söndag 25 januari 2015

Höstens sticklingar

I höstas testade jag att ta sticklingar från tomater, hängpelargon, snötörel och ageratum.
De flesta verkar ha klarat vintern i garaget skapligt med lysrörsbelysning och 10-15° varmt. I början fick de lite hjälp att hålla fukten genom att stå i perforerade plastpåsar. Jag har nämligen lätt för att glömma att vattna, särskilt krukor jag inte springer förbi varje dag. Hängpelargonerna i krukan till vänster har dock inte växt ett dugg.


Tomaten Wilma, ett impulsinköp på Nordiska trädgårdsmässan, gav hela sommaren och hade säkert fortsatt till jul om hon inte så småningom blivit lite spretig och oregerlig i köksfönstret. Hade behövt mer ljus än vad österläget kunde erbjuda. En mycket god körsbärstomat, röd med sen blomning, buskigt växtsätt, höjd ca 50 cm. Inget man har utomhus men utmärkt på fönsterbrädan.


Nu har Wilma börjat blomma igen och får komma in i värmen med extrabeslysning och pollineras varje dag med hittefjäder. En omplantering till större krukor behövs också inom det snaraste.


Att ta sticklingar är ett lysande sätt att föröka F1 hybrider eller att starta en sen tomatsort tidigt.
F1 hybrid är en planta med två utvalda föräldrar som pollinerats för att få fram bestämda, särskilt önskvärda egenskaper. För att få fram samma egenskaper igen behöver man båda föräldrarna eller så tar man en stickling. Väljer man att ta frö från F1 hybrid får man stor variation av egenskaper och vad det gäller tomater riskerar man till exempel att tappa smaken. Detta märks ju i så fall inte förrän långt fram på sommaren och då har man hunnit lägga mycket kärlek och möda på en planta som man kanske blir djupt besviken på. Den har ju dessutom upptagit plats för nån roligare.
På fröpåsar brukar det stå F1 efter sortnamnet om det är en hybrid. Köper man färdiga plantor så är det svårare att veta.
Ageratum hade också börjat blomma, men större plantor än så här vill jag allt ha, så de blev nerklippta.


Nu kan man ju säga att jag plockat vårens första bukett också, om än så liten.
                             Ha det fint
48 kommentarer:

 1. Duktig du är, bra med nya erfarenheter!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så kul när man kan odla själv. Jag längtar tills pelargonerna ska väckas. Är det speciella lysrör du använder? Ha en fin söndag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Din bukett är alldeles förtjusande, så
  fint foto. Och så det växer, du är ju i
  full gång redan med odlandet.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 4. Intressant att få dela dina erfarenheter och ta del av dina kunskaper! Jag är så sugen på vår och lite varmare dagar nu, odlingslusten är stor i år.
  Tack och hej! / Åsa

  SvaraRadera
 5. Det ser ju verkligen livskraftigt ut. Jag gjorde också så med tomater, men har nu fått inse att de passerat över "till andra sidan"./ Britt

  SvaraRadera
 6. Jajamän jag säljer. Vi har loppis ibland i omklädningsrummet
  på jobbet, där har jag sålt mycket. Till sommaren blir det
  gatuloppis, så här ska rensas rejält.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 7. Spännande med tomaterna! Det ska jag försöka komma ihåg till hösten;) Har just i år köpt F1 frön till en sort, så det tål att prova.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Åh, så inspirerande! Jag håller tummarna att någon del av vår källare blir färdig innan den riktiga våren kommer, så att jag i vart fall kan så sena sorter och driva upp lite sticklingar. Det kliar verkligen i fingrarna!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 9. Så spännande... man längtar ju lite till våren ändå, även om det är fint med lite snö!

