fredag 14 december 2018

Lucka 14, Tomatkalender 2018
En av utmaningarna varje år är att ha egna färska tomater till jul. Tänk att stolt kunna ställa fram sallader på julbordet av egenodlat, garnerade med nyskördade, lysande röda, söta godistomater. Det känns helt enkelt jättekul, tillfredsställande och utmanande. Det ena sättet är att ha några miniplantor som krukväxter året runt och det andra att odla särskilda vintertomater med lång hållbarhet och det kommer jag till i luckor längre fram.Wilma är en sån liten fönstertomat med röda, mycket söta och smakrika körsbärstomater som passar att odla året runt. Busken blir ca 40 cm på en säsong. Tomater härstammar ursprungligen från Sydamerika där de är fleråriga, men vårt klimat tvingar oss att odla dem som säsongsväxter och även storleken sätter vanligen käpp i hjulet för övervintring, men eftersom Wilma är så liten och fortsätter växa så länge det finns näring, vatten, sol och värme fungerar det bra att odla henne inomhus som krukväxt i flera år och hon fortsätter att leverera utan avbrott.


Efter tre, fyra år blir plantan rätt ranglig och ful. Då tar man enkelt en stickling och låter henne börja om. På det viset har man färska tomater året runt. Växtbelysning ökar skörden på vintern och handpollinering är att rekommendera inomhus. Plantan ovan är 2 1/2 år.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

21 kommentarer:

 1. Din planta ser jättefin ut trots sin ålder. Inte gett mig på att övervintra tomater ännu, tänker att det är mycket jobb med att hålla dem friska och fina. Wilma har jag odlat i två år nu, just för att få tidiga tomater. Ska snart så på nytt. Mvh Eva-Marie evamajsan@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Jag fick ju Wilmafrön av dig för några år sedan och kan bara konstatera att hon är en höjdare så liten hon är. Tack än en gång för Wilma!

  SvaraRadera
 3. En jättegod liten tomat! Men mina plantor dog när jag tog in dem så nånstans har jag gjort fel:) Ska så nya till nästa år och göra ett nytt försök att övervintra inne.

  SvaraRadera
 4. Utmaningar... ett underbart litet ord :) Jag har inga Wilmaplantor igång nu men jag hoppas att fröna jag tog hade rätt mognad och att de fått rätt behandling för sådd så småningom.

  Lycka till med utmaningen, jag känner mig säker på att du lyckas :)

  KRam, Carina

  SvaraRadera
 5. Duktig du är 😊jag är inte alls så ambitiös 😊
  Mvh jasnaantonic5@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Den här tomaten är toppen. Det var så roligt att få frön av dig så jag kunde odla med våra flyktingkvinnor.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Har läst om din Wilma tomat förr och skulle gärna pröva odla den över vintern. Har
  aldrig lyckats hitta frön av den här. Men nu fanns på Impecta i höstas frön till
  en "Vilma " tomat som jag beställde. Jag vet inte, men hoppas att det är samma sort,
  även om den skrivs med enkelt V?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är samma sort, men när jag köpte Wilma stavades den med W
   /Anette

   Radera
 8. Jag har inte lyckats så bra med denna🤔 jag får fröna att gro och det blir fina plantor men sen går det inte så bra men jag ger inte upp, ska försöka igen!

  SvaraRadera
 9. Det kallar jag lyx att ha egna tomater till jul. Kul att det funkar!

  SvaraRadera
 10. Ja så härligt att ha egenodlade tomater till jul. Det har varit roligt att följa din tomatkalender. Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 11. Hej Anette!
  Wilma är fin, brukar få en planta av dottern. Lyx att ha egenodlade tomater till Jul.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 12. Härligt med färska hemmaodlade tomater mitt i vintern ... något att fundera över :)

  SvaraRadera
 13. Vad spännade med en planta som är flerårig. Det måste jag prova ocj även tipsa min syster om. Går det även utan växtbelysning att få den att trivas?

  SvaraRadera
 14. Sådde den i våras och det blev så fina plantor! Dumt av mig att slänga den i höstas förstår jag nu.

  SvaraRadera
 15. Med skottgluggar till fönster så skulle jag behöva extraljus till att ha Wilma inne. Försöker att begränsa mig till att dra upp det mesta i växthuset bara därför. Men man blir ju förförd liksom av den här kalendern. Måste nog prova en riktigt tidig sådd av henne i år... / Med vänlig hälsning Lotta lotta.christvall@gmail.com

  SvaraRadera
 16. Borde nog testa Wilma inomhus i köket vid våra stora glasdörrar. Tänk så lyxigt med tomater på vintern. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 17. Jag sådde Wilma i våras och har fått många goda tomater från plantorna men hade inte en tanke på att spara plantorna över vintern som krukväxt. Det måste jag prova nästa år. Bra tips! /Gunilla

  SvaraRadera
 18. Menar du att den fungerar även inne i rumsvärmen eller behöver den stå svalare? Vilken pärla! Att det sedan inte finns mycket av solljus så här års, det kanske man får fixa med extra belysning?

  SvaraRadera
 19. Så häftiga! De små tomatsorterna är verkligen charmiga :)
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera