Mjöldagg och kalkning

För varmt för tomaterna

Alla gillar inte värmen och då tänker jag särskilt på tomaterna i växthuset. Pollenkvalitén försämras redan vid 30 grader och det blir det snabbt en normal sommar i ett växthus.
I år är ger utomhustomaterna som åtminstone fått lite fläktande vind i bladen minst lika bra och i vissa fall bättre. Det skiljer lite mellan olika sorter hur känsliga de är för olika temperaturer.

Nu upptäckte jag ett utbrott av mjöldagg på en planta. Eftersom jag precis skulle ge mig av hemifrån fick problemet vänta till dagen efter. Då hade eländet spridit sig till plantorna runt om. Det går verkligen med blixtens hastighet. Mögelsporerna finns naturligt i jorden och i luften men en stressad planta angrips lättare.




Nu är 35 hinkar utburna som får sällskapa de 15 som stått utomhus hela tiden. Det står helt enkelt tomater överallt. Angripna blad är borttagna och hela plantorna sprutade med 10 g bikarbonat per liter vatten. Helt ofarligt att äta, men bromsar upp angreppen. Upprepar behandlingen en gång till.




Några plantor är fortfarande inklämda bakom klättrande gurkor i växthuset, men en kalkning av södersidan borde göra sitt till. Tänk om jag gjort de här åtgärderna för två månader sen... men vem kunde ana att det skulle bli en så exceptionellt varm och solig sommar. Trakterna runt Alvesta-Växjö brukar leda regnligan och juli är ofta en grå historia.

Vi gjorde det enkelt för oss genom att använda en färdigköpt blandning som man spär med vatten. Normalt använder vi den till att kalka hönshuset invändigt och växthusmuren. Spädde inte så mycket utan lät den få en mer lätthanterlig filkonsistens.
Vill man blanda helt själv använder man trädgårdskalk i pulver, lite vatten och en ännu mindre del fil. Man behöver också en roller med långt skaft. Allt var fixat på under 15 minuter. Nästa år ska det kalkas redan på våren. Mycket smidigt och enkelt men det kommer att regna bort när höstskurarna kommer.
Allt gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar