AMARYLLISLÖKAR

Strut på!

Vad vore vintern utan amaryllis för att inte tala om julen. Gillar variationen, från stora nästan vulgära, till små som i gengäld ger desto fler blommor. Gillar färgerna, gärna ljusa med stråk av rött, lime, rosa, prickiga eller strimmiga. Anspråkslösa och ganska långblommande. Roliga att leka med. Kan användas som snitt, hängas upp och ner, kan blomma på bar lök liggandes och få spännande former, fina dekorerade i kruka, roliga att fota och kan luras att blomma igen och igen. Vad mer kan man begära...


För fem-sex dagar sen planterade jag mina lökar som fick strutar på sig och sen hamnade på golvvärmen i badrummet. På tre av dem har knoppen redan börjat kika fram och de har blivit befriade från strutarna. Står nu ljust på fönsterbrädan istället.
Nån är gammal och har blommat både en och två gånger tidigare, men av övriga förväntar jag mig absolut blomning i julklapp. Det är ett roligt pyssel att laborera med vatten, värme och svalka för att få till tajmningen. Helt enkelt en del av tjusningen med att driva egna. Eftersom jag gärna väljer alla möjliga färger utom just julrött så passar de in när som helst under vintern.
Ibland planterar jag ut lökarna på våren. Tankspridd som jag är har jag snart glömt bort dem och det har hänt att nån överraskat med att blomma mitt i sommaren och vem gillar inte överraskningar! 
Tips för att lyckas med amaryllislökar

Nu tänker jag mig föloppet från ny lök. Det tar 7-8 veckor för den att blomma. Med en gammal lök blir förloppet lite annorlunda och det kommer jag till i slutet.

Sätt löken i vatten dagen innan plantering så rötterna vaknar till liv. Det är alltså bara rötterna som ska vara i vatten inte själva löken. Särskilda lökglas är inte alls nödvändiga. Det går bra med nästan vilket glas som helst, fast konformiga är lättast att använda. Passar många lökstorlekar.

Välj samtidigt krukor och lägg lerkrukorna i blöt om du använder sådana. Tung och stabil kruka är bra. Då välter den inte så lätt när blommorna kommer. Den ska dessutom vara större än löken. Två fingrar i bredd mellan löken och krukkanten är lagom.

Nästa dag planteras löken med några lecakulor i botten, vanlig planteringsjord och en tredjedel av löken ovan jord.
Vattna igenom. Det brukar kännas på tyngden hur blöt en kruka är.

Ställ krukan med undervärme på fönsterbrädan över varmt element eller på golvvärme. Den vill ha varmt och mörkt för att börja utveckla rötterna så täck med strut. Jag brukar göra mina så enkelt som möjligt. En del av dagstidningen = en strut. Klipp bort överflöd och tejpa ihop.

Efter ca en vecka kan man förvänta sig resultat under struten. När blomknoppen tittar fram är det dags att släppa in ljuset och slänga struten.
Placera ett stöd i krukan. Finns särskilda spiralformade i butik eller gör ett eget av gren från naturen.
Dags att börja vattna igen, men försiktigt och gärna på fatet så den inte blir ranglig.
På gamla lökar är det ofta bara bladen som tittar upp, men då får man pyssla om löken ändå som om den hade blomma och hoppas på bättre lycka nästa säsong. Eventuellt plantera ut till våren och hoppas på sommarblomning. Har det inte hänt nånting på en vecka har löken kanske stått för svalt.


När amaryllisen börjat blomma mår den bäst av att stå lite svalare och inte direkt över elementet. Klarar att stå en bit in i rummet, direkt sol klarar den sämre.

Efter blomningen gäller det att fylla på kraft för nästa säsong. Var rädd om bladen och bind ihop dem om de är spretiga och hängiga. Öka vattningen och vattna uppifrån men inte direkt på löken. Ge näring. Börja med varannan vecka och öka till varje vecka från mitten av april.


Nu kan det också vara dags att flytta ut krukan halvskuggigt och väldränerat i trädgården. Gärna under nån gles buske, men man måste ju fortfarande komma ihåg att vattna och gödsla. Jag brukar gräva ner hela krukan.
Ta in krukan och minska vattningen innan frosten kommer.


I september - oktober, sluta vattna och låt bladen vissna ner. Placera gärna på svalt mörkt ställe och glöm bort den. Svägerskan förvarar med framgång sina under sängen. Framåt vårvintern kan det hända att nya knoppar börjar titta fram. Plocka fram och plantera om. Ta bort gammalt skräp och döda rötter först.

De lökar vi är vana att driva till jul är värmebehandlade, andra är orpreparerade och blommar under vårvintern. När jullöken har blommat en gång återgår den till sin naturliga rytm och räknas som opreparerad.

1 kommentar:

 1. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera