söndag 28 augusti 2016

Veckans matsedel

Vi har båda vår dagliga gärning hemma och lagar därför både lunch och kvällsmat från grunden varje dag. Halvfabrikat är inget för oss, men ibland har förstås även vi mer bråttom än vanligt. Vi löser detta genom att laga stora satser av grytor, röror och soppor när det passar, fryser och plockar fram efter hand.

Härligast och fräschast är det förstås att gå en insamlingsrunda i trädgården eller naturen, att hämta ingredienserna direkt i grönsakslandet och hönshuset samtidigt som man rycker ett gult blad, ett litet ogräs, konstaterar i sitt stilla sinne att squashen kommer att vara lagom stor för att fyllas i övermorgon och att det kan bli jordgubbar till efterrätt.

Det mesta på tallriken har vi odlat eller ordnat själva. Mannen jagar och fiskar, plockar bär och svamp. Vi syltar och saftar, lägger in, torkar och syrar. Hönsen bjuder på ägg. Det faller sig naturligt att äta efter årstid. När tomaterna t.ex. är slut i oktober/november får jag nöja med vad lilla busktomaten Vilma ger på fönsterhyllan och då njuter jag desto mer.  Att köpa en smaklös tomat eller gurka lockar faktiskt inte. Sista sommarsquashen brukar också hålla sig till jul. Att längta efter nästa säsongs fräscha grönsaker ingår i konceptet och förhöjer glädjen. När vintern kommer är det rotsakernas tid.

Självförsörjande är ett relativt begrepp, men det går att få ut bra mycket av en villaträdgård.


Så här ser veckans egenodlade matsedel ut:

Måndag Knosad färskpotatis med rosmarin, vitlök, grönsallad, tomat, ångade gula sockerärtor, stekt älgkorv.

Tisdag Salladstallrik. Tomatsoppa, knäcke, ost.

Onsdag Pasta med mangold, grönmögelost, valnötter. Tomatsallad med vinägrett, rödlök, persilja (Marinerade svarta linser).

Torsdag Wok på morötter, pak choi, purjo, små blomsterbönor, cashewnötter. Råris.

Fredag Pizza med pesto, tomater, lök, valnötter, fetaost. Svartkålsallad med paprika.

Lördag Auberginegryta, inlagda sötkrispiga gurkor, rivna morötter.

Söndag Kantarellfylld ostgratinerad squash, marinerade bondbönor, tomat. Quinoa.



   Mobilbild

Allt gott



22 kommentarer:

  1. Allt gott som du avslutar stämmer;) vilken trevlig meny! När jag läser blir jag inspirerad att gå ut och fräsa upp hela gräsmattan och odla. En dag kanske det händer;))
    Kram

    SvaraRadera
  2. Så det ser menyn ut hemma hos mig också...NOT! Önskar att jag fick äta på din "restaurang" någon gång i veckan i alla fall - så GOTT det låter! Kram Elin

    SvaraRadera
  3. Kommer gärna på middag hos er, tack!
    Blir nyfiken på hur du gör för att lyckas med mjölksyrningen, har du skrivit om det någonstans här på bloggen? Mina försök har varit misslyckade så jag avstår numera, tyvärr!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är noga med temperaturen när jag mjölksyrar. Burkarna börjar jäsningen på kontoret i rumstemperatur och slutar i matkällaren med en termometer bredvid hela tiden. Egonodlat och andra ekologiska grönsaker fungerar bra. Övriga verkar ha för lös struktur och blir mosiga.
      Kram
      /Anette

      Radera
  4. Härlig veckomatsedel. Att kunna laga mat baserad på insamlingsrundor i trädgården är en ynnest. Det känns extra bra att jag känner igen mig då D gör detsamma här på Getingstorp.
    Din mobilbild är helt ljuvlig.

    SvaraRadera
  5. Åhh vilken fantastisk matsedel - det vattnar sig i munnen kan jag säga. Och jag vet ju att maten hos er är jättegod!!
    Inspirerande !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  6. Imponerande matsedel Anette! Det finns bara fördelar med egenodlat och så är det så vackert att titta på. Vi äter ju med ögonen också.

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Lät gott det där! Och vilken härlig bild, fräscht! :-)

    Kraam Therese

    SvaraRadera
  8. Vilken rikedom att kunna skörda så mycket gott i sin trädgård. Vilken läskande god matsedel du läger upp. Skulle vilja komma och äta hos dig varje dag.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Låter helt underbart att få äta av sitt eget. Vilken trevlig matsedel. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  10. Så inspirerande! Så sent som förra veckan bestämde jag mig för att detta var sista året jag odlar åt sniglarna, rådjuren och sorkarna... nu ska jag nog ompröva mitt beslut och satsa på försvar i stället för att kasta in handduken helt. Ha en fin söndag! /Lotta

    SvaraRadera
  11. Du skriver så bra också!

    SvaraRadera
  12. Du skriver så bra också!

    SvaraRadera
  13. Imponerande!!
    Tack för tipset hur man gör för att ta och spar tomatfrön. Det ska jag prova:)
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  14. Det låter smaskens det där! Själv är jag nöjd med att ha egna tomater, haricotsverts och lök till kvällens middag.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  15. Underbar bild och en härlig matsedel! Så mycket egenodlat blir det inte här, sniglarna tog det mesta, men jag köper lokalt så jag vet hur allt odlats. Det är gott nog!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  16. Och när är restaurangen öppen till lunch då Hihi. Det låter så gott försöker få till lite jag med på min lilla täppa. det blir lite mer varje år för det är roligt och framför allt gott att få äta egen mat. Du har så mycket härligt hos dig och ett otroligt intresse för att odla och de sprider den glädjen till oss med tack för det.
    Ha nu en fin början på veckan
    Kram Meta

    SvaraRadera
  17. Härligt att kunna leva till största del av det man odlar! Bästa tiden just nu!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  18. Härliga skördetid och god mat hela veckan! Inte dumt alls...
    Ha en härlig måndag!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  19. Vilken restaurang som helst skulle vara stolt över att kunna presentera en sådan matsedel :D Är det inget du har övervägt ? Att öppna matcafé hemma ? Ekologiskt, närodlat, näringsrikt och gott... vilken succe´!
    Ha en bra ny vecka !
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men jag har att göra ändå!
      Kram
      /Anette

      Radera
  20. Du jag tror jag kommer på lunch varje dag! Allt lät ju så gott!
    Håller med dig det är helt underbart att kunna gå ut och hämta sina fina fräscha grönsaker i landet =) Livskvalité! Kram

    SvaraRadera