söndag 17 april 2016

Hönsen drar hemåt

Par om par drar sig lilla hönsflocken hemåt när ljuset minskar framåt kvällen. Höns är helt ljusstyrda. Under vintern, tillbringar de mest dagarna i hönshuset, äter, pratar, sandbadar, lägger nåt ägg, vidmakthåller hackordningen.


När ljuset återvänder i januari tittar de plirande ut. Mest ivriga är det unga.  Aktiviteten sätter igång när solen går upp. Talesättet uppe med tuppen stämmer alltså bra. Mina höns har ett fönster mot öster så de kan till och med se soluppgången. 

När vi så småningom gläntar på dörren framåt niotiden, har de varit igång länge.  Man hör genom dörren hur de småpratar och ibland får nån en tillrättavisning med ett högre ljud antagligen också åtföljt av ett bestämt hack i huvudet. 
-Go´morron! hälsar jag glatt, mest för att de ska veta att det är jag som kommer och inte nån främmande. Några tystnar, nån svarar med utrop på hönors vis. Det blir trängsel vid dörren när alla vill ut på en gång.

Under sommarhalvåret väljer de att spendera den mesta tiden i trädgården. Vem gör inte det! De är lite som vi, tar sysslorna med  sig ut och njuter. Vi shoppar mindre på mataffären och äter hemodlat hönsen äter också mindre köpemat och mer färskt. Förser sig med gräs och insekter av alla de slag. Vi vilar i solstolen och hönsen i skuggan under syrenbersån. Vi badar i sjön och havet, hönsen balar ner sig i det torra dammet mot soliga väggen.

Hönsens dag har mycket bestämda rutiner. De är vanedjur med inarbetade matletarrundor, däremellan läggs ägg, befruktas ägg, kycklingar uppfostras. Ja, du vet väl själv hur det är. Vid lunchtid pausar de nån timme för att sen gå ett par nya rundor.

När solen går ner bakom granskogen är dagen över, ljusa dagar är det vid åtta, halvniotiden. En mulen dag som idag drar de sig hemåt redan vid femtiden. Med raska steg och krävorna fulla traskar de i bredd mot parkeringen.

Från vänster syns Petter som har bildat par med Maja, sen Nuppe och Grace som är tamast och nästan springer ikull mig när hon tigger mat. Saknas gör Astrid som ligger på ägg och ruvar sen elva dagar tillbaka, alltså tio dagar kvar till kläckning och Petra som man kan hitta lite var som helst, senast bakom trädgårdsspegeln. 

Allt gott
44 kommentarer:

 1. Vilket underbart gäng! Tack för statusrapporten;)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Underbart foto med hönsen och den fina cykeln i bakgrunden. Skön söndag till dig.

  SvaraRadera
 3. Det ser så himla härligt ut med höns. Hade velat skaffa men det känns lite tajt när man grävt upp nästan hela baksidan till köksträdgård och höns förstr väl ganska mycket i trädgårdsland?
  Hälsningar Angie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höns och grönsaksland går inte ihop. De älskar att sprätta i lucker jord och en rad sallad till lunch smakar kalas. Jag har ett lågt staket med svänggrindar runt.
   /Anette

   Radera
 4. Ännu ett roligt inlägg från hönsens värld. De verkar ha det bra, era höns.
  Vilken bra bild, då de vandrar hemåt. / Britt

  SvaraRadera
 5. Det är ett alldeles underbart gäng du har. Så härligt det måste vara att lära känna alla som de individer de är med sina olika egenheter.

  SvaraRadera
 6. Så trevliga höns du har! Avundas dig som kan ha dem fritt i trädgården, här finns alldeles för många predatorer för att vi kan göra så. Havsörnen patrullerar här nästan dagligen och duvhöken och räven. En granne alldeles i närheten blev av med alla sina (storvuxna) höns i fjol.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga personligheter och så härligt berättat !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  PS. Härlig cykel i bakgrunden också ! DS

  SvaraRadera
 8. Om jag inte vore en superrealist skulle jag inspireras att skaffa höns. Jag har en del grannar som har. Vad det skulle vara mysigt med så fina madamer spatserande i trädgården. Men, det skulle inte gå bl.a. för mina katter. Jag får nog nöja mig med att läsa dina underbara hönsskildringar!
  Du berättar så fascinerande om dessa gullungar!