  SvaraRadera
 10. Du som kan det här med frösådd! Jag har bestämt mig för att så dom luktärtsfrön jag fick från Tyskland och så blomsterböna, men jag är ju så otroligt dålig på det här. Luktärt har jag sått tidigare (i muggpappersrör och det gick bra) - och blev otroligt besviken. Dom sådde jag i mars men dom började inte blomma förrän i slutet på sommaren, så vad ska man göra med dom? Jag tog ut dom i april till altanen och hade då ett jäkla jobb att flytta dom ut och in på nätterna. Så nu tänkte jag så dom betydligt tidigare, men är det lämpligt!? Likaså blomsterböna som växer så fort, ska jag så dom redan nu i februari?
  Tacksam för råd!
  Susie

  SvaraRadera
 11. Roligt att ha något att pyssla om om vintern och se framemot om våren!
  Ha det bra!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 12. Va sött med en sprillande vårig bukett. Det kan man ju längta efter att få plocka blommor! Intressant grej att ta sticklingar på tomat och driva sena sorter. Ska jag försöka lägga på minnet.
  Trevlig söndag! /Maria

  SvaraRadera
 13. Längar till sommaren och växthuset när jag ser dina bilder. Ha en fin fortsättning på söndagen! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 14. Så kul att pyssla med sticklingar. Åå redan den första lilla buketten, inte dåligt:)
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  SvaraRadera
 15. Slängde min snötörel i dag... och olivörten och fuchsian.... jag har ingen hand med sticklingar. Men ska absolut pröva igen med lysrör - tack för tipset.
  Kram /Lotta

  SvaraRadera
 16. Tack för all information! Jag tycker också det är kul med sticklingar - så länge jag inte glömmer att vattna dem! Rar liten första vårbukett!
  Ha det fint!
  Kram Ea

  SvaraRadera
 17. Spännande med sticklingar av tomat! Det har jag aldrig provat.
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 18. Åh! vad härligt det ser ut med allt grönt du har.
  Det enda bukett jag plockat nu är några små julrosor :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Beundransvärt att du håller i med att vattna! Intressant med tomatstickling.
  Väldigt fin liten bukett!
  Kram
  annika

  SvaraRadera
 20. Det ska jag också försöka att komma ihåg. Mer sticklingar till hösten! Själv övervintrar jag en aubergin planta och två chili plantor plus en del pelargoner.Hittills har det gått bra:-)

  Ha en fin dag
  /Heléne

  SvaraRadera
 21. Att jag inte tänkt på det! Tomater borde jag sticka till nästa höst/vinter. Du kan väl påminna när det är dags :)

  SvaraRadera
 22. Himmel så flitig och duktig du är. Här ligger jag verkligen i bakvattnet. Tack för allt du delar med dig av. Kram Merja

  SvaraRadera
 23. Himmel så flitig och duktig du är. Här ligger jag verkligen i bakvattnet. Tack för allt du delar med dig av. Kram Merja

  SvaraRadera
 24. Har inte kommit igång ännu...
  Gillar Äppelstunden!
  Mariana

  SvaraRadera
 25. Det ser för härligt ut:) Duktig du är!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 26. Fanstastiskt! Så imponerad jag blir! Här har jag inte ens funderat på
  sticklingar och plantor, men nu inser jag att det är dags att köpa jord!
  kram M.E

  SvaraRadera
 27. Du är så himla kunnig och duktig ! - Att blommor och trädgård är en stor kärlek för dej det är lätt att se.
  Tack för att du delar med dej av din stora kunskap till oss amatörer !
  - I är ska jag köpa lysrör till frösådderna, det har jag inte haft förr.
  Men det har faktiskt gått rätt bra ändå. men kanske det går ännu bättre med mera ljus :)
  Ha en fin vecka !
  Kram / Anneli

  SvaraRadera
 28. Vad gröna fingrar du har ;)).....håller aldrig på med sticklingar och dyl....men att sätta om kaktusar det kan jag, haha....dom finns på bloggen nu, hihi.....
  Kram bia

  SvaraRadera
 29. Nu blev jag allt nyfiken på Wilma.
  Var kan man köpta frön?
  Även den sista bilden undrar jag vad det är för Verbena? Har aldrig sett.
  Ha en skön vecka
  Annika

  SvaraRadera
 30. Vilket intressant inlägg, det är ju bara att erkänna att jag inte hade an aning om att man kan sticklingsföröka tomater och övervintra dem på det sättet. Men nu vet jag! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 31. Jag har nyss börjat med egen tomatodling,och eftersom jag är ensam om att gilla tomater av mej och gubben så räcker de jag får gott och väl. men intressant att läsa att det funkar med sticklingar. Här är det mina pelargoner och dahlior som jag vårdar och nu även underblomma. Det är alltid lika spännande att ta fram och se om de överlevt vintervilan.
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 32. Vad spännande med sticklingar! Nyfiken på vad du menar om att Wilma inte är något man har utomhus? Finns det alltså i nomhustomater? Jag har haft Wilma i två år nu, i plastväxthus på balkongen, tycker de är supergoda.

