onsdag 27 april 2016

Växthusbygge del 8 - Flyttar in så smått

Växthuset är långt ifrån färdigt. Montörerna har varit här ytterligare en gång och tätat läckor, de sista hoppas jag.

Väntar på rörmokare. Han dök upp under en dag sen försvann han igen. Väntar på elektrikern också och att mannen ska få tid att skruva kanaler att dra elen i. 

Under tiden flyttar jag in lite provisoriskt.

Matnyttigt och blommor om vartannat som får stå i mitten tills vidare istället för utmed väggarna. Hantverkarna behöver ju plats att komma runt.Är ganska nöjd med tomatplantorna i år som blivit kompakta och klarat sig utan kylans rödfärgning trots uppväxten i garaget. Ett par sorter har börjat blomma, så nu gäller det att komma ihåg att pollinera.Katusbebisar på tillväxt.Spireabusken klipptes hårt för nästan två månader sen och kvistarna hamnade i en mjölkkruka i växthuset. Känns verkligt lyxigt att kunna slösa utrymme på en så skrymmande vas. Dofter härligt!
Och så fick en takkrona flytta in...  Gillar formen och stilen, att den är gammal, ja i alla fall så där lagom halvgammal och att den är elektrisk. Känns genast mer hemtrevligt! Nu väntar jag på att den där härliga växthusdoften av fuktig jord ska infinna sig, men den kommer nog med tomathinkarna så småningom. 

Allt gott
39 kommentarer:

 1. Oj så fint du har. Underbar lampa och den där doften, den är obetalbar. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Så nära ni är nu att få växthuset färdigt:) Det där "sista" har alltid en tendens att ta tid på sig men jag hoppas att det ska gå fort. Så du kan möblera och fixa som du vill ha det. Jätte fint är det i alla fall redan nu.:)

  SvaraRadera
 3. Så nära ni är nu att få växthuset färdigt:) Det där "sista" har alltid en tendens att ta tid på sig men jag hoppas att det ska gå fort. Så du kan möblera och fixa som du vill ha det. Jätte fint är det i alla fall redan nu.:)

  SvaraRadera
 4. Nu börjar man ana hur det kommer att bli därinne - supersnyggt!
  Vilka otroligt fina tomatplantor! När sådde du dem?
  Varför är hantverkare så nyckfulla? Kommer/kommer inte/kommer/kommer inte...
  Vi väntar på plåtslagare så vi kan börja måla fasaden på orangeriet...
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sått de flesta tomaterna i februari men jag har några mindre som är sådda i mars också.
   /Anette

   Radera
 5. Ja tänk så mycket man gillar hantverkare som kommunicerar. Som talar om vad de gör och tänker göra eller när de tänker komma tillbaka. Många har ju naturligtvis många små "stickstrumpejobb" att åka emellan men man kan väl meddela sig ändå. Det vinner de så otroligt mycket på.... Vad kul Du har en precis likadan takkrona som vi fick efter mannens föräldrar. Den har levt ett tag i garaget Jag har precis gjort rent den men har inte hittat någon bra plats för den ännu. Var inne på badrummet men det är nog lite lågt i tak. Kanske hamnar den i stugan. Gillar de lite större prismorna. Lycka till med sluttampen på växthuset!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 6. Så fint det ser ut. Hoppas nu de får bukt med det sista, så himla trist att det dragit ut så på tiden :(

  SvaraRadera
 7. Vad skönt att det börjar att ordna upp sig med läckan och att saker och ting faller på plats. Kommer du att ha värme i växthuset eller blir det ett kallväxthus? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir golvvärme, men den kommer nog bara att användas undantagsvis. Inte mycket extra arbete när plattan ändå gjöts, därav lite extra behov av rörmokare. I huvudsak blir det kallväxthus och fotoutrymme.
   /Anette

   Radera
 8. Ååå nu är du ju på gång ordentligt. Hoppas att alla hantverkare dyker upp i tid nu, så att du får pyssla och ställa iordning. Mina tomatplantor vill sig inte alls i år, jag får nog köpa mig ett par plantor. Men jag kanske har tur att min kompis satt alldeles för många och delar med sig! Ha en fin onsdag!

