söndag 8 november 2015

Laddar med löv

Stormen Freja har slitet kläderna av de flesta träd, endast kastanjen och en del buskar håller fortfarande hårt i sin skrud.


Trädgården är täckt med ett tjockt lager löv som inte längre lyser så där färgglatt utan mest är brunt.
Det är helt okej. Det har bjudits  en fantastisk färgprakt hela hösten, ett storstilat farväl. 
Nu erbjuds trägården det skyddande täcke den behöver inför kommande barfrost som vi oftast blir utsatta för här. Löven ger näring. Verkar ju rätt knasigt att bära bort allt detta för att låta trädgården frysa och för att köpa desto mer gödsel till våren.
Att jobba med naturen går så mycket lättare och känns så väldigt bra. Hösten är helt enkelt en ganska skäpig årstid och det ska vara så.


Grusytor och gångar håller vi lövfria, man vill ju inte halka och inte heller att löven ska pressas ner och förmultna där. De har istället flyttats till några av odlingslådorna som blivit  djupgrävda och nyladdade med löv som kommer att förmultna under vintern. Det går verkligen rasande fort och jorden blir mullrik och porös. Rena mumman att odla i till våren. 

 

När vi laddar en låda med löv grävs ett djupt dike längs med och fylls med ett par korgar löv. Någon skyffel jord emellan för att ytterligare skynda på nedbrytningen. Det är ju i jorden alla nedbrytande mikroorgansister bor. Komposthinken från köket kan också få följa med. När diket är fyllt med råge grävs det igen samtidgt som nytt dike grävs bredvid och så fortsätter man. Kallas också dubbelgrävning.


Fortfarande blommar det en del. I rabatterna får löven ligga kvar dessutom räfsar vi dit ännu mer. 
Det som hamnar på gräsmattan får klippen ta hand om oavsett om mattan behöver ansas eller ej. Det är ett ypperligt sätt att smidigt hantera stora lövmassor och samtidigt gynnas gräsmattan, göds och luftas av alla maskar som gör gångar och jobbar med att dra ner löven. Det funkar bäst att köra över löven med jämna mellanrum och inte låta det blir för tjocka lager åt gången.


Hösten är bra härlig ändå
Allt gott




26 kommentarer:

  1. Härliga höstbilder. Jag tror de flesta löven har ramlat ner, de har hamnat i mina odlingslådor som ett varmt täcke över mina krukade plantor. Hoppas de överlever. Stormen har jag inte märkt av, annat än att det regnade igår kväll. Dagen började lite grå och dimmig, men nu skiner solen.
    Ha en fin söndag!
    Marika

    SvaraRadera
  2. Sättet att kompostera genom diken måste jag prova något år! Jag fyller annars också rabatterna med skyddande lager av löv. Det är bara löven som singlar ner från grannens ekar som jag krattar tillbaka på hans mark sida. Det finns inga byggnader där, bara en markbit så det känns helt ok :)
    Ha en fin söndag!
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. När löven dalar på hösten blir jag smått filosofisk, de illustrerar så tydligt det vi menar med hållbarhet och kretslopp. På våren tar träden upp den näring de behöver som småkryp, mikroorganismer och svampar iordninggjort för dem av fjolårets material. Som tack producerar träden sina löv och barr under vår och sommar för att under hösten avge säsongens växtlighet tillbaka till jorden, inget avfall produceras, allt tas till vara.

    Och nästa vår börjar allt på nytt.

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Det har nog blåst mer hos er. Vi är rätt dåliga på att kratta, men i år får vi nog göra det. De gånger det varit mycket löv och jag har krattat, har jag gjort precis som du. Och det har verkligen multnat fort i odlingslådorna.
    Mina gula hallon, vet jag inte om det är hösthallon, men de ger bär nu, så det måste det väl vara. I somras var det inga bär. / Britt

    SvaraRadera
  5. Ja just nu är det lövat värre. Själv har jag en fight varje år med min 88-åriga mamma - som bor några hus bort - om krattandet. Hon hävdar bestämt att man ska ha krattat och snyggt på gräsmattorna och det händer minst en gång varje höst att hon går över hit och "snyggar till" när jag är på jobbet. Så kan det vara men maskar och gräs får oftast vad de behöver i alla fall :)
    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
  6. Här krattas bara eklöven bort och de läggs inte i komposten utan får fara ut i skogen. De andra löven klipps ner och så får maskarna ta hand om dem. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  7. Ett värmande lövtäcke mår trädgården bra av. Det som klipps får återgå som näring till jorden vilket visat sig främja täta och fina gräsmattor.. Inget krattande här inte.

