onsdag 7 januari 2015

Ännu gladare...

För att inte säga jätteglad och alldeles till mig över den här plätten...


En naken grå lövskog med en ranglig, knotig syrenhäck framför en soptunna med torrmaterial till komposterna.

Men....

Skogen gränsar till vår tomt. Möten har hållits, visioner har målats upp, ytor har mätts, avtal har skrivits...

Och...

Jag har nu nyttjanderätt av ett område lika stort som tomten 30 år framåt. Jag får spränga stenar och hugga de träd jag behöver för att få rum med...

ETT VÄXTHUS!

Smider planer så det kittlar i maggropen av lycka och förväntan. Det finns många möjligheter, men stort ska det bli, uppvärmt, fasta odlingsbäddar inomhus mot söder och murade varmbänkar utanför, arbetsbänk, kamin, isolerglas, sittplats, takkrona. Av trä kommer jag inte att bygga för det gäller att få det så underhållsfritt som möjligt. Annars är ju välskötta vita träväxthus fantastiskt snygga. Nej, det blir nåt i aluminium, färg på stomme ej bestämd. Vad tycker du?

Konstigt att bygga växthus i skogen... ja, antagligen, men en hel del träd ska ner. Tappar ett par timmars morgonljus, men från söder och väster finns inget som skymmer.

Hade förstås varit ännu bättre att få köpa marken, men den tillhör ett sommarboende med sex delägare spridda över landet och även utomlands. Att de över huvud taget lagt ner möda på att diskutera mina önskemål, träffas speciellt för min skull och kommit fram till ett avtal är jag tacksam för. De har fått ett antal förfrågningar i angående mark under årens lopp men aldrig sålt en kvadratmeter.

Målsättningen i vinter är att ta ner träd, ytterligare en markägare är inblandad i detta, men där är det fritt fram sen länge. Några stora stenar ska sprängas, syrenhäck och stubbar dras upp med rötterna, kanske jämna till något.
Sen får saker och ting ta den tid det tar. Detta ska bli ett projekt att riktigt njuta av!

Allt gott54 kommentarer:

 1. Grattis! Så roligt! Tänk vilken dröm att få planera och förverkliga växthuset.
  Lycka till
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Grattis! Vilket härligt projekt du har framför dig nu. Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår din stora glädje. Du kommer säkert att bli med ett väldigt fint växthus. Jag skulle gärna ha ett mycket ,eller litet större då, växthus. Just med kamin, takkrona och allt fint. Men det blir nog inte så för min del. Och jag har ingen angränsande skog som jag kan få ta del av. Grattis till dig! / Britt

  SvaraRadera
 4. Så roligt... perfekt att kunna utvidga sitt område.
  Min svåger och svägerska har precis byggt ett svart växthus, hur snyggt som helst!
  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 5. Grattis! Din vägförening (eller vad det kan heta) är generösare än vår.
  Själv har jag växthus så det blir jag inte avis på men väl din teckning på bilden. Hur gör du eller rättare sagd: Vad har du för program? Betaldito? Svår?
  /Anja

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. He, he... Du överskattar verkligen mina förmågor. Har inget ritprogram som jag behärskar för jag tycker teknik är rätt jobbigt. Skrev helt enkelt ut bilden och ritade med vit penna, scannade in den igen : ) Jomän, jag är lite av en stenåldersmännsika.
   !ngen vägförening inblandad i marken, bara privatpersoner.
   Kram Anette

   Radera
  2. Hehhee! En får int' vara dum;-)))!

   /Anja

   Radera
 6. WOW! Vilken säsongstart! Går det att ta det lugnt eller blir allt trädgårderat första året? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer att framskrida så sakteliga, behöver hjälp och Mannen har andra intressen.
   /Anette

   Radera
 7. Så spännande!!! Det kommer ju att bli hur bra som helst och vilken lycka.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 8. Så roligt! Kul när man får gehör bland grannar :)
  Smart sätt att göra så med bilden. Hade nog fått göra nåt liknande, om jag skulle fått till det ;) Men hade aldrig tänkt så långt är jag rädd.

  SvaraRadera
 9. Förstår din glädje, ett stort grattis till förvärvet! Planering, tankar och drömmar som man kan ägna sig åt under vintern är nästan lika härligt som själva verkställandet.

  Kram och god fortsättning!

