söndag 28 februari 2016

Första utomhusfikat

Nåt med det bästa när ljuset återvänder är trappfikat eller i lä mot stora klippblocket. Hönsen och jag har turats om att trycka oss mot stenen. Klipper ner perenner en stund mellan varven och plockar grenar och skräp, men främst har jag laddat varmbänken med förgrodda plantor att njuta av hela våren.


Skorpor i mammas gamla kakburk. En burk så laddad av minnen. I barndomen förvarades den alltid i frysen fylld av kärleksmums.  Fylld är kanske en sanning med modifikation för när jag var sugen på nåt nallade jag en kaka. En kaka syns ju inte. Min syster gjorde likadant och innehållet sjönk betänkligt. De tinade lika fort som man åt. På direkt fråga var vi alltid oskyldiga.  Kanske att jag erkände ett par kakor men inte mer. Jag hade ju bara tagit då och då inte tömt.
Dagens kärleksmums toppas med kokos, men mammas hade strössel i alla upptänkliga neonfärger. Det var ännu okänt att karamellfärger kunde vara hälsofarliga.
Mamma tillhörde första generationen som jobbade heltid utanför hemmet men det skulle fortfarande syltas, saftas, bakas, lagas middag varje kväll, tas hand om slakt, odlas, tvättas, städas, strykas och manglas och en hel del annat. När hon var ledig varannan helg klaradas måstena av i flygande fläng huset blev skinande rent och frysen fylldes på för hon ville ut i trädgården så snabbt som möjligt. Kan man ju förstå.

Just en sån fredag när långledigheten inleddes och dammsugaren just tystnat, nallade jag en efterlängtad kärleksmums och smög omärkt genom huset medan första efterlängtade gnaget smälte i munnen. Någon timme senare hittades en stor smula på hallgolvet och jag var avslöjad. Kakorna skulle ju finnas till hands när vi fick gäster. Övergick till att nalla sötmandel under en period vill jag  minnas.

Skorpor är lättare att ta med ut i trädgården och håller sig utan att frysas så jag bjuder på både skorpreceptet och kärleksmumsen.


 SKORPOR

750 g vetemjöl
1 ägg
2 hg strösocker
2 1/2 dl mjölk
2 hg smör
15 st kardemummakärnor (fast jag brukar ta ca 3 tsk malen)

4 tsk bakpulver
Smör, socker och ägg röres. Kardemumma och bakpulver blandas i mjölet. Tillsätt mjölken omväxlande med mjölblandningen. Kavla ut degen till 2 cm tjocklek. Tryck ut skorporna med ett glas. Gräddas i 225° tills de är guldgula. Delas med gaffel. Gräddas något igen och låt sedan torka på eftervärmen. Mums!


KÄRLEKSMUMS
2 dl kakao
4 dl mjölk,
2+2 dl strösocker
300 g rumsvarmt smör,
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 msk vanillinsocker
3 tsk bakpulver
Ugn 250°,  Blanda kakao, mjölk och 2 dl strösocker i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna. Smörj och bröa en ugnslångpanna. Rör rumsvarmt smör och resten av sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis i smörblandningen. Blanda till jämn smet. Bred ut smeten i en långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min eller tills kakan börjar släppa i kanterna.  

Glasyr: 6 msk smält smör, 6 msk kallt kaffe, 3 hg florsocker, 1 1/2 msk kakao, 3 tsk vanillinsocker, kokosflingor
Blanda kaffe och smör. Sikta ihop de torra ingredienserna och tillsätt. Blanda till slät kräm. Bred över den svalnande kakan. Garnera med kokosflingor.

Ha det så gott i vårsolen




37 kommentarer:

  1. Mysiga minnen! Och receptet på kärleksmums låter smarrigt, ska testa någon gång men då byter jag ut vetemjöl mot något glutenfritt.
    Apropå ingenting - har du planer på att besöka trädgårdsmässan i april? Vore roligt att träffas!
    Trevlig helg!/Laila

    SvaraRadera
  2. Mys, gotta och barmark, hm. Nu kommer den här tiden när vi har vinter med tjock snö och alla andra har vår. Väldigt jobbiga känslor väller upp. Får väl baka och tröstäta mig igenom två månader till ;)Tack för recepten!
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  3. Härliga minnen du delar med dig av. Skorpor bakas då och då, strykande åtgång. Med snö överallt utom intill en vägg blev det grillat till lunch igår. Premiär. Sötmandel nallars än idag, om det finns kvar några...
    Ha en skön söndag.
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Ser alldeles underbart ut, en vacker burk full av fina minnen.
    Ha det fint!
    Marika

