!! Kram Merja

  SvaraRadera
 12. Vad kan man annat säga än att de bara är för söta de små kycklingarna. Men så har de ju stiliga mammor också, och pappa Nuppe han är ju en riktigt tjusig karl. När man ser ditt "gäng" blir man bra sugen, men jag får nog nöja mig med att köpa ägg av andra som har och njuta av dina underbara berättelser.
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. Det är så häftigt när du skriver om fina hönor och kycklingar. Tonåringarna är coola. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 14. Så otroligt mysigt med Höns våra torpgrannar har sprätthöns och det är så trevligt att höra ljud från dem.Jag hade även förmånen att växa upp på en bondgård där framförallt min mamma pysslade med Hönsen som vi hade.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 15. Vilka sötisar! Det ser verkligen mysigt ut där de går omkring fritt i trädgården!

  SvaraRadera
 16. Ljuvlig berättelse och dito bilder! Tack också för intressant info - man lär sig något nytt varje dag och idag har jag lärt mig lite mer om höns. Bästa hälsningar Anna

  SvaraRadera
 17. Dom är nog häftiga ditt lurviga gäng ,trevlig söndag ,Nette

  SvaraRadera
 18. Fint med silkeshöns...och gulliga små kycklingar ;))....
  Ha en fin höstdag och hoppas solen skiner hos er också...
  Kram bia

  SvaraRadera
 19. De är hur charmiga som helst! De har helt underbara frisyrer. :-) Tänk att de har sån kraftig drift att ruva, det kände jag inte till.
  Här har vi hönstrubbel. Våra tre australorper vill inte komma igång med äggläggningen efter turbulensen med de två hybridhönorna som bodde här under drygt en månad. Dessutom tycker jag de verkar skyggare än någonsin. Hm, jag hoppas det ger sig. Annars vill jag nog byta ut dem...

  SvaraRadera
 20. Underbara hönor ju! Så fina :)
  Vi har en lekstuga i omonterat skick som ligger och väntar på att bli ihopspikad och målad och inredd som hönshus. Till våren förhoppningsvis!
  Må så gott!
  /Monica

  SvaraRadera
 21. Det här är ju riktigt trevliga gängbildningar, fjärran från våldsamma gängstrider. Därtill noterar jag ånyo hur bra djur löser allt så länge inte vi människor lägger oss i.

  SvaraRadera
 22. Men åh, har ni fått småttingar i hönsgården. De är bara för gulliga.
  Kram!

  SvaraRadera
 23. Men snälla, hur söta kan man egentligen få vara! Helt underbara och charmiga, vill oxå ha!!!

  SvaraRadera
 24. Dina berättelser om hönsen är underbara! Och jag tror faktiskt att ni har världens lyckligaste höns!
  Ha en fin vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 25. Va fina de är! En av våra grannar har ett trettiotal hönor och en tupp och vår fyraåring bara älskar att gå dit och titta på dem. Vi köper dessutom ägg där och det känns bra att veta att hönorna som ger äggen har det bra och får gå ute i det fria.
  Ha en fin höstvecka!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 26. Underbara ! Älskar deras punkfrisyrer ! :D

  Älskar också som många andra här redan har skrivit att få läsa dina hönshistorier....

  Och man riktigt ser hur stolta mammorna är över sin små :) Kan inte sluta le :)

  Elisabeth

  SvaraRadera
 27. Vilka godingar, alla har sin charm både stora
  och små. Måste vara roligt och titta på, när
  dom traskar omkring.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 28. Underbart! Så söta de är och tonåringarna ser ju verkligen ut som tonåringar......:)
  Kram Lena

  SvaraRadera
 29. Det måste vara så kul att ha höns, jag kan riktigt höra deras ´prat´ som du beskriver det. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 30. Vilka fantastiska bilder på dina fina höns! Du skriver så fint om dem, förstår att du är en riktig "hönsmamma"! ;)
  Ha det gott!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 31. Gillar också tonåringarna. Så glad att era höns får leva ett fritt hönsliv i trädgården.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 32. Ja men vilken underbar idyll med pickande höns i trädgården.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 33. Härliga hönsbilder! Inte minst tonåringarna!
  Festliga!
  Må så gott! /Annika

  SvaraRadera
 34. Tonåringarna var ju riktig coola. Så härligt att få följa ditt liv med hönsen

  SvaraRadera
 35. Tonåringarna var ju riktig coola. Så härligt att få följa ditt liv med hönsen

  SvaraRadera
 36. Oj, oj vad fina de är :) Jag har ju andra sorter själv, men var på hönsmarknad i helgen och min svägerska köpte en hel grupp med föräldrar och kycklingar av blandningen dvärgsilkeshöns/hedemora. Här visar jag en bild på två av kycklingarna: https://justnujusthar.wordpress.com/2015/10/12/vi-gar-pa-cafe-och-honsmarknad/
  Mina raser är tunga raser, och jag är så förtjust i dem. Däremot äter de ju massor! Dubbelt så mycket nu när det blivit kallare och de har blivit äldre. Jag funderar på att kanske komplettera med någon lättare ras, som Hedemora, som inte äter fullt lika mycket :)

  SvaraRadera
 37. (Håller på att läsa i fatt efter en läs-paus) Tyvärr blir det inga höns för min del, iaf inte på ett bra tag. På Gården var det planerat till våren, men som sagt, det blir inte så. Trist!!! Drömmen/Längtan finns kvar så en vacker dag .....
  Kram

  SvaraRadera