torsdag 22 januari 2015

Spännande spår

Idag kom Mannen hem och trodde att han sett vargspår i skogen. Oj, så spännande! Jag fick på mig termokläderna i flygande fläng fast jag borde suttit vid skrivbordet och jobbat. Vi mötte upp vid platsen tillsammans med länsstyrelsens spårare. Höll tummarna för att det skulle vara lodjursspår för det tycker jag är ännu mer spännande, men en varg passerade i förra veckan så det kunde naturligtvis vara vilket som.


Spåren var stora ca 10 cm långa och ganska runda, man kunde se kloavtrycken. Den ena tån var något längre fram än den andra och då är det ett lodjur. Men man får verkligen titta noga.Spåraren fotar, mäter och märker ut med GPS. Länsstyrelsen är skyldig att hålla reda på våra stora rovdjur som är björn, järv, varg och lo, var de befinner sig och hur många de är. Om detta hade varit en varg så hade fårägarna i närheten blivit informerade enligt spåraren.


Jippiii, jag har sett lodjursspår!
Tänk att här har det i ganska raskt tempo travat fram ett vackert lodjur med tjock fläckig päls och tofsar på öronen. Min högsta önskar är att få se en lo i vilt tillstånd också, men jag får nog nöja mig med spår för de lär vara ganska skygga.


Önskar jag hade tagit denna bild, men det har Göran Ekström gjort och sannolikt i ett hägn.

Varg
Lodjur

I verkligheten ser det inte alls så här tydligt ut. Det ramlar snö in i spåret och en aning tö gör det också svårare.
I detta fallet följde spåraren lodjuret flera hundra meter genom skogen och kom till en plats där tumult uppstått. Plötsligt fanns rådjursspår med i bilden och mellan lodjurets tassar var det 2,5 - 3 meter. Rådjuret klarade sig dock denna gång.Enligt Naturskyddsföreningen har vi mindre än 2000 djur, men licensjakt är tillåten. Lodjuren fyller en viktig roll i ekosystemen men konkurrerar med jägarna om rådjuren. Här kan du läsa mer om lodjuren samt lämna en gåva till Naturskyddsföreningens rovdjursarbete.Ha det fint


46 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Visst är lodjuren fina. Min granne har sett ett lodjur i vår by. Spännande med jaktspår. Kommer ihåg när våra barn var små och de vaknade en morgon och såg stora nertrampade spår i trädgården..oj, vilken detektivjakt de startade. Det visade sig senare att det var grannens kor som sprungit i vår trädgård.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Tänk att få se ett lodjur, det vore häftigt. Du var ju nära i alla fall.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vad spännande! En natt i somras såg mina kollegor ett lodjur när de var på landet och jobbade. Fram på morgonsidan upptäckte de ett lodjur som fällt en hare och eftersom det inte ville släppa bytet kunde mina kollegor betrakta lodjuret rätt så länge. Jag blev så avundsjuk när de berättade!

  SvaraRadera
 5. Kul med närkontakt! Det är verkligen spännande med de stora rovdjuren. För några år sedan gick de nära inpå oss också då var det roligt att få se spåren och till och med höra deras läten ibland på nätterna.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Lodjursspår är ju lite vassare än min lilla sork!
  Så spännande.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Spännande!! Vi har faktiskt både lo, varg och även björn här hos oss i Norduppland. Har inte sett något själv, men flera vänner har sett dem. Lite läskigt tycker jag, som tom är rädd för höns... ;)
  Kram
  Annica

  SvaraRadera
 8. Spännande med lo, tänk att lyckas få se en! Vi hade varg precis utanför tomten i somras och det var onekligen en märklig känsla att se den så nära inpå. Liza

  SvaraRadera
 9. Spännande med lodjur i närheten! Vi har haft lodjur i skogarna här omkring får flera år sedan. Antalet rådjur minskade drastiskt då. En varg sprang förbi min arbetsplats mitt inne i stan en kväll i förra veckan! Det var rejält stora spår av tassarna i snön.

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 10. Jisses, så häftigt! Det slår mina spår med hästlängder.
  Fast jag är ganska övertygad om att jag för några år sedan såg spår efter lo på en sjöis i ödemark.
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Fasiken så häftigt o spännande.
  Vi hade en varg som gick här i byn för ett tag sen, jag såg den aldrig men det var läskigt ändå :)
  Kram kram
  Jessica

  SvaraRadera
 12. Men så roligt att du med egna ögon sett lodjursspår! Riktigt spännande! Om det hade varit barmark hade ni aldrig vetat. Det kanske inte är så tokigt med vinter ändå?

  Ha en skön fredag.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 13. Jisses, va läskigt! Jag är ganska skrajsen för vilddjur av alla de slag. Här dock viss erfarenhet av sådana. Spår av varg, lodjur under logbotten, björnbajs i skogen, en bäverfamilj på badön och så ett år då råkade jag på en grävling - i komposten...nej, då är det betydligt lugnare att sitta inne vid köksbordet, ta en kopp kaffe och spana på småfåglarna.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 14. Oj, vad spännande... fast lite läskigt med de där stora djuren också.
  Önskar dej en fin fredag!

