lördag 10 januari 2015

Quiz

Att lösa quiz tycker jag är rätt kul och nu tänkte jag prova på att bjuda på ett eget. Vad kan det här vara?

10 poäng8 poäng
 Växer snabbt och blir gärna 3-4 meter höga.6 poäng
Ärtskidorna kan bli 35-40 cm långa.4 poäng
Antagligen vanligaste färgen.

2 poängRätt svar:
Blomsterbönor!

Har en moster som varje år undrar om jag har några blomsterbönor. Ett nej betyder självklart att jag behöver blomsterbönor. Hur kan man inte behöva blomsterbönor? Och de har kommit bokstavligen som ett brev på posten, ganska tjocka knöliga brev. Inte hade jag hjärta att säga att jag inte gillade orange blommor och att jag tyckte de egentligen bara upptog plats. Det är ju dessutom roligt att få handskrivna brev och om inte annan kan man ju alltid ha de vackra bönorna som dekoration. Ofta har jag dock pliktskyldigast petat ner några stycken. 

Mamma odlade också blomsterbönor och bara till lyst, kanske också för att det är så roligt att uppleva växtkraften. Det verkar som att ju högre stör eller i mammas fall en antennmast, de har att klättra i, desto högre vill de bli. Hennes blev upp emot 5-6 meter och det blir aldrig mina.

Nu har jag liksom börjat gilla de orange blommorna. Ingen sommar utan blomsterbönor och nu kan jag svara mostern att jag har egna för jag sparar ett lager. Det är numera okej med orange i trädgårdslandet, fast jag vet att det finns vita och andra färger också. Har dessutom lärt mig att ärtskidorna är goda att äta lätt ångade med en klick smör. Små ska de vara, högst 10 cm så det gäller att plocka varje dag. Snabbt som ögat har de vuxit sig för stora. Åker vi bort ingår det i husvaktens uppgifter inte bara att sköta höns och katter, utan även att plocka bönor.


Ha det så gott

44 kommentarer:

 1. Åhhh, blomsterbönor var länge sedan jag hade :-) Det ska jag skaffa till våren, jag formligen älskar bönor och kan leva på dem. Bra påminnelse!
  Ha de gott. Kram, Cat

  SvaraRadera
 2. Vackra bönor minsann. jag älskar också bönor.. Mmmm så gott! Vackra blommor också. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Jippie, jag klarade det på 10 poäng. Min dotter brukar odla blomsterbönor.

  SvaraRadera
 4. Gillar också blomsterbönor, och nu finns de ju faktiskt i andra färgställningar än den där klassiska orangea. Ha, ha vilket hemskt quiz. Jag fick läsa ända till slutet, noll poäng. Fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 5. Nu blev jag nyfiken på dessa blommor. Om de ska bli så höga borde de väl åtminstone komma en liten bit ovan jord även i min täppa?

  SvaraRadera
 6. Jag klarade på 10 poäng och vilken bra ide' du gav mig. Perfekt present till min kompis som älskar orange.

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte sig orkidé på 10 poäng men det var visst fel ;)Jättevackra! Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Blomsterbönor har jag inga, men orange krasse är mer än välkommet i köksträdgården.
  Nu längtar vi efter ny säsong!

  SvaraRadera
 9. Jag älskar frågesporter! Och jag tog det på 8 poäng, var inte helt säker på 10 poäng, men nästan... ;-) Har ofta haft blomsterbönor i trädgårdslandet, men jag tycker att de är mera röda än orange. Brukar ha vaxbönor också, men har aldrig tänkt på att man kan äta blomsterbönor. Har bara haft dem för att de klättrar och blommar så villigt. Brukar göra ett konformat stöd av avhuggen sly...

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 10. Kul! Tog det nästan på 10, såg att det var ett frö, men inte vilket... Men på åtta poäng så! :) En av målsättningarna här i år är att odla mer ätbart, men jag håller mig nog till de "vanliga" bönorna. Fast jag kanske skulle hitta en plats till några blomsterbönor också? Får fundera tror jag...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 11. Vad duktiga ni är i ovan kommentarer! Bra!
  Jag kammade hem 0, men har å andra sidan fått lära mej något!

  SvaraRadera
 12. Noll poäng till mig, ha ha.. hade ingen aning. Men ååh, så fina blommor och även bönorna var ju häftiga!

  Kram Therese

  SvaraRadera
 13. Helt oväntat (?) så kammade jag noll på tävlingen och ändå har vi en hel låda full med blomsterbönor och vi ser fram emot en alldeles underbar blomsterbönesäsong.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 14. Ha, jag trodde det var en melonskiva på 10p.
  Bönorna är fina redan som bönor och vilken
  växtkraft dom har sen.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 15. Älskar blomsterbönor och mina är inne på den 13:e generationen. Det går inte att vara utan dem.
  Kul ide! Så det blev 10 poäng här. Jag gillar även de låga och de vita.
  Ha en bra dag i stormen. Här kunde vi inte gå ut igår.
  Annika

  SvaraRadera
 16. Blomsterbönor hade jag alltid i min förra trädgård. Försöker febrilt komma ihåg vilken färg det var på blomman för inte var det orange, för den färgen var näst intill förbjuden i min trädgård då (förutom ringblommorna). Jag tror det var några nyanser av rosa, kan det stämma tro. Vilket fall som helst, så gillar jag själva bönan som jag tycker är som ett litet smycke. Kram Merja

  SvaraRadera
 17. Eftersom jag sorterat våra frön förra veckan låg bilden kvar på näthinnan och jag fick 10 poäng, men det var ren tur. Det är alldeles för länge sen jag hade dem i landet men jag har ju frö kvar så det kan bli en sådd i år:)

  SvaraRadera
 18. Men då är ju dessa blommor helt perfekta för mig som älskar orange.

  SvaraRadera
 19. Blomsterbönor är fina, jag är dock inte heller någon orange person, däremot accepterar jag gult mer och mer. Visst är det lustigt vad man kan tänka om, eller vänja sig, eller hur är det man gör egentligen?

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 20. Bönorna är fina som de är. Det finns som du säger, andra färger också. Vita, svagt gula och aprikos har jag haft. Det finns någon vit-röd också. Jag brukar sätta några stycken, men egentligen för att jag tycker att fröna är så fina. / Britt

  SvaraRadera
 21. Nu skulle jag kunna fuska och säga att jag tog det på första frågan...men då ljuger jag...*skrattar*...Å så vackra dessa bönor är sen! Redan i barnstadiet pryder de sin plats, och jag tror faktiskt att jag några gånger planterat sådana också, och vill minnas att de blev betydligt högre än vad jag trott...Däremot var jag så slarvig att jag inte sparade till kommande säsong.
  Sen är det väl för roligt med handskrivna brev?! Så sällan man fär det nu för tiden så man vill nästan spara dom bara för just den anledningen.
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 22. (Så trött jag blir, det går aldrig att skicka första gångens kommentar till dej! Vet inte varför, men nu kör vi igen:)
  Jag älskar också Bönor, sår alltid gula Vaxbönor och vanliga Haricot V. Mums så gott lättkokta och en klick smör med vitlök i! Våra barn älskar också dem, så jag får så många...och då får man plocka!
  Dessa Blomsterbönor har jag aldrig sått eller ätit...
  ha det gott! Kram Lena

  SvaraRadera
 23. 10 poäng till mig! ;)
  Det är några år sedan jag hade blomsterbönor nu. Den platsen jag hade dem på finns inte kvar. Kanske kommer jag på ett nytt ställe.

  Kram

  SvaraRadera
 24. Har aldrig hört talas om blomsterbönor, hihi.....men läcker lila färg var det på dom iaf ;)
  Ha det bra!
  Kram

  SvaraRadera
 25. Fick några blomsterbönor av en väninna förra året och satte dem tillsammans med luktärtor men bönorna tog över helt. De blommar vackert med kraftig färg men några ärtskidor såg jag aldrig till, måste väl gjort något fel.
  Fina bilder och gullig frågesport.
  Ha det så gott!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 26. Läckert!!! Tänk vilken växtkraft! Får nog ta och sätta några blomsterbönor när våren närmar sig...
  Kram Lena

  SvaraRadera
 27. Första året jag hade dessa var u somras och jag vill ansolut ha flera, tycker att det är så dekorativa. Tyvärr så vart själva bönerna frostförstörda eller nåt. Så jag vet inte om det kommer att bli nåt av dem jag sparade :(

  Ha det gott kram Ewa :)

  SvaraRadera
 28. Ja visst är de underbara som små konstverk :) Ha det gott. Kram Anna

  SvaraRadera
 29. Vilken läcker färg på bönorna!

  SvaraRadera
 30. Jag måste bara få börja med att säga tack för din fina blogg! Det är så mycket lyst i din blogg. Lyst och samtidigt så mycket fakta. Fortsätt så! Själv upptäckte jag verkligen bönorna förra sommaren och nästa sommar lär det bli ännu fler bönsorter.
  Ha fina vinterdagar!

  SvaraRadera
 31. De otroligt vackra fröna av blomsterbönorna är ju svåra att motstå. Jag brukar inte heller så jättemånga, men nån brukar det bli.
  Så roligt med ett stort växthus!! Man kan nog inte ha ett för stort. Lycka till med planeringen!

  SvaraRadera
 32. De är otroligt vackra! Jag odlade dem varje sommar när vi bodde på Österlen, fick några av en gammal dam, men jag tror att vi kallade dem rosenbönor. Barnen älskade de små bönorna, tyckte att de såg ut som ädelstenar. Det är kanske dags att så dem igen nu. Ha det så gott/ Titti

  SvaraRadera
 33. Eftersom jag inte sår frön så tog man inte hem någon fullpoängare på den här quizen precis! Men det blev i alla fall 4 poäng, vilket i mitt fall få anses godkänt!! *fniss*
  Det är ju synd att blommorna inte har samma fantastiska färg som fröna, men å adnra sidan så gillar jag ju orange och dom skulle passa perfekt på altanen där vi har svart, rött, orange och gult. Och så verkar dom lättodlade. Ska nog testa att så några i år - när ska man börja!?
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kunde inttressera dig för bönor. Du har en bra planta på 3-4 veckor. Lägg först bönorna i blöt 1-2 dygn och plantera sen på dubbelt djup, antingen i kruka inomhus för utplantering när det är frostfritt eller direkt på växtplatsen. Egentligen finns det ingen anledning att förgro, eftersom de växer så snabbt, men om man har sniglar tycker jag det är bättre att förgro. Då sätter man sår man några fler plantor än vad man behöver och kan ersätta om något blir uppätet och ligga steget före sniglarna.
   Kram Anette

   Radera
  2. TACK för tipset! Några sniglar har vi inte problem med (peppar, peppar) och jag tänkte så dom i några jättestora krukor jag har på altanen. Alltså kan jag antingen så dom direkt i krukorna, eller förgro några. Man kan ju tänka sig göra båda delarna för säkerhets skull.....*fniss*
   KRAM
   Susie

   Radera
 34. Mmm, jag gillar orange men är tyvärr inte speciellt förtjust i bönor. Det är synd eftersom de är så nyttiga. Har aldrig odlat blomsterbönor men blev sugen på att prova för skönhetens och växtkraftens skull. Bönorna kanske jag kan tillreda till maken. Jag var inte så snabb men det var kul med quiz.
  Ha det gott! Anna-karin

  SvaraRadera
 35. Vilken skönhet både som böna och när den blommar, kanske värt att testa någon sommar.
  Och grattis, vad kul med växthusplanerna som äntligen gick i lås. Ska bli spännande att följa ert arbete tills det står där fylld med vackra växter.
  Kram Annica

  SvaraRadera
 36. Jag har också planer på en hel häck med blomsterbönor i år. :) Ska göra om en del i köksträdgården och sätta massor med bönstörar. Älskar bönor! :) Ursnyggt foto. Som vanligt! Blir helt sjuk av sommarlängtan när jag tittar på dem. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 37. Hej Anette,
  Tack för alla dina kommentarer hos mig :-) Nu har jag äntligen fått tummarna loss att skriva här hos dig! Har varit inne och kikat på din blogg ibland men det här med Google+ har jag inte riktigt tagit mig tid att sätta mig in i... Fast nu ser jag ju att det inte var så svårt hihi.
  Himla läckra bönor! Undrar om jag inte fick några såna för några år sedan av en kompis men som aldrig blev sådda... får nog se om de finns kvar bland fröerna. Undrar hur gamla de kan vara för att ha kraft att växa?
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 38. Haha, 0 poäng till mig - det säger väl en hel del om mina kunskaper om trädgård och växter :) Men jättefin växt tycker jag. Och jag tycker om färgen också så 10 poäng får växten hos mig :)

  Många kramar aka

  SvaraRadera
 39. Japp, tio poäng till mig!!! =)
  De är så härliga....man kan liksom se när de växer.
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 40. Hmmm....
  0 poäng till mig, jag är verkligen sämst på allt vad frågesporter heter :)
  Men vilka läckra bönor :)
  Jag älskar bönor i alla former o smaker :)
  Ha en mysig helg.
  Stor varm kram
  Jessica

  SvaraRadera
 41. Blomsterbönor har jag aldrig haft, själva bönorna har otroligt vackra färger och mönster.
  Kram

  SvaraRadera