  Tänk att för mycket länge sedan tvingades jag att slakta och plocka höns. Det var fruktansvärt. Jag kommer ihåg lukten än....

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 9. Om jag inte vore en superrealist skulle jag inspireras att skaffa höns. Jag har en del grannar som har. Vad det skulle vara mysigt med så fina madamer spatserande i trädgården. Men, det skulle inte gå bl.a. för mina katter. Jag får nog nöja mig med att läsa dina underbara hönsskildringar!
  Du berättar så fascinerande om dessa gullungar!

  Tänk att för mycket länge sedan tvingades jag att slakta och plocka höns. Det var fruktansvärt. Jag kommer ihåg lukten än....

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Vilka underbara hönor du har, så fina! Kan tänka mig att det är ett kackel utan dess like nu när dagarna är ljusa och fina. Vilket underbart liv de lever hos dig. Ha en fin söndag med hönsen! Kram

  SvaraRadera
 11. Så fint du skriver. Är nästan som en novell. Jag har tröttnat på att våra hönor går runt i trädgården, de förstörde alldeles för mycket i mina rabatter till slut. Så de fick utegångsförbud.
  Ang. min odlingstunnel så skriver jag ett mail till dig.
  kram!

  SvaraRadera
 12. Vilka underbara små personligheter och så kul att de har såna rutiner. Jag vet bara att mammas höns de hade sönder mina sandkakor när jag var liten så därför är jag ingen älskare av höns- Tycker de är söta de du har men inget för mig. Skulle vara för äggen då.
  Ha det så gott och jag njuter av bilden där de vandrar hem så fin
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Vilken fin bild på de hemvändande hönsen! Jag tror att ni har en alldeles speciell relation till era höns.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 14. Låter så mysigt med hönorna. Men bedrövligt med växthuset.
  Lärorikt och avskräckande för oss många andra att läsa om men så frustrerande och tålamodskrävande för er.
  Fy så trist när ni planerat allt så väl och noga.
  Hoppas det ordnar till sig.
  Kram Annika
  Kram Annika

  SvaraRadera
 15. Hönorna är helt underbara! Hur många har ni? De verkar ha det helt fantastiskt bra. Verkar vara rena paradiset att bo hos er. :-)
  Allt gott!

  SvaraRadera
 16. Vilket härligt gäng på spatsertur.
  Kram

  SvaraRadera
 17. De verkar ha så himla trevligt de där hönorna, så jag skulle nästan vilja vara en i gänget. En framtida semester/relax-vecka blad höns, det kanske vore nå´t!! Kanske som en intrimning till mitt egna "hönseri" här på Evatorp nästa år?
  Kram

  SvaraRadera
 18. Älskar dina berättelser från hönornas värld! Hur går de ihop med Ture Svinto? Är de kompisar?
  / Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, höns kan konsten att säga ifrån! De har ömsesidig respekt för varandra men undviker inte. Ture väljer ibland att övernatta i hönshuset för att passa på råtthål och det är inget konstigt med det för hönsen. En gång jagade de tillsammans bort en främmande katt. Såg väldigt kul ut. Nu har jag två katter och det funkar lika bra med båda.
   Har aldrig förlorat en höna eller minsta kyckling till nån katt, varken tidigare eller med de jag har nu, men däremot ett antal höns till lösspringande hund.
   /Anette

   Radera
 19. Så kul att se vad dina höns har för sig och dom är så gulliga. Är du inte orolig för att räven eller någon rovfågel kan ta dom? Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 20. Underbart att få höra om dina höns. De är så stiliga också på bilden där de kommer gående i bredd. :-)