  SvaraRadera
 9. Det är så vackert ert växthus! Så synd med allt strul och hantverkare är jag fördomsfull mot, de kommer ju aldrig som de lovat!

  Hoppas ni har bekymren bakom er och enbart glädje som väntar framöver.

  SvaraRadera
 10. Du är verkligen på G.
  Tänk om montörerna ,rörmokarn och elektrikern hade samma Go som du.

  SvaraRadera
 11. Åh, så skönt att höra att det verkar reda sig med ditt växthus. Nu hoppas jag att "gubbarna" sätter fart så att du kan flytt in på riktigt. Det kommer att bli så fint!!!

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 12. Åh så fint det ser ut redan nu!!!....och min erfarenhet av hantverkare är att det kan vara lite ketchupeffekt på dem....först kommer inget, sen kommer allt på en gång :)
  Ha en härligt fin dag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Åhh
  Åhh
  Åhh
  - säger jag om både växthus, alla dina fantastiska plantor, den fina takkronan och visst är det en säng också som skymtar på sista bilden. Det kommer att bli magnifikt ditt växthus och när allt är klart kommer allt strul att vara glömt och du kan njuta fullt ut. Härligt !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr är det ingen säng utan en skärmvägg av odlingsväv. Hoppas, hoppas hoppas att jag ska få plats med en säng. Nu får det bli ett prövoår för att se hur utrymmet känns.
   Kram
   /Anette

   Radera
 14. Börjar verkligen se snyyyggt ut! I år är det extra skönt att ha ett växthus, iskallt som det är. Hoppas att de sista läckorna har gett sig nu.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 15. Tänk att du äntligen får flytta in efter alla bedrövelser. Hantverkare de är ett släkte för sig de. man vet aldrig var och när de tänker sig att göra jobbet färdigt. Har en sån man hahaha.Tålamod det är ett måste då..Fina plantor har du med och jag har en busktomat som fått lite blomknopp. nu vill jag sätta ut dom i stora krukorna och växthuset. Alla dessa kalla nätter och gråa dagar är ingen höjdare precis för det.Kan ju inte passa det på kolonin. de står fortfarande på min balkong. Det är mysigt med en ljuskrona i växthuset, praktiskt med el åxå, jag spräckte en glasruta första gången vi eldade i vår lilla.Den satt för nära för lågans värme.
  Nu önskar jag dig bara lycka till och massor av mys i växthuset och en fin mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 16. Åhhh, som en dröm. Så vackert det är. Hoppas fortsättningen går problemfritt.
  Jag har bara tomatbebisar än så länge. Kanske de fick en för hård uppväxt.
  Just att ha så stort svängrum i växthuset känns ju jättebra. Lycka till med fortsättningen. / Britt

  SvaraRadera
 17. Sådde mina tomater sent, för att de inte skulle bli så långa och rangliga här inne, men de är väldigt små. Ditt växthus är vackert, och du har inrett det fint. Kommer bli så snyggt när allt är klart.
  Hoppas det blir snart.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 18. Så frustrerande att inte kunna flytta in på riktigt ännu. Hoppas du inte behöver vänta för länge :) Så fint det blev med takkronan, den kommer att lysa fint där inne lite sena höstkvällar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 19. Åh, det blir ju så fint! Men såklart frustrerande att vänta och vänta och vänta lite till. Hoppas nu det går undan så att du kan ställa ordning "på riktigt"... Ja, och förutom huset och inredningen, vilken härlig frodighet du skapar.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 20. Skönt att du har kunnat flytta in i växthuset, om än inte exakt som du ville. Än. Snart, snart...
  Nu håller jag tummarna att sista läckorna är fixade och hantverkarna kommer som de ska.
  Kram!
  Kristina

  SvaraRadera
 21. Ser redan helt fantastiskt ut! Och mysigt! Du får jaga dom där sista hantverkarna med blåslampa!!! Fast man orkar inte alltid, jag vet ju det. Men det blir otroligt fint och lampan gör sig verkligen bra där!
  Kramar

  SvaraRadera
 22. Förstår att du är otålig. Det ser ut att bli hur praktiskt, vackert och alldeles underbart ut som helst.
  //Helene

  SvaraRadera
 23. Vilken lycka att få bo i ett sånt stort ovh fint växthus. Kan inte bli annat än stora vackra plantor/växter där.
  Kram!

  SvaraRadera
 24. Den gröna inredningen är A och O när det gäller växthus, men allt tar sin lilla tid. Ser väldigt inbjudande ut redan.
  Hoppas hantverkarna lägger in en högre växel snart.
  Luna

  SvaraRadera
 25. Vilket drömväxthus!!! Så vackert och säkert användbart till inte bara växter utan också för avkoppling.
  Här i Wales har vi vår och trädgården ser helt okej ut, t o m kameliabusken har några blommor.
  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 26. Vilken dröm Anette! Så vackert redan!
  Ser fram emot att få följa din växthusresa.
  Tack för växttips hos mig!
  Ha en fortsatt fon vecka!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 27. Åh, så fint det blir och takkronan är perfekt!!!
  Ja, rörmokare är som de är.....Jag brukar också få vänta..... trots att han bor här ;)
  Kram Lena

  SvaraRadera
 28. Det är ett fantastiskt växthus och jag förstår att du inte kan vänta med att flytta in. Hoppas nu att läckorna inte finns längre. Kronan i taket kommer att göra det så mysigt när kvällarna blir mörkare igen.
  Mina Wilma-tomater växer fint och även malaberspenaten, det är så roligt.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 29. Jag har ju faktiskt inte hängt med riktigt i växthusbygget men ska kolla igenom inläggen om det i helgen.
  men Oj! Vad vackert :D

  Vårt är hämtat och står på vänt tills i sommar (efter Tusen Trädgårdar) och under tiden ska jag bara skaffa inspiration och ta ett beslut hur det ska vara runt om och inuti...

  Kram

  SvaraRadera
 30. Så fint det har blivit i ditt växthus. Visst är det en härlig känsla att vara och pyssla i ett växthus. Dock är ditt mycket större än mitt. Så fint med ljuskronan. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 31. Åh äntligen du måste vara så glad!! Vilka härliga bilder. Gillar takkronan. Det ser otroligt snyggt ut hoppas att alla läckorna nu endast är ett minne blott! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 32. Åh, vilket växthus, så fint det blir. Ljust och luftigt och så fint med takkronan. Hoppas att rörmokaren snart återvänder så du får allt klart.
  Så roligt att höra att bolltistelfröna tog sig!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 33. Åååååååååh Vad fint! Jag brukar ofta säga att jag dör Sötdöden när det gäller gulliga ungar och ulliga djur men nu får jag nog mynta ett nytt begrepp ! Jag dör Snyggdöden ! Det bästa med både Sötdöden och Snyggdöden att man alltid återuppstår och kan dö dem igen :D Underbart att du har börjat flytta in :) Tänk när allt grönskar där inne...ojoj....Jättefin lampa ! Passar perfekt ! Ha en Trevlig Helg !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 34. Så vackert du har det i växthuset trots att det inte är färdigt ännu. Ljuskronan är ju som gjord för att sitta i ett växthus!
  Hoppas de får ordning på läckorna och att alla hantverkare kommer och gör det de ska göra så du får boa in dig på riktigt.
  Önskar dig en fin valborg!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 35. Hoppas du kommer njuta många och långa dagar i ditt fina växthus!
  Ha det bäst.Åsa

  SvaraRadera
 36. Vilka snygga tomatplantor^^ Dom kommer nog ge mycket tomater i sommar. Vi ligger nog ungefär en månad efter, precis gjort första skörden i varmbänken och tomatplantorna är omskolade för första gången :P

  SvaraRadera