  SvaraRadera
 10. Säger bara...GRATTIS!! Är det någon som ska klara av allt detta, då är det du med din entusiasm och kunskap!! Det visste nog också de som samlades till ett möte och skrev på...att "få" ett växthus med värme, för åretrunt odling, ja det är väl varje kvinna/mans dröm, som har det minsta lilla jord under naglarna och lite grönt intresse. Jag blir sååå glad för din skull, och kommer med intresse och förväntan följa ditt arbete nu här på bloggen. Och vem vet...kanske det blir ett litet nyfiket besök framåt sommaren också...
  Lycka till och ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 11. Men så spännande! Hoppas att du låter oss få följa med på ditt växthusäventyr genom bloggen.
  Ha de gott. Kram, Cat

  SvaraRadera
 12. Grattis till Dina nya domäner!/Lilla gummann

  SvaraRadera
 13. Åhh vad spännande! Hoppas att få följa och se vad du väljer. Själv drömmer jag om att få upp mitt lilla i år (14kvm) men har redan börjat drömma om ett större. Knäpp? vem, jag? Ja, antagligen :)
  Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Vilken lycka för dig. Stort grattis till nya möjligheter och utmaningar. De har väl förstått hur väl du kommer att ta hand om denna bit jord. Ha så kul med allt planerande.
  Kram Ann

  SvaraRadera
 15. Grattis, vad härligt och uppvärmt och allt, det hade man ju verkligen velat ha! :)
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 16. Du har helt rätt, angående Gudrun. Fast det hade jag glömt, även om vi drabbades mer av det egentligen.
  Ska bli roligt att läsa om växthusplanerna. Vinröd färg tycker jag är rätt fint. / Britt

  SvaraRadera
 17. Vilket mysigt nytt projekt.. och vilken härlig bloggsida du har..:)
  Verkligen inspirerande, kreativ, rolig. full med energi, humor och bus. En riktigt kul- och gladblogg helt enkelt! /Yster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen så roligt att du tittade in!
   Kram Anette

   Radera
  2. Skickade hjärtan...men det blev frågetecken när det publicerades.
   Kram

   Radera
 18. GRATTIS! SÅN LYCKA, JAG HAR ETT FABRIKSTILLVERKAT FRÅN WILLAB GARDEN I ENGELSKT RÖTT. SÅÅÅ FINT, TYCKER VI. MAN KAN JU FAKTISKT INREDA ETT SÅNT I SIN ALLDELES EGNA SMAK - BÅDE TILL ODLING OCH MYS. EN TAKKRONA ÄR ETT MÅSTE! LYCKA TILL!
  KRAM LENA

  SvaraRadera
 19. Åh vilket spännande projekt!! Lycka till. Kram Anna

  SvaraRadera
 20. Härligt! Vilket roligt projekt!!!
  Lycka till!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 21. Grattis! Och du är verkligen värd detta, du som har så stort intresse och så mycket vilja.
  Lycka till!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 22. Fiiina loppisfynd! Och vad härligt ditt växthus kommer bli!! Glöm nu inte att lägga upp bilder under tiden! :-)

  Kraam

  SvaraRadera
 23. Stort Grattis! Vilken dröm att planera och sen se planerna förverkligas. Hoppas du lägger ut lite bilder på arbetet när det fortskrider för det skulle vara spännande att följa. Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 24. Å så härligt det låter. Stort lycka till. Ska bli så spännande att följa projektet.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 25. Wow va roligt! Grattis!
  Som växthusägare är jag helt säker på att du har många underbara stunder där framför dig.

  Kram

  SvaraRadera
 26. Oj, oj, oj..det kommer att hända stora saker i din trädgård den här våren. Hoppas vi får följa med i ditt drömprojekt.
  Kram!

  SvaraRadera
 27. Gu´ va´ spännande det ska bli att följa detta projekt!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 28. Grattis!! Så fantastiskt kul att få ta sig an ett sådant projekt! Jag ser verkligen fram emot att få höra mer om hur det fortskrider under året����Spännande!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 29. Så roligt! Stort Grattis! Det ska bli spännande även för oss bloggläsare att följa projektet.
  Kram!

  SvaraRadera
 30. Vilket roligt projekt. Jag har bara ett växt hus på ca 9-10 kvadratmeter. Det är så kul. Hade jag haft större trädgård hade jag haft ett mycket större med tegel i grunden. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 31. WOW GRATTIS! Förstår om du är exalterad vem hade inte varit det :) Själv är jag vansinnigt förtjust i "engelst rött" så den färgen hade jag valt på växthus. Ser med förväntan fram emot att följa din/er "framfart" på denna obrutna mark:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 32. Åh, grattis!! Vilken lycka för dig och vilket kul projekt att se fram emot. Jag har ju gått igenom samma sak själv, och här kommer lite tips utifrån vad du skriver ovan:

  1. Om du ska ha ett aluminiumväxthus så har de mer prisvärda modellerna oftast iögonfallande svarta lister, varför vitt inte blir så snyggt. Jag skulle själv ha valt en buteljgrön färg, men smaken är som bekant som baken! Svart och rött är också snyggt.

  2. Sätt inte de fasta odlingsbänkarna på södra sidan av huset, utan det norra. Annars skymmer du solljuset för resten av växhuset med det som växer i odlingsbänkarna. Det är lika mycket ljus på båda sidor eftersom växthuset är av glas.

  3. Bygg tegelväggen i dubbel bredd, det ger en rejäl känsla till växthuset, och dessutom får du en fin kant att ställa saker på. Vi lade vårt tegel två på längden och var tredje på tvären, så binder man ihop väggen och slipper armering.

