onsdag 14 januari 2015

Nu är det gjort

Årets huvudsakliga fröbeställningar är gjorda. Roligt, svettigt och lite ångestladdat. Det blev 55 olika sorter både blommor och grönsaker. Tycker egentligen det är en knepig uppdelning för många blommor är ätliga och andra passar bra att samodla med grönsakerna för att förvirra skadedjur eller förbättra balansen i jorden. Bra samplanteringsblommor i grönsakslandet tycker jag alla kryddväxter är, för de drar insekter som pollinerar. Ringblommor växer snabbt, kryddtagetes och linnétagetes lär vara bra för jorden. För att inte tala om hur snygg heliotropen är tillsammans med den blågröna svartkålen. Den purpurfärgade blåklinten och broksalvian är vanebildande, också snygga bland kål.

En del grönsaker och kryddor är minst lika tjusiga i rabatten tillsammans med perennerna, som till exempel mangold med sina färgstarka stjälkar i alla möjliga nyanser från vitt, gult, till alla de röda nyanserna. De olika grönkålssorterna blir ståtliga i den stora rabatten och pryder hela vintern om man inte har för många rådjur, harar och kaniner, fast de ska ju förstås också leva.

Svettigt att beställa därför att det är mycket att hålla reda på. Allt ska ju stämmas av mot fröer som redan finns i lager, både egenplockade och köpe och de var extra många i år. Lite ångestladdat därför det är så mycket jag vill ha och utrymmet är begränsat. Gamla favoriter måste finnas med och några roliga nyheter provas. Val och prioriteringar göras.Favoriter som måste finnas med varje år
Några färgglada morotssorter.
Detta är 'Deep Purple'

Isört
Sallat med köttiga blad som blir matiga i salladen
Svartkål
Ett måste både till nytta och lystNågra av mina grönsaksnyheter för säsongen


Rädisa 'Red Head'
Japansk grönsak med suckulenta blad.
Ska vara krispig och god i sallader eller ångad.


Vitbeta 'Albino Reselected´
Som en rödbeta fast med extra söt smak.

 
 Blomster som är nya för mig
Solros 'Claret'
Krasse
Svavelklocka
 Blomster- och grönsaksbilder lånade från Impecta och Rara växter.Som tur är får jag lite hjälp av Ture med att läsa frökatalogen från Julita. 

Allt gott


36 kommentarer:

 1. Ja visst är det roligt med fröbeställningar! Vilka spännande nya sorter du har hittat.
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 2. Javisst det är så kul att äntligen börja planera för årets sådder. Bläddra i årets frökataloger och hitta nått nytt att beställa. Men hur ska man få plats med allt som man skulle vilja ha :-)
  Så mycket fint du har hittat!!

  Ha en fin dag!
  Heléne

  SvaraRadera
 3. Vilka roliga sorter du hittat, vit rödbeta.. det låter spännande. Krasse kan jag inte klara mig utan tror jag. Jag ar inte börjat ännu men snart så.. Kraam Pia

  SvaraRadera
 4. Att bestämma sig för vad man vill ha för fröer var en "pina" varje år förr:) Förra året beslutade jag mig för att inte så något (för utom kryddtagetes) men det är eländes svårt att helt avstå så i år blir det lite i alla fall:) Skulle så gärna vilja ha både svartkål och mangold i rabatterna för det vackra färgernas skull men jag vill inte locka hit ännu mera rådjur. Kanske jag kan så och plantera om vi stänger in ett område på åkern :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Ja det gav en litet huvudbry. Men det är ett roligt huvudbry. Men man skulle behöva mer plats för allt man vill ha.För min del blev det bara Impecta i år. / Britt

  SvaraRadera
 6. Nu får jag nästan lite ångest...skulle önska jag hade tiden och plats, och framför allt energin, att odla som du!! Men jag har insett att sommarlivet i husbil inte går så bra ihop med odlingar...det blir allt svårare och svårare att få tag i folk som vill vattna, ju mer beståndet växer...Å det här att samplantera en del örter och grönsaker ihop med blommor tycker jag är både snyggt och fiffigt. Har provat på det i liten skala, men det ska bli intressant att följa dina arrangemang. Några som är duktiga på det är mitt lilla älsklingsställe i Vintrosa, Tant Grön, de har ofta "gåbort" arrangemang med allehanda i, både ätbart och fröjd för ögat.
  Perfekt att ha hjälpreda dessutom när så viktiga beslut ska tas, ser att Ture verkar djupt försjunken (somnat på sin post...?), letar han månne efter Kattmynta...??
  Ha det gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 7. Åh, en sån söt hjälpreda skulle jag behöva! Nu måste jag klara fröbeställningarna helt solo, inte undra på att jag är helt slut:-)

