fredag 11 juli 2014

Ampelgubbarna

Ampelgubbarna sprutar fram i behändig plockhöjd. Vi har njutit av dom ett tag. De första kom faktiskt redan till midsommar och det bästa är att de är remonterande. Efter den här urladdningen kommer de att få extra näring och sen ser vi fram emot en huvudskörd nångång i början av augusti och ända fram till frosten tar de sista. Fantastiska bär som funnits i släkten minst i 30 år. Ingen kommer längre ihåg vad de heter men de är ju lika söta och goda utan namn.

Att jag har dom i amplar beror på att det är ont om plats i köksträdgården och därför väldigt praktiskt att kunna använda utrymmet på höjden. På backen brukar dessutom sorkar och fåglar hinna till kalaset innan mig, men i amplarna får de vara ifred. 

Ampelgubbar är alltså ingen särskild sort utan alla jordgubbar kan odlas i ampel. Det är helt enkelt ett passande växtsätt för bär som bildar långa revor eller har ett hängande växtsätt.

Till vintern får de flytta inomhus i snickarboa. Det är inte frostfritt där men det viktiga är att temperatursvängningarna inte blir lika stora som om de skulle hänga kvar utomhus. Om jag hade haft plats i mina odlingslådor kunde jag grävt ner dom under vintern, men hur konstigt det kan låta så odla jag även på vintern, använder lådorna som komposter och barnkammare för sticklingar så det är trångt om utrymmet.



Gubbar är godis!

26 kommentarer:

  1. Så fint! Väldigt dekorativt. Och säkert mot mördarsniglar utgår jag ifrån. :-)

    Ha en skön helg

    SvaraRadera
  2. Så vill jag också odla jordgubbar nästa år. Ha en varm och skön helg.

    SvaraRadera
  3. Det låter väldigt praktiskt att odla jordgubbar i ampel. Lättplockat i lämplig höjd och luftigt runt bären! Det tål att fundera över till nästa år...Jordgubbar är svårt att vara utan.
    Önskar dig en bra och vilsam helg i värmen! / Åsa

    SvaraRadera
  4. Vilken bra idé! Det ska vi göra med våra gubbar, vi har så mycket mördarsniglar som kalasar på våra gubbar, kommer du upp kanske de kan få vara ifred.
    Tack för tipset och ha en fin helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Perfekt plockhöjd och snigelsäkert. Har märkt
    att det är ovanligt mycket smultron iår, kanske lika
    gynnsamt för jordgubbar.
    Ha en skön helg
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  6. Så vackert & gottit - härligt att det funnits i släkten så länge :)
    Svar Jo fotot på byabåten är nutid hihi Riktigt mysigt!

    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  7. Jisses, trettio år gamla jordgubbar. Och ser så pass fräscha ut fortfarande. Jag ärvde mina tre plantor från dottern som haft dom i balkonglådan. Kastade ner dom i rabatten och tro´t eller ej, jag har skördat 15 (femton) jordgubbar sen midsommar. Om jag hänger upp dom i amplar kanske dom rycker upp sig. Om 28 år kanske dottern har ärvt tillbaka jordgubbsplantorna...Tack för tipset!!!/Lilla gummann

    SvaraRadera
  8. Jag odlar "smulgubbar" i ett gammalt badkar där får de också vara ifred för sniglar o annat jox:) Hade ingen aning om att man kunde ha jordgubbsplantor så länge, fantastiskt:) Fint ser det ju ut också. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. De förnyas ju genom revor vart fjärde år.
      Anette

      Radera
  9. En riklig skörd du har där. Ser supergott ut, så fiffigt med bra plockhöjd.
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  10. Jordgubbar är så himla gott. Smart at ampla den så där. Vi har torn. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  11. Kul! Jag odlar ampeljordgubbar för första gången och har kommit på att det är väldigt praktiskt. Fast mina är lite torra - är det så de kräver väldigt mycket vatten? Tar gärna emot tips eftersom jag är totalnovis på ampelgubbar :) Tänker att jag kan ta in dem i vinterträdgården framåt hösten och skörda länge länge. Brukar de vara svåra att övervintra, tycker du?