  SvaraRadera
 15. Häftigt! Tror vi har lo i trakterna runt oss men som du säger de är ju oerhört skygga så jag har aldrig sett något. Varg hade vi en som sprang för bi för några år sedan med en spårare från länstyrelsen i hasorna, vet inte vart den tog vägen sedan , vargen allstå :) Kul i alla fall att du fick till några fina spår av lodjuret :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 16. Det var rejäla avtryck och bra att ni såg till att få dem kvalitetssäkrade. Är det gamla siffror från Natuskyddsföreningen? Enligt Rovdjursföreningen där jag är medlem har antalet lodjur minskat drastiskt de senaste åren pga av intensiv skydds- och licensjakt. Som mest har vi haft 1500 - 2000 djur i landet men nu beräknas stammen uppgå till endast 840 djur.

  Jag önskar verkligen att vi fick en mera tillåtande rovdjurspolitik i vårt land, rovdjuren är oerhört viktiga i ekosystemet och det borde självklart vara en högre prioritet än de särintressen som hittills tillåtits dominera.

  Dessutom tycker jag de har rätt att leva för sin egen skull...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina siffror från vintern 2010/2011, Naturskyddsföreningens sida. Det var väl de åren det fanns som flest djur då.
   Desto större anledning att verkligen känna sig hedrad när man får se ett spår.
   Tack för info.
   Anette

   Radera
 17. Så spännande och fantastiskt! Tänk att ha dessa imponerande rovdjur i närheten även om man får se dem "bara" genom spår.
  Så sorgligt dessvärre att en del tycker inte att de ska få finnas....
  /Anja

  SvaraRadera
 18. Så spännande med lodjur så nära inpå. Vad jag förstått är dom skygga och svåra att få syn på. En så skulle jag gärna vilja se i naturen, dom är så fina. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 19. Intressant! Lodjur är verkligen fina.
  Kram

  SvaraRadera
 20. Jag älskar kattdjur...så roligt att du fick se spår av lo...vi har haft det vid vårat torp för några år sedan också;)
  Tycker det är jättespännande....älskar lodjur...men som sagt dom är så skygga och svåra att se.
  Trevlig helg till dej!
  Bia

  SvaraRadera
 21. Vad spännande! Jag hittar ibland också spår som jag får till allt möjligt. Men förmodligenm är det bara någon tamkatt eller möjligen en räv. / Britt

  SvaraRadera
 22. Visst är de fina och så spännande med spår! Jag önskar precis som ngn annan skrev att vi skulle ha en mer tillåtande syn på våra rovdjur. Önskar dig en fin fredag! Kram Merja

  SvaraRadera
 23. Det var ett bra foto på spåret, och har du
  riktig tur får du se lodjuret. Vi hade ju en hona
  med två ungar här i byn i sommar, hon rensade området
  på katter och rådjur, så troligen har hon flyttat. MEN det
  var en som såg henna, så har du tur så. Det enda jag fick
  på foto var lodjursbajs.... googlade och kollade.
  Ha en bra helg
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 24. Lodjur är så vackra men visar ju ogärna upp sitt fina jag :-)

  Tack för ny kunskap på tema rovdjur.

  Allt gott till dig i helgen!

  SvaraRadera
 25. Visst är det fantastiskt att vi har så fina djur i vår natur!
  Har heller aldrig sett ett lodjur i vilt tillstånd, inte ens spår,

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 26. Oj så spännande! För många år sedan när vi var på vintersemester i Dalarna såg jag faktiskt ett livs levande lodjur i naturen. Det satt mitt på vägen när vi kom körande. En speciell känsla.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 27. Superspännande med sådana besök! Så länge man inte har får i alla fall... Har sett lodjursspår en gång för många år sedan, dock inte där vi bor nu. I en cm nyfallen snö på asfalt syntes avtrycken väldigt tydligt.
  kram Kristina

  SvaraRadera
 28. Det händer lite saker hos er, verkligen spännande. Lodjur är verkligen vackra, tänk om man hade kunnat få krama och klappa dem, men det är ju bara ett önsketänkande.
  Vi har haft ett lodjur i vår skog vintertid, men vi såg den inte bara spår, den rörde sig i trakterna ett tag.
  Vi hörde olika rapporter att nu har vi sett den där och där, säkert dem samme. Flera hade sagt de sett den springa här o där, men aldrig jag (vi).
  Men det är trevligt med sådana besök, tror inte de anfaller något människa.
  Tack för lite annorlunda inlägg Anette.
  Trevlig helg kram/ Eva

  SvaraRadera
 29. Spännande! Har vid några tillfällen sett Lo, när jag jobbat och kört småvägar uppåt Kilsbergen. De är ju så fina, men väldigt skygga.
  Ha en fin helg!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 30. Spännande men lite läskigt samtidigt tycker jag. Som hundägare tänker jag direkt på om det hade varit här och om Ronja varit ute.
  Det är ytterst sällan jag hör om lo här. Varg händer då och då men då blir inte fårägare så glada. Kan man ju förstå. Alla är rädda om sina djur.

  Kram

  SvaraRadera
 31. Så spännande! Hade gärna också velat se ett lodjur i vilt tillstånd. Vackra djur och fantastiskt att vi har dem i vår fauna.

  Skön helg!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 32. Så spännande med lodjur, jag önskar också att få se ett i naturen! När jag kom till jobbet en morgon trodde jag att jag såg vargspår. Jag mätte och googlade och följde senare spåren, då visade det sig att det var en stor hund som husse låtit springa fritt utanför jobbet man kopplade när han kom närmare bebyggelsen. Jag förstod det när jag såg husses spår tillsammans med "vargspåren".
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 33. Så underbart! Jag hade också gärna sett både lo- och vargspår, men inte här!! Däremot på fastlandet tycker jag det är helt OK och vill att jakten ska gå varligt till. Det räcker faktiskt med att jägarna fraktade rådjur och rabbisar hit för många år sen, nu håller dom på att översvämma ön.
  TREVLIG HELG
  Susie
  Susie

  SvaraRadera
 34. Där mormor och morfar hade hus fanns det mycket Lo. Men under alla år så såg vi bara en. Eller vi, det var bara mormor vaken. Den gick rakt in på vår tomt, tittade rakt mot fönstret där mormor stod sen vände den och gick...
  Härligt att du sett spår!! Kolla upp mot träden, dom brukar klättra upp med maten ibland=))

  SvaraRadera
 35. Häftig upplevelse! Tur att du släppte jobbet och drog på dig kläderna för en tur ute. Morbror som varit skogsvårdare och jägare i alla år säger att det är näst intill omöjligt att få syn på dem som lekman. Om jag kommer ihåg rätt så har han knappt sett något under alla sina år i skogen. Rådjursstek är gott men jag unnar lon det skrovmålet om det gör att de får en chans att överleva :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 36. Åh, så spännande med lo! Vid enstaka tillfällen har det synts varg i våra trakter och jag har tänkt att det vore roligt att få se. Fast då skulle jag vilja sitta i en bil och inte möta varg när man är ute på en skogspromenad ;-)
  Tack snälla för infon hur jag gör med gamla blomsterbönor för att se om "det är liv i dem". Jag hittade dem faktiskt, ska bli roligt att testa längre fram!
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 37. Hi, hi.. vilken söt liten snögubbe i förra inlägget! ;-) Åh, så häftigt att få se - både varg och lo - i vilt tillstånd.. Det är en dröm för mig också.

  SvaraRadera
 38. Vad spännande med lodjur så nära inpå. De måste vara vårt finaste kattdjur, de ser så snälla och fridfulla ut med sin vackra teckning och de söta små tofsarna på öronen.
  Jag har faktiskt sett ett vilt lodjur med egna ögon, och det var en mysig upplevelse.
  Kram Annica

  SvaraRadera
 39. Spännande att få lära sig om lodjursspåren. Vi tittade till stugan idag. Helt orörd snö. Bara spår efter rådjur och räv. Vackert så. Kram Annika

  SvaraRadera
 40. Jag vill också se lo i verkligheten! Det finns de som sett lodjur bara nån kilometer från oss, men de är ju väldigt skygga så det känns inte så troligt att jag stöter på någon. :)

  SvaraRadera
 41. I förrgår var det jättestora spår i snön på stranden och en jättedjup håla var grävd. Vi trodde både jag och maken att det måste vara en varg, så vi ringde polisen och de skulle skicka ut rovdjursspårare. Vi fick aldrig veta vad det var för det snöade ymnigt,men en varg hade synts i andra andan av samhället och i natt blev en varg överkörd på riksväg 40. Det kan ha varit den vargen så vida det inte varit ett lodjur. Lite läskigt tycker jag allt. Spåren liknade mycket dina foton.
  Luna

  SvaraRadera
 42. Meen så häftigt , hoppas själv på att nån gång få se lite udda djur på alla skogspromenader, tycker jag ser misstänkta spår hela tiden men det är visst alltid, hund, rådjur eller räv ;) Min mamma såg dock ett Lodjur som gick i trädgårdslandet en vinter för ett antal år sen , pappa, jägaren , var till skogs och jagade , gissa om han blev snopen när mamma ( och flera grannar på gatan) stolt berättade om sin uppenbarelse när han kom hem ...tomhänt tror jag..hihi
  Kram Anna

  SvaraRadera
 43. Så spännande med dessa skygga djur. Jag har också sett spår efter lodjur och varg! Varje år mellan jul och nyår går en eller två vargar förbi mitt hus, men i är har jag inte sett till några spår...men så pågår det jakt på dem nu också. Jag vet inte vad jag tycker om det. För mig får de hellre skjuta vildsvin men de konkurrerar inte med jägarna om bytet förstås.

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 44. Så spännande! Vi har både lodjur och björn där jag bor, men har aldrig fått se dem i verkligheten. De är verkligen skygga. Märker aldrig av dem. Förra vintern stötte jag på ett nytt spår hundra meter från där jag bor. Det visade sig vara en varg som passerat i trakten.

  SvaraRadera