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 21. Hei!
  Får så lyst til å ha høns. De høres ut som personligheter. De er personligheter. Anne

  SvaraRadera
 22. Så härligt att få läsa och följa dina höns. Tänk vilka små individer de är. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 23. Så börjar jag dagen med ett leende :) Alltid lika roligt att läsa om och se bilder på dina personligheter till fjäderfän!
  Ha en fin dag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 24. Höns på vårpromenad är en härlig syn. Så stolta de ser ut! Sniglar (förra inlägget) är en mindre rolig syn. Det har ju varit en ganska "snäll" vinter så jag vill inte ens tänka på vad som eventuellt väntar. Fösökte ta bort så många som möjligt i höstas men de tar ju liksom aldrig slut...... Hoppas din nya plåtkant håller dem borta.
  Önskar en bra ny vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 25. Så härligt att läsa om dina höns. De har ett bra liv, tänk att få traska fritt omkring och gå på upptäcktsfärd.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 26. Det låter ju underbart att de är så väluppfostrade och kommer hem till läggdags, jag trodde att man fick jaga runt efter hönsen på kvällarna. Skulle ju vara mysigt att ha några här hemma ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man behöver inte jaga höns under normala omständigheter och det är inte yra och vimsiga.
   /Anette

   Radera
 27. Det låter så härligt och naturligt att jobba i trädgården med hönssällskap. Roligt att läsa om deras vanor också. Växte upp med höns hos farfar men då tänkte jag inte på vilka vanor de hade.

  Gick en snabbsväng bland växterna igår och tyvärr hade sniglarna kalasat bra bland narcisserna :(

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 28. Fina hönsen! Det är en skön skara med olika personligheter du har. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 29. Vilket härligt inlägg och vilka ursnygga hönor..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 30. Dessa UNDERBARA höns / punkare du har ! Det är alltid lika roligt att läsa om dem ! :D Härlig bild :) Ser ut som ett riktigt tufft gäng som kommer där på vägen ;) Härligt med frigående sällskap :) Förlorar du aldrig några till räv,duvhök mm ?
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvhöken kan norpa någon framåt senhösten, men nu är det ett par år sen det hände. Att ha dem fria uppväger risken att förlora nån enstaka. Dessutom har jag blivit av med fler i hönshuset till mård och iller än utomhus.
   /Anette

   Radera
 31. Helt underbart! Dom ser ut som ett livsfarligt "gang of four" som man ska se upp med! Kommer där på vägen helt ockuperande densamma! Helt makalöst underbara! Och så roligt du beskriver deras liv!
  Kramar

  SvaraRadera
 32. Underbara små dunbollar du har! Det är så härligt med höns som får gå ute i det fria. Önskar alla höns fick den förmånen.
  Ha en fin vecka! Kram

  SvaraRadera
 33. Vilka ljuvliga höns. Och så roligt du berättar om dem. Det är verkligen rutindisciplinerade. Så kul !!
  Ha det fint //Eva

  SvaraRadera
 34. Så charmiga de är! Trevligt att läsa om de små liven:-)

  SvaraRadera
 35. Härligt att ni kan ha dem ute sådär fritt. Här är rävar och rovfåglar ett gissel. Både brorsan och min kollega som har höns har blivit av med flera på så vis. Kollegan har byggt utegårdar med tak för att få ha hönsen ifred.
  De är verkligen charmiga där de traskar hemåt.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 36. Vilket ljuvligt gäng och så fint skrivet Anette!! Vill också ha höns!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 37. Älskar dina berättelser om hönsen :) Känns som om man känner dem personligen nu :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 38. Vilken härlig berättelse och fin bild! Jätteroligt att få läsa.
  Kram!

  SvaraRadera
 39. Om jag hade varit en höna hade jag velat bo hos dig! Så mysigt!
  Hälsar
  Katarina

  SvaraRadera