lördag 31 mars 2018

Kuriosa om ägg

Nu drar det lilla gänget ut på sina dagliga matletarrundor. Rycker små strå ur gräsmattan och sprätter bland löven. Silkeshönsen är väl rustade för kyla med dun långt när på fötterna, men framåt lunch trycker de ihop sig mot de mörka garagedörrarna som vetter mot söder, bunkrar värme och solbadar i gruset.



Att just ägget blivit påsksymbol är säkert ingen slump. Det värps så det står härliga till vid denna tiden. Meningen är ju att samla ihop 20-25 stycken att lägga sig på, fast nu snor jag ju de flesta. Tre få hönan behålla att ruva på när hormonerna skriker ruva, RUVA, RUVA! Hos industrihybrider är drivkraften att ruva bortavlad, vilket gör att de värper mer eller mindre året runt. Höns som fått behålla sina naturliga egenskaper gör uppehåll när de ruggar, medan de ruvar och medan kycklingarna är små, totalt ca fyra månader. Silkeshöns ruvar gärna flera gånger per säsong och då blir uppehållet förstås uppehåll varje gång. Som tur är lägger sig inte alla höns samtidigt, utan vi har nästan alltid ägg. Jag tycker också det känns bra att leva med naturen och äta lite fler ägg när det finns överskott och hushålla med dem när det finns färre.

Otvättade ägg håller ca tre månader i rumstemperatur. När man tvättar dem förstörs den skyddande hinnan, så det väntar jag med tills de ska användas. För att ytterligare förlänga hållbarheten har jag dem i ett särskilt kylskåp i garaget, med den trubbiga sidan uppåt. Det är där luftblåsan finns.



När man i bondesamhället tillämpade fastan i praktiken sammanföll det alltså med högsäsong i värpandet och äggen var lätta att spara. Framme vid påskhelgen hade man ett rejält lager och vad kunde vara mer naturligt än att laga alla möjliga äggrätter till påsk.

Redan från början ligger tusentals äggämnen färdiga i äggstockarna. Det finns alltså underlag för ett bestämt antal ägg under livet och man kan driva på hönan hårt, så hon värper mycket under kort tid eller kan hon få lulla runt, värpa i sin naturliga takt och få ett långt liv.  Mina silkeshöns som får leva efter sina naturliga instinkter och göra sina uppehåll för återhämtning är istället produktiva upp i hög ålder.  Bästa hönan Astrid går på sitt nionde år. Jag känner henne väl vid det här laget. Vad hon gillar att äta, hennes vanor, hur hon är som mamma och skulle det saknas tupp under en period är hon den självklara ledaren. Hon äter ur handen och solbadar helst i hallonlandet.



Såna gamla damer förekommer inte bland industrihönsen. Deras värphybrider jobbar på mest hela tiden pådrivna med välkomponerat värpfoder och kan komma upp i 350 ägg per år. Ofta har de tappat fjädrarna och ser förfärliga ut när de går till slakt ca 17 månader gamla. Vill man rädda en industrihöna och ge henne lugna och fina förutsättningar med fritt bete och varierad kost i en liten flock, kommer hon att återfå fjädrarna och börja värpa igen.

Äggkuriosa
Smaken på äggen beror på vad de äter. Mina som går fria i trädgården och pickar i sig frö, insekter och en ansenlig mängd gräs ger fylliga, smakrika ägg med nästan orange gula.
Bruna värphybrider saknar ett enzym som bryter ner ett ämne i raps, vilket kan ge ägget fisksmak. Därför innehåller färdigt foder till bruna höns inte raps.
Färgen på ägget påverkar inte smaken.

Riktigt färska ägg är svåra att skala för hinnorna klibbar ihop och drar med sig vitan så det blir fula hack. De behöver ligga till sig en till två veckor för att bli lättskalade, vilket jag själv oftast missar när det ska göras fina ägghalvor.


Testa äggets färskhet genom att lägga det i en skål fylld med vatten. Ligger ägget ner på botten är det dagsfärskt. Veckogamla ägg ställer sig upp i vattnet medan riktigt gamla ägg flyter upp helt till ytan. Så länge ett knäckt ägg inte luktar illa är det ätligt.


Ha det gott



17 kommentarer:

  1. Tack så mycket för din information, spännande med höns och jag älskar dina dunbollar.
    Det är nog tur att man inte kan se hanteringen av industrivärphöns för det är säkert ingen rolig upplevelse även om det kanske har blivit bättre. Det vill man ju tro i alla fall. Ha en Glad Påsk. Carita

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt informativt inlägg om ägg och höns Anette! Dina hönor är så fina och jag blev nästan rörd när jag läste om Astrid. Tänk att hon går på sitt nionde år. Vilket fint liv hon lever hos dig och i gengäld ger dig fina ägg. Jag köper ekologiska ägg och hoppas åtminstone att dom hönsen har det bättre än industrihönsen. Det är hemskt att läsa hur dom tappar fjädrarna och det enda dom gör är att lägga ägg och sedan gå till slakt. Däremot är äggen alltid tvättade och jag ser nu att det minskar hållbarheten. Det hade jag ingen aning om. Bruna ägg som smakar fisk har jag faktiskt råkat ut för flera gånger. Jag vet att jag skrev till den Ica-butik, där jag köpt dom, och dom beklagade och skickade ersättning i form av värdecheck.
    Ägg är i varje fall något jag inte kan vara utan. I den här familjen äts det väldigt mycket ägg, det behöver inte vara påsk för det.

    Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!
    /Anita

    PS! Nu finns det ett nytt länkinlägg i TrädgårdsFägring. Länka gärna ditt trevliga inlägg där.

    SvaraRadera
  3. Om jag var en höna, så skulle jag velat bo hos dig!
    Glad Påsk!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Tack Nette för all matnyttig och bra information du delar med dig av. Om jag hade höns, vilket i och för sig alltid har varit en dröm, ännu ouppfylld, så skulle de absolut få leva som dina höns gör. Lyckliga höns! Och lycklig blir jag också att få läsa om hur bra de har det.
    Glad Påsk!

    SvaraRadera
  5. Det var ett inlägg med äggstra bra fakta, tack för det! ;) Lyllos dina höns som får ha det så bra, tänk om alla fick det! Tycker så synd om industriburhönsen, och önskar att det vore förbjudet att ha dem så...

    Önskar dig en fin påsk!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  6. Hej Anette!
    Fina höns och vackra ägg. Alltid lika kul att läsa om dem.
    Ha en Glad Påsk!
    Marika

    SvaraRadera
  7. Som de ser ut att njuta hönsen dina , nu när de börjat få gå ute igen. Här ligger snön kvar i massor och mina får ännu nöja sig med takförsedda uteburen, men där trivs de också bra. Man ser hur de njuter i solen. Köpte en gång två industrihöns till min flock, stackarna stod först bara och tittade och fattade inte alls vad roligt man kunde göra där ute?... Men inte räckte det många dar innan de lärde sig av de andra hur härligt ett sandbad kan va, eller hur gott färskt gräs och maskar smakar.
    Glad Påsk!

    SvaraRadera
  8. Hej Anette!

    Såg att du skrivit en kommentar på TrädgårdsFägring med några frågor. Jag skrev svar där men
    kopierar det också hit utifall du inte skulle se det ...

    --------------------------

    Papperskorgsikon får alla som lägger in en länk men det är bara du som ser "din papperskorg" så det är precis som det ska vara . Den finns där för att du ska kunna ta bort din länk igen utifall den blivit fel och du vill lägga upp en ny länk, exempelvis om du skrivit fel adress, fel namn på bloggen eller något annat.

    När det gäller zonindelningen så kom diskussionen upp om indelningen skulle vara zon 1, zon 2, zon 3 ... etc (vilket är det enklaste). Eller om den kanske skulle vara Zon 1-2, zon 2-3. zon 3-4 etc för att inte få så många flikar. Ett annat förslag var om man skulle ha överlappande zoner då många trädgårdar löper över fler än en zon, exempelvis zon 1-2, zon 2-3, 3-4 , 4.5 etc. Jag t.ex. har mid huvudzon i zon 3 men har partier i trädgården som tillhör zon 4 medan en annan som också har zon 3 som huvudzon kan ha partier som tillhör zon 2. Därav frågan. Bra att ta en diskussion innan zonindelningen är spikad. tänkte vi

    En fortsatt skön påskhelg till dig!
    /Anita

    SvaraRadera
  9. Man skulle ju önska att alla höns hade det lika bra som hos dig. Du ser ju på dem som familjemedlemmar, precis som jag gör med katterna. Ska försöka att komma ihåg att ha trubbiga sidan upp då i äggkartongen =) Fina hönor har du och massa nyttigt får man lära sig här i bloggen. Ha nu en fortsatt skön påsk! Kram

    SvaraRadera
  10. Gillar dina höns, för ett härligt liv dom har. Köper ekologiska ägg, dom kanske kommer från hönor som haft ett ok liv. Intressant att ägg egentligen håller sig så länge, och i rumstemperatur.
    Glad Påsk.

    SvaraRadera
  11. Härliga bilder på dina söta hönor!
    Önskar dig god fortsättning på påskhelgen!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Det här inlägget är minsann nåt äggstra. Blir det en avhandling härnäst? Fortsatt Glad Påsk!

    SvaraRadera
  13. Bra läsning om ägg! En del känner jag igen - farmor och farfar hade höns. Där var det inte tal om att snabba på någon värpning heller. Å andra sidan fick de nog inte ruva heller. Det var liksom mat på bordet liksom grisarna och korna skulle ge :)

    Ha en fortsatt fin påsk! Kram, Carin

    SvaraRadera
  14. Tack för lite ägghistoria!
    Mina dvärgkochin är perfekta för mig men jag är lite ledsen över att jag inte kan ha dem helt fria i trädgården. Men de rafsar så mycket så jag skulle inte ha några rabatter kvar om de fick gå helt lösa. Men de har en gård som är runt 10 kvm och det räcker för 6 småhöns och en tupp.

    Och jaa, jag är väldigt glad över att ha en nördig man ;)

    Kram

    SvaraRadera
  15. Så härligt med en bakgrundshistoria angående höns och ägg, att höns kan bli så gamla hade jag ingen aning om.Min mamma hade hönsgård i min gröna ungdom så jag har kommit i kontakt med Höns tidigare och jag minns det mysiga ljudet från dem.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  16. Det är så kul att läsa om dina historier! Och era höns är ju såå fina! :-)

    Kraam Therese.

    SvaraRadera
  17. Suveränt inlägg, du borde skicka det till någon tidning för större spridning!
    Kram

    SvaraRadera