  4. Dra in vatten BÅDE på utsidan och insidan! Jag trodde att inomhuskranen var viktigast, men jag använder utomhuskranen ännu mer. Det är ganska enkelt att dra en extra ledning genom teglet och fästa en kran på utsidan också.

  5. Om möjligt är det superbra att ha antingen två dörrar eller en dörr och ett öppningsbart fönster för att få genomdrag. Takfönster ska man ha ändå, men det ger inte lika mycket vädring enligt min erfarenhet.

  Jag kommer inte på mer nu, men hör gärna av dig med frågor. Vårt växthus är dock av trä, så jag har inte så bra koll på just aluminiumväxthusen.

  Kram och lycka till!
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för värdefulla växthusråd! Du tar upp flera saker som jag inte tänkt på som tex muren och att odla på norrsidan.
   Kram Anette

   Radera
 33. Grattis ett växthus står även högst upp på min önskelista så jag förstår dina drömmar. Ska bli spännande att se hur resultatet blir.

  SvaraRadera
 34. Grattis, kommer att bli jättefint. Grönt eller svart vore väl inte fel.
  Kram

  SvaraRadera
 35. Men åh, vad roligt, grattis!!!! Helt underbart att du får ett växthus, och jag förstår din tanke om underhållsfritt. Jag vill också ha ett växthus och har tänkt bygga ett av alla fönster vi samlat genom åren, men... Någon ska bygga det också, och vi har redan miljoner fönster på boningshuset som vi aldrig blir klara med, renoverar ett par om året. Så jag har insett att ska jag ha växthus får jag köpa ett. Jag röstar på grönt eller svart, och vad läckert med skogen som fond! Betydligt vackrare än de som är placerade rakt på gräsmattan bara.

  Jenny

  SvaraRadera
 36. Men så kul och med värme! Wow!
  Förstår att du går på små moln nu.
  Färg på aliminium profilerna, tycker jag beror helt på läget och omgivningen man placerar det på.
  Hos mig vart det ren alimium ingen kulör, tyckte att det passade. Var helt enkelt aldrig tal om något annat för mig, till vårat enplans röda hus och vita knutar.
  Och att växthuset ligger högre upp än bostadshuset.
  När du tänker växthus, tänk alltid lite större än vad du tänkte från början.( du kanske redan har tänkt till) men jag vart övertalad att ta modell större än jag tänkt och har inte ångrat det, tvärtom, hade kunnat haft ännu större! :)

  Sk bli kul att följa, tror också att vatten utanför kan vara smart, har inomhus. Men hade haft mera nytta av det utanför.

  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man ska välja större än vad man tror är min erfarenhet också, så det blir så stort jag har råd med : )
   /Kram Anette

   Radera
 37. En sak till som har varit bra med mitt, få se nu 16-kantiga växthus, (tror jag det är) ;) de är att jag får full vägghöjd överallt. Kan vara bra att tänka på också, hade tänkt lägga förarbetet med växthuset på min sida, kanske ska göra det, kram ;)

  SvaraRadera
 38. Lycka till med växthuset! Grattis!

  SvaraRadera
 39. Åh va kul med ett växthus !!!....står högst upp på min önskelista...få se om min önskan slår in ;))
  Trevlig helg!
  Bia

  SvaraRadera
 40. Underbart !!! Växthus i aluminium hade jag absolut satsat på, svårt med färg, eftersom det ska passa till alla våra fyra årstiders färger. Kanske 2 färgat :)

  SvaraRadera
 41. Heja!! Så himla kul!
  Då har du ett spännande planerande framför dig=))

  Fin helg till dig// Hannis

  SvaraRadera
 42. Grattis till ditt nya projekt. Det är det bästa man kan göra i sin trädgård. Nu blir jag sugen på att fråga bonden om jag får hyra lite åker av honom. Det smittar av sig.
  Ha en skön helg.
  Annika

  SvaraRadera
 43. Wow! Såå häftigt att få dra igång detta nya projekt! Gläder mig för din skull och det ska bli såå kul att följa med på den här "resan" :)
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 44. Oj, oj, oj jag studsar av delad glädje. Ett liknande projekt står högt på min egen önskelista. Därför blir det extra spännande att få följa ditt, särskilt när du säger att det ska bli ett rejält hus :)

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 45. Vilken lycka! Grattis!
  Är säker på att det kommer att bli jättefint! Visst är vitt i trä jättevackert men det ska ju underhållas också. Mitt är i aluminium men någon färg hade ju varit fint.
  Bra att du bygger stort för det är ju mysigt att kunna använda även till mer än odling.
  Så mycket kul du har framför dig!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 46. Oj, spännande! Men arrenderar du marken nu, eller hur går det till? Tillhör det ditt skifte?
  Lycka till med växthus och allt!

  Må så gott!
  /Monica

  SvaraRadera