    SvaraRadera
  8. Ja, oj vilket blåsande vi har haft! Igår hade jag fina lövmattor men i dag är terrassen renblåst och löven ligger i högar framför dörrar och trappor. Men det är ett ganska trevligt höstpyssel att hålla gångarna fria från löv. Och någon gräsmatta har jag inte så där är inget att fundera på :)
    /Katarina

    SvaraRadera
  9. Så vackra höstbilder från dig.
    Jag har också laddat med löv i hela grönsakslandet och faktiskt så blåste de inte bort inatt, så jag har väl grävt ner dem tillräckligt. Gick just och tänkte hur snabbt nerbrytningen går med löv och maskarna älskar ju dem så jag tror också att det går ganska snabbt.
    Hälsningar Maria

    SvaraRadera
  10. Nej varför ska man jobba mot naturen. Jag gör ungefär som du.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Ja det har varit en vacker höst men i kväll kändes det för första gången i år att det blivit lite "rivigare" i luften, kanske det snart blir frost. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  12. visst har höset varit ljuvlig! Och nu tycker jag att det är okej att det är över, nu är jag sugen på advent och att göra lite fint inför det i trädgården!

    SvaraRadera
  13. Jag hanterar löven på liknande sätt, men har inte testat att gräva ner dem än. Just i höst gör jag dock en variant genom att fylla två stora odlingslådor med rens och löv i stället för jord (som jag i så fall hade fått köpa). Jag ska testa att bara fylla på med jord på toppen till våren (då det sjunkit ihop) och odla i det. Får se hur det går...:-) Kram

    SvaraRadera
  14. Här krattas inte löv, möjligen till våren och då hamnar de i komposten. Både rabatter och odlingslådor får rejält med löv nu på hösten. Det är kalas och jorden blir verkligen fin.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  15. Så sympatiskt! Vet inte om det var lathet, kunskap eller iakttagelser men jag började med samma princip för länge sedan. Brukar kratta upp löven i rabatterna. Men nu ska jag ta och samla lite för grönsakslanden också. Jorden blir så bra antingen den är lerig eller lätt med mera mullämnen. Dubbelgrävning ger ju kondition och styrka som bonus.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  16. Härligt höstigt! Ingen blåst här och inget regn på hela oktober, men nu två förmiddagar på raken. Mysko!

    SvaraRadera
  17. Vinden tog de flesta löven ifrån mig. Men jag skall nog få ihop lite till pallkragarna ändå.
    Härligt höstskrik du bjöd på.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
  18. Hos oss hade vi en gigantisk lövhög utanför dörren. Den fick förflyttas. Annars hade alla löven flyttat inomhus istället. Så fint du beskriver om löven. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  19. Våra maskar hemma på logen är synnerligen av den lataste sorten. Jag kan nästan slå vad om att dom bara sitter med armarna i kors hela dagarna och gör absolut ingenting för förmultningen...så hemma hos oss är det bara att välja på att slira omkring i kletiga lövhögar eller att räfsa och räfsa och åter räfsa.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  20. Löv löv löv.....vi brukar också köra multiklipparen över de flesta men just nu när alla äntligen har fallit är det så vått så det kippar under fötterna på oss...men regnet behövdes...inget mer med det ! Hoppas vi hinner klippa löv / gräs helgen som kommer så att det inte slår om och blir kallt ännu...
    Ha en bra ny vecka !
    Kram Elisabeth

    SvaraRadera
  21. JAg brukar löven ligga kvar i rabatterna hösten/vintern, men på våren är det bara torra prassliga löv i rabattkanterna och det blir jag så irriterad på. Visst är det kyrkstallarna i Linneryd som är på mitt foto.
    Kram!

    SvaraRadera
  22. Ja, löv ska man vara rädd om! Här blåser det mesta bort och vi krattar aldrig någonstans....
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  23. Jag lär mig alltid så mycket av dig :) Mitt äppelträd fick konstiga fläckar på bladen och jag undrar om man måste slänga dem någon annanstans ifall det är svamp? Saknar tiden med hus eftersom man då kunde njuta av trädgården på ett annat sätt under hösten. Nu med endast en kolonilott tar man ju farväl rätt tidigt.
    Kram!

    SvaraRadera
  24. Så vackert med löven och ja, jag tycker också man ska ta tillvara på dem. Finns igen mull som lövmull. :) I odlingslådorna hamnar de dock inte, dem vill jag hålla snigel och snäckfria.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  25. Ja förstod att Freja gått betydligt hårdare fram på andra håll än hos oss men ändå, vilken otrolig höst vi haft hittills . ljum och varm med fantastiska dagar så nu får väl löven blåda ner och så kan snön komma till advent :)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  26. Här har vi lönnar med löv som bildar klistriga, tjocka mattor som kväver allt under om vi inte antingen klipper sönder dem med gräsklipparen eller krattar bort dem. Till nästa år kanske jag kan göra som du, gräva ned löven i odlingslådorna. Vi har dock sådana mängder med löv, så det blir nog svårt med alltsammans, men en del. Jag gillar tanken på att man bidrar till kretsloppet.

    SvaraRadera