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de kräver mycket vatten. En varm dag kanske de behöver vattnas både morgon och kväll. Ampeln ska kännas tung när man gungar på den. Jordgubbar behöver också extra stora amplar.
      Nej, jag tycker inte de är svåra att övervintra. Bara att minska ner på vattningen så att de inte ruttnar och låta dom gå i dvala på ett svalt och mörkt ställe. Brukar ta bort revorna men låta bladverket vara kvar. Väcker dem i januari/februari med varsin snöboll. Klipper bort gammalt och planterar om när risken för stora temperaturskillnader är över. De tål ju frost.
      Att övervintra på friland är förstås ännu enklare. Bara att ta ur dom ur amplarna och låta naturen ha sin gång. Har man sniglar får man förstås skölja ur rötterna och se till att inga ägg kommer med i amplarna nästa gång.
      En jordgubbsplanta ger bäst år två och tre, så det är praktiskt att sätta några nya revor varje år och samtidgt avveckla de som hunnit bli fyra eller fem år gamla.
      Kväverik gödsel ger mycket blad, använd istället tex brunnen kogödsel vid plantering och sen sen tex tångbaserad flytande gödsel.
      Lycka till!
      Anette

      Radera
  12. Vilken bra idé att odla jordgubbarna i amplar! Förutom de fördelar du själv nämner så inbillar jag mig att bären kanske inte ruttnar p.g.a att de ligger på den våta jorden?!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  13. Ja jordgubbar är ju så himla gott, men det finns så många sorter som jag köpt som
    inte alls är så söta.
    Har lite jordgubbar i höga krukor men sniglarna hittar tyvärr dit, så det får nog bli amplar nästa år.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  14. Go'a gubbar typ :) Ja 30 år är ju en hel evighet tills jag räknade bakåt, hmmm... Känns dock helt OK att komma ihåg att de första remonterande som kom då och som jag kommer ihåg namnen på var smulgubbarna 'Sara' och 'Rebecka'. Å min mamma säger att jag har dåligt minne ;)

    I närtid dock - om jag inte tackat för namnet så gör jag det nu eller kanske igen :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  15. Tack snälla för skötselråden – ska skriva ut dem och förvara på ett smart ställe – ska också börja vattna mer – mina ser lite torra ut.

    I dag är det väder så att man kan greja i trädgården hela dagen – underbart :)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  16. Vad utomordentligt praktiskt! Det kanske vore nåt för mina två (2) vita smultronplantor som drar iväg revor så inibänken...
    Vi har inte sett en endaste mördarsnigel här *peppar peppar* (bortsett från svarta skogs-- och nån liten randig sak). Kanske är det för att vi har växtzon 5-6 (gränsen till småländska höglandet)
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  17. Så bra! Jag har faktiskt trott att det var en speciell sort. Nu ska jag pröva.

    SvaraRadera
  18. Väldigt praktiskt...och gott!
    Jättefina bilder...
    Önskar dig en skön helg!
    Sommarkram,
    Titti

    SvaraRadera
  19. Härliga jordgubbsbilder och fantastiskt med remonterande jordgubbar så man kan njuta länge. Har haft en sådan jordgubbsplanta men den klarade sig inte andra övervintringen. Med dina fina skötselråd kanske man skulle prova en gång till.
    Ha det så gott!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  20. Vilket bra tips med amplar! Och tänk att de är remonterande!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  21. Så härligt det verkar att odla jordgubbar så! Jag är uppväxt med jordgubbsland och alltid jordgubbstårta till min födelsedag! Så nu när jag bor på ett ställe har jag satsat på jordgubbar och har plockat över 40 liter vissa somrar. Jag har förnyat allteftersom. I år har jag ingen tur alls med dem. Karten har ätits upp av gröna larver precis som nästan allt på våra lindar, äppelträd och plommonträd. Så som vår granne sa vid en pratstund häromdagen, allt är fiasko i år!!! Utom min sallad och dill!
    Ha det bra! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  22. Förutom dina fina ampelgubbar så ser även riddarsporrarna fina ut- Mina har nästan blommat över och de var inte särskilt fina heller i år trots extra "mat" och "dryck". /Anja

    SvaraRadera
  23. Vilket praktiskt och dessutom snyggt sätt att odla jordgubbar! Kunde kanske vara något för mig - om jag haft nått kallförråd att förvara dom i förstås!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera