torsdag 14 april 2016

Snigelplåt runt Äppelstunden

Tack alla rara, för stöd och uppbackning i förra inlägget! Ni ska veta att det värmer och ger råg i ryggen.

Ett projekt som inte kunde vänta längre var att byta plåtkanten mellan äng och Äppelstund. Här väller sniglarna in och kastar sig över ramslök och hostor. Jag har inte en chans att hålla dem stången och det känns inte meningsfullt att plantera fler "roliga" växter förrän jag fått nån slags kontroll över sniglarna. Har redan nackat tre styck i vår.


De gamla rostiga kanterna var ca 15 cm höga och kom inte ner tillräckligt djupt för att hålla undan rotsystem från ängen bakom cykeln och mot sniglarna gjorde de ingen skillnad alls. Kycklingnätet är till för att hålla hönsen utanför nån månad innan grönskan kommit upp. Inte snyggt men i år har de farit runt som vettvillingar på ställen de normalt inte får vara. Antagligen för att jag berövat dom den väldigt sprättvänliga syrenhäcken mot skogen där växthuset nu står.


Åter till sniglarna...
Nu provar jag 40 cm breda plåtar med en bockad kant som är 4 cm. Hur stor eller liten vinkel som är lämplig för att sniglarna ska få svårt att ta sig över vet jag inte. Detta får helt enkelt bli ett experiment. 

Plåtarna har vi beställt från en verkstad som kan klippa och bocka större plåtar. De är i 2,5 meters längder som vi skruvat ihop efter det att vi provat ut djupet och försökt få linjerna så raka som möjligt.


Ramslöken som fick flytta från en annan del av trädgården i fjol har överlevt skapligt trots att den blev helt neräten av sniglarna innan den hunnit rota sig. Kommer att låta den vara ifred och endast skörda nåt enstaka blad.


Bakom äppelträden mitt i bild syns en del av den grå plåtkanten. Känns som den borde ner djupare ändå. Får se vad vi kan göra åt detta. Ture är förstås med och busar överallt.


Allt gott
 
26 kommentarer:

 1. Ser ut som en riktigt bra kant mot sniglar, jag tror den är lagom hög. Nedfallna löv ska ju inte bygga bro över till hösten.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Ack ja, dessa sniglar! Min gubbe som till skillnad från mig ser bra har redan dekapiterat ett hundratal! Förutom sax och påse bekämpar vi dem med smarta lådor med snigelgift i (sånt där blått du vet). Enkla billiga plastlådor med lock, i överkanterna på lådorna klipper vi små valv lagom för sniglarna att krypa in genom. Så vänder vi lådorna med lock på upp och ner och lägger in snigelgift efter att ha förankrat lådans lock med en spik ner i jorden. Funkar bra eftersom giftet inte försvinner när det regnar.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Så fiffiga plåtkanter, hoppas de fungerar som du tänkt. Bra att du sa att sniglarna gillar ramslök, det visste jag inte. Ska genast gå ut och spraya mitt vitlöksvatten på den enda plantan jag har. Vill ju gärna att ramslöken sprider sig i skogskanten.
  Ha det gott!
  Titti

  SvaraRadera
 4. Ska bli spännande att höra hur ditt plåttest går. Om de lyckas hålla sniglarna borta. Själv har jag ännu inte drabbats av mördarsniglar hos mig. Peppar, peppar! Vi hade miljontals av dem på vårt gamla lantställe och de är en plåga.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 5. Det där känns fiffigt, givetvis kommer jag med stor nyfikenhet att följa ditt experiment. Vi har ju också stora problem med sniglarna och har testat det mesta, det får vi ju fortsätta med till de får en naturig fiende.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 6. Sniglar är inget vidare, jag har än så länge inga sett, men det är väl bara en tidsfråga. Du tog till rejält på plåten du, jag klippte mina 15cm breda och knackade ner dem 8 -10 cm Men jag har ju bara vanlig gräsmattekant att slåss med, och tidigare har jag ju haft stenar i kanten en del inte nergrävda allas. Tja, jag tror nog att det duger till mig. Du ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera
 7. Nej, säg inte att sniglarna äter ramslök!! Förra våren planterade jag tio ramslökar och nu har de förökat sig och blommar och jag är så lycklig över det. Ska nu de nedrans odjuren förstöra min lycka, då får det bli plåtkant och snigelgift!!!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Ojdå det visste inte jag heller. Hos oss har jag nyss funnit en massa ramslök i slänten Hoppas inte sniglarna hittar dit än då lär de bli stora och feta.Läste någonstans att det kan vara lokalt vad de äter så det hoppas jag på nu då.Ska passa på att fråga dig hur förvarar man plockad ramslök??
  Hoppas dina barriärer räcker så du får behålla din "mat"
  Ha det gott i morgon är det fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frysa ner går bra, men jag använder så smycket som möjligt på en gång. Senare har jag den kinesiska gräslöken som också har en mild god vitlökssmak och kan användas på liknande sätt.
   /Anette

   Radera
 9. Oj, en massiv insats! Hoppas det hjälper och att du får ha alla dina odlingar i fred.
  Snigelkanter funderar jag också på att skaffa. Jag har inte lika stor odling som du, men mina fyra pallkragar är jag rädd om och det var så trist förra året när sniglarna formligen länsade ena lådan.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 10. Vilka fina kanter! Hoppas du berättar hur det går med experimentet så småningom!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 11. Ser bra ut. Blir spännande att följa.

  Lycka till!
  Luna

  SvaraRadera
 12. Känns smart med en metallkant. Sniglarna är inte roliga. Hoppas det hjälper. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 13. Jag gillar dina kanter men jag hoppas att sniglarna inte gör det. Ha en fin helg 😊

  SvaraRadera
 14. Jag gillar dina kanter men jag hoppas att sniglarna inte gör det. Ha en fin helg 😊

  SvaraRadera
 15. Eländiga sniglar! Hoppas det går bra med kanten och att plantera växter. Din äppelstund verkar bli underbar, så jag hoppas på många fler bilder därifrån framöver! Visst var det den du påbörjade förra året?

  SvaraRadera
 16. Hoppas, hoppas de inte klarar att krypa i böjen. Så illa har vi det inte alls, även om de står vid tomtgränsen. / Britt

  SvaraRadera
 17. Oh, hoppas att dom inte fixar den plåten! Det är ett elände med dessa sniglar. Som tur är har vi inte många här, men man vet inte, rätt vad det är så har vi det säkert här också. Men det här verkar ju effektivt och genomtänkt. Det är så tråkigt med dessa odjur, och att dom så fort kan ta död på så mycket. Dom större ser man ju, men så finns det dom där små ljusgrå och dom är lika eländiga, dom går fram som bulldozers och syns ju knappt. Håller tummarna, och det är bra att ha sällskap i trädgården, övervakare behövs!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 18. Smart drag med snigelstaketen. Jag satte staket enligt samma princip förra året, fungerar hur bra som helst! Så nu har jag gjort en ny beställning hos "min" plåtslagare och väntar på ny leverans :) Mina kanter är 35 cm höga, den bockade sidan 7 cm och så har jag en sista vinkel på 1 cm. Det lär vara omöjligt för dem att ta sig över dubbla vinklar. Jag lästa någonstans att den bockade kanten bör vara ca 60 grader, vet dock inte hur noga det är. Det är i alla fall helt underbart att slippa ha dom vällande in i trädgården!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 19. Ser smart ut. Vi ska bygga snigelstaket i helgen. Får jag fråga när du tänker så dina ärtor i år? Tänkte så samtidigt eftersom jag misslyckades så kapitalt förra året ;)

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 20. Man kan lita på att du alltid har massor av intressanta projekt på gång. Ska bli intressant och se vad dina erfarenheter med snigelsstaketet blir jag önskar dig all lycka till!! Vilka fina ramslök du har jag hade tänkt så dom i år men har misslyckats förr om åren att få dom och gro du har inget tips? Trevlig helg önskar jag dig. Allt gott Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt tips med ramslökssådd är tålamod. Jag misstänker att de tar två år på sig ibland och då bör man ju inte röra runt i jorden under tiden. De gillar kalkhaltig, välgödslad lundmiljö som är väl dränerad.
   Lycka till!
   /Anette

   Radera
 21. Coolt med snigelstaketet ;))
  Nu hoppas jag du får en fin helg med mycket sol !!
  Må så gott !
  Kram bia

  SvaraRadera
 22. Oj vilket jobb, men vad gör man inte för att få ha sina odlingar ifred. Stort lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 23. De där jä-ns sniglarna styr hela odlings-Sverige numera. Kittlar vår kreativitet förstås, men den kan vi vara utan, om du frågar mig!
  Jag vet inte hur det är med sniglar i min skog, men jag befarar att de finns där, tillsammans med harar, rådjur och älgar. Ja, jisses!!! Jord (8 kubik) till alla mina pallkragar kommer på måndag, så nu så ......
  Ha en fortsatt skön helg! Kram

  SvaraRadera
 24. Kanonbra idé med bockad plåt. Här hos mig i växtzon 5-6 har vi varit förskonade från mördarsniglar. Förra sommaren hörde jag dock att ute vid kusten hade man funnit ett antal så de finns numera här uppe liksom eländiga fästingar. Hoppas bara inte vildsvinen tar sig upp med.... Här har det varit en superkall dag och våren känns långt borta. Härligt att titta in hos dig och uppleva våren. Kram

  SvaraRadera