onsdag 24 februari 2016

Malabarspenat

Tack för uppbackning angående växthusläckorna! Jag återkommer med hur det går.


Håller på att plantera om krukväxterna. I den här krukan har Begonia partita fått sällskap av fyra självsådda Malabarplantor i vinter.Malabarspenat är ett utmärkt alternativ till vanlig spenat, särskilt om man har ont om utrymme, är balkongodlare eller "bara" odlar på fönsterhyllan. Bladen är lite köttigare än vanlig spenat och kanske något jordig i smaken, men används på samma sätt.


Kärt barn har många namn. Förutom de namn som nämns på skylten som jag snubblade över för ett par år sen, kallas den också Kaukasisk rankspenat, Poi Sag, Ceylon Spinach och Malabar Nightshade, men nu verkar det som om man bestämt sig för att kalla den Malabarspenat i handeln. De man hittar på marknaden är oftast den röda varianten (Basella rubra) Det är även den jag har. 

Det är en sol- och värmeälskande slingerväxt som kan bli upp emot två meter, ganska törstig också. Jag odlar den både som säsongsväxt i trädgårdslandet där den får slingra sig i portaler och störar och inomhus som krukväxt på vintern. I Afrikas tropiker och sydöstra Asien där den kommer ifrån är den perenn. Inomhus klipper jag ner flera gånger per säsong och låter den grena ut sig, men eftersom den är kraftigväxande när den väl sätter fart behöver den ändå nåt att slingra på. I år har jag löst med osynliga fiskelinor uppspända mellan gardinstång och krukor.Plantorna bildar rätt snart blomstänglar med rosa knoppar och får mörkblå bär som också är ätliga, smakar som bladen.  Kärnorna är dock så stora att det inte är mödan värt. De färgar av sig ordentligt och därför har jag klippt ner de flesta idag innan jag klipper ner hela plantorna. Det har hänt att  nåt bär rymt, jag har trampat på det och sen blir det fläckar överallt innan man upptäcker. Annars är det en växt med idel fördelar.

 Allt gott
31 kommentarer:

 1. Vilken udda fågel, bra tips! Tur att det finns lite att göra inne, är så långsamt att bara vänta på våren. Hoppas allt ordnar sig med drivhuset. Kan inte minnas att mitt läckt så där.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det är en rolig växt. Hade den för nåt år sedan, då var det inte många som visste vad det var( inte här på bloggen i alla fall)Jag var inte så där väldigt förtjust i den. min väninna fick en pelargonplanta av mig men där kom den också upp som hos dig.Kanske ska testa igen för den r fin som växt.
  Ha nu en skön mitt i veckan
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Kul o annorlunda slingerväxt, verkar ju praktiskt att man kan odla den till o med i fönsterkarmen :) är ju inte alla som har varken balkong eller trädgård. Hoppas verkligen att det ordnar sig med växthuset, de måste ju skicka en representant från företaget som sålt det och kolla upp. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Morsom klatreplante :-) Er stilken så rød som det virker på bildet? I så fall er den jo dekorativ også. Og en stor fordel at du kan spise den.
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, stjälken är lysande röd och vacker. Dekorativ planta.
   /Anette

   Radera
 5. Nu när trädgårdstankarna börjar poppa upp skaffade jag mig en skrivbok där jag skriver upp saker jag vill förändra i trädgården. Där hamnar tips och idéer, ritningar och funderingar. Där ska jag skriva upp den här spenaten! Tycker det är så himla snyggt och praktiskt att ha grödor på höjden och inte bara på bredden. Hoppas det fortfarande finns frö att köpa av den!
  Ha en fin dag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Men va kul! Köpte en påse av den för nån vecka sen:) Den ska bli spännande att prova. Kanske skulle jag sätta något frö redan nu och ha att knapra på...
  Hoppas det löser sig med orangeriet!!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Den testade jag för några år sedan, men lyckades inget vidare. Men det låter som man borde ge den ett nytt försök. / Britt

  SvaraRadera
 8. En nyhet för mig. Låter häftigt med en spenat som växter på höjden. Kanske något att övervintra i orangeriet?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 9. Den är väldigt vacker som prydnadsväxt också med sina vackra färger och står sig långt in på hösten :) Upptäckte den förra året på en handelsträdgård ! Har dock ingen själv :)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 10. "Ekologisk rosenknoppspenat" låter så vackert så bara det kan vara en anledning att odla den. "Kaukasisk rankspenat" inte lika vackert däremot. Men spännande.

  SvaraRadera
 11. Vad spännande! Jag blir otroligt sugen på att prova att odla den.

  SvaraRadera
 12. Malabarspenat verkar vara en trivsam växt eftersom den växer på höjden också och dessutom kan odlas inne under vinterhalvåret. Ska notera att jag ska titta efter frön. Och skylten är ju härlig!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Intressant att läsa om. Skulle vara roligt att testa ute vid kolonistugan men det där med bären gör mig tveksam. Det kanske slutar med att hela altangolvet blir missfärgat ifall jag inte hinner vara där och klippa bort dem? Låter du bären vara kvar på den spenat du har ute?
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Oj blir den så stor! Min första sådd i fjol åt sniglarna upp men i år har jag tagit nya tag. Tänkte låta den hänga i ampel men det kanske inte blir så lyckat om den strävar uppåt.... svårskördad :). Underbar skylt!
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
 15. Oj, vilka fina plantor du fått till. Jag får nog göra ett nytt försök med det till sommaren :)

  SvaraRadera
 16. Kul växt som jag först tänkte kunde vara nått för växthuset, men så upptäckte jag det där med "svarta fläckar". I och för sig gillar jag svart, men vi ska ju ha gjutet golv i växthuset och det kanske inte blir så snyggt med svartprickigt golv! *fniss*
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 17. Har letat fröer till Kaukasisk rankspenat och nu äntligen fått tag i det från en privatperson, men jag blir lite fundersam, för den som jag har fröer till är perenn även här, och inte bara i sydöstra Asien och tropiska Afrika. Den heter Kaukasisk rankspenat men odlades i Sverige redan på 1700-talet men har sedan nästan fallit i glömska. Ibland finns den omtalad i andra länder som Svensk spenat. Som sagt kärt barn har många namn och ibland är det inte lätt att veta. Ska bli kul att se vad det blir av mina fröer....Jag hoppas det stämmer att den är perenn för det tilltalade mig men din ser ju också mumsig ut så det blir ju bra det också. Lite spännande!
  Ha en trevlig helg! Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaukasisk rankspenat ska vara samma sak. Jag menar att den inte är perenn utomhus här, men inomhus som krukväxt.
   /Anette

   Radera
  2. Hej! Kaukasisk rankspenat och malabarspenat är två olika växter. Rankspenaten är perenn ända upp till zon 6 och malabarspenaten är tropisk och ettårig här i Norden. Fast man kan ta in den och övervintra inomhus.

   Radera
 18. Läste om dina höns, man vart ju inte lite sugen på höns ^^ Har klurat på det här med höns förr. Men en sak som jag inte riktigt hittar är hur har man hönsen frigående? Måste man vara hemma jämnt om de ska gå fritt? Hur gör man rent praktiskt?

  SvaraRadera
 19. Ja, här lär man sig något nytt varje gång. Tack för ännu ett bra tips på vad jag kan ha mina pallkragar!
  Hoppas du får en riktigt skön helg!

  SvaraRadera
 20. Jo det är många projekt på gång hos oss^^ Våran tomt har inte alls mycket buskage då allt är nyplanterat. Husen är byggda 90 och de förra ägarna har inte gjort något annat än rullat ur gräsmatta. Så trädgården jag jobbar med är helt från scratch så att säga. Både härligt och en pina, när idéerna för hur man ska anlägga allting så det blir fint tryter. Har funderat på höns i ungefär ett år, men det är just logistiken som jag funderar mest över hur man får ihop jobb och höns utan att ha en stor makaber hönsgård. Så alltid kul att höra hur andra löser det här med höns för de finns med på önskelistan^^
  Tråkigt att mård och iller tar hönsen..det är nu det är läge att erkänna att jag själv äger 4 illrar för sällskap :P

  SvaraRadera
 21. Intressant! Har inte prövat den, jag är ju allergisk mot vanlig spenat, men det kanske går bättre med den här.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 22. Låter som ett härligt alternativ. Det är ju extra värdefullt med eget grönt på vintern. Begonian är en favorit som jag letar efter. Lyckades tyvärr döda mitt eget exemplar :(

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 23. Tänk att mat kan vara så vackert! ♥

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 24. Otroligt trevligt att få läsa om sådant man inte har en susning om. Nu blev jag så sugen att prova den i mitt lilla grönsaksland. Hoppas då också på en solig sommar!
  Din passion till det ätbara odlande är så smittsam. Jag borde gå i lära hos dig i en vecka eller så...,-))!
  Ha en fin vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kunde byta en vecka med varandra!
   Kram Anette

   Radera
 25. Spændende plante. Jeg elsker når noget er både spiseligt og dekorativt og når man så kan have det næsten året rundt er det da bare toppen.
  God søndag
  Birgitte

  SvaraRadera
 26. Jag älskar den och bäst den gröna eller säger man den vita? Den är godas men den röda är snyggast. Inne på vinter trivs den gröna bäst hos mig. Undrar varför?
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 27. Jag köpte Malabarspenat-frön förra veckan. tänkte att den kunde växa tillsammans med bönorna i köksträdgården. :)
  De små rosa knopparna är säkert fina att kasta i salladen eller som dekor på maten.
  /Kitty

  SvaraRadera