  Jenny

  SvaraRadera
 33. Här vid Sydkusten har det inte blivit vinter än, man vill nästan gå ut och kratta i rabatterna.
  Fröna som beställdes har kommit, ska så snart, men först ska det bli krukor och jord till alla sticklingar som rotade sig i vattenglas på fönsterbänkarna. Trevlig kväll.

  SvaraRadera
 34. Känner att jag borde komma på studiebesök, och lära mej en hel del! Mina sticklingar, ja de har haft en hård tillvaro eftersom de får stå i fönster inomhus...de vet väl snart inte vad det är för årstid, och den har redan gett opp...Ska bli intressant att följa dina projekt, och fönstertomat, det lät spännande, det får jag leta på, Wilma ska jag lägga på minnet...
  Zambo hälsar...han är lite besviken, eller bekymrad. För dryga två veckor sen lyckades han med ett klokapselbrott, sporren en bit upp på tassen gick av. Så det blev akut veterinärbesök, en söndag ( tur att matte har försäkrat guldklimpen...) så det har varit lite dåligt med lek i snön. Nu har det läkt jättefint, så snart ska det väl vara som vanligt, full fart och fullt med snö i skägget...
  Kram kram

  SvaraRadera
 35. Visst är Vilma trevlig! Första gången hade jag henne i en potta och tyckte att hon blev väl liten. I somras fick hon en riktigt stor kruka och då blev hon jättestor. Tror att jag ska göra så i år också. En tomat som växer i en kruka är lätt att ta in i vinterträdgården för extra lång säsong, tänker jag. Funderar även på att göra så med en upp och ner-tomat.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 36. Så mycket du kan, jag blir imponerad och inspirerad. Varje år tror jag att det kommer att finnas tid för trädgården men det blir mest renovering inomhus. Men, några sticklingar ska jag pröva i alla fall!
  Vårens första bukett, så klart du ska belönas med en sådan!

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 37. Sticklingar av tomater? Hmm. måste testa i höst på några favoriter! Tack för tipset!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 38. Jag visste inte att man kan ta sticklingar av tomat - intressant. Det ska jag berätta för min gubbe som älskar sitt lilla växthus och odlar tomater varje år.
  Må så gott och kram!

  SvaraRadera
 39. Sticklingar är jag urdålig på. Det beror nog mest på min "trädgårdströtthet" när hösten kommer. Jag skulle aldrig komma ihåg att vattna ;) /Anette

  SvaraRadera
 40. Jösses så duktig och flitig du är med odlandet mitt i vintern. Jag längtar verkligen till våren nu..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 41. Vad duktig du är! Så pysslig! Det är inte jag, de hade garanterat dött hos mig:-)
  Blir till att så nya tomater nu istället.
  Ha en härlig helg!
  Milla

  SvaraRadera
 42. Fönsterkarmstomater har jag aldrig hört talas om. :) Har du dem inomhus hela sommaren också?
  Ha en fortsatt finfin helg!

  SvaraRadera
 43. Glömde ju svara på frågan du hade om varigerade revsugan. Jag köpte den i våras från Borealis eller Spezialplant. Kommer inte ihåg. Så eftersom den är ny kan jag bara hålla tummarna för att den först och främst klarar vintern och sen också trivs där jag har placerat den. ;)

  SvaraRadera
 44. Hej du!
  Vilket intressant experiment!
  Själv brukar jag göra lite sticklingar från våra rosor, både som avkoppling och ett experiment huruvida de skall överleva. För det är överlevnaden och över intrigen som är det knepiga...
  Trevlig söndag!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 45. Kära nån! Hade jag bara möjligheter att ta hand om blommande tomatplantor så här års skulle det vara häftigt att prova. Jag vet andra som tar höststicklingar av allt möjligt - inte minst av pelargoner - men då måste man ha utrymme för sådant.
  Det är nu det roliga börjar så att det passar bra att fira det med en vårbukett :-))!

  /Anja

  SvaraRadera
 46. Vad flitig du är! Jag är dålig på det där med sticklingar. Jag skjuter upp det och sedan glömmer jag bort det och plötsligt är det för sent för att det ska vara roligt! Men det kommer nya chanser!

  kram louise

  SvaraRadera