    SvaraRadera
  5. Visst är det underbart med första fikat ute. Vårt var efter vägen till Torshälla i fredags lite kyligt där uppåt Vättern. Men solen lyste och värmde oss.Nu hoppas jag på vårfikat på kolonin snart.
    Ha en fin och skön söndag
    Kram Meta

    SvaraRadera
  6. Så härligt med att fika utomhus det kommer även jag att snart göra men då har jag snödrivor runt omkring mig.Tänk vad en gammal fin kakburk kan väcka minnen och tack för recepten.Ha en underbar Söndag/Margareta

    SvaraRadera
  7. Tack för fin berättelse och goda recept! Njut vidare i livgivande solsken.

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  8. Härliga minnen. Jag gjorde också så när jag var liten:)
    Första vårfikat är så mysigt.
    Ha en fin söndag
    Kram Maria

    SvaraRadera
  9. haha... ja, vem har inte nallar kakor liksom!
    Än idag kan jag ta en kaka i frysen, och även om det är jag som har bakat dem så känns det ju lite sådär hemligt fortfarande.
    Idag hoppas vi på sol här, igår var det ljuvligt att hänga ute i trädgården.
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  10. Vilken fin burk, vackra koppar och minnen värda att plockas fram :) Jag är värdelös på att baka, lika värdelös som jag är på att dricka kaffe. Kanske därför jag inte bakar....eftersom jag inte fikar, men härligt ser det ut att sitta i solen!
    Ha en soligt fin söndag!
    Birgitta

    SvaraRadera
  11. Tänk vad en "vanlig" kakburk kan få en att minnas :) Har många sådana saker där barndomsminnenena fullständigt väller fram när man ser dem :) Din historia var fin :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  12. En burk med minnen! Minns att vi också gick och nallade, inte så uppskattat av föräldrarna förstås. Ha det gott!
    Titti

    SvaraRadera
  13. Vilket härligt inlägg fyllt av vårkänslor och barndomsminnen.
    Den där Mammabilden känner jag igen. Hur orkade våra mammor och hur fick dom tiden att räcka till?
    Tack för recepten.

    SvaraRadera
  14. Åh, härliga barndomsminnen. Tänkvärt om de kvinnor som började yrkesarbeta utanför hemmet, så mycket som förväntades av dem! Ja, och minns hur jag o mina syskon också nallade, det oskyldiga minspelet som vi aldrig lyckades få till, även om vi undrade hur föräldrarna kunde veta då de ju inte sett stölden, ha ha!
    Fortsatt härlig söndag!
    önskar
    Katarina

    SvaraRadera
  15. Härliga minnen Anette och så vackert berättat. Här är en till som nallade i kakburkarna och just kärleksmums var ju så himla gott. Så roligt att du har burken kvar och kan fylla på med nya minnen.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  16. Vilken flitig mamma du hade. Antar att du fått en hel del av hennes gener. Roligt att läsa om dig som "kaktjuv."
    Jag har inte njutit av årets första vårkaffe ute än, men hoppas att det blir snart.
    Kram!

    SvaraRadera
  17. Kärleksmums (med kokos på!) är en av mina favorit fikabröd! Härligt!
    Min mamma bakade kanelbullar allt som oftast när jag bodde hemma, men aldrig att hon klagade när jag och syrran drog hem kompisar och tömde flera bullpåsar.
    Jag har fortfarande vårfikat kvar framför mig. :)

    SvaraRadera
  18. Vilka härliga minnen du bjuder på! Känner precis igen det där med att nalla kakor. Det var nog sällan kärleksmums (eller mosaikkakor som vi kallade dem med strössel) hos oss, men ofta bondkakor eller drömmar. Den senare väldigt smulig och lättavslöjad.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  19. Härliga minnen som väcks till liv av en sparad kakburk!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  20. En riktigt härlig nostalgiresa för både din del och också min. Du får minnen att vakna till liv. Tänk att du redan kan klippa perenner. Här har vi fortfarande vinter men med våraningar. Snart är det dags även här att ta till sekatören.
    Tack för fina recept! Kärleksmumset måste jag absolut testa, kanske också skorporna.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Första fikat utomhus med vår i luften, det är det bästa på hela året!

    SvaraRadera
  22. Ibland är det minnena man lever av.... Barndomen får vi aldrig igen men din mammas kakor lever vidare i den fina gamla burken!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  23. Åh så mycket vår ni har! Här har vi fortfarande snö i mängder. Det där första fikat utomhus, men grässtrån som tittar fram... längtar dit. :-) Hoppas du har en fin fortsättning på söndagskvällen! Kram

    SvaraRadera
  24. Kärt barn har många namn :) Här hemma hos oss går Kärleksmumsen under det inte fullt så kärleksfulla namnet Mockarutor, men smakar säkert inte sämre för det ;)
    Här har vi också avverkat första utomhusfikat i helgen. Såå skönt att kunna sitta ute och njuta av solen och värmen.
    Allt gott! / Birgitta

    SvaraRadera
  25. Jag har också fikat ute i helgen, tänk så gott en ostmacka makar utomhus!
    Att din mamma orkade allt, heltidsjobb hushållsbestyr och trädgårdsarbete och dessutom tjuvaktiga ungar. Beundransvärt!
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  26. Så härligt, när man kan njuta av första fikan utomhus :-)
    Även min mor bakade kärleksmums med strössel, men vanlig sockerkaka utan kakao. Min lillebror var och är allergisk mot choklad och nötter. Själv bakar jag dem helst med mängder av choklad och kokos.
    Ha en härlig start på den nya veckan. Catarina

    SvaraRadera
  27. Ljuvliga bilder och historia. Minner om mina favoritkakor i frysen, sockerkransar och dem är absolut bäst frysta :) Fikat ute gjorde vi också i helgen - solkick och middagslur nerbäddad i solstolen. Vore kul att baka men har fått dra ner mängden mjöl rejält och då går tyvärr mycket bakat bort.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  28. Mysiga bilder av en mysig utomhusfika...idag är det kyliga minusgrader här så det blir till att fika inomhus istället, burr! Härliga bilder och bra med recept, ska testas.
    Ha en fin måndag!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  29. Fnissar glatt och känner igen mig. Både i att nalla det som skulle sparas i frysen och allt som skulle hinnas med där hemma. Men jag fick också en bra lektion i att prioritera bland hemarbetet som jag haft nytta av.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  30. Bra recept på klassiska bakverk. Dubbelarbetande kvinnor far illa, det håller inte i längden. Tycker mig se en positiv skillnad bland dagens småbarnsföräldrar. Nalla kakor, vem har inte gjort det haha.
    Kram

    SvaraRadera
  31. Oj,vad härligt både med utefika och minnen :D Här är det en dm snö kvar men nu börjar det töa undan ifrån söderväggen så snart så är det min tur ! ;) Ute är jag i alla fall några timmar varje dag och klipper ner Spirean i skogen puh ! Den tar aldrig slut känns det som men oj vad fint det blir !
    Ha en bra ny vecka !
    Elisabeth

    SvaraRadera
  32. Härligt att minnas. Jag har liknande. Det har nog alla generationer. Jag skrev en gång "fisk" på en burk. Sonen undrade om jag trodde han var så dum. Härligt med utomhusframträdanden ihop med hönsen. / britt

    SvaraRadera
  33. Den stolen kunde jag sitta på nu och njuta! Ser bara för skönt ut!
    /Kitty

    SvaraRadera
  34. Vilket härligt litet ställe att sitta på och fika en fin vårdag som denna...skillnaden mellan ditt och mitt ställe är att här finns snön kvar ;)...och vad vore livet utan fina minnen....
    Kram bia

    SvaraRadera
  35. Trevliga minnen du har Anette, dem förvarar du i en liten ask i din innersta
    'hjärtekammare'.
    Så skönt att få sitta ute och njuta med sin kopp kaffe och skorpor, nu vet man att den 'fika tiden' är på gång.
    Vi har ju haft några fina solskensdagar i slutet på februari fast nätterna var kalla,
    men det är så det är vid denna tid.
    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
  36. Receptet på skorpor måste jag prova, så gott det låter. Känner igen det där med att nalla sötmandel, min mamma tröttnade till slut och skrev "Giftigt" på en klisterlapp som hon satte fast på paketet.....
    Tack för klistret. Det fungerar jättebra!!!!! Som du säger så lämnar det inget märke även om det kommer lite klister utanför.
    Kram/Annelie

    SvaraRadera
  37. Äntligen är våren på väg! Då kan vi fika ute varenda dag om vi vill! Tack för en härlig berättelse om kakor och kakburk. Tänk vad man minns vissa saker tydligt. Hihi!
    Må så gott!

    SvaraRadera