  SvaraRadera
 8. Inspirerande inlägg! Jag har inte beställt några frön... än. Den där japanska grönsaken väcker min nyfikenhet och tänker också att svartkålen skulle kunna skapa tyngd i en blomsterplantering och samtidigt kunna skördas. Ja, och så... Nej, nu får jag sluta! Måste jobba, men du har allt "sått några frön" i skallen min, ha ha!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Oj, här kommer flitens lampa att lysa länge framöver. Själv har jag inte riktigt tålamod med fröpysslandet men den där svartkålen var ju hur vacker som helst, en prydnad i trädgården som jag nog inte skulle käka upp!

  Lycka till med de små liven!

  SvaraRadera
 10. Vad roligt, nu har du lite att göra framöver 😉

  Jag kanske skulle kolla igenom mina fröer någon dag, har dålig koll men det borde finnas en del kvar.

  Jenny

  SvaraRadera
 11. Den där krassen föll jag för med!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Vilket härligt blogginlägg! 55 sorter - wow!

  Jag kollade lite på fröer igår, men jag har inte inventerat de jag har än. Jag är dålig på att tänka samspel med färg och form, det är mest en lycklig slump om det stämmer. :)

  SvaraRadera
 13. Oj, så många olika fröpåsar du har beställt, det blir vackert i din trädgård till sommaren. Jag har inte beställt någonting...brukar vara lite seg så här i januari. Svavelklocka har jag försökt att driva upp men misslyckades nog för jag har inget ex. i min trädgård.
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Hej Agneta, Gott Nytt År och tack för alla goa kommentarer hos mig, alltid trevligt.
  Nu är jag på återtåg i vardagen igen, Teneriffa resan,- sjukdom och - dator-nätets vägran är ett minne blott.
  *läs blogg*
  Så börjar man läsa bloggar - läser din och tänker oj hjälp - är det redan dax för frö-tider, hmm blir jag glad eller vad. Ja vinter är inget roligt, i varje fall inte denna med stormat om vartannat m.m.
  Men vintern har egentligen inte börjat än, - så låt den komma - låt den gå - så vi kan börja 'våra' igen.
  En sak är ju säker, jag måste absolut till dig och kolla din trädgård, vilka tankar och idéer du har läser jag ju, men att se det 'live' behövs nog för mig. Som tur bor du ju inte så jäkla långt från mig.
  Jag kanske får jag bättre kunnighet och tips på det jag vill veta, men jag har ändå inte tänkt ha så mycket som du. Någon växthus har jag inte tänkt skaffa, men man kan göra så gott man kan ändå.
  Förstår att du har en del att klura på nu, men vilken tur att du har Ture Sventon som hjälper dig, *fniss*

  Må väl kram/ Eva

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig beställning. Så söt hjälpreda du har.
  Jag har funderat på att beställa lite frön, mest sommarblommor, men inte kommit till skott ännu.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 16. Vilken söt hjälpreda du har i det trevliga arbetet med fröbeställningar!
  Jag har bara tänkt ännu, men svartkål är ett måste och sedan olika sorters tagetes. Fast tagetesfrö köper jag inte. De är sparade från 80-talet de flesta sorterna! En favorit jag haft de senaste åren är Nya Zeeländsk spenat och sedan alla andra grönsaker....
  Lycka till!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 17. Oj så många sorter, lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Oj vad jag gillar att läsa detta, jag som inte kan så mycket!
  Svavelklockan var otroligt vacker tycker jag!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 19. Ja, en fröbeställning är inget man bara svänger ihop. Det kräver eftertanke. Själv har jag ännu inte kommit så långt. Skriver fortfarande listor och inventerar rabatterna.

  Allt gott!
  Karin

  SvaraRadera
 20. Oj så mycket vackert och gott, förstår att det är mycket att hålla reda på. Nu är det bara att invänta leverans och snart är det dags att börja förgro, tiden går så fort så våren är här snabbare än man tror.
  Kram Annica

  SvaraRadera
 21. Skönt att vara klar för sådd sen, roligt med lite nya sorter att se framemot också:)
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 22. Spännande! Ska bli roligt att följa hur allt kommer se ut när det växer.
  Kram

  SvaraRadera
 23. Tack för bra tips! Nu ska jag ha både mangold och grönkål i rabatterna i år. Och svartkål ska det bli för förta gången.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 24. Det var många sorters frö du beställt, förstår om du haft mycket att håll reda på. Men kul är det, har själv beställt fler sorter än tidigare år. Odlingslusten och längtan efter vår är större än på länge. Fint av Ture att assistera matte, hade han några specifika önskemål?
  Lycka till med blivande sådder och ha det gott! / Åsa

  SvaraRadera
 25. Härlig syssla att beställa fröer!
  Du kommer att ha att göra när du ska så allt men det är ju trevlig syssla.

  Kram

  SvaraRadera
 26. Intressant med dina kunskaper och tankar! Kommer att bli enastående!
  Tack vare att du är så kunnig, påhittig och trevlig har du många kommentarer och följare.
  Kan du ge mig några "stalltips" på hur man når dit, förutom dom ovan?
  Jag får ju inte ens till "följare rutan" många säger att det inte går att ansluta sig till min sida.
  Men visst " har" jag dig som följare? Du syns inte bland bilderna, kanske inte?
  Nåja kul att följa dig!

  Ha det gott, kram från en "insnöad" ( vi har mycket snö nu) Ewa :)

  SvaraRadera
 27. Bra tips, krassen hade jättefin färg.
  Tänkte satsa på ljusgult och rosa till
  blommorna iår. Supersöt medhjälpare.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 28. Isört, mmmm, det kanske jag skulle skaffa frön till och svartkål. Jag har inte ens tittat ännu, i år känns det som om vi ska ta och låta jorden här vila lite. Vi har ju så lite jord här på berget och den vi har är inte bra.....men lite ska jag odla i alla fall hade jag tänkt. Väldigt inspirerande det du skriver.......grrr.......
  Agneta kram

  SvaraRadera
 29. Vilka coola färger på morötterna....men jag antar att dom smakar som vanliga oranga ;))
  Ha det gott!
  Kram bia

  SvaraRadera
 30. Tycker det är kul med morötter och andra rotsaker med andra färger än de vanliga. Så ett år bad jag hustrun sätta röda morötter. Det blev bara väldigt konstigt i munnen när man åt dem, man förväntar sig något annat och så smakar det som vanlig ändå.
  Måste erkänna att dina favoriter ser väldigt smakliga ut.

  SvaraRadera
 31. Roligt att få tips på lite nya sorter,
  De där morötterna ska jag försöka komma ihåg tills det är dags.
  Åhh! dessa söta katter som ska vara med och greja ;)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 32. Vilka spännande sorter! Och nu är det gjort för min del också dvs påsen med orangea blomsterbönor skickad och anländ till kompisen i Skåne som en hälsning till våren och hon blev jätteglad. Tack för tipset!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 33. Hej Anette och tack för din gulliga hälsning !
  Får som du beslutsångest när det är dags för fröbeställning, - Oftast är det ha-begäret som får bestämma, och det är inte alltid så bra ;)
  För några år sedan började jag skriva trädgårdsdagbok, och det var en av mina kloka beslut...Man glömmer ju så himla fort, och genom att på sent på hösten utvärdera sin trädgårdssäsong, underlättar vårens köp av frösorter.
  - Misstänker att jag också kommer att få hjälp med att beställa frön ;)
  Trevlig helg !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 34. 55 sorter! Och jag som tänkte att jag tar i ibland:) Ska bli spännande att följa ditt trädgårdsår. Låter ju som om det kommer växa en del!

  kram Louise

  SvaraRadera
 35. Har suttit med årets frölista och beställt lite idag. Sen kom sesams tidning och då fanns det massor jag vill ha där också. Man kan inte ha för mycket frö hemma va?
  Vilken mysig blogg du har. Hittade precis hit, men kommer säkert tillbaka. Ha det fint!

  SvaraRadera